Finnmark kesällä 2016

HOTARI JUHA 26.02.2016 18:42

Tervehdys kaikille! Ensi kesänä lähdetään pohjois Norjaan, Finnmarkiin, pariksi viikoksi. Kyselisin kokemuksia teiltä leiriytymisestä eli vihjeitä ja ohjeita minne kannattaan mennä ja mikä paikka kannattaa ohittaa. Lofootit on tälle reissulle liian etelässä :). Olemme jo hankkineet tarvittavaa aineistoa paikoista ja palveluista, mutta tuoreita kokemuksia suomalaisilta ja suomenkielellä emme ole löytäneet. Ja onkohan Norjan reissussa nykyään koira ilmoitettava tulliin rokotustodistuksineen, kuten jostain lueskelin. kiitos ja kummarus etukäteen.

KOISTINEN TOIVO 26.02.2016 19:26

Norjassa käydessä ei tarvitse koiruutta rokotella, eikä ilmotella, mutta Ruotsin kautta ei kannata mennä, eikä tulla. Sinne pääsee rokottamatta, mutta pois ei koruus pääse, ellei sille anneta siellä niitä ekinokokki kuureja. Niin no normaalit rokotuksethan jokainen koirilleen antaa. http://www.evira.fi/portal/fi/elaimet/tuonti+ja+vienti/eu-jasenmaat++norja+ja+sveitsi/koirat++kissat+ja+fretit/vienti+muihin+eu-maihin+ja+norjaan/norja Toivopoika

POKKINEN TAPANI 26.02.2016 20:06

Finmarkissa jättäisin ainakin sen tyhjänpäiväisen Nordkapin kokonaan pois. Sen sijaan upeita maisemia saa kun Tenan ja Laxelvan puolivälistä, Ifjordista kääntyy Meham-Gamvik niemimaalle. Tien mielenkiintoisimmat seudut alkavat Bekkasfjordista noustessa, nousun jälkeen rautujärviä. Siinä puolessavälin kun niemimaa melkein katkea, visiitti oik Skojnesin kylää kohti, noin vajaa 10km ennen kylää, tien päätä on hieno puskaparkki oik niemekkeessä, kallion suojassa kenttä ja alhaalla meressä hyvä syvä kalapaikka...........

-tapani-

JANHONEN MATTI 26.02.2016 22:19

Norjalla on hyviä esitteitä netissä paljon Tässä yksi pohjois-norjasta.

http://docplayer.fi/1069605-Matkaesite-2015-pohjois-norja-ja-huippuvuoret.html

PAJALA JUKKA 27.02.2016 00:11

Varangin niemimaa tarjoaa hienoja paikkoja, Vadsjö:n kautta Komagelvalle jossa niemimaan parhaat hiekkarannat kuin Copacabanalla erona vain ettei ruuhkaa ole edes kesän kuumimpina päivinä, Vardö, näkemisen arvoinen paikka josta jatkamalla pohjoiseen Hamningbergin kylään voi matkalla ihastella pohjoista jäämerta ja samalla ihmetellä maapallolla tapahtuneita erilaisia maanliikeitä paikkaan kannattaa tutustua ainakin kerran elämässään, tie kohtalainen, mutta loppupäästään hieman kapea, hyvin kuitenkin sopii. Toinen mahdollisuus jatkamalla Tana:sta Tenon itärantaa Berlevågiin johon matkalla Kongsfjordissa tutustumisen arvoinen kyläkauppa.

HOTARI JUHA 28.02.2016 08:57

kiitokset vihjeistä :)

Käyttäjän lisäys viestiin 28.2.2016 klo 09:00:21 Onko pettymyksiä? Eli mihin ei kannata mennä?

