välimerenmaihin kevättalvella-vinkkejä matkaan?

KIILTOMÄKI MARTTI 14.10.2014 16:56

tarkoitus ois maaliskuun alussa lähteä eteläeurooppaa kohti! täälä näkyy aina niin hyviä vinkkejä matkaatehneiltä. ajattelin tiedustella, josko mullekin sopivia vinkkejä löytys joltain. sais niistä hyvää pohjaa matkan suunnittelulle talvi-illoiksi.

ajatus ois mennä paatilla traavemundeen ja siitä saksan halki ranskaan, alsacen alueelle viinejä vilkuilemaan. sieltä koilis-lounas suunnalla ranskan läpi espanjaan ja barcelonan seutuville caudin kirkoa (sagrada familia) katsomaan. pieni kierros espanjan koillisosassa ja ehkä käynti andorrassa, jos kelit jo tarpeeksi keväiset siellä silloin. sitten ranskan rannikkoa kohti italiaa... (sinque terre) ... ja länsirantaa etelään johonkin asti. Siitä vaihto itään adrian rannoille (venetsia jätetään tälläkertaa väliin). rantaa kiertäen tai laivalla adrian yli vaikka zadariin. sitten, jos aika ja innostus riittää, kohti etelää... albaniaan, kreikkaan ja käännös kotiin balkkanin sisämaata unkariin ja sitten puolan-balttian... tai tanskan-ruotsin kautta kotiin. aikaa kesäkuun alkupuolelle asti (max juhannukseen 3-3,5 kk) haussa kivoja pieniä kyliä/kaupunkeja, joissa voi kävellä/pyöräillä, maistella hyvää ruokaa/viiniä. kiinnostuksen kohteena myös patikointireitit. eteneminen kiireetöntä. pysähdyspaikkoja jo saksankin puolella? yöpymiseen ois tarkoitus löytää hyviä matkaparkkeja (stellplatzeja), pieniä leirialueita (jotka auki jo silloin) miksei myös "puska" vinkkejä. ranskassa kuulemma paljon hyviä matkaparkkeja ja viinitiloja sekä kunnallisia leirialueita. reitti-ja tie ideat myös tevetulleita. mieluummin liikumme tavallisia maanteitä myöten ja välttelemme moottoriteitä (etenkin maksullisia). mielenkiinnolla odotan vastauksia ja hyviä vinkkejä ja linkkejä!

kittäen jo etukäteen martti, marion ja challe-kulkuri

ALAKULJU AULI 14.10.2014 17:45

Olen nyt reilut puolitoista vuotta laittanut parhaita reissujamme mustiin blogiini. Välissä on myös vähän pohdintaa elämästä tai marmatusta jostakin. :)

Täältä löytyy aika monta ja hyvää kohdetta, Saksasta, Itävallasta, Sveitsistä, Italiasta, Kroatiasta ja Espanjastakin viime vuoden Joulureissu. Vielä on tälle vuodelle viisi viikkoa lomaa pitämättä eli lisää tulee koko ajan.

Kirjoituksista löytyy aina linkkejä paikasta, leirintäalueesta, stellplatzista, vaellusreiteistä yms. Tuollakin voi hyvin kysyä jos joku asia mietityttää.

Anteeksi, etten alan sinulle paikkoja ylös kirjaamaan tai jotain paikkaa suosittelemaan. Hyviä paikkoja on niin paljon, kaikkialla. Se olisi aika urakka ja siitä tulisi aika pitkä. :)

Mukavia reissusuunnitelmia! :)

http://soleilblogi.blogspot.de/

JANHONEN MATTI 14.10.2014 20:47

Sinullahan on jo Martti seema valmiina ja vasta ensi maaliskuussa lähtö. Kun on noinkin pitkästä kiertomatkasta kysymys niin kyllä kotiläksyjen teko on syytä aloittaa jo ajoissa. Sitä matkaahan se on se matkan suunnittelukin.

Palataan joskus paremmalla ajalla aiheeseen.

Joitain täkyjä on noilta reiteiltä kirjoihin ja kansiin jäänyt.

KIILTOMÄKI MARTTI 14.10.2014 23:05

joo, Matti, suunnittelu on todella kivaa matkantekoa ja olemme sitä harrastaneet aina ennen varsinaista aktia. :) siihen pohjaksi on paljon materiaalia nykyään netissä ja kirjoissa ja kun tuon googlen kartan kautta pääsee katselemaan muiden sinne lataamia kuvia, niin paikathan on jo tuttuja ennen kuin sinne menee. monasti olen sitäkautta löytänyt kohteen, jonka haluan nähdä ja sitten käynyt katsomassa. kiitokset jo etukäteen sinulta tulevista vinkeistä, sillä tiedän sinulla olevan paljon kokemusta ja hyviä näkemyksiä asioista. jatkoa odotellessa M & M & C (C=challenger)

KIILTOMÄKI MARTTI 14.10.2014 23:06

kiitos Auli. juuri tällaisia linkkejä hyviin matkakertomuksiin toivoinkin tulevan! :) vaikea sitä on alkaa kaikkea jollekin yksitellen luettelemaan, mutta kertomuksista sitä löytää kivaa juttua. suosittelemaan on vaikea toiselle ruveta, mutta omien kokemusten kertominen on ihan toinen juttu. niistä voi jokainen sitten vetää omat johtopäätöksensä. KIITOS! tällaiset linkit ovat hyviä ja lisäksi, jos yksi heittää yhden vinkin ja kokemuksen ja toinen omansa, niin pian on kasassa hyvä määrä koettua tietoa. M & M & C

ALAKULJU AULI 15.10.2014 11:49

Ole hyvä vaan. :) Tuolta kyllä löytyy, kun kehtaa läpi käydä, paikkoja kierrettäväksi jo pitkällekin matkalle.

