Tätäkin on deflaatio

JANHONEN MATTI 05.10.2014 16:06

näin maksajan kannalta.

Kävimme juuri syömässä paikallisessa ravintolassa pitkän kaavan mukaan lounaan, joka sisälsi ns. ruokahalusalaatin, monipuolisen alkusalaatin. grilliannokset ja jälkiruoat ja 0,75 ltr pullon punaviiniä. Tämä kustansi kahdelta hengeltä yhteensä 18 euroa. Vielä viime syksynä sama tarjoilu kustansi 21 euroa.

Ravintoloitsija näkee asian varmasti aivan toisin.

Joku saattaa luulla, että iloitsen asiasta kun näin kirjoitan. En sitten tippaakaan. Kun tämä tauti leviää se on myrkkyä tietyllä viiveellä myös meille maksajille.

VALTONEN MARTTI 05.10.2014 16:17

Inflaatiossahan hinnat nousevat niin että palkat ja eläkkeet jäävät kaiken aikaa jälkeen.

Kääntäen: deflaatiossa hinnat ovat laskusuunnassa mutta paljkat ja eläkkeet ovatkin nyt nopeampia mutta laskusuunnassa?

Tiedän...palkkoja ja eläkkeitä ei voida noin vain mennä laskemaan, monestakin syystä joten erotus on otettava jostain muusta. Ja se on se myrkky!! Mikä se sitten onkin.

Tätähän Matti tarkoittanet...?

LIIMATAINEN HANNU 05.10.2014 17:39

Inflaatio paha, deflaatio pahempi, hallituksen syytä molemmat! Suomella ollut huono honkkeli viimeisimpien hallitusten suhteen, erityisesti niiden premierministereiden suhteen! Tai hallintoalamaisethan syylisiä ovat, 'väärin äänestetty'! KJON! :)

JANHONEN MATTI 05.10.2014 18:46

Deflaatiotakin on monenlaista, rahan ja tavaran määrän suhteen muutoksesta johtuvaa ja vaikkapa työn tuottavuudesta johtuvaa. Meille eläkeläisille se on ostovoiman kannalta myrkkyä kun ensin tyssää palkkakehitys ja sitten hintakehitys niin indeksisidonnaiset eläkkeet jäätyy paikalleen.

Teknologiapuolella deflaatioita on työn tuottavuudesta johtuen ollut jo pitkään esimerkkinä vaikkapa puhelinten tai televisioiden hinnat. Ominaisuudet paranee mutta hinta laskee. Tätä pidetään hyvänä asiana.

EKP näytti viikoilla tehneen päätöksen jolla avataan setelirahoituksen tie. Ts. EKP alkaa "painamaan" rahaa taloutta elvyttääkseen. Sen tien päässä ei hyvä hurahda.

EEROLA TEEMU 05.10.2014 23:54

Deflaatiosta ei nyt ainakaan vielä voida EU:ssa puhua. Jos jossain hintataso laskee, esim. ravintoloissa, niin kysymys on vaan koventuneesta kilpailusta, mikä on hyvä asia kuluttajan kannalta. Ellei ravintola saa ruokiaan kaupaksi entisillä hinnoilla, niin tehostakoon toimintaansa tai pistäköön lapun luukulle.

Suurin osa ihmisistä hyötyisi kohtuullisesta deflaatiosta. Vain asuntovelalliset olisivat uusi ryhmä, jotka joutuisivat maksamaan pienentyneistä palkoistaan entisen suuruisia lainanlyhennyksiä. Nykyisinhän he saavat pienellä korolla hankittua ylikokoisia ja -hintaisia asuntoja, joiden "osamaksajina" ovat 0- korkoiset tallettajat. Esim. eläkeläiset ovat olleet jo pitkään deflaatio- tyyppisen kehityksen uhreja, koska eläkkeitä on nostettu jatkuvasti palkkakehitystä huonommin ja eläketulot ovat pysyvästi laskevassa trendissä.

Deflaation (hintojen laskun) vaikutukset olisivat useimpien ihmisten kannalta pelkästään myönteisiä. Kilpailu kiristyisi ja epäterveellä hinnoittelulla markkinoilla olevat palvelut ym. liiketoiminnot joutuisivat tehostamaan toimintaansa tai pistämään lapun luukulle. Jos joku väittää, että inflaatio on ollut hyväksi eläkeläisille tai yleensä valtaväestölle, niin tällainen puhe palvelee vain suurpääoman ja pankkien intressiä. Jäitä hattuun siis kun kirjoitetaan ketä deflaation palkitsee ja ketä rankaisee..

