Uimahallit Saksassa?

AHJOS TIMO 16.11.2014 20:51

Suomessa voi käydä uimahallissa peseytymässä ja saunomassa esim. "puskaparkissa" vietetyn yön jälkeen. Siellä voi myös uida tai harrastaa vesijuoksua. Minkälaiset uimahallikäytännöt ja tavat ovat Saksassa, erityisesti satunnaisen turistin kannalta?

Vertailun vuoksi: USA:ssa on kuulemma tavallista, että vesijuoksua ei voi harrastaa aina uimahallin aukioloaikoina, kuten Helsingissä, vaan vain tiettyinä aikoina ja vain ryhmissä ohjaajan opastuksella. Uimahallin saunassa istutaan uimapuvuissa tai muuten puettuina, joillakin jopa tennistossut jalassa. Alastomana uimahallin saunaan menoa pidettäisiin perverssinä.

PAANANEN PAULI 16.11.2014 21:24

Tervehdys !

Tuo yllämainittu kirja sivuaa kysymyksen aihetta. Ostettiin yhdellä reissulla Adacin myymälästä tuo Saksan " kylpylästellplatz-kirja " Kirjassa noin 150 sivua, kartat, selostukset kylpylöistä, mukana myös uimahalleja, ja mikä parasta listassa olevien kylpylöiden stellplatzeilla on aika monessa kattavat palvelut matkailu-autoille, kuten sähkö, vesi, viemäri, jne. Lisäksi kylpyläesittelyissä on mainittu palvelut, vedenlämpö, hierovat suihkut, terapia-altaat, jne.

Lutraamisterveisin : Arja

SILMUNEN HANNU 17.11.2014 00:19

Moi!

Uimahalleista meillä ei ole kokemuksia, mutta kylpylöistä ollaan varovaisen arvioin mukaan koluttu Saksassa ainakin 20 eri yksilöä, ja monissa, reitin varrelle helpolla osuvista ollaan vierailtu useasti.

Useimmissa on kaksi erillistä osastoa, kylpyläpuoli runsaammallaa allas-valikoimalla ja uimapuvuilla, sekä saunamaailma ilman uimapukuja.

On myös täysin naturisti kylpylöitä, ja monessa on joku viikon-tai kuukaudenpäivä varattu alostomuuelle koko kylpylässä.

Kaikissa kylpylöissä ei ole perinteistä pitkän matkan uintia varten olevaa rata-allasta lainkaan, mutta niisä missä on, voi siinä altaassa harrastaa varsinaista kuntoilua.

Monessa paikassa on aamupäivällä ja illalla muutaman ensimmäisen ja muutaman vimeisen tunnin aikana myynnissä halvempia kahden-kolmen tunnin lippuja.

Kaikissa ei ole, ja näissä paikoissa olemme melkein joutuneet tappelemaan kassahenkilön kanssa, jotta olemme päässeet kylpemään, vaikka aikaa on enää kaksi tuntia, ja heidänhalvin lippunsa on kolmen tunnin lippu :)

On Saksassa toki ihan perus uimahalleja, mutta rakastamme noita lämpimiä vesiä ja ihania saunamaailmoja, ja siksi etsimme vain kylpylöitä.

Lähes poikkeuksetta niiden yhteydessä voi yöpyä asuntoautolla. Ne, misssä yöpymiseen ei ole osoitettu paikkoja tai se on jopa kiellettyä, ovat isojen kaupunkien kaupunkialueella tai sen laitamilla olevat kylpylät.

Alla olevan tekstin olen joskus kirjoittanut blogiini.

Meillä on aina tapana vuokrata kylpylästä iso pyyhe saunassa vaadittavaksi aluspyyhkeeksi, niin ei tarvitse autossa pestä eikä säilöä hikipyyhkeitä. Omaan pyyhettä käytämme sitten vain loppusuihkun jälkeen puhtaan ihon kuivaamiseen, ja se kuivuu autossa henkarilla.

t.Kaarina

"Saksalaisten kylpylöiden tapaan Soltaukin http://soltau-therme-online.de jakautuu suomalaisittain normaaliin uimapuvussa uitavaan kylpyläpuoleen sekä hieman, ainakin meille, alkuun totuttelua vaatineeseen saunamaailmaan, Saunalandschatft - mikä on täysin textilfrei-osasto, ja mihin on kumpaankin aina erillinen sisäänpääsymaksu. Päästäksesi saunomaan on siis hyväksyttävä oma alaston kehonsa samoilla lauteilla kaikkien muiden, myös vastakkaista sukupuolta olevien alastomien kehojen joukossa. Eikä alastomuus rajoitu vain saunojen lauteille; uimapuku on riisuttava heti saunaosastolle saavuttaessa, toisinaan hyvinkin loisteliaassa saunaosaston aulatilassa, mistä matkaa jatketaan pyyhkeeseen tai kylpytakkiin verhoutuen, tai nakuna.