On tullut huomattua, ettei netistäkään osaa etsiä oikeasta paikasta aina tietoa. Meille on tullut tapa ja hyväksi havaittu.

Aina katsomme leirintäalueen respasta esitteet sekä kaupungin/kylän/nähtävyyspaikan infopisteessä käymme ensitöiksemme. Sieltä saa tietoa paljon, esitteitä ja jopa hyviä karttoja. Kysymällä kerrotaan alueen nähtävyyksistä yms. asioista. Kaupungin keskustojen- ja vaellusreittien kartat, bussien aikataulut yms. Monesti näiden infopisteiden luona on ilmainen nettiyhteys. Nytkin viimeisellä Dolomiitin reissulle ostimme monta karttaa. Aivan hyvin olisi pärjännyt näillä ilmaisilla kartoilla. Tahtoo olla pieni ongelma, kun noita esitteitä kertyy niin paljon.

HÄNNINEN JUKKA 17.10.2014 04:20

Jaa-a aikaa on suunnittelulle. Ihan viaton kysymys, mihinkä te oikeastaan tarvitsette meiltä vinkejä ?

Koko talvi aikaa lukea matkakirjallisuutta, joista ne parhaat ja suosituimmat vinkit ja kohteet löytyvät..

Kaikella ystävyydellä, täältä ette paljoa saa, vain pikkunättejä stooreja missä tuli käydyksi..

Tehkää selkeä aikataulu- ja reittisuunnitelma ja alkakaa itse etsiä kohteita sen varrelta..

Ei pie ryhtyä uusavuttomaksi, sillä paras reissu syntyy omien itse löydettyjen kohteiden kautta ( oppaitten osittaisilla avustuksella tietty).

Jos joku viitsii, niin kehuu sitä pikkukylää jossain Bretagnessa, ja hyvässä lykyssä kertoo teille pitkät stoorit kuinka kivaa oli.

Hyviä suunnittelufiiliksiä teille!

Käyttäjän lisäys viestiin 17.10.2014 klo 04:27:12 Enkä malta olla sanomatta, että tuo juttunne haiskahtaa pahasti trollilta. Niin lapselisia ovat kommenttinne.

Yleensä tällaista ei näillä saiteilla esiinny. Nyt näyttää trollaus olevan pien tiensä päässä.

Käyttäjän lisäys viestiin 17.10.2014 klo 04:33:36 Jonsei jo ole.

KIILTOMÄKI MARTTI 20.10.2014 23:06

jukalle! en ole ensimmäistä kertaa pappia kyydissä, siis ulkomaille lähdössä enkä näissä hommissa ihan uus enkä avuton tai uusavutonkaan. asunto autolla matkattujen maiden listaan kuuluvat balttian maat, puola, saksa, tsekki, slovakia, itävalta, sveitsi, italia, slovenia, kroatia,kreikka ja tietysti tanska, ruotsi ja norja. joka kerta olemme reittimme itse suunnitelleet ja niin aiomme nytkin suunnitella, huolella, mutta niin, että suunnitelmasta voi poiketa milloin vain, jos jotain kivaa löytyy ja suunnitelma muuttuu. nyt matkamme suuntautuu meille uusiin maihin ja siks kyselin jotain kivoja vinkkejä. vinkit voi kertoa niistä pikkukylistä niinkuin vähätellen irvistelit. ne voivat kuitenkin jollekin olla hyödyllisiä ja kiinnostavia. musta jotenkin tuntuu, että leikit jotain ylempää ja mollaat muita. en usko kuitenkaan, että olet mikään kunigaskaravaanari. onkohan sulla mitään kokemuksia matkoista? kirjoitan näin koska en tunne sua. ... sulla voi olla paljonkin matkakokemuksia... en tiedä. :) aikaisemmillekin matkoillemme olemme opiskelleet nettiä, lukeneet matkaoppaita ja kuunnelleet muiden juttuja matkoista. niiden perusteella olemme sitten oman reittimme suunnitelleet ja osittain toteuttaneetkin. edelleenkin toivon täältä vinkkejä matkaamme varten. jos sulla ei niitä ole, niin miksi sitten hämmennät toisten juttuja. toivottavasti jollain muulla vinkkejä on ja haluaa niitä mullekin jakaa. näitä sivuja olen jonkun verran lukenut, mutta kirjoitellut hyvin vähän. kun jotain yrittää kirjoittaa, niin joku syyttää jostain trollauksesta... minulle uusi termi, mutta suunnilleen kuitenkin arvaan mitä tarkoitat. täällä kirjoitetaan omalla nimellä en ymmärrä miten se täällä pelais? outoo, että tuollaisia syytöksiä heitetään ihan ventovieraille!? no ei kai ihme täällä, kun on lukenut noita "puska/häkki keskusteluja" niin ei keskustelun taso kovin korkea ole ollut ja näyttää olevan joidenkin osalta matalampi, ku luulinkaan! :) onneks sentään joku antoi oikeita vinkkejäkin. ja toivottavasti joku muukin vielä antaa! niin ja olen minä sen verran lapsellinen, etten sun kanssa ala vääntään mitään juttuu ja käymään viisasta tai vähemmänviisasta keskutelua! toivottavasti et sinäkään!

LEPPIKANGAS MARKKU 21.10.2014 00:12

Komppaan Marttia! Nuo kaiken tietävät ja kaiken osaavat besser-wisserit pilaavat tänne saitille kirjoittelun halun. Kuitenkin itse eivät osaa mennä vuosi vuodelta kuin samalle kusenpolttamalle kentälle Portugaliin tai Fugeen. Mitä matkailua se on? Onneksi joukossa vähemmän äänekkäämpinä on muutama asiallisesti vastaava ja infoa jakava matkailijakin kuten esim Auli tai Timppa.sekä Markun matkailuvinkit ja Jari Tervo. Myös joiltakin muiltakin tulee julkastavaa opastusta. Täällä sikolätin tontillako ajattelette VOPPARI tietoutta kansalle jaettavan????

