Baltian luontokohteita kirjaksi!

SILMUNEN HANNU 30.10.2015 22:11

Hei kaikki Baltian maista kiinnostuneet!

Olen ottanut työn alle uuden kirjan. ”Löytöretkellä Baltian luonnossa” tulee tiettävästi olemaan ensimmäinen suomenkielinen teos, mikä keskittyy Viron, Latvian ja Liettuan erityislaatuisten luontokohteiden esittelyyn. Kirja kuljettaa lukijansa mm. Baltian maiden kansallispuistojen retkipoluille, soille, meren rannoille, aarnimetsiin ja lehtoniityille, muinaisille linnavuorille, pyhille kiville, kraaterikuopille, metsien kätköistä löytyville lähteille ja hiekkakivitörmien luolille. Lintutornit, nuotiopaikat, lyhyet pitkospuupolut, muinaishaudat yms. tarjoavat pikaisen virkistymisen luonnossa vaikka kaupunkiloman vastapainona tai läpikulkumatkalla muualle kun taas useamman päivän pyöräily-, melonta-ja patikkareitit toimivat sinällään jo vaikkapa omana lomanaan. Metsien keskeltä voi myös löytyä unohdettu Stalinin pää, hylätty ydinohjustukikohta, 60-luvulla ilmestyneen Neitsyt Marian kunniaksi pystytetty risti-ja kynttilämeri kuin järveen uponnut vankila ja marmorilouhos. Eli kirja esittelee myös muutakin kuin perinteisiä luontokohteita.

Ja nyt asiaan. Otan todella mielelläni vastaan toiveita, ajatuksia ja kohde-ehdotuksia kirjaa silmällä pitäen. Niitä voi kirjoitta tänne tai lähettää sähköpostilla kaarina.silmunen@gmail.com

Yhden toiveen jo sain Helsingin Kirjamessuilla, sellaisen, että kirjaan tulisi erikseen kooste/lista niistä kohteista mihin on mahdollista tutustua myös pyörätuolilla/rollaattorilla/lastenrattailla eli liikuntarajoitteisille soveltuvat paikat, ja sellainen on nyt kirjaan tulossa. Kiitos ehdottajalle! (Etruskien mailla-kirjassa on maininnat vastaavien kohteiden kohdalla mutta yhdellä silmäyksellä tavoitettava lista puuttuu).

Kirjan toivon tulevan julkaistuksi tammikuussa 2017 eli vuoden päivät on vielä aikaa kiertää kaikki kohteet läpi ja kirjoittaa. Suurin ongelma tulee olemaan se, että mielenkiintoisia luontokohteita on noin miljoona eivätkä kaikki mahdu kirjaan. Karsinta tulee siis olemaan rankkaa ja toivon saavani apua kohteiden valintaan myös ko. maiden matkailutoimistoilta ja metsähallitusta vastaavilta organisaatioilta.

Mutta teidän, mahdollisten kirjan käyttäjien vinkit ja ajatukset ovat mahdottoman tärkeitä eli kiitollisen otan ne kaikki vastaan!

Innosta puhkuen,

t.Kaarina

HONKANEN JAAKKO 02.12.2015 18:57

Nyt "euroopan turneelta" palattu ehjinnahoin mutta polkupyöriä köyhempinä ja auto rutattuna Italiassa Ja nyt asiaan Kaarinalle muutama kohde Eestissä. Elistvere loomapark, jossa eläimet todella suurissa aitauksissa lähes luonnon oloissa,hyvät puukävelysillat kaikkialle joten pääsee pyörätuolilla myös. Elistvere Tabivere vald JOGEVAMAA. Sagadin kartano jossa mahtavan hieno metsämuseo,pyörätuoli kulkuinen paikka. www.sagadi.ee KGB:sellit (kongid) Riia 15 b Tartu. Tartun yliopistollinen puutarha,Yliopisto,Toomamäe, Setumaa mahtava kokonaisuus historiaa,Värska rannast risteilyt Peisjärvelle,Värska-Räpina tai Räpina -Piirissaare-Räpina. www.setoline.ee. Tässä pientä alkua jos niistä olis jotain hyötyä sulle.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 02.12.2015 19:43