KOISTINEN TOIVO 28.02.2016 09:26

Vaikea paika kertoa, mikä on pettymys, koska toiselle se voi olla hyvä. Minusta Norja on hyvä, tosin ainaiset vuoretkin jopa voivat kyllästyttä, kun ajaa Kilpisjärveltä Altaan. Mutta komeita silti ovat. Altasta Enontekijölle myös on se rotkolaakso jollekkin jopa pelottava paikka. Nordkapissa ei olla käyty, ja se jakaa mielipiteitä. Mutta kaikenkaikkiaan uusi on aina uutta. Muuten onkohan kaikkienaikojen hienoin levähdyspaikka Norjan Vesisaren lähellä. Harmi, ettei talvisin auki Olisipa meilläkin semoisia, ja säilyisivätpä ne sitten yhtä siistinä, ja ehjänä Tervo osaa kertoa paljon Norjasta. Toivopoika

HYTÖNEN RAIMO 28.02.2016 10:49

Nordkapp on ylimainostettu rhastuskohde pöljille turisteille. Toki siellä voi käydä jos haluaa, mutta ei se muuten tarjoa mitään erityistä, paljon upeampia maisemia löytyy muualtakin. Olen kerran käynyt ja se riitti.

Sen sijaan itäiseltä puolelta löytyy paljon mielenkiintoisia ja suurten matkailijamäärien pilaamattomia kohteita. Esimerkkinä Varangebotn - Värdö väli, joka tarjoaa merimaisemien ohella monia pittoreskeja pikkykyliä ja jokisuita, Eggeröyan lintukalliot ja onhan Vårdökin tutustumisen arvoinen paikka. Kapea ja osin mutkainenkin tie Vårdöstä Hamninbergiin tarjoaa mielenkiintoisia näkymiä kuten itse tien päässä oleva kyläkin, josta löytyy vielä Aatun aikaisia tykkipattereiden jäännöksiäkin.

Toinen mielenkiintoinen paikka on vuonon etlärannan Buggöya (Pykeija), jossa parjää selvällä suomellakin.

Eksoottisempi reitti on tie Kirkkoniemestä Grense Jakobselviin, kapean ja mutkaisen hiekkatien (tai oli ainakin kun viimeksi kävin) päästä löytyy kirkko ja hautausmaa keskeltä ei mitään. Tie seurailee loppumatkan Norjan ja Venäjän välistä rajajokea, rajamerkit ja vartiotornit näkyvät hyvin tiellekin.

Hyväkuntoisemmille on tarjolla Vadsön (Vesisaari) pohjoispuolella näyttävä rotkomuodostelma, mutta käynti siellä edellyttää noin kymmenen kilometrin edestakaista kävelyä.

Niemimaan pohjoisosissa sijaitsee Syltefjordin lintukalliot, mutta sinne päästäkseen on käveltävä paljon pitempi matka ellei turvaudu venekyytiin. Tie sinne kulkee Tanabrun jälkeen Tanan (Tenon) itärantaa Leirpolleniin, josta edelleen Båtsfjordiin ja Berlevogiin. Välillä olevan Kongsfjordin pohjoispuolelta löytyy myös erikoinen rotkomuodostelma,

Vastoin aiemmin sanottua, Norja on tarkka lemmikkieläinten maahantuonnista, joten rokotukset ja muut asiakirjat (lemmikkieläinpassi) tulee olla kunnossa ja ajan tasalla. Tätä myös valvotaan, joten laiminöyönti voi tulla hintoihinsa. Ruotsi on tässä suhteessa paljon helpompi tapaus, mutta kyllähän asiat sielläkin - kuten muuallakin ulkomailla - on oltava asianmukaisessa kunnossa.

Säästä vielä sen verran, että etenkin meren rannikolla sen vaihtelut voivat olla suuria ja arvaamattomia. Kaunis auringonpaiste voi vaihtua yllättäen lumi tai räntäsateeksi, joten siellä tarvitaan villapaitaa kesälläkin (tai sitten ei). .

Käyttäjän lisäys viestiin 28.2.2016 klo 10:53:54 kirjoitin rhastuskohde - po. rahastuskohde;-)

Käyttäjän lisäys viestiin 28.2.2016 klo 11:08:54 Pettymyksistä sen verran, että Norja on ainoa maa, jossa olen tullut ryövätyksi. Tarkoittaa sitä, että esimerkiksi matkailuautoa ei kannata jättää vartioimatta etenkään syrjäisissä paikoissa. Autostamme vietiin pilkkireissulla televisio ja videot sekä rikottiin muovinen etupuskuri, jonka päältä oli tutustuttu sisänäkymiin. Tapahtui Börselvin pohjoispuolella liki Veidnesin kylää kun olimme muutaman tunnin pois autolta lähijärvellä kalastamisen vuoksi.