Iso saunapyyhe on kuitenkin välttämättömyys kuivauspyyhkeen lisäksi, sillä saunojen seinille ripustetut pienet sievät kyltit "Kein Schweiss am Holzt"- Ei hikeä puulle, tarkoittavat käytännössä sitä, että pyyhe levitetään huolellisesti niin että se yltää myös alalauteella mahdollisesti pitämiesi varpaiden alle. On käynyt niinkin nolosti, että suomalaista miestä on saksalainen saunavahti asiasta joutunut ojentamaan...

Saunavahti on arvokkaammin ilmaistuna saunamaisteri, useimmiten Herr Saunamaister, jonka tehtäviin kuuluu löylynheitto, Aufguss, yleisimmin kerran tunnissa joka saunassa. Hän, ja vain Hän, on ainoa henkilä, jolla on valtuudet löylynheittoon, mikä Saksassa koetaan aivan liian vaaralliseksi tehtäväksi tavallisia ihmisiä koskemaan. Saunaosastolle saavuttaessa kannattaakin etsiä ilmoitusta, missä on tarkka selonteko siitä, missä saunassa mihinkin aikaan on millainenkin löylynheittö eli Aufguss, sillä niin mainota kokemusta ei kannata menettää.

Löylytuokiota varten kyseiseen saunaan on tultava ajoissa, sillä kesken rituaalia ei saunaan pääse. Aufgussin aluksi saunan ovea ja mahdollisia ikkunoita pidetään joitakin minuutteja sepposen selällään, jotta ilma vaihtuu eikä toisaalta ole valmiiksi liian kuuma. Saunamaisteri, joka voi olla sortseissa, pyyhe vyötäisillä tai nakuna, tervehtii saunojia ja kertoo lyhyesti jotain tulevasta, ja hänelle toivotetaan iltoja, Guten Abend. Tämän jälkeen alkaa löylynheitto, huolellisin, harkituin kädenliikkein, ja tismalleen määrätyllä vesimäärällä. Sitten Herr Saunamaister vetäisee jostain pyyhkeen ja alkaa viuhtoa sillä ilmaa, aluksi yleisesti huitoen, ja tässä vaiheessa joku mies jo siirtyy alalauteelle (ne harvat naiset istuvat siellä jo valmiiksi), sitten tarkentaen työtään eli pari napakkkaa viuhinaa jokaisen saunojan kohdalla, ja voi, miten hyvältä se tuntuu, tämä vaihe on löylynheitoa huomattavasti tehokkaampaa!

Tämän jälkeen voi käydä niinkin hassusti, että yhtäkkiä huomaat istuvasi yksin lauteilla muun saunaväen jonottaessa hikisinä alasti saunan oven tuntumassa saunamaisterin tarjoamia pieniä purnukoita, jotka osoittautuvat tuoksuvaksi yrttiöljyksi tai hunajaksi, minkä kaikki hierovat tarmokkaasti itseensä ja palaavat tuoksuvina takaisn lauteille nauttimaan toisestä löylynheitosta. Jossain saunassa voidaan tarjota suolaa iholle hierottavaksi ja lisämaksusta jopa turvetta, mutta yleisimmin seuraa vain toinen löylykulhollinen, minkä jälkeen ilmaa saatetaan viuhtoa vaikka jättiläisviuhkalla, mutta vähintään saunamaisteri näyttää taitonsa viimeisen päälle hiotuilla tosi tiukoilla täsmä-pyyhe-iskuilla, mitkä laittavat kuuman ilman huikeasti kiertämään. Kiitosten ja illanjatkojen toivottelun jälkeen voi rauhassa jäädä lauteille, ja liueta pikku hiljaa jääkylmään altaaseen, sadesuihkuun, pehmeisiin vesiin, jalkakylpyihin, piha-altaaseen, aurinkotuoleille, lepo-osaston rauhaisaan taikamaailmaan ja uuteen saunakierrokseen sitruunan tuoksuineen, suolakiviseinineen, koivunrunkoineen....lista on loputon ja kylpylöiden määrä lukuisa.

