Albania! Millaisia kokemuksia?

TOSSAVAINEN REIJO 15.09.2015 17:32

Lähdimme 18 päivää sitten reissuun ja nyt olemme Delfoissa Kreikassa. Lopullinen määränpää on Malaga, josta lennämme talveksi Teneriffalle. Keväällä sitten toiseen suuntaan Eurooppaa katsellen.

Loppuviikosta pitäisi ajaa Albania päästä päähän. Minulla ei ole aiempia kokemuksia maasta, joten tiedustelen millaisia ovat tiet ja leirintäalueet? Mitä vaaratekijöitä on? Miten ovat asiat tullissa/rajalla? Mitä muuta kannattaa huomioida?

Olen kirjoitellut päivittäin matkakokemuksistani omille Facebook sivuilleni ja siellä toimivan karavaanarit-ryhmän sivuille. Täältä löytyy tämän päivän kirjoitus ja myös aikaisemmat: https://www.facebook.com/reijo.tossavainen

SILMUNEN HANNU 15.09.2015 20:05

Moi!

Ollaan oltu Albaniassa 6v sitten ja 1v sitten, ja tykästytty maahan kovin, paljon on vielä näkemättä, ja uusia matkoja sinne tullaan varmasti tekemään.

Ekalla kerralla tultiin pohjoisesta MonteNegrosta ja poistuttiin Kakavien rajalta Kreikkaan, viimeksi tultiin Ohridjärven eteläpäästä ja poistuttiin Vloresta laivalla Italiaan. Jokainen tulli on ollut erilainen ja erikestoinen, hitain oli Monte Negrosta, jonotettiin varmaan neljä tuntia. Nopein Ohridjärveltä, passit katsottiin ja se oli siinä.

Voisin kirjoittaa Albaniasta pitkään, mutta en tiedä mistä olet kiinnostunut ja just nyt ei olisi aikaa paljoon (työt haittaa harrastuksia)ylimääräiseen,, joten kysy mikä jää askarruttamaan.

Tosin me emme taida olla keskivertomatkalaisia emmekä Albaniassa ole olleet kuin yhden yön leirintäalueella, se oli Ksamilissa, mikä on ollut kommunismin aikainen mallikylä, (joku camping paradise tms). Ksamilista jatkoimme etelämmäs ihan kreikan rajalle Butrintin muinaiskaupunkiin, mikä on todella upea historiallinen nähtävyys upean luonnon keskellä.

Muuten olemme nukkuneet rantaniityillä, hotellien pihoilla, kadun varrella jne. Jos haluat, voin kertoa paikat, ovat kaikki olleet kauniita. Lähtökohtana yöpymiseen meillä on ollut saada ensin kontakti johonkin paikallliseen (mm lammaspaimeneen) ja kysyä häneltä onko tässä ok nukkua. Jos hän sanoo että on, siinä yleensä on turvallista nukkua sillä Albanian vanhan ikiaikaisen lain mukaan (saman mihin kuuluu myös verikosto) vieraasta on pidettävä hyvää huolta kaikin tavoin, ja jos paikallinen sanoo yöpymisen olevan ok, on ikään kuin hänen vastuullaan, että yöpyminen myös on turvallista.

Meistä on pidetty huolta ja olemme saaneet hyvää palvelua, mm pikkukaupoista ostoksemme on kannettu autoon. Eksoottista on ollut myös herätä sikopaimen lauluun possulaumallleen ja saada opastus pieneen luostarisaareen jne. Aina meille on myös etsitty joku, joka osaa puhua englantia...naapurikaupan myyjä, jonkun kodista jonkun lapsi jne.

Olemme siinä mielessä ollleet etuoikeutettuja, että olemme päässeet tutustumaan maahan pintaa syvemmältä siten, että olemme Tiranassa yöpyneet ADRAn (kristillishumanitaarinen maailmanlaajuinen hyväntekväisyysjärjstö) pihamaalla kun olemme osalllistuneet pariin vapaaehtoisprojektiin, ja olemme saaneet kontakteja paikallisiin, jotka ovat avanneet maan tilannetta meille.

Kaiken kaikkiaan Albania on ristiriitainen maa mutta niin hstorian, luonnon kuin ihmistenkin suhteen erittäin mielenkiintoinen, ja vielä tällä hetkellä hyvin vapaa karavaanareita ajatellen.

Tiestö on sekä kammottavaa että ihan uutta ja hyvää, riippuu ihan pätkästä mitä ajaa. Hevoskulkupeleihin ja lammaslaumoihin kannattaa varautua manteillä, samoin kuin melkomoisen säännöttömään ajotapaan, mikä tekee erityisesti isoissa kaupungeissa ajamisesta hmm mielenkiintoista. Tiranassa voi jalankulkija tippua viemäriaukkoon, sillä edelleen mustalaiset varastavat niitä romuraudaksi.

Vuosi sitten Tiranaan tuli idästä uusi moottoritien pätkä, mikä loppui aivan yllättäen käytännössä ilman mitään varoitusta, Mikä on tilanne nyt, en tiedä.

Mm. Gjirokaster ja Berat ovat kiehtovia vanhoja kaupunkeja vuorten keskellä ja jos Kakvasta tulette, on Syr I Kalter niminen lähde suurin piirtein matkanne varrella ja käymsen arvoinen jos luonnosta tykkää. Beratista vuoristoon on myös hieno rotko ja vesiputous. Luostarisaari minkä mainitsin, löytyy Vloren edustalta, Zvernecin takaa.

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 15.9.2015 klo 20:06:12 Sun facebook-päivitys on varmasti vain kavereillesi näkyvä, ei minulle ainakaan näy!

Käyttäjän lisäys viestiin 15.9.2015 klo 22:15:01 höh miten väärin kirjoitin Montenegron.....

HYTTILÄ ESKO 16.09.2015 08:49

Kreikasta meni tullissa viisi minuuttia. vietimme myös Ksamilissa muutaman yön. Rannalla ravintoloita ja erittäin siisti perhe camping missä olimme vieraana. https://sites.google.com/site/caravancampingalbania/location

Täältä kävimme lähipaikoissa tutustumassa.

Jatkoimme matkaa lähelle Durresia missä on upea http://www.kampingpaemer.eu/ , siellä rantaloosheissa oli finskejä useampiakin.

suositeltava maa.

MÄKELÄ EERO 16.09.2015 12:04

Alkukesästä 2013 ajoin moottoripyörällä 1pv`n aikana Makedonia-Albania-Montenegro, joten kokemukset Albaniasta aika vähäiset. Mutta mieleen jäi kaunis maa, huonot tiet, silminhavaittava köyhyys. Kun jouduimme pysähtymään tankkaamaan pyöriä huoltoasemalle, olimme hetkessä pikkupoikien ympäröiminä, eritoten minä. Johtui ehkä siitä, että pyöräni oli "hieman koristeltu" custom, ja ajoasunikin ns liivijengiläisten asu. Köyhiltä näyttivät pojat ja pidin tarkkaa huolta lompakostani, ja pyörässä kiinniolevasta omaisuudestani. Mitään ei hävinnyt, ja tankkauksen jälkeen etenimme jälleen teillä, joilla oli monttujen välissä kapeita asfalttikannaksia.

pikkueero

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.