Senjan saari

PALM PEKKA 02.04.2015 09:19

Rupesi kiinnostamaan tuo saari. Varmaankin joku teistä on siellä käynyt. Pärjääkö siellä 6,5m integroidulla asintoautolla. Leirintäalueita siellä näyttää Norjan karttakirjan mukaan riittävän. Mitä nähtävyyksiä ja paikkoja pitää ehdottomasti käydä katsomassa. Sitten kalastus: Minkälaista ja vahvuista siimaa, minkälainen kela ja kuvat kannattaa hankkia. Kiitos tiedoista ITE

POKKINEN TAPANI 02.04.2015 11:36

Nähtävyyksistä en tiiä ku vaan kalastellaan, syödään nukutaan ja elellään. Mut vene antaa kalastukseen mahdollisuuksia paljon enemmän. Veneitä saa toki vuokrattua, mutta oma pikkuinenkin purtilo pelaa kauniilla keleillä ja kuka hupikalastaja muulloin viittii. Peruskalastukseen järeä haukipeli, uistimissa avainsana on paino. Vaappujakin voi toki vetää, mutta varmimmin saat paistettavaa syvältä, siis juksataan kalaa pohjan tuntumasta. Mm Biltemassa on edullisia painopilkkijä millä pääset alkuun ja osta ehdottomasti joku makrilli-mustekala-litka ni pääset varmasti kelaamaan mieles hyväks ja kokeilemaan samalla siiman kestävyyttä. Tässä tuli itellekki jo suolasen kalan nuusa. -tapani-

VALTONEN MARTTI 02.04.2015 13:34

Ite olen käyttänyt Jäämeren rannoilla heitellessä aina 0.45 siimaa, 2.85 pitkää vapaa ja Cardinalin järeähköä haspelia. Vanhat vehkeet jo mutta hyvin pelaa.

0.45 siima ei ainoastaan suuren saaliin mahdollisuuden vuoksi vaan siksi että rannalta kalatettaessa usein tarttuu leviin. Se kestää yleensä vetää väkisin irti levistä.

Vieheinä olen käyttänyt pääasiassa 36 grammaisia mutta pienikokoisia esim Abun Krill. Lentävät kauas ja uppoaa nopeast.

Veneestä kalastaessa asiat on sitten toisin jos aikoo esim juksaa käyttää. Siitä ei juurikaan kokemusta mulla.

VALTONEN MARTTI 02.04.2015 13:44

Ei taida Latvalan Marko olla koneella. Hänhän ajaa sinne k-autolla ja vois keroa siitä liikkumispuolesta enemmälti.

TERVO JARI 02.04.2015 21:22

Siimaksi punottua n. 30 kiloo kestävä, esim:

http://www.puuilo.fi/BerkleyFireLineTracerBraidKuitusiima

Norjassa "joka" kauppa/kitska on pullollansa turska/sei/makrilli uistinta, eivät ole hinnankiroissa, osta sellasia 60 - 80 grammasia, saat rannalta kauemmas heitettyä ja jos tulee niin tulee isonpaa "sinttiä". . .

Tuossa ottimia:

http://dsa.ebay.de/sch/i.html?_sacat=0&_nkw=pilker&_frs=1&_jsoff=1

Joku avokela käy, lompakon / tarpeen mukaan . . . Esim.

http://kalastus.hongkong.fi/fi/haku?searchTerm=Shimano+Avokela&cm_mmc=sem2-_-avokelat-_-hakusana-_-shimano_avokela&gclid=CPCN5Zqe2MQCFQ7LtAodtDAAIA

Jos käyt Ideaparkissa ?

Käy tutustuun tyrkytyksiin.. .. ..

http://www.kalastussuomi.fi/fi/

VALTONEN MARTTI 02.04.2015 21:30

Jari, olen minäkin tuon painoisia kokeillut mutta kun se tuntuu moukarin heitolta niin olen tyytynyt kevyempiin. Kantsi silti kokeilla niissä vaan se ilmanvastus on sen verta suuri etten ole saanut juuri pidempiä heittoja..

POKKINEN TAPANI 02.04.2015 21:46

Heittopilkit ovat puikon tyylisiä ja kyllä lentää. Kun vapa on sopiva niin 100-150 gramaa on aivan paraultainen heitettessäkin. Vielä tupakkimiehenä ollessani nakkasin usein syvässä rannassa uistimen sinne huitsin nevadaan ja otin paperossit esin ihan rauhassa ja panin palamaan .tällä välin siima purki omia aikojaan ja kun aloin kelaamaan ni johan jumputti vastaan.