.

AHONEN KAI 06.10.2014 00:26

"Tämä kustansi kahdelta hengeltä yhteensä 18 euroa. Vielä viime syksynä sama tarjoilu kustansi 21 euroa."

Naapurikuppiloitsija on laskenut hintojaan, teidän hovikuppiloitsianne on ollut syytä seurata perässä kun tuo 21€:n ryöstösumma ei enää pelittänyt.

Himppasen pienemmällä yksikköhinnalla saadaan volyymit kohdalleen, ellei ruuan laatu ole kuin keskinkertaista, ja siihen ei haluta panostaa.

Ihan arvauksena tämä.

NYYSSÖNEN KAJ 06.10.2014 08:06

Pingo Doce Super Mercadot Portugalissa myyvät jo kolmatta vuottaan aterian (mekein) kun ateria 3,99€ pälle ½-litraa laatikkopunkkua 1,40€ siinä oiva ateria. Hinta ei ole laskenut mutta ei myöskään noussut.

JANHONEN MATTI 06.10.2014 15:33

Eerolan Teemu on näköjään keksinyt joutespäissään ihan uuden talousopin. On niin käänteentekevää taloustiedettä deflaatiota koskien, että eikun Nobel.

Olikohan Japanissa kysyntää opille? Se kun on tapellut ilmiötä vastaan jo parikymmentä vuotta.

Deflaatiosta puhuttaessa täytyy aina mustaa, että se on seuraus ei syy.

LIIMATAINEN HANNU 06.10.2014 16:24

Yhtyn etelliseen puhujaan! :)

Käyttäjän lisäys viestiin 6.10.2014 klo 16:26:51 Siis sen verran pitäisi omata ymmärrystä ja itsekritiikkiäkin ettei ryhdy anaalisoimaan asiaa jota ei hallitse! Tuloksena säälittävää mössöä.

KUJANPÄÄ MARKKU 07.10.2014 10:45

Kymysys on vallitsevaan tilanteeseen sopeutumisesta. Turha peilata mitään 'taustaa' vastaan aivan selkeetä asiaa.

NYYSSÖNEN KAJ 07.10.2014 12:40

Matti Sinä fiksuna miehenä kuiteskin torjut tuon deflaatio vaaran antamalla 5€ tippiä.

VALTONEN MARTTI 07.10.2014 12:53

Voi miten fiksu oivallus Kaj'lta...!

JANHONEN MATTI 07.10.2014 14:25

Nuuka kun olen niin pyöristin vain tasarahaan eli 2 euroa tippiä.

EEROLA TEEMU 08.10.2014 00:17

Kun Janhosen ruokalasku tutussa kuppilassa alenee pari euroa, niin Eurooppaan on tullut mielestään deflaatio! Talouslama Japanissa, Kreikassa tai Suomessakin on kuitenkin "vain" talouslama, oli asialla kuinka terävä mies tahansa.

HAARAKANGAS ALLAN 08.10.2014 07:42

Tosi nokkelat ja pätevät talousmiehet löytyvät Espanjan pankkipiireistä ja ammattiliitoista. Muoviläpyskät tahkoivat fyffeä ja luxusta kivasti Madridin yössä Pohjolan veronmaksajien avittamina. "Lamapuheet ovat vain köyhien smool tookkia...." ; sanoi Pedro Jefe.

Allu vaari

JANHONEN MATTI 08.10.2014 11:42

Missä Euroopassa Eerola oikein elää?

Kaikki vähänkin taloudesta ymmärtävät pelkää kuollakseen talouden tilaa jota sanotaan deflatooriseksi. Jos sinua asia kiinnostaa niin vilkaise vaikka Eurostatin sivuja.

Ja tästä näet miten meillä "kirjoittaa". Yksittäiset luvut ei niinkään ole tärkeitä vaan suunta - jo vuodesta 2008 alkanut suunta. https://www.fkl.fi/tilastot/Tilastot/Talousennusteet.pdf

Kysymys on nimenomaan talouden tilasta, tilasta jossa investointeja ei juuri ole, raha ei käy kaupaksi, työttömyys kasvaa, ostovoima heikkenee, ihmiset käy varovarovasiksi eivätkä investoi kotiin, autoon jne vaan säästävät = maksavat velkojaan omaa turvallisuutta lisätäkseen. Ts. kansalaiset pelkäävät, että vielä pahempaa on tulossa - kansa on viisas.

