Mihin olet menossa SFC?

SILMUNEN HANNU 14.11.2014 16:01

Suomen ainoa karavaanmatkailujärjestö, SF-Caravan ry , järjestää tulevana viikonloppuna 50v -juhlavuotensa loppuhuipentumana Caravan Gaalan Helsingin ja Tallinnan välisenä laivaristeilynä.

Samana viikonloppuna Kuus-Hukkalan jäsenlaueella järjestetään jouluaskartelupäivä,

ja Sokos Hotel Pasilassa vietetään järjestön ainoan matkailua hoitaneen tahon, VOP-kerhon hautajaisia. (VOP=vaunussa on pyörät, autossa myös)

Varmaankin silkkaa sattumaa näiden tapahtumien samanaikaisuus, mutta kun nyt nuo kolme SFC:n nettisivujen etusivulla järjestön tällä hetkeää ainoina tapahtumina esiintyvät, niin väkisin herää mieleen ajatuksia ja kysymyksiä.

Tässäkö on tämä meidän järjestömme, karavanmatkailuliitto? Askartelemassa, risteilemässä Tallinnan-laivalla ja lopettamassa ulkomaanmatkailua? (Väheksymättä mitenkään näitä järjestettäviä tapahtumia.)

Kenen tehtävä on karavanmatkailuliitossa hoitaa matkailuasioita?

Meneillään olevan juhlavuoden alussa järjestön puheenjohtaja on ilmaissut huolensa jäsenistön korkeasta keski-iästä, ja siitä, miten saada se alenemaan, eli miten houkutella uusia jäseniä mukaan.

Meneillään olevan juhlavuoden loppupuoliskolla järjestömme puheenjohtaja on ilmaissut toisen huolensa, tokaissen "Kaikkia ei ilmeisesti kiinnosta vähääkään luoda kansainvälisiä ihmissuhteita ja tututustua erilaisiin kulttuureihin ja ruokakulttuuriin". (Tämä liittyen FICC-rallyn vähäiseen suomalais-osallistujämäärään.)

Keski-ikää pitkään alentaneen sekä koti-että eritoten ulkomanmatkailua harrastavan karavaanarin näkökulmasta katsottuna koko homma näyttää erikoiselta.

Erilaisiin kulttuureihin ja kv-ihmissuhteiden luomiseen olen itse, monen muun tavoin, kokenut parhaaksi tavaksi ulkomailla matkustelun.

Matkustamista helpottavan tiedon, sekä asiapohjaisen että kohdevinkkien ja muiden matkustavaisten henkilökohtaisiin kokemuksiin perustuvien neuvojen ja vihjeiden jakamiseen on internetin ihmemaa osoittautunut hyväksi ja monipuoliseksi välineeksi.

VOP-kerholla ei kuitenkaan ollut resursseja rakentaa jäsenistöään palvelevaa ajantasaista nettisivustoa.

Järjestöllä on nettisivusto, mutta se ei täytä käyttäjiensä tarpeita, eikä uudistu heitä palvelevaksi esim. nyt tässä matkailu-aiheessa.

Vaikka jäsenistöllä olisi valtava tietotaito ulkomaanmatkailun saralla, ei edes sillä ole sijaa järjestön sisällä.

SFC:n jäseniään heikosti palveleva nettisivusto on myös ajanut lukuista aktiiviset karavaanarit vallan toiselle karavanaiheiselle sivustolle, ja sitä sivustoa lukemalla käy myös ilmi, että monet, varsinkin keski-ikää alentavat karavaanarit pitävät järjestöä heille, liikkuville, täysin turhana.

Ihmisten mielissä on myös vahvana liiton toiminnanjohtajan lausunto vuoden takaa, se, missä hän kertoo puskaparkkeerauksen olevan ilmiönä vastenmielinen, ja matkailuautolijoiden imagolle haitallinen.

Matkailuautojen suosio on Suomessa ymmärtääkseni koko ajan kasvamaan päin, ja juuri matkailuautoilijat jättävät liittymättä järjestöön.

Miksikö. Siksi, että he matkailevat, eivätkä näe Liiton palvelevan heitä mitenkään.

Eli Suomessa on ajauduttu tilanteeseen, jossa matkaileva karavaanari ei koe, että Suomen ainoa karavanmatkailujärjestö palvelisi matkailevaa karavaanaria riittävästi, jotta järjestöön liittyminen kannattaisi.

