Kroatian kävijät, pärjääkö visalla, masterilla vai pittääkö jo lähtiessä

POHTO MARTTI 17.08.2014 18:29

vaihtaa valuuttaa , kun kohteena on Kroatia.

HAKULINEN JOUKO 17.08.2014 18:47

Oltiin kesäkuu Kroatiassa ja vaihdettiin hieman valuuttaa etukäteen. Useimmilla leirintäalueilla maksettiin kortilla, mutta jotkut halusivat käteistä. Kaupoissa maksettiin pääasiassa myös kortilla, toreilla ja kioskeissa ym. käteisellä. Pari kertaa nostettiin rahaa automaateista ja kurssi kuluineen oli kutakuinkin sama kuin Suomessa Forexissa. Eli välttämättä ei tarvitse vaihtaa etukäteen.

VAHTOLA HEIKKI 17.08.2014 18:54

Itse nostin rahaa seinästä paikan päällä. Useimmissa paikoissa (ravintolat, kahvilat ja baarit) kävi vain käteinen. Kaupoissa kävi kortit. Leirintäalueilla itse en ollut, olin rannoilla ihan "puskana".....

JANHONEN MATTI 17.08.2014 19:00

Kaikkiin maihin mentäessä pitää olla myös käteistä rahaa mukana. Se on sitten eri asia minä valuuttana.

Kroatiassa ei kauppa jää tekemättä jos maksaa euroilla.

Visa on kuitenkin se ensisikainen maksamisen muoto ja käteinen varmistaa.

POHTO MARTTI 17.08.2014 19:16

Hyvä homma ..siis €uroja taskuun ja kortti lompakkoon..tässä kun pitää muutaman maan läpi polkasta, ennen kuin Kroatia ranta häämöttää, lähtö 27.08.

SALOKANNEL MARKO 18.08.2014 22:02

moi..

Kortti toimii tosi hyvin ja olen saanut paremman kurssin siellä vaihtaessa rahaa. Oikeastaan vain toreilla ja pienissä putiikeissa olen käteistä tarvinnut... Samoin kaikki maat välissä tottelee korttia.. Ainoa poikkeus on Unkari, siellä kun maksaa Suomalaisella masterilla tai visalla niin kaikki kaupat ei ymmärrä että täytyy hyväksyä ensin summa vihreällä napilla pin koodi laitteesta ja sitten antaa pin... jäävät odottelemaan ja ihmettelemään miksi ei kysy heti piniä... Palailin juuri kroatiasta ja pistin kierroksesta hieman juttua tänne palstalle.

VAHTOLA HEIKKI 18.08.2014 22:50

Kortit ja paikallista käteistä, kyllä, pärjää joka paikassa.

Itse yritin parissa paikassa maksaa euroilla, eivät ottaneet vastaan...

HAKULINEN JOUKO 19.08.2014 08:28

Käteistä on hyvä olla, sillä kortti ei aina käy niissäkään paikoissa, joissa sen on ilmoitettu kelpaavan. Paluumatkalla moottoritien maksuasemalla tarjosin Master Cardia, mutta kassa totesi, että "Apparat kaputt". Onneksi oli vielä riittävästi kunia jäljellä.

JANHONEN MATTI 19.08.2014 11:24

Paikallista valuttaa tarvitaan yleensä vain mm. silloin kun käyttää julkisyhteisöjen tuottamia palveluja ja ostaa niihin bussi- ja junalippuja, sisäänpääsymaksuja, camping-maksuja jne. Ne ei missään maassa ota maksua vastaan kun oman maan valuutassa. On edelleen maita jossa vieraan valuutan vastaanottaminen on kielletty. Tällä pakotetaan turisti maan valuutan vaihtoon / nostamiseen. Tämä vaan ei enää vapaasti vaihdettavien valuuttojen aikana toimi missään.

Jotkut yksityiset palvelujen tarjoajat taas ottavat esim. Kroatiassa mieluusti euroja maksuksi, mutta tekevät samalla "turistit" eli kurssaavat euron niin, että heidän saamansa hinta käytännössä nousee.
Huonolla matikkapäällä turisti ei edes tätä huomaa ja vallankaan jos virallinen vaihtokurssi ei ole tiedossa - johon myyjä ei ole sidottu.

Ruotsissakin jossa on oma valuutta voi maksaa euroilla monissa paikoissa mutta vain seteleillä ja mahdolliset vaihtorahat saa kruunuina.

Ranskassa hinnat ilmoitetaan edelleen sekä euroina, että frangeina. Pitäisiköhän meilläkin hinnat ilmoittaa myös markkoina? Kusella käynti yleisessä vessassa 6 markkaa, pieni kahvikuppi 9 markkaa ja sitä rataa. Ei, siitä noususi kapina.

Käyttäjän lisäys viestiin 19.8.2014 klo 11:32:12 Jo tuon Joukon mainitseman force majeure- tapauksen vuoksi käteistä pitää olla. Joskus voi myös käydä niin, että jos on vain yhden maksukortin varassa ja se kortti ei vaan siinä aparaatissa toimi, niin tilanteesta pääse aina eroon käteisellä.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.