Kaarinalle ja muilekin Virossa kulkijoille tiedoksi: Eramaa ei ole erämaa vaan yksityisalue.

nim. viisasteleva Viron opiskelija

HONKANEN JAAKKO 02.12.2015 20:51

Oikeessa olet Markku ! Ensimmäisinä aikoina kun näin Eramaa kyltin ajattelin että miten erämaa keskellä asutusta mutta selvisihän sekin aikanaan.Samoin ensimmäisellä Viron reissulla näin kauppoja paljon joissa luki Lahti.Ajattelin ompa samannimisiä kauppoja paljon, selvyys tuli siihenkin.

SILMUNEN HANNU 03.12.2015 03:34

Markku, ei tuo ole viisastelua vaan elintärkeää tietoa! Meille asia on jo selvinnyt, mutta kyllä Viron retkeilyä aloittaessamme olimme ensin innoissamme ja sitten ihmeissämme tuon sanan suhteen...on se meinaan aika hämäävä suomalaiselle!!

Jaakko, kiitos vinkeistä ja tervetuloa takaisin Pohjolaan!

Vaikka olen RMK:n sivuja aika paljon tutkaillut, ei tuo Elistvere loomapark ollut vielä osunut silmiini, mutta sen menemme ehdottomasti testaamaan.

Lahemaan kansallispuisto on listallamme ja osa siitä tutkittu mutta hyvä lisä saattaa olla tuo Sagadin metsämuseo, tehdään siis tutustumiskäynti sinnekin!

Emajoella aiomme tehdä keväällä melontaretken, ainakin sen suistoa Peipsille, mutta tuo Piirissaare olisi hieno lisä alueeseen. En vain löytänyt tuon setolinen sivuilta tietoa, että kulkeeko sinne myös reittivene, kun löysin vain kalliita hintoja (satoja euroja) mitkä ilmeisesti koskevat koko aluksen vuokraamista joksikin tuntimääräksi? Saatko sivuista paremmin tietoa irti tai tiedätkö asiasta enemmän, eli kulkeeko Emajoella ja/tai Peipsjärvellä halvempia venreittejä mihin voi ostaa yksittäisiä lippuja aikataulun mukaan?

Setomaa on suuri ihastuksen kohteemme ja Beresjen ja Lüübnitsan seudun otan jotenkin esille, jälkimmäisessä on hieno lintutorni ja nuotiopaikka Peipsin rannalla ja tien päästä jännä maisema Venäjän puolella olevallle saarelle sipulikupolikirkkoineen. Värska Sanatoriumilta lähtevän Pikalombi matkaradan (4 ja 9km) ja Värskan keskustasta lähtevän Örsava järve matkaradan 5km, luulen päätyvän kirjaan, monen muun lisäksi tuoltakin seudulta.

Otan tosi iloisena kaikki muutkin vinkit vastaan! Työtä tässä piisaa sillä käymme joka ainoan kohteen itse läpi, ja sen jälkeen päätämme mitkä kirjaan pääsevät, mitkä eivät. Sillä kaikkia kohteet siihen eivät mitenkään mahdu, eikä se toisaalta ole tarkoituksenmukaistakaan. Pelkästään Virossa on luontokohteita ihan älytön määrä.

Olemme nyt syksyn aikana jo useamman viikonlopun tuolla kulkeneet ja viikon päästä taas neljäksi päiväksi. Syysloman kiersimme Latviaa ja joululomalla menemme Liettuaan yhtenä pääkohteena Kuurinkynnäs.

