Garda, Como vai Maggiore

KULMALA JUKKA 09.04.2015 20:03

Heips

Kesäkuun alussa tarkoitus lähteä jonkun em järven rannalle, mutta mille??? Onkohan niillä mitään eroa vai onko se ihan sama, mikä nyt reitille parhaiten sattuu osumaan. Miten pyöräilymaastot, jotain erityisin kivaa pyöräreittiä? Onko maasto tasaista vai kovinkin mäkistä? Jotain kivoja paikkoja? Lapsia ei ole mukana, joten vinkkejä kaivataan aikuisten näkökulmasta. Kiitokset etukäteen.

Marianne & Jukka

JANHONEN MATTI 09.04.2015 22:14

Kolme järveä joilla jokaisella on vähän oma luonne, jopa järvien länsi- ja itärannoilla on oma luonteensa. Yhteistä on se. että järvien pohjoispäät on kiinni Alpeissa ja järvet saa vetensä Alpeilta tulevista joista ja purosta. Se on sitten katsojan silmässä mikä niistä järvistä on kaunein. Lago Maggioren pohjoispää on Sveitsin aluetta.

Maastoissa löytyy tasaista, mäkistä ja vuorista.

Pyöräilyä ajatelleen monipuolisimmat maastot löytynee Garda-järven eteläpäästä ja kaakon kulmalta väliltä Garda-Desenzano, Tähän väliin jää mm. sellaiset pikkukaupungit kun Bardolino, Lazise ja Sirmione. Garda-järven itäranta Torbolesta Gardaan on vuoristoista ja vuoret loppuu Gardaan ja siitä alkaa kumpuilevat tai tasaisemmat viininviljelysseudut.

Alueella on erittäin hyvä ja monipuolinen camping-alueverkosto ja tasossa löytyy.

Alueella on pyörätieverkosto (myös ns. rantaraitilla saa ajaa) ja reiteistä löytyy myös karttoja varsin hyvin. Itse olen tykännyt Gardan ja Bardolinon seudusta (itäranta jolloin ilta-aurinko paistaa pidempään kun länsirannalla) josta käsin voi mm. laivoilla tutustua alueen muihin kaupunkeihin. Laivoja kulkee kun kaupunkibusseja.

Kaakonkulmalta voi tehdä myös bussimatkoja vaikka Veronaan ja Venetsiaan. Garda-järven eteläpäästä on myös junayhteys mm. Venetsiaan. Venetsiaan voi mennä myös omalla matkailuautolla siten, että jättää auton hieman ennen Venetsiaa campingille ja menee perille joko bussilla tai vesibussilla.

Kesäkuun alku on hyvää aikaa olla näillä italialaisten lomajärvillä, koska se ei vielä ole sesonkia (alueella voimakas sesonkihinnoittelu) eikä ole liian kuuma.

Netistä kaikista järvistä ja koko alueesta löytyy tietoa varsin hyvin.

KIILTOMÄKI MARTTI 09.04.2015 22:30

minun mielipiteeni: ehdottomasti maggiore! järvi on iso, monimutkainen, monipuolinen ja ympäristö vaihteleva. erilaista juttua moneen lähtöön, saaret ihanat... jokaisella saarella voisi viettää vaikka yhden päivän... pikakelauksenakin mahtavat. rannat täynnä erilaisia kyliä. pyöräillä voi hyvin, vaikka joka paikassa ei ole kevyenliikenteenväyliä... mutta rohkeasti sekaan vaan! :) gomo toiseksi paras. garda on mielestäni niistä tylsin, turistijärvi. no tämä siis minun mielipiteeni. makuja on monia. mukavaa matkaa teille! me lähdetään maanantaina saksan ja ranskan kautta italiaan ja palataan kesäkuussa ehkä gomon kautta kotiinpäin. Kiltsu

Käyttäjän lisäys viestiin 9.4.2015 klo 22:34:12 kuten Matti tuossa sanoo, netistä löytyy tosi hyvin tietoa!

SILMUNEN HANNU 10.04.2015 16:02

Makuasioitahan nämä, mutta pyöräilyn kannalta itse olemme mieltyneet Garda-järven pohjois-osaan. Rivassa on muutama kämppäri sekä matkaparkki, ja Rivasta on helppo lähteä sekä sen takaisille tasaisille takamaille fillaroimaan - hyvä pyörätievrkosto läpi muutaman pikkukylän että kiehtovien vilejelysmaiden, kiivista munakoison kautta viiniin...Arcossa voi käydä pizzalla tai jätskillä..

Jos tykkää maastopyöräilystä tai muuten vai sietää myös mäkiä, on Riva siihen tarkoitukseen aivan unelmakohde ja kannattaa ostaa paikan päältä hyvä Kompas-sarjan kartta mihin kaikki pyörä-ja patikkareitit on merkitty.

Rivasta voi lähteä myös aivan erityiselle pyöräretkelle Gardan länsirantaa pitkin sisämaahan...reitti kulkee pitkän matkaa vanhaa, nyt käytöstä poisttetua autotietä pitkin! Huikeita maisemia ja jänniä tunneleita!

Myös Monte Baldolle (Malcesinen kohdalla Gardan itä-rannalla) voi ottaa fillarin määrätyille hissivuoroille ja tulla polkuja pitkin sitten alas.

Maggiore-järven saaret on todella hienoja niin kuin Martti sanoi. Kannattaa tiedostaa että isola Pescatori on saarista ainoa, millä voi kuljeskella ihan muuten vain, se ei siis ole pääsymaksullinen museo-ja puutarha/palatsi-saari niin kuin ne kaksi muuta, vaan ihan "normaali" ihmisten asuttama saari.

