Yksi hintavertailu

HALINEN HARRI 05.01.2015 15:18

Uusimmassa Olé -lehdessä julkaistiin eräs hintavertailu joidenkin elintarvikkeiden ja kodintuotteiden hinnoista Espanjassa ja Suomessa.

Käyttäjän lisäys viestiin 5.1.2015 klo 15:23:14 Eli jos vuosiostot Espanjassa 5700 € niin Suomessa 10400 €.

Käyttäjän lisäys viestiin 5.1.2015 klo 15:24:40 ...Espanjassa 5900...

LAUKKANEN MAURI 05.01.2015 15:48

No mutta kun minä haluan elää Suomessa niin mitäs tehdään?.

Jospa vallataan tuo konkurssikypsä maa ja liitetään se vaikka Suomeen kuten Ahvenanmaa,nimeä voisi vähän muokata ,siinä samalla, kun on jo Espoo, Espoon maakunta ois sopiva.

HALINEN HARRI 05.01.2015 16:59

On maista kaikista sittenkin tää Suomi kaikkein kallehin...

JANHONEN MATTI 05.01.2015 17:04

Tottahan tuo hintavertailu on, Jokainen joka on vähänkin pidempään oleilut Espanjassa on voinut hintaeron omakohtaisesti kokea.

Jonkin verran hintaeroa selittää maiden erilainen ruoan arvonlisäverokanta, joka Suomessa on 14 % ja Espanjassa 10 % ja erityisverokanta mm. leipää ja hedelmiä koskien 4 %.

Olen monella reissulla tarkkaillut erityisesti niiden tuotteiden hintoja jotka on molemmissa maissa tuontitavaraa, ja jotka kauppa ostaa sisään kansainvälisellä hinnalla.

Esimerkiksi sopii vaikka hollantilaiset juustot ja tuotteina vaikka Maasdem Edam tai Gouda. Tuskin suomalaiset kauppaketjut maksaa juustoista hollantilaisille puolta enemmän kun espanjalaiset, muuta samat juustot maksaa meillä Suomessa lähes puolta enemmän. Hintaero ei selitys rahti- tai työvoimakustannuksilla. Laadulla eroja ei voi selittää. Joku vetää välistä.

SILMUNEN HANNU 05.01.2015 17:05

Eihän tuollaisella vertailulla ole mitään pohjaa ilman samanaikaista vertailua ihmisten palkoista!

t.Kaarina

JANHONEN MATTI 05.01.2015 17:15

Silloin kun tuote on tuotu kolmannesta maasta ja on myynnissä samanlaisena Espanjassa ja Suomessa, niin hintaero ei selity palkkatason kautta koska palkkojen osuus valmiin tuotteen esille panossa on hyvin vähäinen.

Ei myöskään kaupan fyysinen ympäristö selitä hintaeroa, koska uusien mercadojen taso Espanjassa on hyvä.
Alv selittää hieman n. 4 % tasoa.

Ostovoimabarometri on sitten eri juttu.

EEROLA TEEMU 05.01.2015 17:45

Mauri kirjoitti: "No mutta kun minä haluan elää Suomessa niin mitäs tehdään?."

Tässä kohtaa Maurin linjoilla. Nyt muutama viikko Espanjan halpojen hintojen ja lämpimien ( 22- 26 C) ilmojen Etelä- Teneriffaa täydellisessä 85 m2 huoneistossa, missä 20 m2 parvekkeita, meren ja palvelujen äärellä. Tänne pääsee suorilla lennoilla halvalla (m/p n. 300 e), vuokrahuoneisto 600e /kk ( oma hammasharja ja vaihtovaatteet omasta takaa). Hinnat vieläkin halvempia monissa asioissa kuin tuossa manner- Espanja/ Suomi- vertailussa.

Mutta, mutta. Mitäs sitten? Onhan täällä m- autoilijoitakin näkynyt tuolla hiekkakentillä ja katujen levennyksillä. Ei käy kateeksi, jos vertaa vaikka miten tähän lento/huoneisto- vaihtoehtoon. En alkaisi siihen, vaikka piirongin saisi täällä ilmaiseksi käyttöönsä. Meitä kun on niin moneen junaan.

Vaikka lämpimien maiden kokemuksia on kertynyt yhteensä usean vuoden verran - työprojekteistakin -, niin enpä vaihtaisi 4- vuodenajan "kallista" Suomea. Ihmiset ovat vaan niin erilailla "rakennettuja". Järjen tai edullisuuden kanssa asialla ei ole mitään tekemistä, kyseessä on jokaisen omat mieltymykset, joita ei voi mitenkään verrata eikä asettaa edes paremmuus- järjestykseen. Itsensä kanssa niitä valintoja tekee.

