Suomi-auto Espanjassa Moottorilehti 9 / 2014

PATOJA PEKKA 07.09.2014 22:54

Autoliiton lehdessä Moottori 9 / 2014 sivu 92 oli juttu Suomeen rekisteröidyn auton määräyksistä Espanjassa, jos siellä olisi yli 6 kuukautta. Ihan uutta tietoa ainakin minulle.

Onko kenelläkään tietoa tai kokemuksia, valvooko ja pystyykö edes valvomaan Espanjan viranomainen noita auton / ihmisten maassaoloaikoja?

Nykyään ainoa seurantadokumenttihan lienee campingin laskutus tai vuokra-asunnon vuokrasopimus tai omistusasunnon rekisteröinti, mutta seuraako mikään viranomainen niitä?

JANHONEN MATTI 08.09.2014 12:24

Eipä sitä matkailijan oleskeluaikaa ole juuri viimeaikoihin saakka valvottu. Espanja on kuitenkin tiukentamassa otetta, kuten maahan muuttajien verotuksesta yleensäkin. Haistaa verottamatonta rahaa.

Pirullisinta on joku on niin kateellinen, että ilmiantaa asian, tai joutuu poliisin kanssa tekemisiin vaikka kolarin kautta ja auton maassa oloaikaa aletaan kysellä. Silloin ei ole kyse siitä mitä poliisi tietää tai saa tietää vaan siitä, että todistustaakka auton maassa oloajasta siirtyykin auton omistajalle. Eli tämä verottajan vanha kaava; Olet veronkiertäjä kunnes muuta todistat.

Asiaan on myös vaikeutettu niin, että tämä 6 kk aika tarkoittaa yhdessä tai useammassa erässä tapahtuvaa oleskelua 12 kk ajanjaksona. Oikein direktiivi EU:ssa tästäkin

Toisaalta tuon auton viemisen kannattavuus taitaa olla vähän niin ja näin Jos Espanjassa väliaikaisen asunnon omaava poistuu maasta, niin myös auto pitäisi viedä maasta pois.

JANSSON JUHANI 08.09.2014 13:30

http://www.karavaanarit.fi/ajankohtaista/etuteltan-puheet/matkailu-ulkomailla/?x26399=113176007

Tuolla aikaisemmin otin asiaa hieman esille. Rutujen mielestä? , ainakin joidenkin , tyhjää jorinaa.

Oikeasti täällä on kolmen kuukauden sääntö henkilöiden maassa oleskelulle. Sen jälkeen pitäisi rekisteröityä Espanjaan. Mikä taas edellyttää omia kuvioitaan mm. toimeentulon osoittamisessa ja sairaanhoidon järjestämisessä. Eläkeläisillä vielä näiden suhteen omat kuvionsa. Mutta huoli pois veljet ja siskot. Jos tulee omillaan toimeen ja elelee joutumatta viranomaisten kanssa tekemisiin niin ei näitä aktiivisesti valvota. Autoillahan on sitten samalla lailla omat säännöksensä. Valvonnan kanssa sama juttu, eli ei suomiautoja mitenkään vainota. Mutta auton kanssa juttu on taloudellisesti ikävämpi jos narahtaa . Auon vie grua eli hinuri Guardia Civilin varastolle. Sieltä sen saa uudelleen omakseen kun maksaa sakot ja verot. Noin lonkalta ,matkailuautosta tuhansia euroja. Ja enää ei riitä se , kuten ennen tehtiin, että käydään Gibbiksellä tai Portugalissa kääntymässä. Ja tästä sitten huomaamme , että eivät nämä säännökset ole uusi asia . Ovat olleet voimassa ties kuinka kauan. Nyt niitä vaan on alettu käytännössä valvomaan.