Tammikuun loppupuolella alkaa jännä retki, mikä vaatii suunnittelua ja vähän testausta ja harjoitteluakin sillä aikomuksenamme on kävellä RMK matkatee 375km Oandu-Ikla eli Suomenlahdelta Riianlahdelle Latvian rajalle. Kolme viikkoa olisi tavoite,(20km per päivä) saa nähdä miten käy. Mukana vaelluskota ja koira. Matkan varrella hätäisesti tutkittuna 6 ruokakauppaa ja saman verran sisämajoitusöitä, mutta eivät sijoitu säännöllisin väliajoin reitin varrelle. Juomavesi iso kysymysmerkki, joku vedenpuhdisusvälinen on hankittava sillä on käytettävä pintavesiä. Kantamista piisaa siltikin ihan kiitettävästi.

Mutta odotan tuota retkeä ihan hurjasti! Vastoin tapojani aikomukseni on hankkia joku ipadi ja pitää tuosta retkestä blogia suoraan reissusta käsin niin usein kuin mahdollista. Kirjaan se tulee omana osionaan mutta irrotan siitä kaikki yksittäiset luontokohteet ja retkipolut niile kuuluviin kappaleisiin, sillä tuo pitkä reitti kulkee monen merkittävän luontoalueen kautta.

Joku varmaan ihmettelee miksi ihmeessä tuo pitkä vaellus tämmöiseen vuodenaikaan, mutta asiaan on monta selitystä. Keväällä on tarkoitus tehdä kirjaan tulevia melontaretkiä (pari joka maasta) ja koluta sellaisia luontokohteita mitkä vaativat juuri tuon vuodenajan lintujen, kasvien yms vuoksi. Kesällä sitten Latviaa ja Liettuaa niiden kaukaisimpia kolkkia myöten sisältäen muutaman lyhyemmän kirjaan tulevan pyöräilyreitin, viimekesäisen pitkän lisäksi. Ja ensi syksynä viikonloppuretkiä Virossa käymättä jääneisiin kohteisiin ja syyslomalla vielä joku melontaretki.

Eli jos ja kun tuon pitkän reitin haluaa kulkea, ei siihen oikein jää aikaa muulloin. Ja toisaalta on mielenkiintoista nähdä mitä luonto antaa kulkijallee talvella. Tuolloin on myös päätyössä kaikkein hiljaisin kausi eli voi irroittautua sieltä.

Tätä vauhtia toivon kirjan tulevan valmiiksi tammikuun 2017 Caravan- ja Matkamessuja silmällä pitäen ja niillä julkaistavaksi. Toki se pitää myös kirjoittaa ja työpöydän ääreen jää paljon tutkimustyötä kirjoittamisen lisäksi.

Jotta kirjoittaminen onnistuisi pätkissä, pitäisi kohteet saada valmiiksi yhdellä käyntikerralla, mutta tähän mennessä se ei ole läheskään aina onnistunut. Päivät ovat lyhyitä ja kaikki pitäisi suunnitella ennalta vimpan päälle, ja kaiken pitäisi mennä paikan päällä nappiin, mutta kaikki tuo on helpommn sanottu kuin tehty. Varsinkaan kun syyskaudella päätyö vie välillä osan yöstäkin:)

Ja kaikki ennen päätöstä kirjasta käydyt kohteet täytyy käydä läpi uudelleen, jotta tiedot ja kokemukset ovat ajantaisaiset ja kuvat suht kelvollisia.

Jos muuten joku liikkuu tammi-helmikuun vaihteessa noilla main, saa meille käydä mielellään viemässä ennalta sovittuihin kätköpaikkoihin muona ja vesitäydennystä:)

Jaakko, onko sulla muuten tietoa Endlan itäpuolen eli sen suo-alueen pitkospuu-tilanteesta? Niitä ollaan uudistettu eli vanhat purettu pois ja reittien piti olla valmiit marraskuun loppuun mennessä, mutta eipä Suomessakaan onnistu aina suunnitemien mukaan tuollaiset hommat (Männik-järven ja Kaasik-järven reiti mitkä menevät Endla-järvelle). Se länsipuoli eli kaikki lähteet olemme kolunneet kahdesti (mielettömän upeita) mutta suo-osio on kesken.

