Kesän 2015 nettiyhteyksien roaming-hinnat Euroopassa?

YLISUUTARI JOUNI 13.06.2015 08:25

Alle viikon päästä koittaa taas lähtö kohti eteläisempää Eurooppaa muutaman viikon asuntoautoreissulle ja nettiäkin olisi jälleen kiva käyttää tien päällä. Jo useamman vuoden ajan on EU-tasolla ollut puhetta siitä, että nettiyhteyksien hinnat (roaming) yhtenäistyisivät koko EU-alueella kohtuulliselle tasolle, mutta eipä ole tainnut olla siinäkään asiassa tulla sen kummempaa edistystä?

Eli onko täällä muilla karavaanareilla tuoreita kokemuksia siitä, mikä on tänä kesänä edullisin tapa käyttää nettiä Euroopassa tienpäällä? Ilmaisia tai maksullisia langattomia leirintäalueiden wifi-yhteyksiä toki tulee käytettyä aina kun niitä on saatavilla, mutta tarvetta olisi myös datasiirtoon muuallakin. Eli minkä suomalaisen operaattorin sim-kortilla netin käyttö esim. Saksassa tai Italiassa on tällä hetkellä edullisinta?

Parina edellisenä vuonna käytössä on ollut omaan puhelinliittymään erikseen tilattava DNA:n matkadatapaketti, joka paikan päältä reissusta tekstiviestillä tilattuna on edullisimmillaan maksanut 10 senttiä/Mt.

Uusinta Caravan-lehteä selaillessa huomasin, että Saunalahti tarjoaa SFC-jäsenkortin omistaville Perhenetti-pakettiaan hintaan 29 euroa. Tuo pakettihan sisältää langattoman wifi-reitittimen lisäksi yhden kuukauden verran rajatonta nettikäyttöä kotimaassa ja lisäksi samalla purkilla voi käyttää vaikka koko perhe nettiä langattomasti ulkomailla eikä hintaakaan tule kuin 6,6 senttiä/Mt. Eli, jos vähänkään enemmän käyttää nettiä tienpäällä sekä kotimaassa että ulkomailla, niin ei ollenkaan pahan hintainen paketti. Ja tuossahan saa itselle langattoman reitittimen oikeastaan kaupan päälle.

Taitaa tuo Saunalahden Perhenetti olla siis edullisin vaihtoehto tämän kesän reissuille?

HAAPANEN TIMO 13.06.2015 09:24

Maaliskuussa taitaa olla viimeiset uutiset. Roaming poistuisi vasta 2018, mutta sitä ennen jossain vaiheessa tulisi systeemin jossa saisi jonkun verran dataa normaalimaksulla. http://www.zdnet.com/article/end-of-data-roaming-charges-in-2015-not-so-fast-says-europe/

Googlella suunnitelma: http://www.tekniikkatalous.fi/tekniikka/ict/2015-04-08/Hyv%C3%A4sti-hurjat-verkkovierailumaksut---Google-suunnittelee-globaalia-mobiiliverkkoa-3251108.html

Kuinkahan laajat verkot Threellä on.

@timppa

YLISUUTARI JOUNI 13.06.2015 10:19

Jep. Noita suunnitelmia on ollut jo pitkään, mutta niiden toteutumista odotellessa on maksettava tavalla tai toisella netin käytöstä eri hintaa kuin kotimaassa. Yksi ratkaisu on tietysti hommata prepaid-sim kohdemaasta ja käyttää sitä. Sitä tässä nyt vaan haen, että mikä lienee tämän hetken saatavilla olevista ratkaisuista megatavuhinnaltaan edullisin?

SUOMI SEPPO 13.06.2015 17:49

Mikäli matkan aikana haluaa käyttää nettiä niin edellä mainittu taitaa olla kätevin (Soneran liittymässä pohjoismaat ja baltia samalla hinnalla kuin Suomessa). Etelässä esim. Portugalissa jos jää esim. kuukaudeksi sinne niin kannattaa ottaa paikallinen prepaid. Kuukaudessa jos käyttää nettiä nuukasti eli ei katsele eläviä kuvia eikä kuuntele nettiradiota niin 1 GB riittää. 1GB (1000 MB) maksaa noin 12,50 € . @seppo

LINDBLOM ALF 13.06.2015 20:56

Mielestäni ei saa olla niin nettiriippuvainen, että aina koko ajan. Euroopassa leirintäalueet tarjoavat kohtuuhintaan tarvittavan palvelun. Monena vuotena Euroopassa matkustelleina ei olla kaivattu koskaan muuta nettipalvelua kuin leirintäalueiden tarjoamat.

