Matkailuautojen katsastuksen ajankohta

TOSSAVAINEN REIJO 09.02.2015 11:24

Ostin matkailuauton, jonka katsastusaika olisi ollut vuodenvaihteen tietämillä. Soitin pariin katsastuspaikkaan ja kysyin, että voisiko auton katsasta muulloin kuin rekisteripaperiin merkittynä aikana tapahtuvaksi, koska poistin auton liikenteestä talveksi. Molemmat katsastustoimipaikat vastasivat, että ei se käy!

Olen kansanedustaja ja tapasin Trafin johtoa työhöni liittyvissä asioissa. Silloin urputin hölmöstä käytännöstä. Virkamies lupasi palata asiaan.

Muutaman päivän kuluttua tuli vastaus, että auton voi katsastaa välittömästi sen jälkeen, kun on ottanut auton uudelleen käyttöön liikenteestä poiston jälkeen. Katsastukseen on hyvä varata aika, jotta voi tarvittaessa poliisille tienpäällä osoittaa minne on menossa katsastamattomalla autolla.

Tämä mahdollisuus näyttää siis olevan melko tuntematon autoilijoiden lisäksi myös katsastajille ja heitä valvoville viranomaisille! Levittäkää siis tietoa eteenpäin. Toivottavasti myös karavaanareiden lehti tekee asiasta pienen jutun.

HAAPANEN TIMO 09.02.2015 12:14

Jos autosi viimeinen katsatuspäivä on esim 31.12 on sen ensimmäinen katsastuspäivä 31.9. Neljä kuukautta on aikaa.

Myös liikenteestä poistetulla autolla voi mennä katsastukseen kunhan varaa ajan.

@timppa

JANHONEN MATTI 09.02.2015 12:57

Reijo

Voisitko hoitaa asiaa niin, että katsastajat tietää sen mikä on kirjoitettu Trafin netissä oleviin ko. asiaa koskeviin ohjeisiin. Saamasi vastaukset on älyttömiä. Sehän käytännössä tarkoittasi sitä, että jos katsastusaika menee pitkäksi, niin autoa ei voi enää katsastaa.

Tämä asia tulee esiin mm. niissä tapauksissa kun m-auto on koko katsastusajan ollut ulkomailla tai koko katsastusajan liikennekäytöstä poistettuna. Asiasta on ohjeet Trafin nettisivuilla.

Mutta kun nyt olet "langalla" niin voisitko vaikutta niin, että yksi pieni puute Trafin ajoneuvorekisteriin liittyen tulee korjatuksi.

Matkailuauto rekisteröidään Trafin tilastoissa M1 eli henkilöautoksi. Kun katsot Trafin sivuilla ajoneuvotilastoja niin huomaat, että siellä on alueittain tarkasti eritelty montako mönkijää, jarrutonta perävaunua, moottoripyörää, kolmipyöräsitä tai asuntovaunua jollain alueella vaikka Uudellamaalla on rekisterissä. Ja sekin on eritelty montako ajoneuvoa vuoden aikana on yksitäistuotu maahan.

Mutta matkailuautoista ei puhuta sanaakaan vaikka niitä on jo rekisterissä tasoa 50,000 kpl. Matkailuautot sisältyy tilastoissa henkilöautojen määrään. Kuitenkin Trafin tilastoissa on koodi jolla matkailuauton voisi ajaa omaksi alakohdakseen ja jopa eritellä niitä alaryhmiin. Luulen, että tämä asia on Trafilta jotenkin vain jäänyt huomaamatta ja on korjattavissa helposti poimintaohjelmaan tehtävällä pienellä ohjelman pätkällä Tuskin on kustannuskysymys.

Karavaanaritoiminnan ja niiden tarvitsemien "maapalvelujen" kehittämisen kannalta olisi tärkeä tietää miten myös matkailuautokannan määrä kehittyy.

Kiitos jo etukäteen.

TOSSAVAINEN REIJO 09.02.2015 13:20

Matkailuautoilijat, jotka talvehtivat etelässä, voivat katsastaa autonsa välittömästi Suomeen tultuaan. Silloin on oltava jokin todiste asiasta, esim. laivaliput.

JANHONEN MATTI 09.02.2015 13:34

Niin voidaan ja viimeistään kuukauden kuluessa siitä kun ajoneuvo on tuotu Suomeen. Todiste ulkomailla olosta pidettävä ajossa mukana.

HAAPANEN TIMO 09.02.2015 13:42

Mutta voihan kuka tahansa katsastaa kastsastamattoman autonsa milloin huvittaa.

Homma menee niin että jos auto on koko varsinaisen katsastuaikansa ulkomailla on kotimaahan tulon jälkeen yksi kuukausi aikaa katsastaa.

Ennen oli se yksi kuukausi katsastusaikaa jos auto oli liikenteestä poistettuna koko katsastusaikansa, mutta se ei päde enää.

