Italiaan ja Roomaan

HYVÖNEN ESA 03.10.2014 18:34

On käyty rajoina Etelä-Ranska ,Irlanti(kävi varkaita autossa), Tsekki ,Kroatia ym. Nyt tekisi mieli Italiaan käännös Roomassa(ei ihan Sisilian mafiaan). Kysyisin viisammilta miten välttää mahdolliset varkaat??!-miten yleistä se on? ja toinen kysymys miten välttää pysäköintisakot turistialueilla? Kiitos jo etukäteen!

SILMUNEN HANNU 03.10.2014 18:59

Sisilia on turvallinen juuri tuon mafian takia; se suojelee turisteja, sillä mafian edun mukaista on, että Sisiliassa käy turisteja.

Muutama kerta siellä joulumatkan yhteydessä oltu, ja kovin ihastuneita ollaan tuohon saareen oltu, ja varmaan tullaan menemään, toivottavasti montakin kertaa. Paljon on jäänyt näkemättä.

Parkkisakoista en tiedä, muuta kuin sen, että kun pysäköi vain sinne minne sitä ei ole kiellettyä, niin sillä ainakin itse olemme ne välttäneet.

Tänä vuonna ollaan käyty kolmesti asuntoautolla Italiassa, ja kaikenkaikkiaan vuosein varrella siellä kuukausi vietetty.

Autolla ekan kerran vuonna -97, ja siitä alkaen hyvin säännöllisesti.

Gardajärven rannalla kerran tehdessämme ruokaa levikkeellä, yrittivät mahdottoman monimutakisen operaation avulla saada meidät antamaan itse rahamme rosvoille, mutta emme antaneet.

Tänä vuonna pääsiäisenä jättäessämme asuntoauton turistiseudun liepeille vartioimattomalle p-paikalle (vartioituja ei edes ollut) ja lähtiesäämme siitä 7 tunnin pyöräretkelle, kävi autossamme varas.

Olimme vielä niin Toscanan sisämaiden rauhan lumoissa, että emme laittaneet asunto-osan ulko-oven lisälukkoa päälle, emmekä kahletta etuovien väliin, ja vieressäkin vielä oli pysäköityneenä muutama italaialianen asuntoauto perheitä täynnä.....vaikutti siis niiiiin turvalliselta..

Meidät pelasti auotn hälytys, mikä oli metelillään säikäyttänyt varkaan tiehensä niin pian, että hän ehti ottaa yhden askeleen, minkä aikana avasi kolme kaappia hätäisesti, löytämättä mitään, ja lähti sitten karkuun ...paikka kun oli asutuksen ja maaseudun rajalla, eli oli uhka, että joku tulee, ja toisaalt melu oli sietämätön.

Normaalisti, ja tämän jälkeen, meillä on aina hälytys päällä, ovien ulkopuoliset lisälukot sekä ketju etuovien välissä (nyt täysintegroiduss yksiovisessa vain ovesta rattiin, mutta pidmemälle lähtiessämme laskemme vielä ylävuoteen alas, joten se hankaloittaa ainakin näkyvällä paikalla sisään tuloa.

Meillä on tapana elää hyvin piktälti leirintäalueiden ulkopuolista elämää, esim kuukauden talvimatkalla keski-Italiassa emme nukkuneet leirintäalueella kertaakaan. Eli jätämme auton surutta monenlaiisin paikkoihin.

Korvessa korpeen, houkan vielä piiloon, asutuksen keskellä tai reunoilla mahdollisimman näkyvälle paikalle puolestaan. Nyrkkisääntönä mitä pienempi kylä sitä turvallisempi se on. Isoissa kaupungeissa vartioitu maksullinen p-paikka on se paras.

Huoltoasemilla (moottoritie) turvavälineet päälle ja auto mahd-lähelle pääsisäänkäynitä.

Toivotan teille mahtavaa matkaa upeaan maahan! Etupäässä ihmiset on reiluja ja rehellisiä , mutta mitä isommat ympyrät, sitä helpommin joukkoon mahtuu joku epärehellinenkin.