POKKINEN TAPANI 28.02.2016 11:38

https://karavaanarit-fi.directo.fi/ajankohtaista/etuteltan-puheet/matkailu-ulkomailla/?E26399M=29&x26399=1902366

Tässä vanhempi vinkki Finmarkista

PÖNTINEN PEKKA 28.02.2016 12:07

Finnmarkhan on todella täynnä hienoja maisemia ja friiparkkeja. Itselläni on käytössä alueen paperikartta jostain vuodelta 2008. Siihen on merkitty runsaasti leirintäalueita, joihin aioimme tukeutua muutama vuosi sitten. 2011 toiminnassa olivat Varangilla vain alueet Kirkenesissä, Vestre Jakobselvissä, Berlevågissa ja Tana brussa. Vadsön huoltsikalla valiteltiin kovasti kartan puutteellisia tietoja ja kehotettiin yöpymään kirjaston edessä hiekkaparkkipaikalla saksalaisten ja ranskalaisten joukkossa.

Nordkapistahan täällä ei vissiin saa puhua lainkaan? - Kerron kuitenkin oman kokemukseni 70-luvun puolivälistä. Silloin tultiin Honninsvågiin vielä lautalla ja oli mitä komein aurinkoinen elokuun lopun päivä. Ylhäällä Nordkapin hyllyllä oli hernerokkasumu ja näkyvyys muutamia kymmeniä metrejä. Reipas tuuli yritti repiä vaatteita yltä. Mutta kontrasti oli upea, kun sumu hetken kuluttua aukesi ja aurinko tuli esiin paljastaen alhaalla valkeina vaahtopäinä vellovan sinisen Jäämeren. Seuraavana aamuna Honningsvågin kämppärissä valmistauduimme jatkamaan matkaa touhuillen aurinkoisessa kelissä ilman paitaa. Kokemus oli kokonaisuutena sellainen, että muistan sen vielä neljänkymmenen vuoden jälkeenkin kuin eilisen päivän. Tosin muistelua auttaa sen aikainen 8 mm:n kaitafilmi reissulta. Ja tuleepa vieläkin sillointällöin vilkaistua Nordkapin Webcam-sivua. kystnor.no näyttää myös mukavia maisemia. Muita ääripisteitä, joihin olen pohjoisen reissuilla eksynyt: Å Lofooteilla ja Oscar II:n kappeli Grense-Jakobselvissä Venäjän rajalla. Ai miksikö? No käyväthän toiset Gibralttarillakin kääntymässä.

Hyviä Norjan reissuja vaan kaikille ihan omien mieltymysten mukaan.

JANHONEN MATTI 28.02.2016 14:21

Itsekin joskus 90-luvun alussa siellä ensimmäisen kerran kävin ja oli sellainen sumu ja vesisade, että vaivoin meri näkyi.

Toisella kerralla jätin ajon Nordkappiin lähelle puolta yötä. Kyllä siinä keskiöyön valossa maisemat on hienoja katsella ja kuten luonnossa aina, värit sopi hienosti sävy-sävyyn.

Keski-Euroopasta olevat matkalaiset järjesti keskiyön hetkellä melkoiset juhlat missä samppanja-pullot poksahteli ja laulettiin ja tanssittiin. Arvatkaa mitä teki suomalaiset?

HOTARI JUHA 28.02.2016 14:54

Ompa mielenkiitoisia vinkkejä ja vihjeitä...onko tuolla Vardö:n suunnalla teillä antaa lisää vinkkejä yöpymiseen?

HYTÖNEN RAIMO 28.02.2016 15:49

Käytännössä tuolla alueella on yllättävän hempulisti ns. virallisia leirintäapikkoja, mutta kyllä sieltä yleensä yöpymispaikka löytyy - etenkin kesällä kun sähköä ei juurikaan tarvita.

Perinteisiä rauhallisia ja usein kauniitakain (ilmaisia) paikkoja ovat kirkkojen lähialueet (esim. Nesseby, Vädsö ja hieman ennen Värdöä), myös Vädsön (saaressa sillan takana) ja Värdön satama-alueet varauksin. Myös huoltoasemien pihoilla voi yleensä yöpyä (kannattaa kysy), mutta osa niistä voi olla melko rauhattomia. Hyvä paikka on Komag -joen lähiympäristö, josta pääsee päätien sivuun. Muistaakseni sekään ei ole virallinen alue, vaan lähinnä lohenkalastajien toimesta syntynyt vakiintunut tapa. Kolmas vaihtoehto ovat harvalukuiset parkkilevikkeet, mutta kovin rauhallisia ne eivät välttämättä ole.