Tästä on kysymys, ei minun vähäisestä ruoka annoksestani.

VALTONEN MARTTI 08.10.2014 12:15

Eilennä kuuntelin uutisia toisella korvalla. Särähti sieltä puhetta siitä 'sisäisestä devalvaatiosta' jota joku lyhyesti selvitteli jollekin ja ainakin mainitsi palkkojen alentamisesta jotain. Oli muuta puuhaa en kerinnyt syventymään mutta eka kerran mielestäni telkussa siitä oli minun kuullen. Täällähän tuo on ollut aiheena jo pitempäänkin.

Tämä deflaatio sisältynee em.aiheeseen saumattomasti.

JANHONEN MATTI 08.10.2014 13:14

Täysin saumattomasti. Viimeisin sisäisen devalvaation ilmentymä on Finnairin lentoemojen sopimus. Tätä tapahtuu työmarkkinoilla tällä hetkellä pilvin pimein.

Tätähän tämä Kataisen fasi-viestintä (puolitotuus) juuri tarkoittaa kun hän huusi, että työvoiman tarjontaa pitää lisätä. Tämä Kataisen fasi tarkoittaa aukikirjoitettuna sitä, että kun nyt yhtä pätkä- ja osa-aikatyöpaikkaa hakee 4-5 täysaikaista työtöntä, niin hänen mielestään siihen jonoon pitäisi saada vielä kuudeskin, jotta palkat alenisi edelleen.

EEROLA TEEMU 08.10.2014 15:05

Lukekaa vaikka tuosta linkistä kauheasta deflaatio möröstä, niin tietämyksenne kasvaa ja pelkotila helpottaa:

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/01/19/seuraavaksi-meita-vaijyy-deflaatio-morko/2014812/12,

KOISTINEN TOIVO 08.10.2014 15:08

En taaskaan ole letkaa lukenut. radiossa professori peloitteli palkkojen laskun aiheuttavan ostovoiman laskun, ja talouden pysähtymisen. Totta osin. Maailma, ja suomi ei voi toimia iankaiken vaan ostamisen, palkankorotusten, ja kertakäyttökulttuurin tiellä Missä vaiheessa asia hoksataan, niin pystytään reagoimaan riippuu törmäyksen suuruus Tosin ollaan maailmassa menossa väistämättä siihen suuntaan väestön kasvun, ja iankaikkisen kasvun takia. Koska jossain vaiheessa keinottelutalouden on vähennyttävä, ja reaalitalouden lisääntyvän väestön liikkumisen myötä ruuan, ja veden saannin turvaamiseksi lisäännyttyvän. Vaikeasti sanottu Toivopoika

LIIMATAINEN HANNU 08.10.2014 17:24

Hoh hoijaa, siinäpä olikin oivaa anaalisaatiota joltakin toimittajalta, Talousanomissa. Jos ja kun käsittelee deflaatiota vain suppean talousalueen ongelmana, niin mörköhän se on, tai sitten ei. Mutta kun pitäisi käsitellä globaalina asiana, myös deflaatiota, niin tulemmekin ehkä toisenlaisiin johtopäätelmiin. Deflatorinen tilanne saattaa auttaa jopa osaltaan vientiteollisuuden hyvinvointia ja tuloskehitystä, siis jonkin maan sisäinen deflatorinen kehitys. Hinnat pysyvät 'kurissa' kuten palkatkin ja siten myös vientihinnat, kilpailukyky paranee. Kilpailu on globaalia ja koko pallon kattavaa.

Se 'sisäinen devalvaatio' on puhtaasti ostovoiman leikkaamista, mitäs köyhät rahalla tekisivätkään. Tietyllä tavalla se on inflatorista kehitystä, mutta voi myös edistää deflaatiota, jos pakottaa yleiseen hintatason alenemiseen. Omituinen juttu, äärilaidat voivat vahvistaa osin toisiaan, kumpikaan ei vallitsevana tilanteena ole hyvä eikä eduksi, kenellekään. Tasainen kehitys aina parempi.

Tuottavuuden nousu ja siitä johtuva hintojen aleneminen, on aina hyväksi, on se sitten kaupan tai vientiteollisuuden piirissä tpahtuvaa, tai missä tahansa.