Voisiko tämän oudon yhtälön pohtimisessa olla työsarkaa Juhlavuoden lopulle, ja tulevalle vuodelle?

Vai onko todella niin, että matkailevien karavaanareiden on perustettava oma järjestönsä tai pyydettävä Autoliitolta ala-osastoa?

Vahvana on mielessä kysymys: Mihin olet menossa SCF?

Rakentavin terveisin,

Kaarina Silmunen, leirintämatkailija vuodesta 1988

Kirjoituksen saa julkiasta Caravan-lehdessä

HÄMÄLÄINEN MARKKU 14.11.2014 16:44

Toivottavasti kirjoitus julkaistaan lehdessä :)

HALINEN HARRI 14.11.2014 18:03

Kysymykseen vastaus: Ei mihinkään, vaan pysytellään paikoillaan entisessä viime vuosisadalla olevassa (eikä edes sen loppuvuosilta). Liitto elää toimivien yhdistystensä siivellä joten niiden tulisi tarkkailla paremmin isäntänsä toimia.

AHONEN KAI 14.11.2014 19:44

YT-neuvottelut konttorille joiden jälkeen lopetetaan kaikkien turhien tyyppien työsuhteet, normaalisti oikeissa työpaikoissa annetaan kenkää tyhjäntoimittajalle, joka työpanos on nolla.

Silloin kun työntekijä tuntee työpaikkansa säilyvän kunhan siellä käy, loppuu työpaikkansa eteen työn teko.

Täältäkin olisi löydettävissä rakentavia ja eteenpäin vieviä ehdotuksia lukemattomia, mutta mitäpä niistä, kenkää ei tule kun vaan aamuisin viitsii hanurinsa konttorin kahvipöytään hinata.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 15.11.2014 13:10

Joo, lehteen pitää tää alotus saada ja orgiin tietysti, niin ja onhan ne omat sivut facebookissakin, laajaan levitykseen kehitysvaatimukset, jospa joku viisas osaisi sanoa, mistä aloitetaan.

AHONEN KAI 15.11.2014 14:07

Alan viisaaksi: Yhdistetään SFC ja Autoliitto

PALIN MATTI 15.11.2014 14:09

Jotenki tuli semmonen tunne, että olisin tuon saman julkaisun lukenut jo aiemmin jossain muuallakin.

KAASINEN PERTTU 15.11.2014 16:51

Ei sittenkään yhdistetä, mieluummin luen molemmat jäsenlehdet erikseen yhdessä niistä tulisi kuitenkin tuommoinen ohut lehdykäinen.

LAUKKANEN MAURI 15.11.2014 16:55

Jospa minäkin sanon sanottavani ,vaikka en ulkomaan matkailija ole enkä ehkä tulekaan olemaan kuin mitä joskus Euroopassa tulee käytyä.

Siis siihen asiaan; montako % ,tai paljonko meistä karavaanareista harrastaa sitä ulkomaan matkailua?.

Eli jos suoraan sanon,se on taas minun henkilökohtainen mielipide,että se on kallista hommaa,sanokoon siihen nämä ulkomaan erikois riesat mitä tahansa.

Kun normaali duunari tekee töitä sinne eläkeikään,noin 65 vuotiaaksi,kuten minä ei siinä kesäloman aikana,jos sellaista edes on jouda tai taloudellisesti se on mahdotonta. Onhan meitä hyväosisiakin saitilla mitkä avat kuluneet kaikki maailaman nurkat, mutta millä rahalla ja ajalla?. Meillä meni kun oli pieniä lapsia kaikki se mitä tienasin lasten harrastuksiin ja sitten kesälomilla oli sanoisinko taukoa maalla perinteisesti maatilalla,talon töissä vanhempia autellen kesätöissä,mitä siihen aikaa oli riitävästi esim,heinä töissä.

Mutta me tai osa meistä on suklaamunalla naituja ja saavat tehdä eläissään mitä haluavat ,toiset taas tekevät töitä eläkseen ja leipänsä eteen enepi tai vähempi.

Siin vielä kerran mikään se ulkomaanmatkailijoiden osuus on koko karavaanari joukosta ja milloin minä olen se kuuluisa ja sivistynyt ulkomaan matkailija ,eli paljonko on paljon ulkomailla oleilussa?.

Käyttäjän lisäys viestiin 15.11.2014 klo 17:01:02 PS. Olekin kiertänyt sen kiertokoulun väärään suuntaan ,kun minua ei kiinosta nuo ulkomaan matkat,ole kyllä Euroopassa käynyt useassa maassa,mutta mitään himoa tai kaipuuta sinne ei nuo matkat ole saaneet aikaan.