Virallisia paikkoja voi haeskella netistä esim hakusanoilla Norjan kartat tms.

Ja jos tarkkoja ollaan, paikkojanhan olisi vaikka huru mycke, mutta Norjassa on kielletty maastoajo ajoneuvolla ja siellä on paljon yksityisalue (Privat) kyltillä varustettuja pistoteitä. Esimerkiksi Hamninbergin tien sivustat ovat hyvinkin houkuttelevia kuumaisine kalliiomuodostelmineen, mutta ikävä kyllä niihin ei saa leiriytyä.

Eli ei se matka ainakaan yöpymispaikkojen puutteeseen voi kaatua, joten eikun ärjänteelle.

Käyttäjän lisäys viestiin 28.2.2016 klo 16:09:18 Nessebyn kirkko sijaitsee tosi upealla paikalla, joten siellä kannattaa käydä vaikka ei yöpyisikään.

LEHTI TIMO 28.02.2016 15:58

Hyvät sivut http://www.ut.no/ Kartan alta sieltä löytyy esim.vaellus reittejä.

KOISTINEN TOIVO 28.02.2016 16:19

Vesisaaresta Värdoon päin siellähän se tie kulkee merenrantaa pitkin, ja maapuolela on semmoista korkeaa kallioseinää. Sinne senämän vierele oli moniaita tiepistoja, ja me kyllä yövyttiin siellä kallion alla. Ainoat pakalla kävijät olivat lammslauma joka mäkätteli siinä kaverina, ja siten meni yöpuule rannemmas. Siellä oli myös vanha muinais hautausmaa siellä ylänköllä Paikkaa en muista, mutta sinne oli viitta. Kovat maat oli siellä Hamnigsbergissäkin siinä rannan hautamaalla Toivopoika

HYTÖNEN RAIMO 29.02.2016 00:40

Täältä löytyy paremmat kartat: http://www.worldmapfinder.com/Fi/Europe/Norway/

Parhaat tiedot löytyvät panoramic osiosta, jossa eim. Vädsön pohjoispuolella sijaitseva Nattelvdalen (putous ja rotko).

HALINEN HARRI 29.02.2016 10:46

Kukaan ei tainnut mainita tuosta tieltä poistumisesta. On paljon teitä jotka johtavat esim. mökeille joille ei saa mennä. Omistajatkin saavat vain muutaman kerran vuodessa ajaa mökin pihalle. Norskit ovat hanakoita ilmoittamaan nämä luvattomat kulkijat. Ainakin huomioidaan, seurauksista en tiedä. Me kun kävimme eräällä mökillä viimeinen km piti kulkea jalkaisin tavarat kantaen vaikka olisi ollut ajokelpoinen tiekin perille. Isännät saivat 2-3 krt vuodessa ajoluvan perille.

HYTÖNEN RAIMO 29.02.2016 15:30

Tuo mitä Harri edellä kertoo pitää paikkansa (ovat hanakoita käräyttämään varsinkin ulkomaalaisia). Toisaalta norskit ovat melkoisia yökukkujia, joka lisää etenkin levikeparkkien rauhattomuutta.

PÖNTINEN PEKKA 01.03.2016 00:50

Esimerkiksi heti Skibotnin jälkeen kohti pohjoista mennessä on oikealla hyvä paikka,johon mahtuu hyvin muutama vaunu/autokunta majoittumaan yöksi. Vuonon takana upea maisema ja merikotkat käyvät taivaalla ilmataisteluja. Lähellä tulee tunturista koski, josta saa raikkaan juomaveden. Yövytty usein muutaman muun seurueen kanssa. Ei koskaan ole ollut häiriöitä. Iltapäivällä jotkut tuuttailevat ja vilkuttavat iloisesti ohi ajaessaan. Ulos olemme ottaneet vain tuolit ettei voi tulkita leirinnäksi. Mutta kuten sanottu, jokainen tavoillaan ja mieltymystensä mukaan.