LAINE MARKKU 02.04.2015 22:27

Saari on todella kuin Norja pienoiskoossa. Tie 860 länteen päin menee merenrantaa ja takana näkyy komea vuoristo maan puolella. Sieltä joutuu tulemaan takaisin samaa tietä. Ehdoton käynti on tietä 86 päähän asti jopa. Siinä on peikkomaata ja erittäin hieno satama, jossa hotelli. Luonnonkaunis lahti ja niemi. Yövyimme joku vuosi sitten upealla hiekkarannalla, joka on muistaakseni ennen Satraa. Tie 864 jatkuu pohjoiseen ja itäänpäin ja siellä on Husöyn saari, jonne pääsee kyllä autolla. Se on suoraan pohjoiselle jäämerelle ja talo aikanaa sidottiin kallioon rautavantein, ettei tuuli kaada taloja.

Lankvikistä pääsee lautalla Hillesöihin, josta kannattaa ajaa vasemmalle Sommatöihin jää,meren suuntaan, jossa on avoin paikka missä voi yöpyä ja nähdä saari, josta Tromssan jäävuorikirkko on saanut muotonsa.

Matkailuautolla pääsee hyvin liikkumaan Senjan saarella ja se mielenkiintoinen maisemiltaan.

LATVALA MARKO 02.04.2015 22:49

Eipä kannata sitä liikkumista murehtia asuntoautolla Senjalla, sen enempää kuin missään muuallakaan Norjassa. Tiet vähän kapeampia ja muutamia kapeita tunneleita ennen Senjahopenia, mutta hyvin siellä pärjää. Olenhan minäkin pärjännyt rekalla siellä kymmeniä kertoja ja joskus oikeasti pahassikin kelissä.

AHONEN KAI 03.04.2015 01:53

"Minkälaista ja vahvuista siimaa, minkälainen kela ja kuvat kannattaa hankkia."

Itsellä vinssinä Abu Ambassadeur 10000, vapa 1,50m, nimeä muista, punottu siima 110kg/200m, 300g lyijypuntti, jossa 3kpl kolmihaarakoukkuja mallia iso johon kalanfilee kumilenkeillä kiinni. Vene Bombard Tropical 3,35/ Yamaha 5 hv.

Mukavampaa tosin ultrakevyillä,0,20 siimalla, kilon seiti pistää jo miehekkäästi hanttiin.

Senjalla Mefjordværin kylällä ollut vapaaparkki ja veneen laskupaikka, satamasta noin 8 kilsaa ulos on matalikko halkaisijaltaan jotain 3-400 metriä ja syvyyttä ~40 metriä, muualla 100-200m, isoa fisua siellä.

TERVO JARI 03.04.2015 21:26

Linkkejä joista löytyy asiaan liittyviä linkkejä, tutustu . . .

https://www.google.fi/search?q=kalastusta+norjassa&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=DdoeVZTeFMGQsAGun4ToBQ#q=kalastusta+senja+norjassa

https://www.google.fi/search?q=kalastusta+norjassa&ie=utf-8&oe=utf-8&gws_rd=cr&ei=DdoeVZTeFMGQsAGun4ToBQ

TOIVONEN MARTTI 04.04.2015 16:08

Meikä taisi möhliä pahan kerran... Olin Saltstraumenin kämppärillä ja kyselin henkilökunnalta kannattaako heidän laituriltaan heitellä. "Juu, sieltä on tänäkin kesänä saatu isoja seitejä, pallasta ja lohta"

No, menin laiturille ja heitin muutaman kerran. Lähes joka heitolla tuli alle kilon seiti. Heittelin ne takaisin kasvamaan, kuka tuommoisia pieniä viitsii perata, turskakaloina ne on vähän ilkeän tuntuisia, pehmeitä isomahaisia lötköjä. Toistakymmentä nakkasin pois ja lopetin kalastamisen. Kun ei kerran isoja tullut.

Yhdellä kämppärillä sitten mulle selitti norkski että parasta kalaa on pienet seitit, niillä oli joku oma nimikin ja niitä kuulemma paikalliset vasiten pyytää. On kuulemma erityisen maukasta.

No, makrilleja toki tuli ja niitä savustettiin ja hyviä olivat nekin. Ihan eri kaloja kuin kotomassa kaupasta saatavat savumakrillit. Mutta vielä harmittaa etten edes maistanut niitä pienehköjä seitejä.

Parimetrinen vapa, 0.45 siima ja 30-40 gramman kuvat tuntui toimivan. Kuvat oli jotain Bilteman tai Motonetin rantakalastussarjaa. mot

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.