Huhtikuussa Dubrownikiin

VIRTA JUKKA 14.01.2015 11:40

Onko jollakin kokemusta ajamisesta Baltian läpi Unkarin ja Bosnia Herzegovinan läpi Etelä-Kroatiaan ja Dubrownikiin? Baltin ja Puolan läpi ajettu useita kertoja mutta etenkin Bosnia Herzegovinan leiripaikat ja kokemukset niistä kiinnostaisivat.

LEPPIKANGAS MARKKU 15.01.2015 00:18

Eikö Dubrovnikiin kannattaisi ajaa Kroatian rantatietä nro 8 ainakin etelään, sillä silloin itse merenpuolella parhailla maisemilla. Hidashan se on mutta on nähtävääkin! Balttia ajettiin Puolaan jossa itäinen reitti Lublinin kautta Krakovaan ja Wieliczkaan.

Leppis
SILMUNEN HANNU 15.01.2015 00:57

Sarajevossa ollaan viitisen vuotta yövytty tuolla http://www.campercontact.com/campersite/detail/id/23035.

Leirintäalueelta on muistaakseni vartin kävelymatka keskustaan menevän raitiovaunun lähtöpaikkaan, ja yhteys oli helppo.

Tunnelimuseolle menimme taksilla, minkä leirintäaluen respa tilasi meille ja Bosne-joen alkulöhteiden hienolle ulkoilualuelle mentiin asuntoautolla.

Todella hieno matkakohde tuo Sarajevon seutu! Tuoomoisen olen joskus tänne siitä kirjoittanut:

"Itse Sarajevon kaupungin lisäksi kaksi erikoista kohdetta sen ympärillä:

-Sarajevon sotamuseo "Tunneli", Ratki Sarajevski tunel-muzej, sijaitsee aivan lentokentän länsireunassa, Ilidzan kaupunginosassa, omakotitalokadulla. Ei opasteita, taksin käyttö hyvä vaihtoehto löytää perille. Museo sijaitsee Kolarin perheen kodissa ja kellarissa, sillä heidän pihalleen päättyi Sarajevon piirityksen aikana, v1993 valmistunut salainen 800m pitkä tunneli, mitä pitkin piirityksen vuosina hoidetiin kaupunkilaisten ruoka, lääke, sairas ym huolto. Perhe itse pitää museota, myös pieni pätkä tunnelia kuljettavana. Mykistävä kokemus.

-Bosne-joen alkulähteet, Vrelo Bosne, sijaitsevat Ingmanin vuoren juurella, Ilidzan alueella. Hyvin kaunis sarajevolaisten suosima ulkoilualue. Virtaavaa vettä siellä ja täällä, puusiltoja, vanhoja lehtipuita, kävelypolkuja. Kuumana kesäpäivänä varsinainen paratiisi."

Sittenhän siinä on Mostar matkalla rannikolle. Siellä nukuttiin jonkun huoltiksen pihalla ja olen sillasta joskus krjoittanut seuraavasti:

"Neretva-joen yli, v.1566 rakennettu kaunis pieni kaarisilta tuhottiin Balkanin sodassa v1993, mutta on nyt saatu korjattua. Tuo legendaarinen silta vaikutti ainakin lämpimän kesäyön pimeydessä hyvin satumaiselta. Sillan mittasuhteet ovat kai erityisen onnistuneet ja sen sijainti on kaunis sekä kivi millä kävellään, on pehmeää ja sileää jalan alla. Jotenkin tuntui, kuin se olisi symboloinut koko Balkkanin mieletöntä sotaa, mutta myös tuonut esille jälleenrakentamisen ja selviämisen toivon. En tiedä, onko tunnelma päivällä turistien täyttäessä siltaa toinen, mutta yöllä se ainakin oli kovin puhutteleva."

t.Kaarina

HAARAKANGAS ALLAN 15.01.2015 08:15

Näkemisen arvoinen pieni kaupunki on Mostar. Mystinen ja erikoinen ilmapiiri väreilee kaupungin yllä. Joen kohinalla oma osuutensa asiaan. Suosittelen.