Alastomuus vaikuttaa olevan saksalaisissa saunoissa äärimmäisen luonnollista. Kukaan ei tuijota, kukan ei lähentele ketään, ilmassa ei pörrää pisaraakaan seksuaalisuutta. Valtaosassa saunoista ollaan hiiskumattoman hiljaa , tapa josta olen alkanut nauttia suunnattoman paljon. On uskomattoman rentouttavaa sukeltaa hiljaiusuden keskelle, ja tietää sen jatkuvan. On lupa vaipua ajatuksiinsa tai olla vain, ilman ainuttakaan odotusta kenenkään taholta. Loppujen lopuksi, kun tapaan on tottunut, tuntuu se melkein mukavalta. Balttian kylpylöiden seka-uimapuku-saunamaailmoihin verrattuna on nautinto saunoa ilman uimapukua, suomalaisiin sukupuoleen sidottuihin saunoihin verrattuna on mukava saunoa yhdessä puolison kanssa ja uiminen ilman uimapukua, sekä uimisen ja saunomisen vuorottelu ilman jatkuvaa uimapuvun riisumista ja pukemista on hyvin nautinnollista. Tällaisessa mittakaavassa rakennettuja saunamailmoja toisaalta ei millään kannattaisi edes rakentaa miehille ja naisille omia, mutta näissäkin on monesti vain naisille varattu sauna ja/tai kerran kuussa oma ilta naisille.

Vaikka en lakkaakaan ylistämästä saksalaisetn kylpylöiden lämpimiä vesiä ja upeita saunamaailmoja, on itselleni toistaiseksi kuitenkin epäselvää se, olisinko valmis Suomessa samanlaiseen alastonkulttuuriin. Haluaisinko olla lauteilla alasti kaikkien alastomien miespuolisten tuttavieni kanssa. Jotenkin se vain on erilaista kun ketään ei tunne."

AHJOS TIMO 17.11.2014 11:17

Kiitos Arjalle kirjavihjeestä. Tosin Google ei löydä tuon nimistä kirjaa, mutta se löytää useita nettisivustoja samasta aiheesta.

Paljon kiitoksia Kaarinalle mielenkiintoisesta kuvauksesta. Jos tuollaiseen paikkaan menee, on kyllä tärkeää tietää, minkälaista käytöstä ja varsinkin pukeutumista siellä odotetaan. Olisi äärimmäisen noloa olla yksin alastomana, jos kaikki muut ovat uimapuvuissa, tai päinvastoin.

Tuollaisiin kylpylöihin sisäänpääsymaksukin on varmaankin useita kymmeniä euroja. Onko kenelläkään tietoja ihan arkisista uimahalleista, joissa voi käydä pienellä sisäänpääsymaksulla vaikka vain peseytymässä tai mahdollisesti vesijuoksemassa?

PS: Erästä tapaamaani saksalaista miestä oli jäänyt vaivaamaan kymmeniä vuosia vanha tapahtuma suomalaisessa saunassa: Ryhmä saksalaisia miehiä oli mennyt Suomessa saunaan ilman mitään opastusta tai suomalaista isäntää. Pukuhuoneessa he olivat päätelleet, että siinä riisutaan luultavasti kaikki vaatteet pois. Niin he tekivät. Sitten he menivät alastomina seuraavaan huoneeseen, joka oli pesuhuone ja suihkuttelivat siinä itseään. Sitten he avasivat oven pimeään kuumaan huoneeseen ja menivät sinne nopeasti jonossa. Samanaikaisesti siitä pimeästä kuumasta huoneesta kiiruhti ryhmä suomalaisia naisia ulos. Sen jälkeen he eivät tienneet, mitä heidän olisi pitänyt seuraavaksi tehdä. He olivat ymmärtäneet, että kysymyksessä oli jonkinlainen seuraleikki, mutta heille ei ollut kerrottu sen sääntöjä.

SILMUNEN HANNU 17.11.2014 18:28

Eivät kylpylät ole Saksassa vain rikkaita varten, hinnat on edullisia, hinta-laatusuhde yleensä erinomainen.

http://www.soltau-therme-online.de/info-service/preise/

Tarrkistin tuon Soltaun juuri uudistuneen kylpylän hinnat, kun siellä tiedän olevan myös kuntouimareille oma allas.

Pelkkä kuntouintiallas 5e (3h).

Kuntouinti+saunamaailma 15e (4h).

Kuntouintiallas+suolavesikylpylä+saunamaailma 17,5e (4h).

t.Kaarina

AHJOS TIMO 17.11.2014 22:24

Tutkin Kaarinan linkkaaman kylpylän sivustoa ja huomasin siellä itsekin nuo hinnat, jotka ovat ihan kohtuulliset. Esim. Helsingissä sisäänpääsy useimpiin uimahalleihin maksaa aikuisilta 5,50 euroa, eläkeläiset pääsevät 3 eurolla.