Suomalainen elämänmuoto, oma koti ja kaikki toimintamahdollisuudet mitä siihen liittyy, räntäsateineen ja tuiskuineen ovat meikäläiselle ylivoimainen vaihtoehto. Tavalliselle keskiverto- espanjalaiselle eläminen on lopulta paljon kalliimpaa ja niukempaa, kuin vastaavalle suomalaiselle Suomessa. Köyhyyttä löytyy molemmista, joten pitää olla tyytyväinen osaansa.

HAAPANEN TIMO 05.01.2015 18:25

Tähän sopiikin hyvin Taloussanoman juttu ''lopeta ruikutus'' http://www.taloussanomat.fi/kotimaa/2014/12/24/lopeta-ruikutus-meilla-menee-hyvin/201417590/12?n=1

Viimeisessä kappaleessa tänne palstalle hyvin sopiva lause: '' pelottelun ja kriisipuheen sijaan keskitytään mahdollisuuksiin''

@timppa

KATEISTO EERO 05.01.2015 19:29

Niin mutta Kaarina. Samaan syssyyn pitäisi puhua ihmisten veroista ja elinkustannuksista.Kolmatena vuonna peräkkäin eläketulosta menevä veroni on noussut. Kiinteistöveroon on tulossa roima korotus. Arvonlisävero nousee jatkuvasti. Autovero nousee, kaikki polttoaineverot nousevat.Kaikenlainen verotus kiristyy.Lisää verotettavaa keksitään. Viimeinen ehdotus on ikkunaveron palauttaminen verokantaan. Mitä isompi ikkunapinta-ala sitä isompi vero.Lämmittämiseen menee rahaa rutkasti enemmän kuin Espanjassa.Ja sitten tämä suomalainen hoivapalvelu. Joku valopää pistää panimoille hirmut maalauskulut, kun kaljapurkin kuvaa ei saa näkyä jakeluautoissa. Saman aikaan, kun katselee Keski-Euroopan hiihtokisoja, joka mutkassa on sponsoroivan panimon olutpullo. Miten nämä valopäät saavat nämä paheksuttavat pullot pois näkyvistä. Olutta niissä mainostetaan, vaikkakin pienellä lukee alla alcoholfrei. Ajattele Kaarina yksinhuoltaja äitiä Helsingissä. Sillä ei taatusti jää enempää rahaa sukanvarteen kuin espanjalaisella vastaavalla. Laulamme Kaarina yhdessä, kun seuraavaksi tapaamme: Mä lemmin kieltä ja kansaa sen ja heikot voimani uhraten, teen työtä siellä mä intomiellä ja riemuiten. Hyvää vuoden jatkoa sinulle. Eero

AHJOS TIMO 05.01.2015 19:33

Eläkeläinen, joka luopuu Suomen sosiaaliturvasta, tekee mielestäni suuren virheen tai ainakin ottaa suuren riskin. Itse olen päättänyt, etten enää koskaan valita verojen suuruutta enkä pyri niitä kiertämään, saatuani lähes ilmaiseksi leukemiahoidon, jonka kustannus lienee ollut jossakin 200-300.000 euron välillä, kenties enemmänkin. Joissakin muissa maissa ihmiset joutuvat myymään talonsa päästäkseen sellaiseen hoitoon.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 05.01.2015 19:34

Jälleen kyllä Teemun kanssa samoilla aatoksilla.

Vaihtelu kyllä virkistää ja saa jonkinlaista suhteellisuudentajua maailmankuvaansa.

Viime syksyn reissun jälkeen jo kirjoitin, että mikähän järki on lähteä kovin pitkälle reissulle omalla matkiksella, helpommallakin pääsee kokemaan samat asiat.

Matkis puoltaa paikkaansa lyhyemmillä kotimaan ja Euroopan reissuilla, sen vapauden vuoksi, vaan raskasta sitä on rahdata esim, 6000km:n päähän kotoa, tajuttomintahan on tietysti mädäntyä yhteen paikkaan koko talveksi ahtaaseen autoon.

UUSITALO MARKO 05.01.2015 19:42

Kallis maa tuo Espanja. Sama ruokakori maksaa Intiassa noin 2400€.

http://hintataso.tietoinfo.com/hintataso.gif

KAASINEN PERTTU 05.01.2015 19:51

Helppoa se on sanoa että muualla on halvempaa mutta täytyy suhteuttaa siihen mikä palkkataso missäkin on.

Eipäs täällä ole näkynyt kirjoituksia ja kehumisia esim. briteistä sielläpä ei olekaan meille niin halpaa kuin kuvitellaan?

HALINEN HARRI 05.01.2015 19:58

Monella taitaa olla eri palkka/eläke Espanjassa tai Suomessa ollessaan kommenteista päätellen. Ei kai tarkoitus ollutkaan verrata elintasoa. Mutta hanttinhan on pakko laittaa.