Taisi tulla pitkä teksti muta säästin teidät kuitenkin kaikilta niiltä paikoilta joissa olemme käyneet mutta suunnittelen kirjalle facebook-sivuja ja yritän saada blogin käyntiin ja niille muutamia kuvia ja pieniä mainintoja kohteista sitä mukaa kun niitä käydään läpi, huom siis yritän....:)

t.Kaarina

HÄMÄLÄINEN MARKKU 03.12.2015 11:05

Tuossa muutama nettisanakirja joista saattaa olla apua (myös muille)

Tämä tuntee taivutusmuotojakin http://kaannos.com/

Ehkä eniten sanoja ja myös esimerkkejä https://fi.glosbe.com/et/fi/

Käytän myös näitä http://ilmainensanakirja.fi http://www.sanakirja.org/

Vielä uudelleen tuo Viron ilmakuvakartta http://xgis.maaamet.ee/xGIS/XGis?

Käyttäjän lisäys viestiin 3.12.2015 klo 11:07:16 Vettä en kantaisi tullaista matkaa vaan hankkisin tuon http://www.retkiaitta.fi/product/1287/katadyn-vario

Veden joukkoon vielä noita, niin ei tule vatsatauteja http://www.retkiaitta.fi/product/1284/katadyn-micropur-forte--tabletti-100-kpl

SILMUNEN HANNU 03.12.2015 14:53

Markku, kiitos vinkeistä! Pari noista sanakirjoista on jo tuttuja, toisiin täytyy tutustua.

Vedenpuhdistlaitteesta tasin viestissäni mainitakin, niihin on tarkoitus paneutua kunnolla ja kyselen kokemuksia myös jollain retkeilypalstoilla. Katadyn kombi on ollut Retkilehden testivoittaja ja fillarifoorumilla sitä kehuttiin ja oli toiminut Venäjällä retkiolosuhteissa mainiosti. Kallimpi kuin tuo Katdyn Vario mutta kätevämmän mallinen. Toisaalta esille nousi myös Sawyer-merkkinen hirmu halpa puhdistin.

Sellainen miellyttäisi minkä kanssa ei tarvitse erikseen pillereitä. Noiden selostuksista vaan ei sa kovin helposti selville niiden keskinäisiä eroja joten täytyy kysellä niiltä jotka ovat käyttäneet. Toki vettä silti pitää muutama litra kanta mukana, mutta jos joku noista edes toimii kunnolla, mullistaa se meidän retkeilyä.

Tuota sun karttalinkkiä tavailin jo siinä nettikarttaketjussa mutta en saanut sitä toimimaan siten, että olisin saanut sen palvelemaan itseäni....hallitsevaksi nouisvat tonttinumerot, mutta voi olla että jos en löytänyt jotain tasoa tms...

Tämä aihe mun piti ottaa esille tuossa miten käytän nettikarttaa.ketjussa, että heren karttoja tarkempi ja parempi on oman kokemukseni perusteella Virosta saatava tosi hyvä karttakirja 1:150 000. Tai ainakin meidän tarpeitamme tuo palvelee loistavasti näyttäen pienetkin tiet ollen kuitenkin käyttökelpoinen kokonaisuuden hahmottamisen suhteen. Ja siitä löytyy retkipolkujen päät, nuotiopaikat yms.. Sen lisäksi Hnanun kännykässä on joku (en muista nyt nimeä, tarkistan myöhemmin) karttasovellus mistä löytyvät kaikki polut yms....

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 3.12.2015 klo 15:11:00 hehheh..sis Hannun....

HONKANEN JAAKKO 03.12.2015 15:31

Heippa Kaarina !