JANHONEN MATTI 08.10.2014 18:51

Artikkelin nimiinsä ottanut Hurri pystyy parempaankin. Tuo nyt oli häneltä ihan limbo.

Taloustilanne on jo niin vaikea, ettei oikein tiedetä miten sen kansalle kertoisi. Kansalle pitäisi puhua kuten asia on mutta samalla se heti muuttaa ihmisten käyttäytymistä ja kotimarkkinat hyytyy entisestää.

Virallisen optimismin ylläpitäjistä tulee valehtelijoita, ei mahda mitään.

KUJANPÄÄ MARKKU 08.10.2014 18:55

Pahanilman linnuillakin on vain se oma kiistanalainen mielipide, ei sen kummempi.

LIIMATAINEN HANNU 08.10.2014 19:17

Kukahan sitä optimismin inflatorista kehitystä on eniten edistänyt, saarnaamalla kaiken aikaa että tuho on tosiasia, konkurssi ovella, rahat loppu, kaikki loppu! Hallituksethan sitä ovat viime vuosina saarnanneet, pääministerien johdolla! Olepa tässä sitten optimistinen, koville ottaa monilla.

EEROLA TEEMU 08.10.2014 20:08

Eikös Markku nämä "pari viisasta karavaanaria" olekin varsinainen oikean opin "etujoukko", kun maan parhaat taloustoimittajat ja asiantuntijat ovat heidän rinnallaan vaan limboilijoita? Tosin vaan omasta mielestään, mutta kuitenkin. Historian kirjoitus sitten aikanaan palauttaa heille kunnian? Heh heh.

LIIMATAINEN HANNU 08.10.2014 20:16

No sen verran on itselläni tietoa ja näkemystä näistä talousasioista että kykenen sanomaan Janhosen ajatusten olevan oikeita ja hyvinkin totta!

Päinvastoin kuin parin 'arvostelijan' omituiset kitinät joille ei löydy minkäänlaisia perusteluja, muuta kuin ne kauna ja kateus!

Aika tulee osoittamaan kenenkä visiot ovat olleet oikeita!

KUJANPÄÄ MARKKU 08.10.2014 20:36

Just noin Teemu. Nää veijarit on jääny juntturaan omiin poteroihinsa. Sieltäkäsin on hankala nähdä asioita kukkulan yli kuten realimaailmassa elävät yleensä tekevät.

NYYSSÖNEN KAJ 31.10.2014 18:16

Claire's ravintola on nostanut lounaan hintaa 1€ sehän pelastaa koko maan.

Mutta Nokian Lumia ohjelma Sport Tracker on devalvoinut metrimitan. Menomatka Claires ravintolaan vesirajaa kulkien oli 2,46 km ja suoraan takaisin 2,7 km jossa Lumia innostui ulkoilemaan yksin matkalle usuneen kahden Pit Stopin aikana runsaasti.

HÄNNINEN JUKKA 01.11.2014 02:07

Osuioipas simmuuni tämän ketjun muutama viisas kannanotto.

Allekirjoitan Matin mielipiteen mielestäni varsin realistisena.

Teemua ja Kujista komppaan, mutta nyt Veli Hannibal, mietihän toisenkin kerran, ennen noita itkuvirsiäsi.

Sinusta puuttuu se terve positiivinen asenne. Senkun jemmaat jäyniäsi.

Jukka is almost angry now. Muito mala!

NYYSSÖNEN KAJ 02.11.2014 18:47

Pingo-Doce on kevään aikana iskenyt inflaatio.Lasiset viinikannut on poistettu käytöstä ja tilalla pehmeät kertakäyttömuovipikarit jotka vetävät 2,5 desiä mutta silloin se on niin täynä että sitä ei voi kantaa. Vanhaan lasikarahviin sai reilusti yli ½ litraa joka maksoi 1,40€ nyt kertakäyttömukiin sa vajaan ½ tuosta määrästä hintaan 0,80€.