VEIJOLA ESA 05.01.2015 19:59

Kun irtautuu k- , s-, ja pins uskovaisuudesta ja siirtyy herr L kauppaan jos sellanen on lähellä, voi alkaa totutella lähes e- euroopan kauppalaskuihin ruuan osalta. juomat on erikseen, mutta jos tykkää saks oluesta niin sekin on aika halpaa verrattuna suomikuraan.? Lisää vain kilpailua kauppaan?

Käyttäjän lisäys viestiin 5.1.2015 klo 20:02:28 jos suhteutetaan palkka/eläketasoon menee jo alle heidän hintatason.

JANHONEN MATTI 05.01.2015 20:06

Juuri noin Harri.

Hintavertailu on hintavertailu.

Ostovoimavertailu taas on ihan eri asia. Noilla tiedoilla sitä ei edes voi tehdä.

HOLMSTRÖM JAANA 05.01.2015 21:38

Tullaan, het tullaan Epsanjaan kun vain saadaan asiat sellaiseen järjestykseen että päästään lähtemään. Monta vuotta ollaan pohdittu että köyhän ei kannata elää Suomessa, on vaan Espanja paljon halvempi maa elää. Toinen edullinen asia on lääkkeet. Ilman mitään alennuksia lääkkeeni maksoi kolmanneksen siitä mitä Suomessa. Suomi on ihana maa valoisina kesäiltoina mutta räntäsateesta iloitsevat vain masokistit!

EEROLA TEEMU 05.01.2015 21:54

VP kirjoitti mm. "Matkis puoltaa paikkaansa lyhyemmillä kotimaan ja Euroopan reissuilla, sen vapauden vuoksi, vaan raskasta sitä on rahdata esim, 6000km:n päähän kotoa, tajuttomintahan on tietysti mädäntyä yhteen paikkaan koko talveksi ahtaaseen autoon."

Juuri noin. Jos täältä lähtee Kanarian saarille asti m- autolla, vaunusta puhumattakaan, niin pitäisi viipyä kuukausia, että saisi edes "osan kustannuksista kuoletettua halvemmilla ruoka- ja kaljaostoksilla matkakulujen jälkeen".

Eihän niitä saaria kauaa tarvitse kierrellä, kun kaikki "tulivuorien laavakentät ja muut sorakertymät" on nähty. Sieltä ei löydy helpolla edes kunnon kämppäriä. Jos sellaiselle majoittuu, niin äkkiä tulee maksamaan satoja euroja/kk eli saman kuin kalustettu ja tilava huoneisto. Tienvierustat ja laittomat hiekkakentät taas eivät pitemmän päälle edusta mitään huippulomailua, tietää hän.

Tuossa Timpan linkissä kerrotaan hyvin, että pelkät tavaroiden hintaerot eivät todellakaan ole ainoa asia, mitä suomalainen arvostaa kalliissa kotimaassaan. Kaikkea kun ei voi saada halvalla.

JANHONEN MATTI 05.01.2015 21:58

Suomi ja Espanja neuvottelee parhaillaan siitä, että myös yksityiseltä puolelta eläkettä saavat verotetaan Suomessa. Koskee noin 2700 yksityiseltä puolelta eläkettä saavaa, jotka asuu Espanjassa.

AHONEN KAI 06.01.2015 02:48

"Tienvierustat ja laittomat hiekkakentät taas eivät pitemmän päälle edusta mitään huippulomailua, tietää hän."

Tien vierustoilla ja laittomilla hiekkakentillä 16kk:tta 4:n talven aikana viettäneenä, ei se poikennut yhtään muuallakaan em. paikoissa viettämistäni talvista kuin sillä, että siellä kanarian lämmössä oli kivampaa kuin täällä arskarannikolla.

Ja jos nyt senttejä pitää venytellä, ei se tuparutuna eläminen niin kovin edukasta ole, mutta kaikkihan omista lähtökohdistaan ja tarpeistaan, joku on innoissaan jostain vuokraluukusta, toinen taas omillaan elämisestä.

Noh, täällä Mijas Costalla tilava oma asunto, nää niin vaikeita ole.

HYTÖNEN RAIMO 07.01.2015 09:52

Hintavertailuista kannattaa muistaa, että ne pitäisi suhteuttaa maan yleiseen tulotasoon. Esimerkiksi Espanja, Portugali ja moni muukin on Suomen tolotasolla halpa, mutta ei välttämättä maan omille kansalaisille.