HALINEN HARRI 08.09.2014 13:54

Muistanko oikein ettei ulkomailla rekisteröityä saa ajaa Suomessa kuin ??? No miten täällä yhteisessä EU:ssa kun vie suomalaisen auton esim. Espanjaan ja on siellä yli 6 kk ja rekisteröi itsensä ja autonsa ja tulee kesäksi autolla Suomeen. Täytyykö se rekisteröidä taas Suomessa jotta saa ajaa? Onko nämäkin noita EU:n yhteispelisääntöjä kun joka maa laittaa vielä omansa päälle?

Käyttäjän lisäys viestiin 8.9.2014 klo 14:02:29 Lueskelin noita Tullin sivuja ja niistä ei paljoa irtoa, vain lomakkeita ja anomuksia ajoluvasta ja vakuutuksista. Niistä saa sellaisen kuvan ettei espanjalainen vakuutus olisi voimassa Suomessa eli Tulli toimii vakuutusyhtiöiden bulvaanina. Kuponkia ja turhaa työtä että Tullin ja Trafin henkilökunnalle Espanjassa olisi töitä.

JANSSON JUHANI 08.09.2014 15:24

Se on kurjuutta tasapuolisesti täällä eu:ssa. Mä asun täällä Espanjassa ja mulla on espanjalainen auto. Mähän voin tulla sillä Suomeen ihan niinkuin kuka tahansa turisti.Varmaan kuudeksi kuukaudeksi , jos haluaisin. Sitähän ei sitten saa ajaa kuka vaan Suomessa , vaan siitä on omat säännöksensä. Karavaanareilla on omat kuvionsa , mutta moni täällä muuten pitkään asuva ja vaikkapa asunnon omistava on ratkaissut asian niin , että ostaa tänne Espanjan kilvissä olevan auton.

Mullahan on tietysti täkäläinen vakuutus ja kyllä se on voimassa samoissa maissa kuin suomivakuutuskin. Ihan sama vihreä kortti mulla on hanskalokerossa kuin aikoinaan Suomessakin.

NYYSSÖNEN KAJ 08.09.2014 15:41

Kyllä nämä autojutut tuli voimaan silloin kun ETA sopimus ratifioitiin.

Henkilö:

voi olla maassa tai poistua maastaan ilmoittamatta max 90 päivää. voi olla maassa tai poissa maasta enintään 180 vrk kalenterivuoden aikana Mikäli tämä ylittyy samassa maassa on kotipakka siirrettävä ao maahan. mikäli kiertolainen ja kahtena peräkkäisenä kalenteri vuoden aikana ylittyy tuo 180 päivää niin menettää kaikki Kela-etuudet.

Auto: Ei saa olla vieraassa maassa kalenterivuoden aikana yli 180 päivää tämän jälkeen on velvollisuus rekisteröidä auto ao maahan. Tämä koskee myös Suomea. kun olet siinä maassa jossa olet kirjoilla niin et saa ajaa autoa joka ei ole samassa maassa rekisteröity. Ellei auton omistaja tai hänen perheen jäsenensä ole kyydissä. Tämän laiminlyönnistä joutuu maksamaan kaikki verot jota autolle uutena olisi määrätty uutena maahan tuotuna

Henkilö kohdan tietolähde KELA auto Tulli

HAAPANEN TIMO 08.09.2014 19:50

Ei se kyllä kaikilta osin noin mene. Esim. virolainen rakennusmies joka on täällä töissä saa pitää autonsa Viron lapuissa vaikka kuinka pitkään jos perhe ja mies asuu Virossa.

Täällä vain ns. duunikämppä jossa viikot tai kahdet mies on, perheen pysyessä Virossa.

Mitenkä muuten hän asian järjestäisi.

@timppa

JANSSON JUHANI 08.09.2014 20:11

Etenkin Suomessa määrätyillä kansalaisuuksilla on omat lakinsa . Romanialaisilla, Bulgaareilla, Virolaisilla. Muuten rasismi. Kun suomalaisia kyylätään rajoilla, ettei vaan tulisi vaikka ylimääräisiä viinaksia maahan , ei tullilla eikä poliisilla ole työvoimapulasta tietoakaan.