Eli laatikkoviini inflaatio on 0,40€ per litra. Summarum: 3,99€ pizza Havaiana kahdelle 1,60€ 2 Fonte Do Nico Copo Grande

5,59€ hinnan nousua 0,10€ per syöjä

LIIMATAINEN HANNU 03.11.2014 09:20

Nooh, vaikka nyt tähän ketjuun. Kun muutamat tollot epäilevät niitä minun muutamia arvioitani maan tilasta ja hallitusten osuudesta siihen, niin voisin puolestani kysyä että onko meillä Suomessa asiat sitten hyvin, huonosti vai hyvin huonosti? Eikä mitään väritettyä älämölöä, vain faktaa ja ehkäpä numeroitakin! Jos ja kun joku (minä) puhuu tosiasioita joita ei voi kukaan kieltää eikä toiseksi vääntää niin sitten käydään 'viestintuojan' kimppuun, apinan raivolla.Toinen puoli asiasta on että yleensä näillä arvostelun arvostelijoilta puuttuu joko osin tai täydellisesti se oma asiantuntermus, niihin yleisiin arvosteltaviin ongelmiin, siksipä onkin helpampaa yrittää mollata alkuperäistä ongelmien esille tuojaa. Niinkuin silä nyt saisi sulan hattuunsa. Paljastavat vain oman tietämättömyytensä, yksisilmäisyytensä ja herkkähipiäisyytensä. Heidän 'maailmankatsomuksensa' mukaisesti hoidettuja asioita ei kukaan saa arvostella, 'se on niin väärin'!

Siis, onko Suomessa asiat hyvin ja kansa tyytyväistä, asioihin ja hallintoon? Jos, niin haluan sitä faktaa ja kohteita missä kaikki hyvin on? Eikä edes se globaali, tekosyynä käytetty ongelma, selitä meidän omia ongelmia, semminkin kun jotkut maat pärjäävät hyvin, jopa täällä Pohjolassa! Eikä se herkkähipiäisyys nyt auta tässäkään kyselyssä, siis käydä kyselijän kimppuun!

Se kansantalous on laaja ja monimutkainen asiakokonaisuus ja epäilenpä ettei näiden muutamien tollojen tiedot ja osaaminen eivät riitä kuin sidesanojen ymmärtämiseen, tämän ymmärrän itsekin. Toisaalta, sekään, kansantalous, ei mitään rakettitiedettä ole, opetettuna jopa itsekin siitä jotakin ymmärrän. KJON!

.

VÄLIAHDE JUSSI 03.11.2014 10:13

Minusta Eerola puhuu osittain asiaa samoin Janhosen Matti Liimiksen kanssa olen ihan täysin samoilla linjoilla tässä asiassa, näillä tedoilla.

Eerola eläkkeiten indeksi korotukset jäävät deflaatio tilanteessa jäihin.

Mitä tämä Janhosen nauttima lounas keltä muulta kuin,ravintoloitsijalta se on viivanalta pois.Kyllä sen pitäisi muissakin ravintoloissa silloin,näkyvä. Mm. Sähkön kw/h hinnassa.

Kyllä nyky hallitus on tehnyt sen minkä se voi.Keskusta nyt taas ratsastaan ihan väärällä hevosella ja väärään aikaan.

LIIMATAINEN HANNU 03.11.2014 10:24

Siinäs kuulitte, 'mullikat', viisaan mielipiteen, Jussi sen sanoi! Jotkut vain osittain oikeassa, Jussi ja ... minä täysin! :)

Ja se indeksi huomiokin Jussilta täysin oikein, deflaatio 'syö' sen taitetunkin indeksin olemattomiin! :(

KUJANPÄÄ MARKKU 03.11.2014 12:59

Voi hyvä isä kuitennii tota masokististä valitusta ja kaiken kitinää ja pakoissa rypemistä.

Luulisi, että karavaanareilla ei juurikaan ole paskakikkareita tiellään, joten miksi helvatussa niitä siihen pitää väkisin tielleen ängetä.

Palstalla on oikein kisa siitä kuka osaa ihanammin kitistä ja olla nihkee. Nihkeeniskat lipovat toinen toisiaan minkä kerkeevät.

Yksinhuoltajilla ja muuten toimeentulonsa kanssa painiskelevilla on todellista syytä kitistä, mutta tasan ei karavaanareilla.

Käyttäjän lisäys viestiin 3.11.2014 klo 13:00:21 Ei pakoissa, vaan paskoissa rypemistä.

LIIMATAINEN HANNU 03.11.2014 13:09

Missä missä, kerro Kujis minullekin missä sitä paaskaa löytyy, notta pääsen minäkin rypemään, paaskassa!

Ja se kitinäkin on, kuten usein todettu, enempi lukijan omassa pääkyssä eli ymmärryksessä kuin kirjoittajan ajatuksissa ylös laitettuna.