Räpina -Piirisaare-Räpina piletin hinta.Täiskasvanu 30 € Laps 20 €

Muut piletihinnad Täiskasvanu 7€ Laps 5€ Eläkeläinen Pensionär 6€ Perhelippu Perepilet 17€ Räpina- Värska matkankesto 2 tuntia. Rinnreis Lämmijärvel - risteily 1,5 tuntia Heinä -Elokuussa 2 tunnin "romanttisia risteilyjä 25 € hlö K.19 -21 Tartu -Piirisaare - Tartu K.10 - takaisin Tartossa K.21 30 € hlö Aikuinen 20 € Lapsi

Noi hinnat joita olet saanut ovat koko laivan vuokraushintoja. Henkilöhinnat aivan kohtuullisia ja laivassa mahtavan ystävällinen henkilökunta.

Käyttäjän lisäys viestiin 3.12.2015 klo 15:36:55 Endlan "pitkospuu tilanteesta "ei tietoa , käytiin vain Esnassa kun tultiin "euroopanturneelta" huomenna lähden Esnaan .Jos saan asiaan tietoa kirjoittelen.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 03.12.2015 15:31

Ne tonttirajat yms. saa pois vasemmalla olevaa palkkiriviä (ikäänkuin alakkain olevia huutomerkkejä) klikkaamalla ja sen jälkeen postamalla täpät, niin tonttirajat eivä häiritse.

Käyttäjän lisäys viestiin 3.12.2015 klo 15:54:47 Minulla on tuo kartta, mutta pitänee uusia ensi kesänä http://regio.ee/?op=news&id=79

Tuokin on ensi kesänä vanha http://www.rahvaraamat.ee/p/regio-eesti-teede-atlas-2014-2015/538466/et?isbn=9789949520169

SILMUNEN HANNU 03.12.2015 15:35

Jaakko, mistä löysit nuo hinnat, entä aikataulut, löytyvätkö jostain?

Ja Markku, kiitos tonttirajojen poistosta:)

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 03.12.2015 15:47

Se mua hiukan mietityttää että miten sitä täsä iässä sopeutuu siihen, ettei pääse pesulle moneen päivään....Nuoren tehtiin hiihtovaelluksia paljon, ja siltä ajalta muistan että parin ekan päivän päästä asiaa ei enää edes muistanut j ahiusten rasvoittuminen lakkasi myös. Toisaalta silloin oltiin vain erämaassa ja jos jonkun silelä tapasi, hän oli myös samasa tilanteessa.

Nyt ollaan välillä ihmisten ilmoila ja mennään ruokakauppaan ainakin. Eikä enää ole niin nuori :) Kesällä homma onhelppo kun voi mennä järveen tai jokeen tai puroon pesulle. No, toisaalta jos ne eivät ole jäässä, voihan sitä edelleen niissä peseytyä. Tai sitten ottaa mukaan kokoontaitettavan vesikassinja keittää kattilallisen vettä ja sekoittaa se luonnonveteen kassissa ja nauttia kuivalla maalla haaleasta pesusta. Ja toivoa kummankin vaihtoehdon jälkeen saavansa itsensä lämpimäksi. Onneksi käyn joka ilta piha-avannossa eli jääkylmässä paljussa, josko se totuttaa tuohon....:)

t.Kaarina

HONKANEN JAAKKO 03.12.2015 15:51

Kävin paikanpäällä "vakoilemassa " Elokuussa. Vaikka virallisesti Esnankeidas jäi " eläkkeelle". syksyllä 2014 .Sieluni on silti Eestissä ja pysyy.

Esna ottaa vieraita vastaan tulevanakin kesänä, kokonaan itsepalveluna ja hinnat tosi edullisia.