Itse asiassa Pescatorella olemme yöpyneet kaksi yötä hotellissa ja jättäneet asuntoauton Stresan rantaan mantereelle. Oli hieno kokemus, mahtavaa saada illalla turistien poistuttua mantereelle saari ikään kuin itselleen! Ja vielä pimeässä lämpimäsä illassa parvekkeella nauttia hiljaisesta yöstä mantereen valojen välkkyjen taustalla.

Toki niille kahdelle muullekin saarelle pääsee ilman pääsymaksua mutta käytännössä saarten pinta-alat täyttyvät upeista puutarhoista ja linnoista. Ja turisteista. Autoja ei millekään saarelle voi ottaa mukaan vaan ne jäteätän mantereelle. Saarien väliseen kulkemiseen on käteviä koko vuorokauden lippuja millä voi kiertää kaikki saaret läpi. Myös yksityisiä venetakseja ja hotelleilla on omat noutokyytinsä.

t.Kaarina

WILHELMSSON LEIF 10.04.2015 16:30

Viime kesänä oltiin Iseo järvellä Iseossa ihan mukava kaunis ja rauhallinen paikka lähellä Gardaa.

SILMUNEN HANNU 10.04.2015 16:30

Kaunis on myös Comon ja Gardan väliin jäävä Lago di Iseo, ja hiukan vähemmän turistoitunut kuin nuo tunnetummat...Iseon itä-rannalla on muuten myös hieno pyöräilyreitti, kulkee ihan rantaa pitkin ja on vanha autotie...Pohjoisesta päin tälle reitille tullaan italialaiseen tapaan verkkoaidan reiästä, mutta etelästä päin pääsee ilman reiästä tunekutumista...joskin taitaa sielläkin joku kieltokyltti olla, mutta reitin varsi on keskivaiheilla täynnä surffareita ja auringonpalvojia ja rullaluistelijoita...

Yleensä Italiassa noilla kielloilla on se merkitys, että kunta vetäytyy vastuusta jos jotain sattuu, vierii vaikka kiviä tielle tms...

Itse löysimme tuon pyörätien kun tie vei tunneliin minne fillareilla ei ollut lupa mennä, ja vähän aikaa ihmeteltyämme tilannetta huomasimme porukkaa lappavan verkkoaidan reiästä läpi...:)

Iseon ja Gardan väli on muuten myös täynnä hienoa pyöräilymaastoa, ja sieltä löytyy vielä kaksi pientä kivaa järveä, Ledro ja Idro, kummatkin saaviuettavissa sekä Gardalta että Iseolta käsin!

Ledron ja Idron rannat ovat enemmän vuoristokasvillisuutta kuin noiden muiden järvien, millä on omat erityiset mikro-ilmastonsa. Tiedoksi tämä, sillä itse joskus kauan sitten petyimme, kun haimme niiltä pikkujärviltä sitä tropiikkia, mitä olimme Gardalta löytäneet :)

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 10.4.2015 klo 16:31:09 Kappas, Leifin kommetti oli tullut tähän väliin samaan aikaan kun itse kirjoitin omaani Iseosta!

HAKALA ANNE-MARIE 13.04.2015 14:26

Hei,

Olemme olleet eri kylissä/kaupungeissa sekä Gardalle sekä Lake Maggiorella. Molemmissa on hyvät mahdollisuudet pyöräillä,kuten on jo kerrottukin. Enemmän pidän Lake Maggioresta,siellä tuntuu kuin olisi enemmän paikallisten joukossa. Bavenosta esimerkiksi on helppo pyöräillä Stressan kaupunkiin. Verbaniaankaan ei ole kuin 6-8 km matka. Tosin ajotiellä suurinosa matkasta. Rohkeasti vaan mukaan ja monta suojelusenkelia matkaan... Vuoristoon emme ole lähteneet pyörillämme. Cannobion kylä on myös tutustumisen arvoinen.Sieltä löytyy myös matkaparkki,emme tosin olleet siellä mutta pyöräillessä se tuli vastaan.Luinon markkinoille piti mennä,ovat kuulemma italian suurimmat.Samaa tavaraa löytyy joka markkinoilta mutta kokemus se olis ollut sekin. Kaatosade sotki suunnitelmat.

Gardan eteläosassa pyöräily on helpompaa,sieltä löytyy pyöräteitä enemmän. Moneen kylään tutustuminen on "turvallisempaa". Itse olimme Sirmionolen ja Desenzanon välissä olevalla leirintäalueella.Pohjoisessa on taas maisemat jylhemmät ja hyvä pyörätie ainakin Riva del Gardan ja Torbolen välissä.

Tänä kesänä meidän on tarkoitus mennä como järveä koluamaan. Saa nähdä jääkö yritykseksi kun kesäloma osuu elokuulle. Siellä on todennäköiseti kaikki italialaisetkin silloin. Onko matkaparkeista kellään kokemusta como järveltä?

Anne

MERIKALLIO VELI-PEKKA 16.04.2015 15:56

Joopa, hyvä on Gardalla pyöräillä, Bardolinossa ollaan, ainoa haittatekijä on ollut kuumuus, nyt pari kolme päivää hellelukemia, aamut ja illat parasta pyöräilyaikaa.

On todella nautinto saada viettää aikaa JanhosMatin kulturellisessa seurassa, eipä siinä paljon googlea tarvita, kun asiaa tulee laidasta laitaan, kulttuurista historiaan, ja lavealla pensselillä. Todellista laatuaikaa illanistujaiset.

Netti vain jokseenkin alkeellinen täällä Serenellalla, siksi ei pääse oikein irrottelemaan ja kuviakin on laitettava vasta kotomaassa.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.