SILMUNEN HANNU 17.11.2014 23:18

Se vaan pitää huomioda Saksassa, että pelkkään uima-allas-lippuun ei kuulu lainkaan saunaa! Saunat ovat siis kaikki silelä saunamaailmassa.

Tuolla Soltaussa suola-kylpylän yhteydessä on pieni uimapuvullinen höyrysauna, mutta se on ainoa, mihin pääsee ilman saunamaailma-maksua.

t.Kaarina

LINDBLOM ANITTA 18.11.2014 10:05

Bad Füssingin kylpyläkaupungissa on Therme jossa on myös altaiden yhteydessä sauna. Rikinhajinen terveyskykpylä. Saunamaailma maksaa erikseen. Hintaa en muista. Allasosasto ei kovin hintava ollut. Allaspuoli on uimapukupaikka. Monen leirialueen yhteydessä pienimuotoisia kylpylöitä ja saunaosastoja. Hinnaltaan edullisia. Joissakin alueilla kuuluu aluemaksuun myös sauna ja uima-allas tiettynä aikana päivästä. T. Anitta

ANTIKAINEN ESKO 18.11.2014 10:33

Kein Schweiss am Holzt, pitää olla: Kein Schweiss aufs Holz

Saunamaister, pitää olla: Saunameister

Meister = mestari, siis: saunamestari

Maisteri = Magister

AHJOS TIMO 18.11.2014 11:53

Esko Antikainen on tietysti aivan oikeassa, mutta minulla on Lidlistä ostamani lämpöeristetty laukku, jossa on heidän viimekesäisen kampanjansa logo ja teksti "GRILLIMAISTERI". Olen pitänyt sitä huumorina enkä kielivirheenä.

Käyttäjän lisäys viestiin 18.11.2014 klo 12:03:51 Joku on näköjään muokannut Lidlin Grillimaisteri-kampanjan logosta Saunamaisteri-logon: http://www.saunamaisteri.fi/

FREDRIKSSON REIJO 19.11.2014 00:46

Tässä hauska tarina vuosien takaa. Olimme muutaman hengen ryhmässä työmatkalla Sveitsissä ja eksyimme sitten semmoseen pulikointipaikkaan kuin Säntispark. Saunomaan ja uimaan teki mieli. Yksi meistä osasi jonkun verran saksaa ja loput "huonosti" englantia. Maksoimme sisään ja ei kun menoksi. Oli miesten-puoli, naisten-puoli ja kemistik-puoli. Sen kummemmin ajattelematta viimeksimainitusta ovesta sisään. Noh, ensimmäisenä tuli nainen vastaan yläosattomana, - jaha ai näikö täällä, tarkemmin tiirattuna. ei siellä alapuolellakaan ollu mitään vaatetusta. Eihän suomalainen pienistä hätkähdä - mukaan sekaan vaan, vaatteet kaappiin ja pyyhe olalle ja eteenpäin. Eka ovesta sisälle saunaan porukalla, tietysti tervehtien läsnäolijoita. Tuntui vähän vilposelta ja siinä otin kauhan käteen ja pari kertaa vettä kiukaalle. Kauhea pulputus ja muut ovesta ulos. Siinä vähän hämmästeltiin, että mikä noille nyt tuli. Siinä vaiheessa ei tullut mieleen jostain muusta järjestelystä. Edelleen tuntui ettei löylyt oikeen riitä, niin vaihdettiin seuraavaan saunaa. Sama juttu siellä, porukka ulos mutinan kera. Hetken päästä tuli sitten se virallinen vedenlaskija heittämään tilkan vettä ja sitä pyyhettä kieputtelemaan. Taisi pistää kuuppaan jotain mentholi-tippoja, koska sellainen haju levisi saunaan. Siinä sitten tajusimme, ettei täällä ite heitetä vettä kiukaalle, vaan odotetaan virallista löylynheittäjää. Edelleen tuntui ettei kuumuus ollut sopiva, joten vaihdoimme jälleen eri saunaan. Viisastuneena sitten kysyimme, että saammeko heittää vettä, paikalla olijoilta. Joku totesi viksusti, että tottakai, jos meille tulee liian kuuma, voimme lähteä ulos. Vesi kiukaalle ja lähes kaikki muut ulos pulinoitta. Eikä siellä kukaan tuijottanut arvostelevasti toisia, kaikki oli luonnollisesti sellaisenaan kuin oli. Niin nuoret kuin vanhemmatkin. Joskus vieläkin töissä muistellaan tätä tapausta ilolla. Taitaa olla yli 25v tästä jutusta.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.