SUOMI SEPPO 13.06.2015 21:42

Aattelin vaan että jos joku kyselyy mitä jokin maksaa niin hän todennäköisesti sitä palvelua tarvitsee. Paljonkohan häntä lämmittää vastaus ettei sillä tee mitään. Meillä on erilaisia tarpeita. @seppo

YLISUUTARI JOUNI 14.06.2015 07:32

Meitä karavaanareita kun on tosiaan niin moneen lähtöön ja ikäluokkaan. Se mikä on jonkun mielestä turhaa, tarpeetonta tai jopa riippuvaisuutta, voi olla toiselle pelkästään nykyajan tavallista arkea menneisyyteen jumahtamisen sijasta. Kehitys kehittyy.

Jotkut meistähän liikkuvat vieläkin maailmalla kartan avulla, yhä useammat satelliittinavigaattorin. Eräät kuuntelevat vieläkin matkamusiikkinsa c-kasettimankalla, toiset cd-levysoittimelta ja kolmannet vaikkapa muistitikulta tai netin välityksellä Spotifyn kaltaisista palveluista.

Eli jos jotkut eivät tarvitse nettiä ajellessaan tai pelkät leirintäalueen nettiyhteydet pysähdyttäessä riittävät, niin suotakoon se heille. Itse arvostan sitä, että esim. liikkuessa Keski-Euroopan ruuhkaisilla teillä, pääsen halutessani vaikkapa tankkauspysähdyksen yhteydessä tutkimaan netistä esim. lähiseudun ravintoloita, nähtävyyksiä ja majoituspaikkoja reaaliajassa.

Ja olisihan se vaan todella kätevää käyttää halutessaan nettiä myös ulkomailla ilman, että tarvitsee huolestua siitä, että kustannukset kohoavat pilviin. Kotimaassahan se jo onneksi onnistuu ;)

NYYSSÖNEN KAJ 14.06.2015 18:18

No tässä tulee yksi mielipide muiden joukkoon. mitä mina teen nettiyhteyksien kanssa matkoilla on. Lyhyt aika maassa: käytän pääasiassa WLAN-yhteyksiä jos tarvetta paljob ostan vaikka yhdeksi päiväksi wlan käyttöoikeuden. Saksassa on laaja maan kattava wlan-palvelu Telecom Hotspot jota saa vaihtelevasti käyttää ilmaiseksi kuvassa heidän hinnasto.

Kuukausi maassa tai pitempään Prepayd sim kortti puoltaa silloin paikkansa. Näin olen menetellyt Indonesiassa ja Portugalissa. Jos saan sellaisen SIM-kortin että sillä on edullista käyttää ulkomailla, niin ostan lisäsaldoa kotimatkaa varten että voin hyödyntää roaming ominaisuutta. Tällainen oli mm Vodafone Prepayd kortti Tabletissa jolla sain lähettää esim. suuren määrän kuvia matkalla Portugalista Helsinkiin johon käytettiin 12 päivää. Kotiin tultua oli vieläkin saldoa jäljellä ja 10€ edestä ostin sitä Portugalista ennen lähtöä.

ESKOLA PENTTI 30.06.2015 10:42

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/83799-nyt-se-paatetty-hyvasti-yllattavat-jattilaskut-matkustaessa

KORHONEN PAULI 30.06.2015 11:15

Tuossa tele Finlandin hinnat ulkomailla http://www.tele.fi/hinnastot/hinnat+ulkomailla

pkk

HAAPANEN TIMO 30.06.2015 12:11

Telefinlandin hinta on näköjään se maximi mitä megatavusta saa nyt ottaa.