En väitä etteikö Suomi olisi kallis, mutta se johtuu pääosin rakenteellisista tekijöistä. Suurimmat välistävetäjät ovat verottaja ja kaupat, mikä johtuu kilpailun puutteesta, mannermaisesti ajatellen pienistä volyymeista ja osittain myös luonnonolosuhteista. On vaikea kilpailla esimerkiksi Välimerenmaiden kanssa, joissa saadaan kaksi viljasatoa vuodessa, ei tarvita kovinkaan kummoisia karjasuojia ja kaikkinainen rakentaminen on muutoinkin kotimaista helpompaa (eikä pakastu kuoliaaksi vaikka tammikuussa palun alle sammuisikin).

Jos Suomea halutaan johonkin verrata, niin se olisi Saksa, joka lyö meidät kyllä kaikilla sektoreilla: niin palkkatasossa kuin edullisempina kauppoinakin. Ja jos tuntuu sittä, että Suomessa kaikki on huippukallista, niin käväisi Norjassa osoittaa, että siellä se vasta kallista onkin.

Raaka totuushan on se, että elämme globaalitaloudessa, emmekä yksinkertaisesti pärjää kilpailussa Kiinan, Intian tai muiden vastaavan hintatason maiden kanssa, kuten kantapään kautta on jo todistettu (suomalaisen työntekijän palkalla saadaan töihin 20 intialaista -Intiassa).

Käyttäjän lisäys viestiin 7.1.2015 klo 09:54:20 lipsahti palun kun pitäisi olla palmun.

HALINEN HARRI 07.01.2015 21:45

Toistan jo toisen kerran tämän kirjoitussarjan yhteydessä että hintataso ja maan sisäinen elintaso ovat kaksi eri asiaa. Ne ovat ihan sama kuin vertailtaisin kokonaisverojen prosentteja toisiinsa. Alunperin julkaistussa vertailussa oli kysymys hintatasojen vertailusta - ja nimenomaan suomalaiselle pääomatulon, palkan tai eläkkeen nauttijalle jos haluaa vetää johtopäätöksiä eroista. .

HYTÖNEN RAIMO 08.01.2015 10:50

Niinpä. Mutta se halpuuskin on suhteellistä. Jos laskee kaikki kulut ennen kuin voi istua Espanjolan tai Portuguesin halpoihin pöytiin, niin ei se olekaan enää niin halpaa.

Ja pakkohan ei ole kuin kuolla.

HALINEN HARRI 08.01.2015 12:12

Niin sänkyn pohjalla vaan. Kun ei käytä alennuksia/alennuskortteja säästää paljon.

PATOJA PEKKA 09.01.2015 01:18

Enenevässä määrin Espanjassa on nykyään myös nuoria työikäisiä suomalaisia, joiden kohdalla kysymys kokonaiselintasosta, tulojen ja elinkustannusten suhteesta Suomessa / Espanjassa on relevantti.

Ehdoton enemmistö OLE lehden lukijoista on kuitenkin työelämästä jo irtautuneita eläkeläisiä tai pääomatuloillaan toimeen tulevia vanhempia ihmisiä. Tulot määräytyvät heillä siten Suomalaisen tason mukaan ja menot Espanjan tason mukaan. Tulot ovat siten samat niin Suomessa kuin Espanjassakin. Ero on siinä, mitä arkinen eläminen maksaa näissä maissa. Ja tähän kysymykseen artikkeli antaa lukija kohderyhmäänsä koskevaa hyvin relevanttia tietoa. Asuminen Espanjassa on heille Suomea edullisempaa.

Joku tuolla edellä tahtoi hämmentää sopaa jo erilaisilla muilla sivukuluilla tarkoittaen varmaan esim. matkoja ja asumista. Totta! Mutta! Sitten pitäisi "hinnoitella" myös sen arvo käveleekö rantakadulla merta katsellen, istahtaa aurinkoiselle terassille ihmisiä katsomaan, nauttimaan ehkä 1,5 euroa maksavan oluen sisältäen Tapaksen (pieni välipalaruoka) vai tarpooko mieluummin niljakkaisen jäisellä suomalaisella kadulla tuulessa, sateessa ja pakkasessa..... mikä on näiden rahallinen arvo? Se on jokaisen omien korvien välissä, eikä keskustelu johda koskaan mihinkään järjelliseen lopputulokseen.

Summa summarum; suomalaisilla tuloilla on edullista elellä aurinkorannikon auringossa lehden artikkelin viitoittamalla kustannustasolla. Se kiinnostaako se joitakin ja toisia ei ehkä ollenkaan, on ihan oma kysymyksensä ilman yleispätevää lopputulemaa. Se siitä.

JANHONEN MATTI 09.01.2015 10:13

Pekka Kertomasi vahvistaa sen minkä tuo tutkimuskin kertoi ja jonka Harrikin on moneen kertaan täällä kertonut, mutta vaikeaa on ollut viestin perillemeno.

AHONEN KAI 10.01.2015 04:52

Pekka, tuohon ei lisättävää, noinhan se juurikin menee

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.