LIIMATAINEN HANNU 15.11.2014 17:16

Pilu kun ulkona on selevästi härmää katoilla ja nurmikoilla, tieltä se sulla heti pois. Onko nyt talvi alkamassa? Pitäiskös SFC:n nyt lähettää tietoisku vaanareille, talven tulosta? Jos eivät tollukat ite huomaa sitä? Patsastelevat vielä toukohousuissaan ja heinähatuissaan? Almanakka hukassa? :)

KIILTOMÄKI MARTTI 17.11.2014 21:02

Alkuperäisessä aloittajan tekstissä: "Ihmisten mielissä on myös vahvana liiton toiminnanjohtajan lausunto vuoden takaa, se, missä hän kertoo puskaparkkeerauksen olevan ilmiönä vastenmielinen, ja matkailuautolijoiden imagolle haitallinen."

Onko todella tuollainen möläytys päästetty liiton "virallisen" henkilön suusta??? Jos niin on, niin tänä vuonna maksettu jäsenmaksu oli sitten viimeinen, jonka maksoin! ... ensimmäisen maksoin joskus 80-luvulla. Caravan lehden voin ostaa irtonumeroina tai tilata muutenvaan. SE on ainoa käyttämäni/saamani liiton palvelu. ... no joo, tänne en enää voi kirjoitella, mutta se ei taida olla kuin voitto kummallekin osapulelle. Ei näissä mun teksteissä mitään järkevää ole ollutkaan.

Ketjussa on mielenkiintoinen kysymys: Kuinka suuri % harrastaa ulkomaanmatkailua? Se ois kyllä mukava tietää. Vastapainoks ois mukava tietää myös kuinka suuri % ei harrasta matkailua ollenkaan? ... Siis kykkii kausipaikalla. Ja vielä ois mukava tietää kuinka suuri osa jäsenistä harrastaa vain kotimaan matkailua ja kuinka suuri osuus koti- ja ulkomaanmatkailua? Minä kuulun jälkimmäiseen "sekäettä" kaartiin.

AHONEN KAI 17.11.2014 21:31

"Vastapainoks ois mukava tietää myös kuinka suuri % ei harrasta matkailua ollenkaan? "

Näitä ns. "kalsarikaravaanareita" taida nykyään täällä matkailu ulkomailla-palstalla käydä kuin yksi, eikä silläkään tietysti ole mitään asiaa sanottavana.

AHONEN KAI 17.11.2014 21:38

Arvaan että kohta se tulee pokat kaulassa hirveellä ryminällä, smör smör

TERVO JARI 18.11.2014 18:20

Lueskeleppas noiden linkkien sisälmyksiä . . .

https://karavaanarit-fi.directo.fi/jasensivut/jasenpalvelut/jasenkeskustelu/?x26564=97907325

https://karavaanarit-fi.directo.fi/jasensivut/jasenpalvelut/jasenkeskustelu/?x26564=105362551

Karua luettavaa kohrallesi . . .

PEKKALA TONY 18.11.2014 18:47

Tässä 7-vuoden karavaanari uran aikana olen pannut näin "nuorena 40v". karavaanarina merkille, että vuodesta toiseen ohjelma treffit/tapahtumat on suunnattu pääsääntöisesti ns suurille ikäluokille ja heidän tarpeilleen, aika vaikea on houkutella uusia nuoremman sukupolven edustajia pelkällä hanuri humppa musiikilla ja tapahtumilla joiden joiden aiheet ovat ehtaa retroa 70-80-luvun meininkejä. Nämä asiat ovat paljon toki paikallisyhdistysten asioita, mutta kyllä se kattojärjestö voisi myös näyttää suuntaa ja siirtyä nyt vaikka ensin 2000-luvulle.

LIIMATAINEN HANNU 19.11.2014 08:47

Kah, 'raatioamatööri' alakkukin huutelemassa aidan takaa typeryyksiään! Tämän enempää ei anna aihetta kommentoida. :(

PEKKALA TONY 19.11.2014 09:21

Mistähän sä nyt oikeen Liimatainen puhut...

JANHONEN MATTI 19.11.2014 09:35

Tony Tottahan se on mitä puhut, mutta osanottajat huomioiden miten muuten se voisi ollakaan.