AHONEN KAI 09.09.2014 00:02

Miten paljon on henkilöauton vakuutusmaksu espanjassa ja miten sen käyttöön otto ja poisto toimii, tuskin netin kautta? Auto on Opel Zafira.

JANHONEN MATTI 09.09.2014 09:21

Pääset omilla tunnuksillasi Autoliiton sivuille ja siltä ne näkyy. Polku näin kirjoitettuna kun Autoliiton sivuja ei juuri nyt voinut linkittää

Autoliitto/Tietopankki/Auton vienti ulkomaille/Espanja

Sitä en tiedä onko hinnat ihan ajan tasalla mutta suuntaa antavia kyllä.

JANSSON JUHANI 09.09.2014 12:14

Kysymys henkilöauton vakuutusmaksusta Espanjassa jäi vähän mysteeriksi. Ei itse vakuutusmaksun osalta. Mutta muuten. Mun käsityksen mukaan Suomesta ei kannata autoa tänne tuoda ja rekisteröidä. Autothan ovat paljon halvempia täällä. Ja jos auton tänne tuo se täytyy rekisteröidä oman prosenssinsa kautta mikä alkaa maahantuontikatsastuksella, sitten juoksutetaan papereita traficoon , mikä vastannee trafia suomessa. Ja aina välillä maksetaan leimaveroja ja muita maksuja.Itse prosessi ei ole ylivoimainen ja täällä on alan toimijoita jotka hoitavat koko prosessin suht halvalla. Vakuutusmaksuista sen verran , että mulla on v. 2012 Tiguan ja maksan täyskaskosta vähän alle 400€ /v. Pelkkä liikennevakuutus , mikä on kattavuudeltaan paljon suppeampi kuin suomalainen voisi maksaa alkaen 150€/v , johonkin halvempaan kotteroon.. Täällä vakuutusyhtiöitä on laidasta laitaan. Ja niiden hinnat ja erikoisesti vakuutuehdot poikkeavat toisistaan PALJON. Täällä ei tunneta seisontavakuutusta, se on aina koko vuosi. Kun myy autonsa jäljelle jäänyt käyttämätön vakuutusaika hyvitetään seuraavan auton vakuutuksessa. Tai sitten ei. Tämäkin riippuu yhtiöstä. Netin kauttahan näitä rekisteröintiasioita ei voi hoitaa. Vakuutusmaksun lisäksi täällä on vuosittainen kunnallinen "autonkäyttövero". Se vaihtelee paljonkin eri kunnissa. Mulla se taitaa olla jotain + - 150€/ v. Sitten hyvät uutiset. Dieselveroa täällä ei ole. Ja siitä johtuen suurin osa autoja on dieseleitä. Niin isin iso Audi kuin mamman pikku kauppakassi. Löpö maksaa n. 1,30€/l. Bensa on vähän kalliimpaa.

AHONEN KAI 09.09.2014 22:15

Ok, jos koko vuosi ei maksa ton enempää, ei tee paljoa per kuukausi, auto on valmiiksi espanjan kilvissä.

JANSSON JUHANI 10.09.2014 10:30

http://seguria.es/seguria/index.php/fi/seguria-s-l-vakuutukset-helposti

Tässä mun vakuuttaja. Toimisto Fugessa. Täältä saa soittamalla tai sähköpostilla hintatietoja jotka eivät ole arvailua. Jos paikkakunta missä vakuutuksen otat on täälläpäin, ehdottomasti kannatta kysyä täältä. Hyvää palvelua suomenkielellä ja ehkä Espanjan parhaat hinnat suomalaisille.

AHONEN KAI 10.09.2014 12:46

Kiitos vinkistä, voisi alustavasti tuolta kysellä.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.