HOTARI JUHA 01.03.2016 19:48

Terve! Kuullostaa hyvältä paikalta, saatko esiin jostain koordinaatit?

HAAPANEN TIMO 01.03.2016 20:02

Arvaan tuota paikkaa: https://goo.gl/maps/tFTeegrnzE42

N 69°27'37" E 20°19'24.5"

@timppa

TERVO JARI 01.03.2016 20:18

Skiibottenista 7 km pohjoiseen, tunnelin jälkeen kosken kupessa vasemmalla on paljon käytetty leiripaikka . . .

Tosin en ole käyyttänyt mutta käynyt olen . . .

Kalaakin siitä saa . . .

HAAPANEN TIMO 01.03.2016 20:34

No se on kokolailla vastapäätä tuota linkkaamaani.

@timppa

PAJALA JUKKA 01.03.2016 20:49

Vuodesta 1990 lähtien omalla matkailukulkuneuvolla liikkuneena lähes vuosittain (parhaina vuosina useamman kerran) olen ollut pohjois-norjassa finnmakin alueella, enkä ole majoittunut virallisilla majoitusalueilla kuin yhdenkäden sormilla laskettavan määrän eikä koskaan ole kukaan tullut huomauttamaan valitsemastani majoituspaikasta, mielestäni alueella voi hyvinkin majoittua parhaaksi katsomallaan paikalla kunhan muistaa että ollaan siellä kylässä eikä ilmottauduta alueen keisariksi eikä hidalgoksi. kuva finnmarkin copacabanalta

POKKINEN TAPANI 01.03.2016 20:49

Siinä ennen tunnelia on jännä kalapaikka, parkkilevike meren puolella jossa penkit ja pöydät. Siitä korkealta tasanteelta paksulla monofilillä pilkki yli kaiteen, huima pudotus mereen. Monesti puna-ahvenet sähköttävät jo uistimen vajotessa. Jos ei niin hieman nykimistä ja kala hiissaus kalliota pitkin ylös. Yli 3kg kalat ei tahdo oikein nousta kun siima väkisinkin hinkkaa kallioon, pari hyvää kohtaa kaiteessa. Oddenin nokka vielä parempi kalapaikka

-tapani-

PÖNTINEN PEKKA 02.03.2016 00:31

Hitsi, kun olen vähän huono noiden koordinaatien kanssa pelaamaan!! Pahoittelen. Mutta ei ole Timo tuo paikka, mitä ehdotit. Tämä on ihan lähellä Skibotnin kylää. Kohta, kun talot loppuvat, on oikealla puolella hiekkaista tasannetta ja myös vasemmalla meren puolella on joskus ollut autoja pienellä sorapätkällä. Oliskohan tuosta kuvasta mitään apua? Google Earthissa paikka näkyy aika hyvin ja varsinkin tunturista laskeva koski.

T PP

NIEMINEN RAIMO 02.03.2016 04:36

Olisiko tuo paikka kyseessä ? https://goo.gl/maps/QJCtkhyhLMM2

HAAPANEN TIMO 02.03.2016 09:11

Ramin paikka näyttää oikealta. Ihmeesti vaan tunturit jotka ilmiselvästi ovat samat kuin valokuvassa näyttävät kartan kuvassa olevan kauempana.

@timppa

LATVALA MARKO 02.03.2016 10:26

Raimon kuvaama paikka on Skibotnnista maks pari kilometriä pohjoiseen ja lähes aina karavaanareita parkissa molemmilla puolilla tietä.

PÖNTINEN PEKKA 02.03.2016 10:34

Kyllä. Juuri tuota paikkaa tarkoitin.

LATVALA MARKO 02.03.2016 12:17

Talvikissa, Altasta n 30 km etelään on shellin kylmäasema, jossa myös lähes aina karavaanareita. 2 vessaa. kemsan tyhjäys, juomavesi ja shellin luottokortilla pääsee myös suihkuun.