Leikillisesti voisin sanoa, että kun maltat odottaa parikymmentä vuottaa niin kyllä se uudempikin musiikki sieltä pintaan nousee.

Mitä itse treffeihin tulee niin en ymmärrä niitä ollenkaan. Onko ne sitä, että kun karavaanari jättää pois liikkumien mutta ei liikkumiseen liittyvää sosiaalisuutta niin sen sitten treffit. Vai onko treffeille osallistuminen noviisiaste kausipaikkalaiseksi aikoville? Pahalta näyttää kun liittokokouskin on jo treffit!

Mutta vielä hullumpaa Tony on se, että nämä henkilöt käytännössä hallitsevat tätä järjestöä.

KEMPPAINEN HENRY 19.11.2014 12:15

SFC ei taida olla menossa yhtään mihinkään. Kehitys on pysähtynyt ja pyörät ovat lakanneet pyörimästä.

Tällä hetkellä eletään pysähtyneisyyden aikaa tai mieluummin menneessä. Liitto haluaisi uutta verta karavaanareihin, mutta taloudelliset tosiasiat ovat tällä hetkellä harrastajia vastaan. Lisäksi yllävän moni uusvaanari ei edes liity SFC:n.

Nettisivusto on tosiaan, kuin menneeltä vuosituhannelta - josta se taitaa ollakin. Miltei ainoa hyvä asia on, että kirjoitetaan omalla nimellä...

Uutta nousua odotellessa...

AHONEN KAI 20.11.2014 00:55

Niin kauan kuin toiminnanjohtaja Timo Piilosta suojellaan suojatyöpaikassaan tämä puuhastelu ei muutu miksikään.

Piilosella ei ole mitään annettavaa tähän järjestöön toiminnanjohtajana

Tästä on tullut hänelle suojatyöpaikka, jota vaaleilla valitut esimiehet sitten hyysäävät.

KNAAPI JUHA 09.01.2015 13:07

Tätä keskustelua olisi syytä jatkaa. Ennen kaikkea Hämeenlinnan tulisi ottaa siihen osaa.

Kaarinan kanssa olen samaa mieltä aloituksessa esitetyistä asioista.

Ongelmana liitotasolla lienee perusyhdistysten edustajavalinta. Yhdistyksissä aktiiveina toimivat lienevät lähinnä enempi kausipaikkaväkeä ja vähemmän reissaavia. Heidän intressinsä ovat varmasti päällimmäisinä mielissä.

Tämä varmasti sitten myös heijastuu liiton päätöksenteossa ja toiminnassa.

Minusta pitäisi kyetä erottamaan toisistaan käsitteet puskaparkki ja matkaparkki. Se ero pitäisi sisältyä myöskin liiton "virallisiin" julkikausumiin. Tuota puskaparkki termiä kun on paljolti käytetty vain ärsyttämismielessä ja tahallaankin väärin.

Miksiköhän näihin matkaileviin pitäisi lukea vain ulkomaan matkalaiset? Paljolti samat intressit on myös kotimaan matkailijoilla.

PITKÄAHO JUKKA 09.01.2015 13:54

Helmikuun alkupäivinä on liiton toimintaa puntaroiva tulavaisuus seminaari
johon on pyydetty jäsenyhdistyksistä osallistujat keskustelemaan asiasta.

Nyt on se aika jolloin voitte evästää osalliatujia miten asiota voidaan hoitaa ettei se vaikuttaminen jää pelkästään itkun ja voivottelun varaan.

Tällä palstalla parkumalla ei ydistys toimi.

KNAAPI JUHA 09.01.2015 14:09

Fiksu ja rakentava osallistuminen Pitkäaholta. Kaikkine itkuineen, voivotteluineen ja palstalla parkumisineen.

Yhdistyksistä lähtee niin moni edustaja sellaisin intressein, etä niihin ei matkaileminen nahdu. Miten siis edetä?

MERIKALLIO VELI-PEKKA 09.01.2015 14:12

Josko näitä oman liiton jäsensivuja kuitenkin joidenkin yhdistysten jotkut jäsenet sittenkin lukisivat ja olisivat siten hajulla joistakin ei-yhdistysjyriä kiinnostavista asioista.

Sellainen pieni mahdollisuus on aina olemassa, eipäs aivan suoralta kädeltä sitäkään tilaisuutta lytätä.

Sekin mahdollisuus on toki olemassa, että olen ajatuksineni täysin tuuliajolla.

