Ciechocinek

ALASMAA MATTI 30.07.2014 21:19

Erikoinen paikka Puolassa Ciechocinekin kaupungissa, kaksi vajaan kilometrin ja yksi vajaan puolikilometriä pitkää rakennelmaa suolaliuoksen valmistamiseksi. Camping löytyy melkein vierestä lähes keskellä kaupunkia.52.880346, 18.782008

SILMUNEN HANNU 31.07.2014 13:25

Kiitos mielenkiintoisesta vinkistä!

Noita samoja suolaseiniä on Saksassakin monessa kaupungissa, mutta noin pitkiä en ikinä ole nähnyt. Katselin netistä paikkakunnan kuvia ja näytti kiehtovalta muutenkin.

Lienee niin, että noiden seinämien välissä on joskus ollut hieno kylpylä-alue, mikä nyt on raunioina? Vai onko uusi jo rakennettu vai onko se vain kuvissa näkyvä haave?

Varmaan noin mittavien suolaseinämien keskellä aikaa vietettäessä, uima-altaissa lilluen, suolaisen ilman jo tunteekin, ikään kuin Atlantin rannoilla olisi. Terveystuotteenahan ne noita seinämiä pitävät.

Itse en ole huomannut miätän erikoista ilmanalaa noiden vierellä, mutta ehkäpä pitmemällä aika välillä sen huomaa?

t.Kaarina

HÄMÄLÄINEN MARKKU 31.07.2014 13:48

En minäkään mitään erikoista ilmanalaa havainnut siinä vieressä kulkiessa.

Yritimme bongata paikan jo viime kesänä saamamme vinkin perusteella, mutta kun ei ollut tietoa miltä ne näyttää ja missä ne ovat niin eihän niitä löytynyt.

Tänä kesänä korjasimme tilanteen selvittämällä paikan etukäteen. Mietimme vain kumpaan paikkaan menemme yöpymään Ciechocinekiin vai Toruniin Torun veti pidemmän korren koska siellä on viehättävä vanha kaupnki kävelymatkan päässä (sillan takana) leirintäalueelta. Ciechocinekissa on uusi leirintäalue jota ei tullut tarkastettua, eikä myöskään haivaittu idyllistä keskustaa jos siellä sellainen on.

Linkki Googlen kartalle jossa tuokin kohde on löytyy minun kotisivulta http://www.saunalahti.fi/hamal0

HAAPANEN TIMO 31.07.2014 14:31

Suolan teko on seinien alkuperäinen tarkoitus.

Ciechocinekissä lähteistä pumpattavassa vedessä oli n. 6% suolaa. Vesi pumpattiin seinän korkeimmalle kohdalle josta se valutettiin seinän väliin, väli oli täytetty jonkinlaisilla tuomen oksilla. Pitkällä matkalla vesi rikastui ja sisälsi lopulta n.25% suolaa. Tästä seoksesta tehtiin haihduttamalla kuivaa suolaa.

@timppa

SILMUNEN HANNU 31.07.2014 14:47

Mielenkiintoista tietoa! Siis että noilla tehdään suolla samoin kuin merivedestä siirtämällä sitä aina pienempiin ja pienemppin altaiisin, niin että vaihtuma on koko ajan pienenee, ja lopulta saadaan haravoitua talteen vain suolaa?

Olin aina kuivtellut että noiden tarkoitus on olla samala lailla terveystuote kuin suolahuoneidenkin.

http://www.helsinginsuolahuone.fi/artikkeliS.pdf

Tuon tiedon valossa voisikin sitten olla niin, että esim Saksassa kylpylöiden suolavesialtiaden vesi tulisikin suoraan maasta sellaisenaan, eikä olisi lisäsuolalla höystettyä?

1,5, 3, 5, 6 ja 13 ovat ne prosentit, millaisiin suolapitoisuukisin olemme yleisimme törmänneet kylpylöissä.

t.Kaarina

HÄMÄLÄINEN MARKKU 31.07.2014 15:01

Kyllä siellä vettä valuettiin tänä kesänä vieläkin. Oliko vesi vain näytöstä vai käytettiinkö sitä johonkin, en tullut kysyneeksi.

SILMUNEN HANNU 31.07.2014 15:08

Olisko kuitenkin niin, että noista seinämistä saatava suola on vain sivutuote, mutta päätarkoitus on se terveellinen ilma, mitä suolasta vaputuu!?

Ei se näytöstä ole, vaan nimenomaan levittää suolahöyryjä ilmaan, samanlaisia seinämiä on pienemmässä koossa saksalaisissa kylpylöissäkin, niiden ympärillä on lepotuoleja ilmastosta nauttimiseen.

t.Kaarina

HAAPANEN TIMO 31.07.2014 15:21

Suola oli rahaa, terveys sivutoute.

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 31.7.2014 klo 15:22:04 sivutuote

ALASMAA MATTI 31.07.2014 15:23

Näyttäisi Ciechocinekissä olevan aika monta terveyskylpylää, lieneekö niilläkin jokin yhteys tuohon suolaan. Leirintäalue tosiaan aivan uusi, vähän oli loosit pieniä nykykulkimille muuten aivan hyvä ja siisti paikka keskellä kaupunkia.

SILMUNEN HANNU 31.07.2014 15:42

On niillä, nimenomaan siksi ne kylpylät on siellä. Jo 1800-luvulla on löydetty suola-hengityksen parantava merkitys, ja kun siellä on niitä suolaa sisältäviä lähteitä, käytetään niiden vesiä kylpylöihin.

Saksassa melkein kaikki suolseinät löytyy paikkakunnilta minkä nimi alkaa Bad -sanalla eli merkaa jonkun laisen, joko ilma-tai vesikylpylän olemassaoloa.

Mielenkintoisia juttuja!

t.Kaarina

HAAPANEN TIMO 31.07.2014 15:47

Näkyy olevan jo vuonna 1235 suolaa jalostettu. Sehän oli erittäin arvokas aine. Ja kun Wieliczkan pakkoliitos Itävaltaan vei ison osan suolatuotannosta, alkoi Ciechocinekissä tuotannon kasvu. Vasta 1840 alettiin kaupitella terveysvaikutuksia.

http://www.ciechocinek.pl/index.php?lang=2

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.