Ja eiköhän jotain puuhastella niin kauan kuin jaksamme, keväällä tulee linja - auto matka jälleen Latvian suurille kukka markkinoille ja hintaan jolla ei pääse omalla autolla käymään siis päivän reissu aamusta - iltamyöhään lähtö Esnasta. Viimevuonnakin auto oli täysi ja ilmapiiri rento - ystävällinen.

Käyttäjän lisäys viestiin 3.12.2015 klo 15:55:44 Tosi hyvän kuvan Markku ottanu Esnasta. KIITOS !

SILMUNEN HANNU 03.12.2015 15:59

Mihin mun pitäisi mennä vakoilemaan jotta löytäisin aikataulut noille laivoille, osaatko sanoa?

Asutteko kuitenkin siellä Esnassa vai onko teillä Suomessakin koti?

t.Kaarina

HONKANEN JAAKKO 03.12.2015 17:19

Kävin Värskan satamassa , VÄRSKA.

372 5247153 puhelin numero. Laivayrittäjät nuorta porukkaa varmaan puhuvat englantia myös. Ja lisäys vielä luontopolkuihin. Türi - Tamsalu polkupyöräreitti kulkee vanhaa radanpohjaa pitkin jossa kulki kapearaiteinen juna joka vihelsi viimeisen kerran 1972 vuonna matka pikkuisen yli 70 km kulkee Esnan ohi , reittiin saaneet EU - rahaa ens kesänä pitäis saada polkupyöriä lainattua myös molemmista päistä ja junalla pääsee myös molempiin päihin,Türiltä - Tallinnaan lippu maksaa 4 € pintaan. Tamsaluun jotain saman verran Tallinnasta. Esna on reitin noin puolessa välissä, toiminut johdettujen matkojen "juottopaikkana" Suomalaisiakin ajanut reittiä viime ja tänä kesänä.

Käyttäjän lisäys viestiin 3.12.2015 klo 17:21:18 On koti Suomessa Ristiinassa .

SILMUNEN HANNU 03.12.2015 18:00

Hurraa Jaakko, tiesin, että jossain päin Viroa on käytöstä poistetun junaradan paikalle tehty pyöräreitti, mutta en sitä että missä se sijaitsee! Säästit minut nyt isolta teismisen vaivalta ja annoit 70km lisää liikuttavaa :)

Aitäh!

(Mikä kuulostaa kyllä niin tyhmältä että jonkun aikaa meni jotta sitä rohkeni käyttää..:))

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 3.12.2015 klo 18:02:57 Siispä Värskan satmaan sille seudulle suuntautuvan reissun yhteydessä, kiitos tiedosta.

Ja nyt tulee semmoinen muistuma että ihan kuin olisin kysynyt tuosta asumisestanne aimeminkin...sorry, yksi pää ja niin edelleen....Mutta Esnako silti on teillä vielä?

Käyttäjän lisäys viestiin 3.12.2015 klo 18:05:06 ps.Etruskien mailla-kirjassa mulla on myös yksi entinen junanradan paikalle tehty pyöräreitti ja Sloveniassa ja Croatiassa olemme selaista polkeneet, Ranskassa Pyreiden juurelle myös, laaksossa missä on Cirque de Gavarnien rotko.

HONKANEN JAAKKO 03.12.2015 19:11

Juu, kyllä se meidän vielä on ja Markun lähettämästä kuvasta näät ylhäältä päin koko "komeuden" maa pinta alaa on 1,4 ha.

Esna on myynnissä , kattojia käyny niin Suomesta kuin euroopanpuolelta mutt euroja ei vielä kukaan tuonu näytille.

Siinähän olis tuhannen taalan paikka nuorelle yrittäjälle,Prändi,valmiina joka tunnetaan ympäri euroopan,kaukaisimmat asiakkaat ollu Canadasta asti.Monipuolinen kielitaito eduksi,velaton Oü tulis mukaan,täysin kalustein-tarvikkeineen senkun hyppäis meidän housuihin jos matkailua jatkais. Ja monta muutakin juttua siinä vois toteuttaa vain mielikuvitus rajana.Mahtavat laajentamismahdollisuudet vieressä odottaa parempia päiviä rautatieasema, suuri myllykiinteistö, monipuolinen luonto. Kauppaan sisältyisi vielä yhden kesän opastus niin talon toimintaan kuin v iranomaisiin,kirjanpitäjäkin jo valmiina,sitäkään ei tarvis pystymettästä ettiä. Eikun yrittämään!