Hyviä syksy matkoja toivottaen -Leppis

YLITALO ASTA 21.10.2014 10:05

Uudesta näkökulmasta italiaa ja paikallisia ihmisiä. Onko tuttu ?

http://www.fattoreamico.com/index.php?lang=en

T : Masi

JANHONEN MATTI 21.10.2014 11:21

Martilla on mielestäni oikea asenne.

Vaikka sitä matkakokemusta olisi kuinka kertynyt niin silti kannattaa muita kuunnella ja ottaa opiksi jos on opiksi otettavaa. Eurooppa on mielenkiintoisia paikkoja täynnä, joista yksi tietää yhtä toinen toista. Sitä paitsi asiat muuttuu ja omakin tieto vanhenee joiltain osin jopa muutamassa vuodessa.

Kuunnella kannattaa aina, mutta toimia pitää niin kuin hyvältä itsestä tuntuu.

Käyttäjän lisäys viestiin 21.10.2014 klo 11:38:43 Tänne on tullut kahden tiedon markkinat. Tästä voisi kirjoitta ilkeästikin, mutta olkoot.

Palstan tilanne alkaa olla sellainen, että asiallinen kokemusperäinen tieto ei enää mene läpi, kun se ei sisällä mitään dramatiikkaa vaan silkaa maalaisjärkeä.

"Esson baarin miesten" disinformaatio on mielenkiintoisempaa.

SILMUNEN HANNU 21.10.2014 13:40

Moi Martti!

Houkutus olisi suuri alkaa suunnitella koko reittinne, koska se on niin mahdottoman kivaa :) :) (Ota tuo kevennyksenä. )

Tyydyn kuitenkin muutaman täsmävinkin antamiseen aiheista, jotka mainitset.

Elsasin viiniseutujen jälkeen reitille voisi sopia A 39 tien itäpuolelle, Dolen ja Bourg en Bressiin välissä hieno vesiputousten sarja, Cascade du Herisson, mikä tarjoaa käveltäävä kolimsen kilometriä putousta ylös ja toisen mokoman alas. Reitti on selkeä ja putoukset keväällä erityisen näyttävät. Eväät mukaan!

Etelämpänä, Toulousen ja Lodeven puolivälissä, A 75 ja A 750 teiden väliin jäävältä seudulta löytyy vanha hieno hyvin pieni kylä, Saint Guilhem-le-Desert.

Kylä itsessään siis on erityinen, mutta sen takaa avautuu mieletön umpilaakso, Cirque de lÌnfernet, minkä ympäri ehtii hyvin päivän aikana kävellä. Reitti on opastettu, mutta siitä haarautuu kävelyreittejä myös muualle. Eksymään ei kylläkään pääse, kun vain seuraa rotkon reunoja :)

Löysimme tuon paikan pyöräillessämme vanhaa pyhiinvaellusreittiä, mikä vie Santiago de Compostelaan Espanjassa. Pyhiinvaellusreitti kulkee siis kylän kautta (silelä on hieno luostari) ja raahasimme pyörämme ylös, tuon laakson pohjukkaan, mistä reittimme erkaantui. pyöräilykin on siis siellä mahdollista, mutta kävely on mielestäni antoisampaa :)

Niin, ja noiden vesiputousten ja tämän umpisolan väliin jäi tuliperäinen Ranska, mistä löytyy upeita ja erittäin mielenkiintoisia kävelyreittejä. Alue sijoittuu Clermond Ferrandin ja Le Puy en Velayn väliin. Korkeimmat hupuista ovat maaliskuussa vielä lumen vallassa, mutta eihän se suomalaista estä :) Ja reittejä on paljon, eri korkeuksilla.

Olen tuosta kirjoittanut joitakin vuosia sitten jutun Caravan-lehteen, mutten valitettavasti muista numeroa. Olisko joku haku millä löytää?

Tulivuorten ja umpisolan väliin jää edelleen Cevennien kansallispuisto ja sen rinnalla Tarn-joen laakso, mistä löytyy taas aivan erityyppistä maastoa käveltäväksi ja pieniä kyliä koluttavaksi. On nummimaista ylänköä, puuttomia vuoria kuin syviä reheviä rotkolaaksoja.

Kun kirjoitata googleen national park of cevennes tai walking in cevennes/ gorges du tarn tms, löydät kuvia ja reittiselostuksia.

Sitten pahnan pohjimmaisena, Välimeren rannalla Camarquen alue eli Rhone-joen suiston alava marskimaa suolavuorineen, vaaleanpunaisine flamingoineen, villihevosine ja härkineen maustettuna romanikulttuurilla.

Ja kun kerran puhuit matkamarkeista, niin Saintes Marie de la Merissa on rantakadulla sekä siitä jatkuvalla hiekkarannalla matkaparkki, missä voit saada auton keulan suoraan kohti Välimeren kuohuja. Tämä in siis Camarquen keskus, mistä voi lähteä eripituisille kävely-ja pyöräretkille suisto-alueelle lintuja tarkkailemaan ja luontoa ihailemaan. Lähistöltä löytyy myös maksullinen lintupuisto, missä linnut ovat myös vapaina, mutta reittien varsilla on kerrottu niistä ja alueen luonnosta.

Saintes Mariesiin on tarun mukaan rantautunut kolme Mariaa (Magdalan,Salomen ja jakobin) mustan palvelijansa Saran kanssa. Sarasta tuli sittemmin mustalaisten pyhimys ja Saintes Maries on edelleen euroopan mustalaisten pyhiinvaelluskaupunki, minkä vaikuttavassa kirkossa on alakerrassa Mustalle Saralla oma kappelinsa.