Ja jos asiat ovat hyvin tasavallassa niin voisiko joku viisas sen minullekin kertoa. Kun hallitus ja ministerit erikseen päivittäin sitä ruikutusta harrastavat, kaikki menee päin hanuria ja on hallintoalamaisten syy!

Hallinto tällä hetkellä ohjastaa ja piiskaa meitä hepoisia takaa, siirtyisi eteen vetämään ja hakemaan parempia reittejä eteenpäinmenoon! KJON!

KUJANPÄÄ MARKKU 03.11.2014 13:35

Kliffaa se on paskarekee perässään vedellä ja kuormasta aina pikkusen roiskasta, ihan vaan siksi, että paskan haju ei unohdu.

Käyttäjän lisäys viestiin 3.11.2014 klo 13:36:47 Tosin raikas pakan tuoksu on niin ihanaa.

Käyttäjän lisäys viestiin 3.11.2014 klo 13:37:56 Kas, meinaa toi ässä jäädä väliin, ja jääkin.

LIIMATAINEN HANNU 03.11.2014 13:48

Niinpä, asiathan ovat sitä miltä ne näyttävät, itsekunkin silmissä!

Aloitus oli niinkin fiksu kuin se kansantalous ja siihen liittyvät asiat. Oli vain näköjään liian fiksu. Pari kolme hemmoa ovat sitten lmboilleet ja keskittyneet viduilemaan joillekin henkilökohtaisuuksia, onneksi siihen löytyy sitä kompetenssia. Onhan se räksytys himpan helpompaa kuin kansantalouden kiemurat, joillekin kuitenkin!

Yleensäkin, kun se oma ällitälli ei ritä siihen varsinaiseen asiaan, niin aina se kuitenkin riittää räksytykseen ja pinnisteltyyn pseudoviisauteen! Smör smör. :(

EEROLA TEEMU 03.11.2014 13:56

Niinhän se on, kuten Jussi kirjoitit, että eläkkeiden indeksikorotukset jäävät jäihin. Niin ne muuten ovat jääneet jatkuvasti, koska elinkustannusindeksi ei ota huomioon monia sellaisia maksuja, joita viranomaiset , valtio ja kunnanhallitukset, monopolit, määräävässä asemassa olevat instituutiot ym. määräävät. Tälläkin hetkellä, vaikka ei mitään deflaatiota olekaan, hallitus on määritellyt, ettei eläkeindeksiä koroteta edes sovitun mukaisesti.

Deflaation aiheuttama hintojen lasku on tavalliselle eläkeläiselle nykyistä pienempi paha kuin inflaation aikainen alimittainen indeksi hintojen noustessa. Kuitenkin suuresti varsinkin jokaisen pienituloisen eläkeläisenkin tuloihin vaikuttaa kielteisesti nouseva kunnallisvero, lämpö- vesi- ja sähkömaksut, joita pääosin kunnalliset monopoliyhtiöt härskisti korottavat, kiinteistöverojen nousu ja varmaan myös sosiaali ja terveyspuolen maksujen kohoaminen. Näiden vaikutus on ollut moninkertainen kielteisessä mielessä jo pitkään verrattuna taitetun indeksin jatkuvaan alimittaisuuteen.

Tilanne on aivan toinen jollekin porholle, liikkeenharjoittajalle ja esim. velkaiselle sijoittajalle. Yleensä sellaiselle ihmiselle jonka rahankäyttö pyörii kaiken muun kuin päivittäisen elämisen ympärillä. Yleensähän näissä asioissa tavalliselle kansalle tuputetaan likimain puhdasta potaskaa, oli sitten kyseessä devalvaatio tai deflaatio -mitä siis ei todellakaan vielä ole.

KUJANPÄÄ MARKKU 03.11.2014 13:59

Ja täällä hemmo tai pari kuvittelee tietävänsä kansantalouden näkymistä enemmän kuin niitä asioita työkseen tutkivat, kuten Teemu tuolla edellä totesi.

Tänään en ryve näissä paskoissa enempää. Jatka sinä Liimis mieliharrasteesi parissa, ehkä joku lipoja yhtyy parkumaan.

LIIMATAINEN HANNU 03.11.2014 14:18

Tyypilistä Kujista, ei koera karvoistaan pääse!

Eeerolan kommetista voin ollakin pitkälti yhtä mieltä. Liittyi aloituksen aiheeseen ja sisältö oli ihan asiaakin!