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 3.10.2014 klo 19:03:43 Myös Ssiliassa ollaan nukuttu paljon leirintäalueiden ulkopuolella, kylien keskustoissa ym ja jätetty auto retkien ajaksi jonnekin, ihan samalla kaavalla kuin manner-Italiassakin ja kaikkialla, missä kuljemme.

Käyttäjän lisäys viestiin 3.10.2014 klo 20:22:22 siis KUUKAUSIA...ei kuukausi...

Käyttäjän lisäys viestiin 3.10.2014 klo 20:24:03 Tää on niin tyhmä systeemi, kun virheitä ei voi korjata siellä/sinne, missä ne ovat!

JANHONEN MATTI 03.10.2014 19:40

Kun Roomaan olet menossa niin tässä yksi paikka ehdolle campingiksi. On tasoa ja hyvät liikeyhteydet Rooman keskustaan sekä bussilla että junalla.

http://www.villageflaminio.com/

Kehältä on helppo mennä.

KONONEN HANNU 04.10.2014 23:38

Tultiin eilen Italian reissulta ja mitään turvallisuusongelmia ei koettu. Tosin ei ole ollut ennenkään ja olemme reissanneeet Italiassakin vuodesta 1982 lähtien.Nykyisellään matkailukohteet ovat täynnä poliiseja,kerjäläisiä ja taskuvarkaita ei näy.Yövytty on mitä kummalllisimmisa paikoissa ja aivan turvallisesti.Autoni turvavarusteet ovat kyllä kunnossa.Liikennekin on parantunut paitsi Etelä-Italiassa on yhtä hurjaa kuin menneinä vuosina. Turistikohteet kuten Roomassa ovat kansoitettuja ja jonot pitkiä,mutta aina käynti Italiassa kannattaa,viinirypaleetkin ovat hyviä ja lämpöä oli reilut 30 celsiusta parhaillaan.Tosin Riminin alueen lomatoiminta on täysin seis tähän aikaan syksystä.En suosittele Roma-nimistä leirintäaluetta,nuorisojoukot mellastavat reippaasti,henkilökuntaa ei kiinnosta tavalliset asiakkaat.

ALAKULJU AULI 06.10.2014 09:35

Ihan samaan malliin matkailemme Italiassa kuin muuallakin. Emme koskaan etsi vartioituja parkkipaikkoja vaan aina päivällä automme jätämme parkkiin aivan normaalisti missä paikallisetkin pitävät autonsa, näkyvälle paikalle. Omat turva jutut ovat aina päällä ja ikkunaverhot kiinni.

Näen Italiassa myös monet kasvot, eri maailmat. Alppi-Italaissa on niin kuin olisi kotona, ihmiset, asumukset ja elämä erilaista kuin etelämpänä. Jo ihanilla Garda- ja Como-järvillä se elämän meno on vilkkaampaa ja etelämmäs, kun mennään niin ihmiset ja liikenne vain vilkastuu.

Mieheni oli kerran kysynyt italialaiselta työkaveriltaan tästä "puskissa yöpymisestä". Hän oli kohteliaana miehenä vastannut, että sesonki aikana ei tykätä mutta muulloin voi. Vai, eikö hän tohtinut sanoa ettei tykätä koskaan?

Minä ajattelen, että matkailijana olemme vieraita toisen maalla. Toisen maata ja elämää pitää kunnioittaa. Emme voi olla aivan niin kuin kotona. Myös se tärkeä asia, että matkailijat tuovat elannon monelle yrittäjälle. Eikö tähän "puskissa yöpymiseen" ole jo paikoin puututtu, mikä tuo esille sen paikallisten ajattelun aivan selvästi. Miettiä kannattaa sitä, että tykkäänkö minä itse, jos minun kotiseutuni rannoilla, metsissä, tien varsilla alkaa ulkomaalaisia asuntoautoja yöpymään. Merkityt parkkipaikat ovat vähän eri asia.

SILMUNEN HANNU 06.10.2014 12:43

Auli, ei se miehesi työtoverin vastaus ollut mikään "kohteliaan miehen vastaus"!