Lähistöllä on myös mielenkiintoinen muurikaupunki Aigues Mortes (kuolleet vedet), minkä muurin harjalla voi kävellä kaupingin ympäri. Myös täällä on suolan keräystä ja suolavuoria nähtävillä. Saintes Mariesista voi tehdä tänne vaikka päiväretken pyöräillen!

Italiasta ja Albaniasat taidan jatkaa myöhemmin, Cinque Terre on kovin tuttu alue, ja tänä kesänä tulimme laivalla Albanian Vloresta Italian Brindisiin, mikä tuntui hyvältä vaihtoehdolta Adrianmeren ympäri ajamisen sijaan.

Jos patikointi yhdistettynä historiallisten kohteiden etsintään kiinnostaa, voisin kirjoittaa sulle romaanin Toscanan ja Lazion alueesta ja ihan oikeasti olen sitä juuri tekemässäkin, paitsi että se ei ole romaani vaan retkiopas nimeltään " Etruskien mailla, Polkuja Toscanan ja Lazion salaisuuksiin", ja JOS onnistun, se valmistuu ennen kuin lähdette reissuun....:):)

Esimakua voi katsella blogistani, jota olen valitettavan vähän ehtinyt kirjoitella, kun palkkatyö tuppaa nyt häiritsemään harrastuksia....

http://kaarinankaravaanikulkee.blogspot.fi/2014/01/matka-nimelta-kirja-projekti-osa-1.html

http://kaarinankaravaanikulkee.blogspot.fi/2014/01/matka-nimelta-kirjaprojekti.html

Antoisaa matkan sunnittelua toivottaen!

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 21.10.2014 klo 13:41:12 pitäis lukea Albaniasta....

KIILTOMÄKI MARTTI 21.10.2014 18:16

kiitos Leppis, Masi ja Kaarina! palautitte uskoni ihmisiin, kivaan kirjotteluun ja kokemusten jakamiseen! meinasin jo eilenillalla vaipua masennukseen, mutta nyt ei mua nujerra mikään ja mieli on intoa täynnä. Kaarinan opasta odotan innolla ja hankin sen makso mitä makso! :) Toivottavasti joskus on mahdollisuus törmätä teihin jossain! Martti

Käyttäjän lisäys viestiin 21.10.2014 klo 18:40:38 PS: huomasin tuolla toisessa keskusteluketjussa tällaisen kommentin

"Jos on niin uusavuton onneton, ettei osaa saada tarvitsemaansa tietoa kysymällä täällä osoista Matkailu kotimaassa, Matkailu ulkomailla,Jäsenkeskustelusta tai karavaanari.orgista, niin olis syytä ryhtyä miettimään jos ammottava aukko saatais täydennettyä uudella kerholla " UusAvuttomat Karavaanarit ". UAK-kerho siis."

erään mielestä siis kaikki muut ovat uusavuttomia (paitsi hän)

on uusavuton, jos ei osaa kysellä neuvoa matkailu kotimaassa tai matkailu ulkomailla palstoilta! on uusavuton, jos kyselee vinkkejä ja neuvoja matkailu ulkomailla palstalla! nyt helpotti kun huomasin mitä kyseisen henkilön päässä liikkuu tai on liikkumatta! :) :)

VALORANTA JUHA 23.10.2014 18:42

Martille, sinulla on hyvä suunta Barsasta sormivuorten ohi Andoraan ja sieltä Ranskan suuntaan pois. Espanjaan päin mentäessä ollut pitkät jonot pariinkin kertaan meillä tullissa. Jos olet vielä menossa Albaaniaan esim, Montenegron kautta ajan ja auton säästämiseksi kannattaa ajaa Ulcinin kautta Muriganiin koska tie Podgoritsan kautta Shröderiin on rekkojen pilaama, valtavat urat jaa ruuhkat ,Muriganissa viime keväänä rajan ylitys puoli tuntia. Jos et ole käynyt B-Hertzegovinassa niin Sarajevo ja Mostar hienoja ja ystävällisiä paikkoja tiet kohtalaisen hyviä, samat sanat pätevät myös Montenegroon. Näissä kummassakin maassa keväällä auki olevia camppäreitä

IPATTI VEIKKO 23.10.2014 22:02

Liitteessä Ranskan leirintäalueet koordinaatein ja www-sivuineen. Aluksi pari lääniä. Otayhteys niin laitan lisää

AHONEN KAI 26.10.2014 03:59

Veikko,

Millaisia paikkoja nuo ovat mielestäsi, onko lapset otettu huomioon, miten ruokailut, ihan omasta mielestäsi, ja onko paljon aikaa milloin olet alueilla vieraillut?

Älä laita lisää

HÄNNINEN JUKKA 27.10.2014 14:51

Kuten Kaarina kirjoitti ; Lainaus : "Jos patikointi yhdistettynä historiallisten kohteiden etsintään kiinnostaa, voisin kirjoittaa sulle romaanin Toscanan ja Lazion alueesta ja ihan oikeasti olen sitä juuri tekemässäkin, paitsi että se ei ole romaani vaan retkiopas nimeltään " Etruskien mailla, Polkuja Toscanan ja Lazion salaisuuksiin", ja JOS onnistun, se valmistuu ennen kuin lähdette reissuun....:):) "

Niitä kirjoituksia ja vinkkejä on ulkomaanmatkailijoille tarkoitutetuissa keskusteluketjuissa muutaman kymmenen romaanin verran.

Jostain hiukka täsmennetymmästä vinkkipyynnöstä saisit ehkä ihan tuoreita kokemuksia luettavaksenne.

Tuo tyyliin neuvoja ja vinkkejä kaikesta välillä Faro-Kirkkoniemi vaan tuntuu aika vaikealta ja turhan laajalta vastattavaksi tai vinkinantoon.. Minkähän tai peräti monenkohan nyt keksisisin teille 18 vuoden aktiivimatkailukokemuksista Euroopassa naputella. Kas kun Kaarinakin saisi romaanin yhdestä suht pienestä alueesta.