PITKÄAHO JUKKA 09.01.2015 14:30

Kumminkin on asiat hoidettava tai käy kuin VOP;ssa että homma hyytyy.

JANHONEN MATTI 09.01.2015 14:39

Juha paikansi hyvin yhden kipupisteen eli edustajien valinnan liittokokouksiin.

Sääntöjen mukaan yhdistyksen edustajat liittokokoukseen valitaan yhdistyksen jäsenkokouksessa. Kun asia on kirjoitettu näin ehdottomasti yhdistyksen perustuslakiin eli sääntöihin, valintaa ei voi delegoida hallituksessa tehtäväksi. Joka ei tätä usko niin kysykään vaikka OTT Heikki Halilalta. Juha kyllä tietää mikä mies hän on.

Kuitenkin toisin menetellään eikä liitto ole puuttunut asiaan. Puuttuminen olisi niinkin helppoa kun määrätä kokousedustajat esittämään liittokokouksen valtakirjantarkastajille otteen siitä yhdistyksen jäsenkokouksen pöytäkirjasta jossa heidät on valittu. Koska he ovat kokouksessa huom. liiton edustajia kokouksessa, liitto voi kokoussäännöllä päättää edustajilta vaadittavan valtakirjan sisällöstä ja esitysajasta..

Meidänkin yhdistyksessä virheellinen menettely meni niin pitkälle, että edustajat valitsi hallitus ja näin valittu edustaja toimi jopa liittokokouksen puheenjohtajana.

Toinen todella suuri asia on, että liittokokouksessa pidetyssä äänestyksessä annettuja ääniä on enemmän kun edustajia paikalla. Tämä tarkoittaa sitä, että äänestetäänkin valtakirjalla. Tämä menettely on räikeästi ristiriidassa sääntöjen määräyksestä edustajien valintaa koskien. Valintatilanteessa edustajat valitaan tarvittaessa enemmistövaalilla. Näin olleen myöhemmin sovittava valtakirjamenettely ei sovi tähän valintatapaan, koska säännöissä lähdetään siitä perusolettamuksesta, että kaikki valitut edustajat tai heille valitut varaedustajat myös osallistuu edustajakokoukseen. Edustajakokouksessa pitäisi ehdottomasti olla mies ja ääni -periaate. Jokaisella paikalalla olevalla on vain yksi ääni ja se on siinä.

Kolmas suuri ongelma joka liittyy tuohon edelliseen on sääntöihin kirjoitettu äänileikkuri. Isojen yhdistysten suuri jäsenmaksutulo kyllä kelpaa mutta ei äänivalta liiton asioihin.

Edellä mainitut ongelmat poistuisi vaikka näin kirjoitetulla sääntöpykälällä.

Liittokokouksen valitsee kukin liiton jäsenyhdistys jäsenkokouksessaan yhden edustajan ja varaedustajan kutakin yhdistyksen alkavaa 500 (esimerkki) varsinaista jäsentä ja yhteisöjäsentä kohti, jotka ovat maksaneet jäsenmaksunsa edellisen kalenterivuoden loppuun mennessä.

Liiton yhteisöjäsen joka on maksanut edellisen kalenterivuoden loppuun mennessä jäsenmaksun on oikeutettu lähettämään liittokokouksen yhden edustajan.

Kullakin edustajalla on kokouksessa yksi ääni.

Edustajaksi ei saa valita liiton hallituksen jäsentä eikä työntekijää.

Näin edellä kirjoitettu sääntöpykälä vaikuttaisi: -edustajien valinta tapahtuisi yhdistyksen jäsenkokouksessa -edustajien valintaperusteena olisi kutakin alkavaa xxx jäsenmäärää kohti. (esimerkki 500 jäsenellä yhdistys saa yhden edustajan mutta 501 saa kaksi) -edustajien varaedustajiksi valittavat olisi yleisvarajäseniä ja astuvat varsinaisen edustajien sijaan valintajärjestyksessä (enemmistövaalitapa) -liittokokouksessa tulisi käyttöön mies ja ääni -periaate -valtakirjalla ei voisi enää äänestää -yhdistysten äänivalta liiton asioihin määräytyisi vain yhdistyksen jäsenmäärän mukaan -liiton yhteisöjäsenillä olisi liittokokouksessa yksi ääni

Tuo alkavan sata luvun määrittely (esimerkkinä käytin 500) on silkaa matematiikkaa ja excel:llä voi helposti simuloida optimaalisen liittokokouksen edustajamäärän.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.