Moottoritiemaksut Itävallassa ja Tsekeissä yli 3,5t. asuntoautolle?

PUUMALAINEN JARKKO 14.05.2015 11:35

Moi!

Kesälomamatka Eurooppaan on kahden viikon päästä käsillä. Tarkoituksena on ajaa monen maan läpi Kroatiaan. Mitähän mahtaa maksaa tiemaksut yli 3,5t. autolle? Oletteko ostaneet elektronisia laitteita?

T. Jarkko

JANHONEN MATTI 14.05.2015 16:08

Et kerro minkä maiden läpi Kroatiaan olet menossa, joten oletan, että menet Saksan kautta. Ensinnä yleissääntö; Vignet järjestelmä koskee vain kokonaismassaltaan alle 3,5 tonnin autoja, joten siihen kategoriaan autosi ei sovi.

Saksassa Ruotsissa ja Tanskassa ei ole tiemaksuja autollesi. Tukholmassa on pieni ruuhkamaksi joka ei ajajalta edellytä muuta kun maksaa kotiin tulevan muuttaman euron maksun. (jos on arkena ja päivällä liikeellä)

Mitä matkasi tiemaksut tulee kustantamaan on vähän vaikea sanoa, kun ei tiedä reittiä, ei aikaa eikä ajettavaa matkaa tietullialueilla.

Tzekeissä sen sijaan on ja tästä saat tietoja niistä http://www.motorway.cz/toll

Myös Sloveniassa on tiemaksut ja tässä taas tietoja niistä. http://www.dars.si/Dokumenti/Toll/Methods_of_payment/Vehicles_up_to_35_t/Vignette_308.aspx Sloveniass kannatta valita ns. avoin maksujärjestelmä jossa maksu maksetaan tietulliasemilla joko käteisellä tai maksukortilla

Italian tiemaksuista saa tietoa tästä http://www.autostrade.it/it/home Italian tiemaksut maksetaan ajetun kilometrimäärän mukaan tietulliasemilla joko käteisellä (käteismaksupaikat vähenee) tai maksukortilla Italian Triestestä pääsee kyllä kiertelemään Kroatiaan Slovenian läpi (Rijekan suuntaan) tavallista maantietä niin, että ei tarvitse maksaa tietullia.

Itävallassa on tiemaksut ja tässä tietoja niitä https://www.go-maut.at/portal/portal Go-box´ja voi ostaa jo ennen rajaa huoltoasemilta ja rajalta. Huom. Maksun eräs peruste on auton päästöluokka. Kannattaa ilmoittaa moottori enintään IV-maksuluokkaan, koska muutoin syntyy todistusvelvollisuus päästäluokkaa koskien ja siihen rek. ote ei riitä. Maksun suuruus ja satunaisuus huomioiden ei kannata konstailla. Tunneleihin ja solateihin mm. Innsbruck-Brennero sovelletaan soderausmaut-maksua joka on kilometriltä korkeampi kun tavallisesti. 3-akselisiin yöajolisää ei vielä sovelleta. Maksu käteisellä tai maksukortilla

Kroatiassa on moottoriteillä tiemaksut ja niistä tietoa seuraavasta linkistä. http://hac.hr/en Maksu peritään tietulliasemilla. Huomaa, että Istrian nimimaan joillakin teillä on tietullit. Istrian niemimaalla Pulan ja Rijekan välillä on yksi maksullinen tunneli, mutta maksu on aika pieni. Rijekan voi ja kannattaa ohittaa vuorilla kulkevaa uutta tietä pitkin. Aika kattilanpohja siellä alhaalla.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.