Italaialaiset yöpyvät paikoissa, missä yöpyminen palvelee heidän sen hetkisiä tarpeitaan eivätkä mene leirintäalueille vain sen takia, että ne ovat olamassa.

Italialaiset ovat mestareita keksimään jopa syitä sille, miksi paikassa, mikä kieltää, asuntoautojen ympärivuorokautisen pysäköinnin, voi kuitenkin juuri tänä yönä pysäköidä :) He ovat hyvin luovia monissa "sääntöjen vastaisissa asioissa" vaikka toisten , ehkä ennemmin etikettitapojen noudattaminen on pilkun tarkkaa.

Heillä on myös pitkiä listoja, varmaan tuhansien asuntoautojen yöpaikaksi sopivien paikkojen sijainneista, eikä näissä paikoissa luonnossa ain löydy mitään merkkiä siitä, että kyseessä olisi area atretzatta (matkaparkki).

Italian tieliikennelaki puolestaan sallii yöpymisen kaikkialla, missä öiseen aikaan saa myös pysäköidä. Leiriytyminen on toisinaan merkeillä kiellettyä, mutta leiriytymiseksi Italian laki määrittelee vain sen, jos asuntokulkuneuvosta on johdettu maahan vesiä, esim vanun alle harmaat vedet ämpäriin tms, sen, jos kulkuneuvon vimeä pinta-ala on suurempi kuin its ekulkuneuvo eli markiisia ei saa levittää tai jos kulkuneuvon ulkopuollele on aseteltu tavaroita esim pöyät ja tuolit, grilli....

Myös osalla matkaparkeista on Italiassa kielletty tuo leiriytyminen, mikä meille ensikertalaisina tuotti muinoin vähän häkellystä, että onpa outoa, alue varattu asuntoautojen yöpymiseen mutta ei kuitenkaan saakaan yöpyä...Ennen kuin meille valkeni yöpymisen ja leiriytymisen välinen ero...

Sesonkeina Italiassa on paikka paikoin niin ahdasta ja ruuhkaista, että on alueita, mihin ei saa edes pysähtyä asuntoautolla tai vaunulla, tai edes ajaa koko paikkakunnalla, kun taas puolet vuodesta nuo seudut voivat olla sellaisia, että rantakadut on sallittu ja tarkoitettu asuntoautojen pysäköidä ja yöpyä.

Kuitenkin sesonkinakin voi olla niin, että rantakaupungin "keskustassa" on asuntoautojen yöpymiseen sallittuja p-alueita, missä italialaiset sankoin joukoin viettävät koko viikonlopun asuntoautoillaan, vaikka kaupungin kummallakin laidalla on leirintäalueita.

Bolsenajärven rannalta taas löysimme heinäkuussa vapaalta rannalta paikallisia asuntoautoja viikonlopun vietossa grilleineen pöytineen tuolineen niin liki rantaa ja niin paljon tilaa vieden, ettemme ikinä kehtaisi moista tehdä.

Monet asiat selviävät, kun hiukan kuulostelee paikallista elämää. Ja aina voi kysyä, vaikkei yhteisä kieltä olisikaan, elekieli toimii tuossa maassa loistavasti.

Aulille huomion se, etä myös leirintäalueiden ulkopuolella yöpyvät matkailijat tuovat tuovat maahan pitkän pennin rahaa. Hekin nimittäin tankkaavat autoaan, ostavat ruokaa ja tuliaisia, käyvät maksullisissakin nähtävyyksissä yms ja syövät ravintoloissa.

Onneksi ei maailmaan ole tullut vielä lakia, mikä määräisi jokaisen matkustavaisen yöpymään vain paikoissa, mitkä maksavat. Luoja varjelkoon meitä sellaiselta hullutukselta!

Itse olemme aina hyvin tarkkoja, joka maassa, siitä, että yövymme vain siellä, missä se tuntuu soveliaalta. . Lähtökohtana meillä on ajatus, että jos paikka on sellainen, että voisimme siihen aamuvarhaisella tulla pysäköimään lähteäksemme siitä retkelle, ja jossa voisimme automme pitää iltamyöhäiseen asti, siltä retkeltä paluuseen saakka, voi siinä myös yön yli nukkua. Mikäli se tuntuu riittävän rauhalliselta omaan makuumme.