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 9.2.2015 klo 16:06:38 Niin, ja jos auto on ollut ulkomailla koko katsastusaikansa, niitä laivalippuja yms. tarvitaan siksi että täällä poliisi voi ulkomaillaolon varmistaa mahdollisessa tarkastustilanteessa, sitä katsastamattomalla ajeluaikaahan on yksi kuukausi.

Katsastuksessa tälläisiä todistuksia ei tarvita.

SUOMI SEPPO 09.02.2015 14:40

Timpalle: Ihan näin sormilla laskettuna taitaa sinun esimerkissä olla kuukausia vain kolme. Alkuperäiseen kirjoitukseen voisi olla syynä se että on käsitetty kysymys niin että saako ajoneuvon määräaikaiskatsastuttaa ennen rekisteriotteessa olevaa 4kk haarukkaa jos edellinen katsastus on vielä voimassa. Tähänhän on vastaus : Ei saa. @seppo

KORHONEN PAULI 09.02.2015 15:02

Paljon tärkeämpää olisi alkaa siellä eduskunnassa korjaamaan matkailuautojen eriarvoista käsittelyä käyttövoimaverossa. Nythän on sellainen tilanne, että jossain alueella voi olla rinnakkain kaksi täysin samanlaista autoa joista toinen maksaa veron painon mukaan ja toinen päästötodistuksen mukaan. Ja lisäksi tuo painon mukaan maksettava vero edellyttää puolen kilon päästöjä. Pikkusen on kohtuutonta. pkk

HAAPANEN TIMO 09.02.2015 15:04

Joo, laskuvirhe. Auton jonka viimeinen katsastuspäivä on 31.12, ensimmäinen katsastuspäivä on 1.9.

@timppa

NIEMELÄ PASI 09.02.2015 15:22

Sepolle: Ehkä hieman saivartelua, mutta alkuperäisessä kysymyksessä on kirjoitettu että voiko katsastaa MUULLOIN, joten vastauksehan pitäisi olla että voi, eli konttorilta on annettu väärää tietoa.

Se on sitten eriasia onko kysyjä todellisuudessa kysynyt konttorilta että voiko katsastaa etukäteen.

Pasi

JANHONEN MATTI 09.02.2015 18:47

Etukäteen ei voi katsastaa.

Yritin kerran. Ajelin muuten katsastuskonttorin nurkilla ja ajattelin, että nyt hoidan kaksi asiaa yhdellä reissulla. Oli päivää vailla varsinaisen katsastusajan alkamisen.

Ei ottanut Trafin tietokone auton katsastustietoja vastaan, muita tietoja kyllä antoi.

EEROLA TEEMU 09.02.2015 18:49

En voi ottaa kantaa aloituksessa olleisiin kieltoihin, koska ne tuntuvat täysin käsittämättömiltä tietoaukoilta katsastusasemilla.

Olen m- autoilun lisäksi eräänlainen ha- harrasteautoilija ja olen katsastanut 2-3 niistä vuosikausia vain 2- vuoden välein. Ts, kun rekisterinumero päättyy 8:n , niin katsastusaika alkaa heinäkuun alussa ja katsastus pysyy voimassa seuraavan vuoden lokakuun loppuun asti. (Kyseessä autot, joiden katsastusajankohta määritellään kilven viimeisen numeron perusteella).

Sitten auto kannattaa poistaa liikennekäytöstä, koska Trafi ottaa pokkana verot kuten vakuutusyhtiökin vakuutusmaksut katsastamattomastakin autosta jos se on jätetty poistamatta liikennekäytöstä.

Harrasteautojen seisottaminen talvikauden yli on ihan yleistä ja parhaita "viimeisiä rekisterikilven numeroita" ovat 7 ja 8. Minulla 3 auton kilvissä on XX-x x8 ja kierrätän eri autojen 2- vuoden katsastusvälejä.

Kun en katsasta autoa lokakuun loppuun mennessä, niin seuraava "kannattava ajankohta" on seuraavan vuoden heinäkuun alku ja siitä eteenpäin. Kuluneiden n. 20 v aikana ei koskaan ole ollut ongelmaa katsastusajan saamisessa autolle, joka on ollut 8 kk tai pitempään katsastamattomana ja poissa liikennekäytöstä.

Silloin riittää katsastuksen varaaminen puhelimitse suoraan katsastuskonttorilta. Ylensä saa kellonajankin. Autoa ei tarvitse ottaa liikennekäyttöön katsastukseen tai uusintakatsastukseen ajoa varten. Kannattaa pistää muistiin varauksen ottaneen virkailijan nimi ja tarkka katsastusaika, jos joutuu matkalla ratsiaan.

Autoa ei tarvitse ottaa liikennekäyttöön edes läpäistyn katsastuksen yhteydessä, ellei käyttöönotolle ole tarvetta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.