Kujikselle vielä en itse enkä usko Janhosenkaan 'kuvittelevan' että tietäisimme kansantalousesta enemmän kuin niiden asoiden kanssa työkseen askaroivat. Mutta jotakin tiedän niistä ja uskon Janhosen tietävän jjopa itseäni enemmän, tai tiedänkin sen. Ei ole rakettitiedettä kansantalouskaan. :) Ei edes comunismia.

JANHONEN MATTI 03.11.2014 15:27

Kerroin täällä jo keväällä, että ajaudutaan deflaatioon. Deflaatio on talouden tila ja josta koituu kansalle paljon pahaa. Kaikki tunnusluvut kertoivan sen puolesta ja myös muualla Euroopassa.

Mitä teki nämä kansantalouden kanssa "työkseen toimivat" viisaat Eivät nähnet mitään vaaraa, kasvulukuja vain ynnäilivät. Saman aikaisesti vuoden 2008 jälkeen koko Eurooppaan talousluvut ovat huonontuneet kvartaali-kvartaalilta lähes lineaarisesti. Joskus se tulee pää vetävän käteen - myös kansantaloudessa. Eikä perät suinkaan ole vielä veneessä. Nämä talousviisaat vetää kansan taas ala-ainan kautta.

Siksi en saata ymmärtää tuota sokea uskoa kansantalouden viisaisiin. Juuri kun oli saatu maksettua edellisten viisaiden kansalle 90-luvun alussa tekemä lasku, niin siitä vain vajaa 20 vuotta ja uuden talousviisaat on tekemässä saman uudelleen. No jos itsellä ei ole mitään näkemystä asiasta, niin sitä kautta tuon sokean uskon ymmärtää tai jos on itse poliittisesti sokea.

Nyt ne talousviisaat jotka taustamuistioiden kautta syöttivät väärät lähtöluvut Kataisen toiveidentynnyrihallitukseen ottavat hallituksesta etäisyyttä, jotta eivät paljastuisi sylttytehtaaksi. Ovi näyttää käyvän ulospäin vilkkaasti.

Siksi kysynkin Miten on mahdollista, että Suomi ja muut Euroopan maat on kansantaloutensa kanssa näin kusessa jos ne hallituksia ohjailevat ja neuvovat talousviisaat on niin viisaita kun heidän uskotaan olevan. Hallitukset kun on toimineet talousviisaiden ohjeiden mukaan ja jopa heidän nimiinsä vannoen.

Kertoisiko joku ja voisiko Kujanpää aloittaa.

NYYSSÖNEN KAJ 03.11.2014 15:30

Kun Hannu ihan kutsui mukaan talkoisiin voin paljastaa yhden tekijän joka "mättää" Suomen maassa. Tämä tekijä,,, Kujis osaa sen ilmentää. mutta kansan taloudellisesti se on vieläkin yksinkertaisempi.

Jos puhutaan Suomalaisista yleensä ja yhteistyöstä yleensä!

Niin tämäpä on se Suomen kipupiste!

Suomessa eivät yksilöt, eivätkä yhteisöt ja eivät myöskään yritykset osaa tehdä aitoa yhteistyötä. Yhteistyö on varsin vaikea inhimmillisyyden laji joista Suomessa. Siitä saa kartellesyytteen tai mitä vain. Mutta kun tuota meininkiä olen maailmalla seurannut niin malliopilas Suomi on systemaattisesti painanut kaikki suomalaisuuteen liittyvät yhteistyömuodot. joten ne myös puuttuvat yritysmaailmasta.

Esim. tavalliset talkoot on verottaja melkein kriminalisoinut tai jos haluat sellaisen järjestää pitää sinun vakuttaa vakuutusyhtiössä jokainen siihen osallistuva ja jos tarjoat palkkion lautallisen hernerokkaa on sinun maksettava verot siitä.

Pahinta on se että kovimmat kilpailijat keskenään tekee tiivistä yhteistyötä keskieuroopassa kun se heitä hyödyntää mutta Suomessa siitä rangaistaan.

Suomalaisilla on siis paljon oppimista.

Sori nyt Hannu sinulle ei pysty asiallisesti vastaamaan kahdella lauseella asialliseen kysymykseen.

Mutta minusta "yleistäen " tämä on Suomen kipupiste.

PS! kielioppivirheet sisältyvät vastaukseen.