Onhan ne tuolla hakukoneella kahlattavisa ja ja vielä otsikoiden perusteella vähän rajoitettavissa, kaikki vinkit, linkit ja moniaat matkakertomukset. Niitäpä suosittelisin lueskelemaan.

Ja kun alkaa perussuunnitelma tarkentua, niin sitten on jo helpompi antaa ja kirjoittaa vinkki tai kokemus. Mutta vasta sitten, kun kysymyksenne hiukka rajautuu.

JANHONEN MATTI 27.10.2014 15:08

Nämä matkakertomukset voi sinällään olla ihan mielenkiintoista luettavaa sille joka mahdollisesti pitää siitä tematiikasta, jolla matka on toteutettu.

Mutta muutoin ne eivät ole kovin relevanttia tietoa matkaa suunnittelevalle.

Ja syykin on selvä. Jokainen haluaa tallata omat polkunsa itse.

Juuri tästä syytä en matkakertomuksia ole harrastanut, eikä minusta siihen kirjoituspuuhaan muutenkaan ole, koska tallennan matkan vain korvien välissä olevalle "kovettuvalle kovalevylle".

SILMUNEN HANNU 27.10.2014 16:57

En nyt ihan ymmärrä mikseivät nämä tänne jo annetutu matkakohdevinkit olisi tuoreita, mikä niistä jotenkin vanhentuneita tekee Jukan mielestä?

Ja olihan tuossa Keski-Italiaan saakka aika tarkka ajatelma reitistä, ja toiveena mm patikointireittejä ja pieni kivoja kyliä minkä yhteydessä kävellä.

Sitä en myöskään ymmärrä, mikseivät matkakertomukset olsisi "relevantteja" matkaa sunnitteleville.

Eihän se, että löytää vinkin kiinnostavasta matkakohteesta estä häntä tallaamaan omia polkujaan!

Samalla laillahan matkakirjoista, oppaista kaivetaan itseä kiinnostavia kohteita ja tehdään omia matkoja.

En tietenkään tarkoita että kenenkään tarvitsisi matkakertomuksista pitää, hämmästyin vain tuota syytä.

Itse taidan olla vinkkien hakemisen ja löytymisen suhteen melko kaikkiruokainen, mikään matkan kokaisuuden tematiikka ei estä nappaamasta sieltä mahdollista kiinnostavaa kohdetta.

t.Kaarina

ALAKULJU AULI 27.10.2014 17:17

Minä jopa seuraan moottoripyöräilijän maailmanympärysmatkaa, veneilijääkin olen seurannut. En ikinä nousisi moottoripyörän kyytiin, mutta kyllä matkatarinasta nautin kovasti, saan ihastella upeita maisemia, saa matkapaikka vinkkejä valtavasti haaveiluun lisää, että tuonne minäkin joskus haluan. On myös maita jonne en lähtisi mutta kovasti tuo avartaa ajatusmaailmaa. Välillä saa myös kulkea moottoripyörän kyydissä. :)

KIILTOMÄKI MARTTI 27.10.2014 20:53

kiitoksia tässä (väli) vaiheessa kaikille kommentoijille! jokainen kommentti on lisää tietoa ja vähintäinkin muiden kokemaa mallia maailmasta. siis tärkeitä! vaikka kaikki eivät vinkkejä kirjoittelekaan, ovat mielipiteet avartavia ja arvokkaita. täsmennän nyt sitä mihin pyrin. siis toivon noita Kaarinan antaman tyyppisia iskuja sinne tänne välille Traave välimeri, tuota ranskan/saksan rajan tuntumaa alkumatkasta ja sitten espanjaan päin koukaten. balkkanin suunnalle ei varmaan ahnehdita tällä reissulla, mutta paluumatkalla kevät on niin pitkällä, että hollannin suuntaan vois sillon jo koukata. tapanani on poimia tärppejä netistä vähän satunnaisesti sieltä täältä alueelta, jonne olen menossa. sitten valitsen niistä parhaat matkasuunnitelmaan ja lopulta osa niistä sattuu sitten oikeasti toteutuvalle matkareitille. tärppejä haluan enemmän, kun on mahdollista käydä ja kohteet valitsen matkan edetessä mielentilan, säätilan ja sen hetken kiinnostuksen mukaan. (unohtamatta vaimon mielentilaakaan :). usein matkalta löytyy sellaisia suunnittelemattomiakin loistopaikkoja. omien tärppieni lisäksi toivon muilta lisää niitä. sitten tutustun niihinkin netin kautta ja otan listoille, jos ovat sopivia. toivon, että heitätte vaikka vain yhden hyvän kokemuksen joltain matkalta. kuten tiedämme paikkoja on rajattomasti enkä millään pysty kaikkia etsimään netin kautta. siksi esimerkiksi pelkkä vinkki: paikassa x on mukava pieni kylä, paikassa xxx on hyvät patikointimaastot, paikassa xyz on mukava pyöräillä, paikassa ö on kiinnostava nähtävyys ovat loistavia herätteitä perehtyä asiaan tarkemmin. netistä kyllä sitten löydän tarvitsemani lisätiedon. Kaarinan vinkithän siinä suhteessa ovat ihan mahtavia, kun ne sisältävät jo tärkeimmät perustiedot, ei muuta kun lisää listaan, kun ovat niin kiinnostavia ja meidän makuun osuneita. siis tämä on se mitä nyt haen, että voin sillä perusteella hahmottaa jo vähitellen sitten suuntaa minne menen. tämän matkan tavoite on, että kiirettä ei ole ja suunnitelma on venyvä käsite. siksi en rajaa mitään aluetta/reittiä tarkemmin. nyt ensimmäistä kertaa ei ole neljän viikon kesäloma rajoittamassa ja hirvee himo nähdä kaikki kerralla painamassa tienpäälle joka päivä kohti uutta paikkaa. tuollaisen paniikinomaisen "kokemusten/nähtävyyksien" keräämismatkan on varmaan jokainen joskus kokenut! :) ehkä liiankin usein! :) :) kyllä tässä neljä kuukautta mukavasti menee, nettiä, matkaoppaita, leirintäoppaita ja stellplatzfuhreria selaillessa. oikein lämpimiä hetkiä niille, jotka siellä välimeren rantamilla jo köllöttelevät ja kotimaassa värjöttelijät ajatelkaa, että puolen vuoden päästä täälläkin taas jolämpenee! :) toivotaan että vielä on mukavan rapsakoita ja aurinkoisia viikonloppuja joilla pääsee johonkin kansallispuistoon tai retkeilyalueelle patikoimaan. kuva Leivonmäen kansallispuistosta puolentoista viikon takaa! ;)