Allu vaari

HERRALA JUHANI 15.01.2015 09:12

Suunnitteilla matka juuri Dubrownikin suuntaan ja lainaan Jukan aloittamaa keskustelua omalla kysymyksellä. Mitenkäs tuo ajankohta? Onko huhtikuu parasta aikaa reissata siellä päin?

MYLLYRINNE KALERVO 15.01.2015 10:03

Olen kahtena edelliskeväänä ollut juuri huhtikuulla eteläisessä Kroatiassa. Lämpötilat ovat olleet parinkymmenen luokkaa ja aurinkoa on riittänyt. Minusta juuri sopiva aika suomalaiselle reissata tuolla, sydänkin tykkää enemmän kun ei tarvitse kuumuudessa läähättää. Appelsiini- ja muut hienot puut ja kukat kukkivat tuolloin parhaimmillaan. Käyttäisin minäkin mieluummin rantatietä kuin sisämaan reittiä, rannikon maisemat ovat todella upeita. Kerran, vuonna 2001, ajoin Unkarista sisämaan kautta, mutta osittain vasta loppuneen sodankin takia, maisemat eivät siihen aikaan olleet aina välttämättä niin komeita, mieleenjääviä kylläkin (rikkiammutut ja räjäytetyt talot ym.). Plitvicen kansallispuisto on kyllä näkemisen arvoinen, lähes vastaava on etelämpänä oleva Krkn kansallispuisto.

KATEISTO EERO 15.01.2015 11:57

Huhtikuu on meilläkin mielessä. Mutta millaiset kelit mahtavat olla Baltian ja Unkarin läpi ajettaessa kesärenkaillla. Tai onhan renkaani ms-renkaat, mutta talvikeleihin niistä ei ole. Ja onko huhtikuussa leirintäalueita vielä auki tuolla reitillä?

VIRTA JUKKA 15.01.2015 15:04

Kiitoksia hyvistä vinkeistä Olen ajanut kerran tuon rantatien alaspäin aina Korculan saarelle saakka. Tällä kertaa olisi tarkoitus ajaa sisämaan kautta Sarjevon ja Mostarin kautta Dubrovnikiin ja sieltä sitten rannikkoa ylöspäin Sloveniaan ja Itävallan ja Saksan läpi Hollannin kautta Travemündeen josta toukokuussa takaisin kotiin. Lähdemme maaliskuun loppupuolella via Baltikalle. Viime keväänä olimme liikkeellä samoihin aikoihin ja leiripaikat löytyivät niin Baltiasta kuin Puolastakin ja liikkeellä olin kitkarenkailla koska olimme menossa Itävaltaan laskettelemaan viimeiset laskut ennen lumien sulamista. Huhtikuussa näkyy olevan leirialueita jo auki riittävästi, maaliskuu on hiukan hiljaisempaa.

VIRTA JUKKA 28.03.2015 17:01

Nyt on autoon vaihdettu suvikumit alle ja muutenkin pakattu. Huomenna matkaan ja maanantaina lautalla yli Tallinnaan. Sieltä Baltian läpi Puolaan Lublinin ja Rzeszowin kautta Slovakian Kosicen kautta Unkariin. Egerin ja Budapestin kautta Bosnia ja Herzegovinaan Sarajevon ja Mostarin kautta Kroatian Dubrownikiin josta noustaan rannikkoa pitkin ylöspäin. Paluumatka Slowenian, Itävallan ja Saksan läpi Hollantiin Kukkakarnevaaleja katsomaan ja sukuloimaan.Sitten toukokuun toisella viikolla Trawemündestä Helsinkiin.

HAIMILAHTI SIMO 29.03.2015 12:47

Edellä on hyviä vinkkejä joihin voin yhtyä. Menomatkanne on lähes sama kuin meillä pari vuottta sitten, koukkasimme silloin Venäjän kautta Latviaan ja Sarajevosta vuorten yli Montenegron kautta Dubrovnikiin. Eräs ystävä joka oli ollut siellä YK joukoissa sodan aikana kehui maisemia, eikä turhaan, ne oli mahtavat. Mostarissa olimme käynyt aikaisemmin. Hyvää Matkaa teille.

simo

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.