POKKINEN TAPANI 02.03.2016 13:49

Näin pienen ikäni pohjoista ja etenkin Finmarkkia kiertäneenä alkaa ihmetyttämään kuinka laajaksi Finmark oikein mielletään. Toki hienoja seutuja nuo Jykean vuonotkin ovat, mutta eivät enää mitään Finmarkkia. Ja kun ajaa tuon Hiihtolahden pohjukan ympäri ja tulee Lyngsaidetin puolelle, voi siitä jatkaa pienen kannaksen yli ja ajaa kohden Tormsaa, mutta ei käännykkään lautalla vuonon yli ja jatkaa kohden Jägervatnettia ja kääntyy sen takaa kohden Rusnesia, puoron jälkeen tiukka oik ja siinä hienoa puskaparkkia, puron vartta polkuja ylös kohden jäätikköä..... mitä nimistä, komiaa koko Norjan maa

-tapani-

KNUUTILA ARI 02.03.2016 14:41

https://www.google.fi/maps/@70.088037,22.7424692,3a,75y,21.07h,92.17t/data=!3m6!1e1!3m4!1sQboYN7LnCRl6VoJd6tfZNQ!2e0!7i13312!8i6656 Oltu monet kerrat parkissa,,,Seitiä vuonolta ei mitään suurta mutta keittolle pääsee. Kissikalaa laskevan puron kohdaita. Elokuussa Finmarkkia kohti....

HYTÖNEN RAIMO 03.03.2016 10:42

Niin, no. Taas on karkaamassa mopo käsistä. Sikibotn-Tromsa alue ei kuulu enää viralliseen Finnmarkiin - Pohjois-Norjaan kylläkin. Ja kyllähän Norjasta löytyy hienoja maisemia aivan eteläosaa myöten.

KOISTINEN TOIVO 03.03.2016 11:01

ja näitäkin siellä on. Toivopoika

KNUUTILA ARI 03.03.2016 22:33

Finmarkiin matkaajan täytyy mennä joko käsivarresta tai päälaelta . Kyllä minä ainakin haluan tietää ,mitä kukin matkojensa varrelta Finmarkiin on löytänyt. On se tarkkaa tuo aiheiden rajaaminen .Me vähän nuoremmat emme tiedä näitä sääntöjä,milloin harhaudumme kaidalta polulta lavealle tielle ... Vasta Suomen raja ylitetty antakaa nyt tulla niita juttuja sinne Finmatkiin saaaaaaaaaaaaaaaaaaaaakka ;DDDDD LOL.

PÖNTINEN PEKKA 03.03.2016 23:20

Joo

Kyllä ne Ari toiset vahtii täällä niin mopot kuin läänien sun muiden hallintoalueiden rajatkin meidän ymmärtämättömien puolesta!

Mutta keskustellaan me aiheista, jotka meitä kiinnostavat - siitä huolimatta tai juuri sen vuoksi. ; )

T PP

TUOMINEN MARKKU 04.03.2016 12:50

Ei kannata unohtaa, että Pohjois-Norjaan pääsee myös Näätämöstä tietä 971. Suunnitelmissa ensi kesän Norjan reissun alkajaisiksi tuo reitti, jotkut ovat kehuneet Suomen puoleistakin osuutta tutustumisen arvoiseksi.

POKKINEN TAPANI 04.03.2016 13:17

Kaamasesta Näätämöön matkalla mukava saunapaikka, Hietajoen suussa, Partakossa hyvä campin, tietty yksityinen ja vieraat otetaan siten vastaan. Nitsijärven kulmilla kivoja puskaparkkeja, etenkin se vanhan tien pätkä Ruohonvetämä-järven kohdalla..

-tapani-

HOTARI JUHA 06.03.2016 19:20

No niin ...näyttää siltä että pohjois Norjassa on matkailtu ja majoitettu myös... Meillä olisi suunnitelmissä Kilpisjärveltä suunnata rajan yli. Finnmark:a se ei tosiaan ole mutta ei anneta sen häiritä :) Tällä keskutelulla on varmaan aika monta kiinnostunutta lukijaa ja kartan kurkkijaa, joten saa kertoa lisää kokemuksia :) Kaikki info kelpaa , kiitokset etukäteen ...

POKKINEN TAPANI 06.03.2016 20:15

Juha, Muistaakseni 2007 toukokuun 4 numeroon kirjoitin jutun, Matkailuautolla Jäämerelle kalastamaan ja siinä monta omakohtaista vinkkiä Väylän vartta pitkin Tromsaan ja monta kala/puskavinkkiä. Voi löytyä vielä dikiversiona caravanlehden arkistoista. Vanha juttu jo, mutta paikat edelleen samat.

-tapani-

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.