KIILTOMÄKI MARTTI 21.01.2015 19:27

no niin.... kevät lähestyy ja suunnitelmat täsmentyy ! :) nyt näyttää siltä, että matkamme alkaa huhtikuun alussa ja suuntautuu saksan kautta ranskaan ja sieltä italiaan (espanja jäänee väliin). otan edelleen vastaan vinkkejä kivoista pikkukaupungeista/kylistä ja mukavista patikka ja pyöräilyreiteistä ja maisemista. saksa: väliltä traave - ranskan alsaceen ranska: alsace - välimeri italia: genova - venetsia linjan eteläpuoli onko kellään kokemusta amalfin rannikosta? cinque terre on tuttu. millainen on amalfi?

kiittäen kiltsu

JANHONEN MATTI 21.01.2015 20:57

Jos tuonne Amalfiin aiot niin mieluusti linja-autolla. Siellä on muitakin ja "polku" on kapea. Salernon suunnasta kaupunkia pääsee lähemmäs m-autolla kun vain tietää mihin sen jättää vierailun ajaksi.

Tie Sorrentosta Salernoon on n. 52-53 km ja tälle välille jää kaksi mielenkiintoista kohdetta Positano ja Amalfi. Tien nimi on Nastro Azzurro = sininen tie. Maailman kauneimmaksikin tituleerattu

Yksi tapa on ajaa Sorrentoon josta käsin tekee bussimatkan Positanoon ja Amalfiin. Mm. Sita ajaa välillä ihan vakiovuoroja. Korkean paikan kammoiset älkööt vaivautuko. Amalfiin ei matkailuautoilla ole asiaa. Sorrentosta pääsee Positaanoon saakka ja sitten matka tyssää ja on vain yksi ongelma - mihin auton voi parkkeerata.

Sorentossa on monia camping-alueita ja niistä yksi on Nube dArgento, olisko suomeksi jotain hopein kuu tai sinnepäin. http://www.nubedargento.com/ Ihan käypänen paikka josta huhti-toukokuussa voi saada jopa paikan josta on todella hieno näkymä Napolin lahdelle. Sorrentosta käsin on hyvä käydä laivalla Napolissa ja Caprilla. Napoli on ihan mielenkiintoinen kaupunki tutustua, mutta siellä on myös ongelma mihin jättää autonsa. Laivoja Sorrentosta kulkee ko. kohteisiin jatkuvasti kun busseja.

Tässä linkki juttuun tuosta Nastro Azzurosta. http://www.matkallamaailmalla.fi/24.Nastro%20Azurro.html

SÄÄVÄLÄ-RASILA MARJA 22.01.2015 11:53

Vietimme kevään -13 matkailuautolla Italiaa kiertäen Venetsiasta Adrianmeren puolta alas, kiertäen Sisilian myötäpäivää ja Italian länsipuolta ylös. Ihasteltavaa oli riittämiin 3 kuukauden matkalla.

Yksi upeimmista alueista on Amalfin niemimaa. Ajankohdaksi kannattaa valita Huhtikuun puoliväli – Toukokuun alkupuoli liikenteestä johtuen. Sesonkiaikaan Amalfin niemen eteläpuoli on yksisuuntainen ja matkailuautoilla ajo kielletty. Huhti-/Toukokuussa matkailuautolla vielä pärjäilee, mutta vaunuyhdistelmällä on vaikeuksia. Salerno - Marina del Cantonen välin sai ajaa ”seinän puolella”, joten vastaan tulevilla väistäminen on ”ojanpuolella ” haastavampaa.

Majoituimme niemen kärjessä, Marina del Cantonessa olevalle Nettunon kämppärille, josta on lyhyt venematka ihastuttavalle Caprin saarelle. Nauttikaa matkasta!

t. Joke

JANHONEN MATTI 22.01.2015 12:34

POMPEI Jos tuonne Pompein suunnalle eksyt niin tässä yksi hyvä paikka säilyttää autoa tutustumisen ajan tai olla pidempäänkin. Näkemäni perustella en kadunvarsiparkkeerausta oikein suosittele.

http://www.campercontact.com/campersite/detail/id/5111

Tulin "kaapatuksi" sinne. Katselin autolle parkkipaikkaa kun mies pysäytti autonsa eteeni kadulla ja kysyi etsinkö parkkia tai camping-aluetta. Kun kerroin etsiväni vinkkasi, että follow me.

Paikka on lähellä pääsisäänkäynnin porttia ja toimii myös päivämaksulla.

ROOMA Rooma on aina käymisen paikka ja tässä yksi vaihtoehto camping-alueeksi. http://www.campingflaminio.com/ Helppo, mennä, tasokas ja hyvät yhteydet keskustaan.