KUJANPÄÄ MARKKU 03.11.2014 15:37

Jos Suomi lähettää olympialaisten kymppitonnille porukan joka sijoituu parinkympin huonommalle puolelle, niin ei se suoritus ja sijoitus ole juoksijoiden vika. Parhaansa varmaan yrittivät.

Miksi ei lähetetä porukkaa joka nappaa kärkisijat. Janhonen ja Liimatainen olis kyenny voittajaporukan harsimaan kasaan.

LIIMATAINEN HANNU 03.11.2014 15:55

Noo Kajtsu, aikas monta lausetta sorvailit, ja muutamissa jopa oikeassa olet. Se 'suomalainen malli', yhteistyöstä ja etenkin verottajan osuudesta moniin hyviinkin asioihin, olen samaa mietä. Ihan kaikkea en kuitenkaan ymmärtänyt, kuten sitä hra K:n 'ilmentämistä' jostakin, jäi hämäräksi minulle.

Mutta itse olen vain kysellyt niitä onnistuneita ja hyvejä asioita tasavallassa, kuka niitä minulle osoittaisi? Voisin sitten kehua ja kiittää, kuka/ketkä niitä ansaitsevatkin! Huonoja kohtia ja epäonnistumisia kyllä löydän itsekin ja niistä olen sitten kitissytkin. Kehuako niitäkin olisi pitänyt? Ja vastuullisia kiittää?

Siiten kun hallitus ja ministerit erikseen ottavat todellisen vastuun ja palauttavat maan takaisin kasvu-uralle, YT neuvottelut loppuvat ja väkeä palkataan töihin, veropotti kasvaa ja kauppatase taspainottuu, jopa vientivoittoiseksi! Palvelut paranevat, ihmiset tulevat toieen työstä saadulla korvauksellaan, ei millään sossun tuilla! Silloin olen valmis lopettamaan kirtinät ja aloitan jopa kehumistalkoot, kaikki mukaan! Vaan toistaiseksi ... näillä mennään.

Mitäpä väki on mieltä tuosta tosiasiasta, että tällaisena aikana hallituksen työvoimaministeri on eniten ansaitseva hemmo, pesee jopa pääministerinkin! Jotenkin on vähän 'hassu juttu', entinen lakkokenraali! Ja joo, kateudesta vain kitisen. :)

JANHONEN MATTI 03.11.2014 16:06

Tokko Kujanpäälle kommentointi maistu! Vai nostanko kirjoitukseni tasoa asiantuntevampaan suuntaan.

Oppiarvoni on vain OEO mutta onnistuu.

KUJANPÄÄ MARKKU 03.11.2014 16:17

Juuri tuossa edellä muutamalla sanalla kommentoin. Siitä vaan sisäistämään mikäli ymmärtäminen maittaa.

LIIMATAINEN HANNU 03.11.2014 16:19

Niinpä Matti, eihän hra Kujanpää asiaa voi kommentoida, sehän vaatisi sitä substanssia ja kompetenssia. Helpompaa on pysyä henkilökohtaisen vittuilun linjoilla, se on helppompaa ja vaatii vähemmän kompetenssia ja korrelaatioitakin, asioista ja niiden yhteyksistä! Substanssista puhumattakaan! :(

Käyttäjän lisäys viestiin 3.11.2014 klo 16:24:26 No se kommentti hra Kujanpäältä oli todella infantiili eli lapsellinen, 6v tarhatasoa! Smör smör. Pitäisi olla edes sen verran itsekritiikiä että ymmärtäisi pitää suunsa kiinni kun kompetenssi on riittämätön kyseiseen asiaan!

KUJANPÄÄ MARKKU 03.11.2014 16:31

Noin se liimanahka sitte repes pituushyppyyn. Rupesko oikein tosissaan harmittamaan.

LIIMATAINEN HANNU 03.11.2014 16:43

Ei harmita eikä nahka repee. Entäs itselläsi? Koville ottaa? No, onhan meillä vielä kai se kunnallinen ... depressiohoito, tietäkseni! ;-)))

KUJANPÄÄ MARKKU 03.11.2014 16:56

Et sä Liimis vielä tohon kuole. Kyllä sä kestät, vaikka koville ottaa.

Jatketaanko vielä, vai hellitetäänkö välillä?

LIIMATAINEN HANNU 03.11.2014 17:00

Sopii minulle! Miten vain. Helpompaa lie kuitenkin kohtuullinen sopu.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.