Loistava uutinen! Heti kuukeloin ulkomaiden lehtiä, näyttää jo 04/16 putoavan viiteen senttiin mega. http://www.tagesschau.de/wirtschaft/roaming-107.html

Tuolla mainitaan 30.4 -16 se viiteen senttiin lasku. http://www.spiegel.de/netzwelt/web/roaming-gebuehren-in-der-eu-werden-2017-abgeschafft-a-1041278.html

Mun mielestäni se 0,05 € megalta on jo niin kohtuullinen ettei ensi kesänä tarvitse paljoa jarrutellla netinkäyttöä.

@timppa

LINDBLOM ALF 30.06.2015 12:19

0,05€/MT tarkoittaa 50€/GT, eli ei paljon tv-uutisia ym. vielä kannata katsella. Minulla menee noin 25 GT / kuukausi kotona ollessa. Lisäksi seurauksena todennäköisesti, että Suomesta katoaa rajaton netin käyttö muilta paitsi lankaliittymistä.

Käyttäjän lisäys viestiin 30.6.2015 klo 12:24:12 Espanjan "kausipaikalla" ollessamme meillä oli 8 Mb/s rajaton nettiyhteys 25€ / kk. Ei ollut alueen palvelu, vaan SkyNet:in palvelu.

TOIVONEN MARTTI 30.06.2015 12:21

Kaitsu, ei nuo epsanjan hinnat tuossa ole ole prepaidia vaan sopimuspohjaisia. Prepaid olisi ollut seurava menukohta (prepago). Silloin ei puhuta kuukausimaksusta vaan liikennemääristä gigoissa tai megoissa. mot

JANHONEN MATTI 30.06.2015 12:24

Ei ehi tähän hätään, mutta jatkossa roaming poistuu.

Saapa nähdä mitä muutos merkitsee muulle teleliikenteelle, mokkuloiden kautta. Jos datan siirtohinnat alenee kohtuuteen, se tietää WIFI:n aseman muutosta.

Tässä on taas yksi harmonisoinnin paikka EU:n sisällä ja onkin mielenkiintoista nähdä miten meidän hinnoille käy.

http://yle.fi/uutiset/roaming-maksut_ja_yllatyslaskut_jaavat_historiaan_eussa/8114316

KERÄNEN KAUKO 30.06.2015 13:54

Olimme juuri itä-euroopan reissulla ja hyvin pärjäsimme cämppäreiden Wivillä. Lisäksi tauot ajoitettiin huolto-asemien parkkeihin ja niissä oli tosi usein myös ilmainen netti. Sai sähköpostit ym jutut jos oli tarvetta.

SUOMI SEPPO 30.06.2015 17:52

Ainakin meillä tulee edelleen olemaan käyttöä prepaid/WiFi/Fon yhteyksillä. Hehkuttavat ettei enää jatkossa tule yllätyslaskuja kotiin tullessa. Minun budjetilla pyörryttäisi jos nuoriso pelaisi tunnin verkossa ja katsoisivat sen jälkeen jonkun filmin sekä mamma päivittäisi lärvikirjan meidän hampurilaisaterioidenkuvilla. 5 cent/Mega kotimaan hinnan päälle, liian kova hinta meille. Kuten aikaisemmin kirjoitin niin 1000 Mb meni kuussa kun pihisti käyttöi. 50€ siitä että lukee s-postin, karavaanipalstan ja hoitaa pankkijutut. Edellisessä vaihtoehdossa palaa helposti 500€ kuussa - halpaa on- valintoja on tehtävä ja onneksi vapaaehtoista. @seppo

NYMAN MATTI 30.06.2015 22:21

Moi Silloin kun on pitempään paikallaan niin näkisin, että kannattaa ostaa paikallinen liittymä. Mulla on siten, että teltan pöydällä on wlan lähetin, jossa on mokkula ja siinä 30 vrk:n Wing liittymä hintaan 20+10 euroa, Tuo kymppi aina paikallisen expertin palvelumaksu. 12 gt liittymä ja kytken siis tuohon sekä läppärin, että älyllisen puhelimen. Tämä mun konsti toimii Italiasssa. Puhelut sitten erikseen.

Matkalla sitten kytkeydyn esim.leirintäalueiden wlaneihin. t. Matt

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.