VENETSIA Jos sinne päin matka niin Venetsia on ihan hyvä paikka käydä. Kun ruuhkapäivä sattuu niin vaatteet kuluu ulkopuoleltakin Campig. Fusina on Venetsiasta länteen, hyvätasoinen paikka ja aivan alueen portilta pääsee 20 min Venetsiaan. http://www.campingfusina.com/en/default.aspx

Käyttäjän lisäys viestiin 22.1.2015 klo 13:09:30 SAN MARINO Monikaan ei siellä tule poikenneeksi. Ihan mukava paikka käydä. Pieni kaupunki "mäen" päällä. Aivan vanhan kaupungin lähellä on hyviä parkkipaikkoja, josta voi hissillä nousta vanhaan kaupunkiin.

http://www.centrovacanzesanmarino.com/Gb/indexgb.html

YLITALO ASTA 22.01.2015 12:48

http://www.campercontact.nl/campersite/detail/id/14969

Eguisheim ja tämä viinitalo miltei keskellä kylää tarjoaa ilmaisen yöpaikan matkailu-autolle kaikilla palveluilla, tosin isäntä on hyvä kauppamies, joten pysähdyksestä saattaa tulla kallis. Mutta sille saa vastinetta jos viinistä tykkää. Ja itse kyläkin on näkemisen arvoinen.

T Masi

Käyttäjän lisäys viestiin 22.1.2015 klo 12:49:58 Siiis Alcasessa on paikka Colmarin kaupungin etelä puolella

JANHONEN MATTI 22.01.2015 13:16

Alsacen alueelle voi mainiosti mennä Moselin laakson kautta http://www.mosellandtouristik.de/de/

Tässä itse Alsacen viinitien esittelyä. http://www.alsacewines.co.uk/media/5250/route%20des%20vins_carte%20f.pdf

JANHONEN MATTI 22.01.2015 13:19

Eguishein näyttä tältä ja samaa tyyliä on muutkin viinitien kylät. Kylissä kaikille aisteilla on kyllä käyttöä.

https://www.google.fi/search?q=eguisheim&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=PG_dUu3vIejv4gSAtIGQCg&ved=0CDgQsAQ&biw=1680&bih=891&gws_rd=cr

KIILTOMÄKI MARTTI 23.01.2015 12:46

KIITOKSIA Matti, Joke ja Masi! Tdella hyviä vinkkejä ja neuvoja! Näillä matkasuunnitelma taas kehittyy. Kiva ootella kevättä. Onko kellään antaa vinkkiä, miten saan parhaat alennukser Finlinesilta Hki-Traave tuossa huhtikuun alkupäivinä? Ennakkovaraajan edut ja se joku kanta-asiakaskortti etu huomioon ottaen? Kannattaako liittyä yms? Kiltsu

JANHONEN MATTI 23.01.2015 15:45

Finnlinesin hintapolitiikasta ei nykyään ota selvää Seppälän Mattikaan.

Määrittele tarpeesi ja kysy suoraan Al Caponemaisesti tarjousta. Mieluusti lähtöpäiväksi päivä jolloin laivalla paljon tilaa.

Jos taas tuota Saksan liikennettä ajattelee niin Trawen rannassa olisi hyvä olla lauantaina tai sunnuntaina

HAAPANEN TIMO 23.01.2015 16:01

Kyllä Starclubiin kannattaa liityyä http://www.finnlines.com/laivamatkat/star_club/liity_nyt_ilmaiseksi?utm_source=newsletter%2022.1.&utm_medium=uutiskirje&utm_content=star%20club&utm_campaign=star%20club

Hiljattain tuli lisäalennus.: 1.3.2015 alkaen Finnlinesin Star Club -jäsenet saavat 3 prosentin alennuksen kaikista matkoistaan Finnlinesin reiteillä. Alennus koskee kaikkia yksittäismatkustajien henkilö-, hytti- ja ajoneuvohintoja (ei aterioita tai lemmikkieläimiä), ja sen saa myös varauksista, joissa on käytetty tarjouskoodia.

Saadakseen alennuksen Star Club -jäsennumeron tulee ilmoittaa varauksen yhteydessä.

@timppa

KIILTOMÄKI MARTTI 23.03.2015 21:46

no niin! laivalippu tilattu... matkaan 13.4. kohti travemundea. teidän ja muiden vinkkien ja omien haravointien tuloksena alustava suunnitelma kulkee traavesta moselin mutkille rieslingiä maistelemaan ja siitä luxenburgin tankkauskoukkauksen jälkeen alsacen viinitilellle (kestääköhän maksa :) . sitten tarnjoen laakson kautta camarguen kansallispuistoon. siitä rannikkoa pitkin itään, monacon ohi ja italiaan. cinque terre jää pienemmälle huomiolle, koska se on jo koluttu aikaisemmin. rannikolta poimitaan pisa ja mahdollisesti elban saari. rooma ohitetaan ja samoin napoli... suunta sorentoon, josta paatti ja patikkaretkiä amalfin rannikolle, napoliin ja ehkä caprille. napolin seudusta sisämaan kautta, (rooma??) toscanaan. toscanassa sienaan, firentseen, luccaan ja moneen pikkku kylään ja ennenkaikkea chianti classicoa maistelemaan ihan syntyjuurille. :) toscanasta kohti pohjoista ja alppeja... boltzano, merano, reschen passin kautta itävaltaan. pohjois italiassa jotain kohteita. sitten alppeja ihastellen. kotiin kai ruotsin kautta. jos jollain on jotain hyviä ideoita ton reitin varrelta, ni otan mielelläni vastaan lisävinkkejä. mukavaa kevättä ja hyviä reissuja kaikille! Kiltsu

SVÄRD SEPPO 24.03.2015 07:50

Hei, Rooman läpi ei ainakaan kannata ajaa, siellä on autoilu kielletty muilta kuin paikkakuntalaisilta. Kokemusta on 90 euron verran viime keväältä. Ei sitä kovin selvästi missään osoiteta, se pitää vaan tietää...