LEPOLA SAKARI 03.12.2015 20:18

Mitä Esnasta pyydät? Vastauksen voit laittaa yksityisviestinä.

SILMUNEN HANNU 03.12.2015 20:23

Laita mulle myös!

t.Kaarina

HONKANEN JAAKKO 03.12.2015 20:33

Palataan hinta asiaan ensiviikolla yksityisviestillä loppuviikosta.Nyt olen netin uloittumattomissa ensiviikon torstaihin asti. Aamulla laivaan olen niin vanhanaikainen ettei puhelimessa ole nettiylellisyyttä.Kun viimeksi puhelin sano yhteistyösopimuksen irti menin kauppaan uutta kattoo.Myyjä poika tarjosi 500€ puhelinta sanoin että puhelin pitää olla yhtä yksinkertainen kuin käyttäjä.Ja taskuun lähti uusi 32€ toiminu jo monta vuotta moitteettomasti.

NIEMI ROLF 04.12.2015 00:35

Palasimme tänään kotiin Tallinnasta mukana kiinnostava kirja

THERE ARE OVER 100 EXCITING QUIRKY, UNIQUE AND IMPORTANT REASONS TO VISIT ESTONIA. Sivuja yhteensä 189, Suomi mukaan lukien. Hinta 15 euroa.

AHONEN KAI 04.12.2015 03:24

Kerro minullekin, meitä olisi muutama kimpassa, saisitte elellä siellä isännän duuneilla itsekkin. Onko Jaak edelleen yhteistyössä ratsastuksen ja metsästyksen kanssa?

SILMUNEN HANNU 04.12.2015 14:15

Onko siinä Rolf paljon luontokohteita mukana, eli kannattaisikohan minun etsiä tuo kirja myös jos löytäisin siitä omaani otettavia kohteita?

Netistä olen löytänyt jonkun 100 kohdetta Virossa sivuston, ja isinä on myös luontokohteita jokunen.

t.Kaarina

NIEMI ROLF 11.12.2015 10:48

Yleensä projekteissa kaikki kivet kannattaa kääntää.

SILMUNEN HANNU 12.12.2015 17:55

No juu Rolf, kyllähän tässä kaiken kokoisia ja muotoisia kiviä käännetään, ja ollaan jo löydetty monia sekä kirjaan tulevia ja myös siihen kelpaamattomia kohteita. Ei tämä niin helppoa ole etteivätkö tuttujen ja tuntemattomien neuvot auttaisi ja ilahduttaisi.

Nyt ollaan taas laivassa matkalla Etelä-Viroon koluamaan 3-4 uutta kohdetta läpi,saas nähdä miten niiden käy.

Joka tapauksessa nyt on käynyt niin mahdottoman hyvin, että sain torstaina tietää saaneeni tätä kirjaa varten Suomen Tietokirjailjoilta 4000€ apurahan, ja olen siitä ihan äärettömän iloinen ja kiitollinen!!!!

t.Kaarina

HAAPANEN TIMO 12.12.2015 18:05

Kaarina! Poikkea Liettuan pohjoisrajalla juttelemassa Daivan kanssa. Daiva on biologian opettaja ja osaa varmasti kertoa jotain mielenkiintoista. Innostuu asioille kuten joku muukin:))

http://camperplace-ltu.page.tl/

@timppa

SILMUNEN HANNU 12.12.2015 18:16

Kiitos Timo, kullan arvoinen vinkki!!!

t.Kaarina

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.