En ole ketään missään nimessä yllyttämässä leirintäalueiden ulkopuoliseen yöpymiseen, totean vain, että se on mahdollista, ja tässä ketjussa sen mainitsin vain esimerkkinä siitä, että millaisena maana koemme Italian.

Vietimme siis tammikuun eteläisen Toscanan ja pohjoisen Lazion "erämaissa" tutkimassa etruskien aarteita ja luonnon ihmeitä, yöpyen milloin missäkin, sekä retkikohteiden liepeillä "korvessa" että pikkukylien liepeillä matkaparkeissa ja p-paikoilla ja kuumien lähteiden p-paikoilla.

Sitä Auli mietin, että mitä mahdat tarkoittaa yöpymisestä metsissä, ranoilla ja teiden varsilla, kun kuitenkin erottelet ne p-paikoista? Meinaatoko jonkun ajavan asuntoautonsa metsään tai hiekkarannalla ilman että sieltä löytyy p-paikka? Metsätien varrella oleva levike taas on monesti se ainoa mahdollisuus jättää auto, jotta pääsee retkelle, ja silloin koen itse voivani siinä myös tarpeen tullen yöpyä.

Toisinaan meidät on myös paikallinen asukas neuvonut yöpymään niin jännään paikkaan, ettei itse olisi tullut mieleen moiseen ajaa.

Meillä siis ei ole Italiasta tullut mielikuva maana, missä leirintäalueiden ulkopuolella tapahtuva yöpyminen olisi pahasta, päinvastoin. Ja tämä mielikuva on siis vuosien saatossa hyvin monen matkan seurauksena italialaisten taholta esille noussut.

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 6.10.2014 klo 12:47:52 Anteeksi kirjoitusvirheet, kulkee ajatus näköjään sormia vikkelämmin....:)

ALAKULJU AULI 06.10.2014 17:55

En mielipidettäni todellakaan ole kellekään osoittanut, vaan kertonut asiasta oman näkemyksen eli se ei ole välttämättä oikea muttei vääräkään.

Käyn hyvin harvoin katsomassa jäsenkeskusteluja, nyt kävin, en oikeasti tiennyt, että siellä on tämä kuumana aiheena koskien Suomen puskaparkkeilu.

Kopio omasta kirjoituksestani:" Minä ajattelen, että matkailijana olemme vieraita toisen maalla. Toisen maata ja elämää pitää kunnioittaa. Emme voi olla aivan niin kuin kotona."

Matkailijana emme voi tietää maan ja paikallisten tavoista kovinkaan paljoa. Siitä tulee tuo näkemykseni.

Suomessa on omat tavat, Saksassa omat, Italiassa omat, Kroatiassa omat..

Jokaisen omassa kotimaassaan tehdä asioita on eri asia, kuin olla ja tehdä matkailijana toisen maassa.

Saksalaisella autolla tulla sinne synnyinmaahani on eri asia kuin se, että minä siellä ajan suomalaisella autolla. Siellä ajatellaan, että noin ne saksalaiset tekee,.. Toivottavasti oltaisiin vain iloisia esimerkillisistä saksalaisista. :)

Tämmöinen ulkosuomalaisen ajatus, muttei kellekään osoitettu ja tarkoitettu. :)

SILMUNEN HANNU 06.10.2014 19:18

Auli, vaikkei kirjoituksesi ollutkaan kenellekään osoitettu, sai kai sitä kuitenkin kommentoida ja esittää sinulle sen pohjalta tarkentavia kysymyksiä?

Mihin et vastannut.

Ja lisäksi minä kerroin, mitä me olemme oppineet italialaisesta kulttuurista vuosien varrella, koskien karavaanimatkailua...kyllä sitä siis voi aika laillakin oppia eri maista ja niiden tavoista kun pitää korvat ja silmät auki :)

t.Kaarina

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.