JANHONEN MATTI 24.03.2015 09:34

Eipä tuohon paljon ole lisättävää.

Mielenkiintoinen reitti ja näkemistä ja kokemista niin paljon, että kyllä siinä matkalla "kovalevy" täytyy. Toivottavasti et tee nauhoitusta pikakelauksella, siinä laatu kärsii.

Trierin jälkeen Mosel haarautuu ja Saar nimisen sivujoen varrella sijaitsee Methlach:ssa on jossa on Villeroy% Boch:n tehtaat ja erittäin hyvä keramiikkamuseo. Aivan tehtaan lähellä on myös Stellplatz Ja jos uskallat vaimollesi sano niin on siellä niitä tehtaanmyymälöitäkin. http://www.keramikmuseum-mettlach.de/index.php?id=5886

Sinulla on Rooma kahdella kysymysmerkillä. Miksi? Jos kuitenkin menet Roomaan niin tässä hyvä camping, josta hyvät yhteydet keskustaan ja jonne pääsee kehätietä hyvin Via Flaminoa pitkin. Eikä tarvitse ajaa keskustaan http://www.villageflaminio.com/

Firenze On hyvä tutustumiskohde, ja erityisesti jos pitää taiteesta ja historiasta. Camping Michelangelo antaa hintoja vasta 1.6 alkaen mutta siellä on toinenkin camping josta pääse hyvin bussilla keskustaa.

Pisa? Näet kyllä tuolla reitillä kallellaan olevia rakennuksia muutenkin. Huom. Tämä on vain minun näkemys

Sorrento Tässä yksi vaihtoehto camping-alueeksi. http://www.nubedargento.com/ Keväällä voi saada hyvän reunapaikan Napolin lahden puolelta. Hyvä paikka, hyvä chianti, juustonaposteltavaa ja jopa elämä maistuu kun katselee Napolin lahden pimenevää iltaa.

Ennen Alpeille lähtöä paluumatkalla on hyvä vetää henkeä vaikka Garda-järvellä. Affin liittymästä muutama kilometri ja olet Gardalla. Yksi monista hyvistä campingeista on Bardolinon ja Gardan kaupunkien välissä sijaitseva http://www.camping-serenella.it/ Sijainti hyvä ja hinta-laatusuhde kohdallaan. Ennen kun ehdit sinne saakka niin vakipaikkani on jo vapaa.

Hyvää matkaa.

KIILTOMÄKI MARTTI 24.03.2015 22:19

kiitos Matti jälleen hyvistä vinkeistä! kyllähän se rooma pitää käydä katsomassa ja tuo ehdottamasi kämppäri on varmaan hyvä tukikohta siihen. roomaan ei varmasti olis tullu ajettuakaan, mutta kiitos sepolle tuosta ajokiellosta kaupunkiin. toivottavasti moni huomaa sen täältä. pisa on siinä matkan varrella ja varmaan siinä tulee pysähdyttyä... vaikka kahville. itsekään en ole mistään löytänyt mitään merkittäviä kehuja paikasta ja uskon Matti sinua. Kiltsu

JANHONEN MATTI 25.03.2015 10:45

Martti Vielä tuosta Roomasta jos sinne menette. Camping Fia Flaminian portilta pääsee bussilla suoraan Flaminian asemalle, Jonka vieressä olevalta Piazza del Popololta Rooman kierros pitkää ostoskatua pitkin on hyvä aloittaa. Samoin leirialueen vieressä olevalta juna-asemalta pääsee myös hyvin Popololle jossa on myös metroasema. Liput saa respasta.

Vanha Rooman kaupunki ei pinta-alaltaan ollut niin suuri kun yleensä annetaan ymmärtää. Niinpä sen keskeisiin nähtävyyksiin voi perehtyä ihan jalkapatikassa jos jalat toimii. Nähtävää on niin paljon, että kotiläksyt Roomaa koskien pitää tehdä jo kotona.

YLITALO ASTA 25.03.2015 11:21

Pisa on myös suurimmalta osalta suljettu muilta kuin paikallisilta ajoluvan haltioita. Ja ympäri Italiaa löytyy paljon näitä alueita joille ilman ajolupaa ei ole asiaa. Ja asiaa valvotaan kameroin ja sakot lähtee perään. Sitä tosin en tiedä periikö ne niitä ulkomaisilta autoilta, mutta vuokra-autolla se lappu tulee automaattisesti kuluilla korotettuna kotiin. Eli kannattaa katsella tarkaan liikennemerkit taajama alueella. http://formin.finland.fi/public/default.aspx?contentid=70758&contentlan=1&culture=fi-FI

T : masi

YLITALO ASTA 25.03.2015 12:54

Tässä vielä muutama linkki noihin sääntöihin sekä sanoja joita ajokielto merkeistä löytyy. Zona Traffico Limitato eli ZTL

http://ztl-italia.blogspot.be/

http://www.reidsitaly.com/planning/get_around/car_driving_tips.html

T : Masi

KIILTOMÄKI MARTTI 10.04.2015 22:11

kiitos kaikille neuvoista ja vinkeistä! tuo italiassa "vaaniva" keskustojen sakkomaksu on hyvä vihje. auto kämppärille tai matkaparkkiin kaupungin ulkopuolelle ja julkisilla tai pyörällä keskustaan. matka alkaa maanantaina... sitä odotellessa kaikille mukavaa kevättä ja moikataan, ku "törmätään" ! Kiltsu

VIRTANEN PEKKA 12.04.2015 16:33

Hienoja vinkkejä. Haluaisin käydä kaikissa noissa paikoissa. Toivottavasti onnistuu joskus. :-)

LINDBLOM ALF 12.04.2015 19:47

Maailman suurin sauna löytyy Sinheimistä lähellä Stuttgartia. On siellä sauna elokuvateatterillakin. Googlaamalla löytyy lisätietoja.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.