Terveiset Kroatiasta

VIRTANEN JUKKA 23.07.2014 20:40

Ollaan nyt hyvän neuvon perästä Sibenikin Solaris-cämppärillä. Tosi iso alue hotelleineen ja mökkeineen. Upeasti hoidettu ja siisteys ensi luokkaista sos.tiloissa. Täällä on paljon hollantilaisia, tanskalaisia, puolalaisia, tsekkeja, slovenialaisia ja slovakkeja. Eikä yhtään suomalaista meidän lisäksi. Kroatiassa on ihmettänyt vuodesta toiseen huono ruokakulttuuri, kuten täälläkin. Pihvi ja ranskalaiset. Ei mitään kastiketta. Tai hirveän kallista, palanutta kalaa, eikä taaskaan muuta soosia kuin pala sitruunaa. Tavatiin yksi suomalainen nainen, joka on naimisissa kroatialaisen kanssa ja asuvat Sveitsissä. Myös hän ihmetteli näitä kroatialaisia ruokia. Myös uimarannat ovat vaikeita, koska kiviä on niin paljon. Miksi ei voisi rakentaa muutamaa laituria, joilta uiminen onnistuisi? Muutenhan tämä on tosi upeaa. Henkilökunnan asenne tuntuu ihan taivaasta otetulta. Aina ollaan luonnollisen tuntuisesti ystävällisiä, eikä äksyillä tai teeskennellä. Vähän tippiä laskun päälle, niin muistavat varmasti seuraavallakin kerralla. Ja sitten kuitenkin niin rauhallista, toista kuin Italian jatkuvassa huudossa. Eli mukavat terveiset Kroatiasta. Kyllä tänne useampikin suomalainen mahtuisi.

LEPOLA SAKARI 24.07.2014 08:39

Viime kesänä oltiin Porecissa, Laguna Porec oli hieno paikka. Samanlaiset kokemukset muutoin. Ruoka ei ole meille missään ongelma kun vaimo on innokas kokkaamaan. Nyt ollaan palaamassa Ranskasta, tällä hetkellä Varsovassa. Näistä kokemuksista pitänee kirjoitella lisää myöhemmin. Hyvää kesää ja reissuja kaikille karavaanareille.

KUJANPÄÄ MARKKU 24.07.2014 09:31

Samaa mieltä Kroatian eväistä. Meillä yksi ikimuistonen poikkeus Pulassa 'paksujen' ravintolassa. Paksut on veljeksiä. Toinen hoitaa köksän, toinen asiakkaat.

Norkoiltiin kapakan ulkopuolella kun asiakaspaksu puhu meidät sisään. Saatte rahat takasin, ellei ruoka maita, sanoi hän. Toi oli niin paksusti luvattu, jotta päätimme kattoa olisko katetta paksun puheille.

Hitto. Niin hyvää evästä, että vieläkin sen muistamme. Ulpulle jonkun nimistä kalaa, mulle ihan perusleike. Siis ei mitään ennakko odotuksin gurmeeta, mutta maistu tosi hyvälle.

Paksu ei puhunu paskaa.

TOIVONEN KAIJA 24.07.2014 10:02

Me saatiin Kroatian parhaat kämppärieväät Autocamp Marinassa lähellä Krkan putouksia. Herkullinen grillilautanen! Sinne on vajaan puolen tunnin siirtymä Solariksesta. Kämppäri itsessään on hyvin "perus", mutta lämmin tunnelma. Viihdyttiin kolme yötä.

ALAKULJU AULI 24.07.2014 10:12

Niin, ei se kroatialainen ruoka mikään suuri nautintoa elämys ole ollut, niin kuin ei italialainenkaan. Parasta oli Dubrovnikissa joku suuri merenherkkujen lautanen ja se oli erityisen kyllä hyvää.

Suomalaisia karavaanareita ei todellakaan näy missään ja sitä me ihmettelemme. Kolmesti vain olemme nähneet ja neljännen kerran viime joululomalla Espanjassa oli samalla leirintäalueella peltikuorinen retkiauto mutta monta kertaa kävin autolla eivätkä he koskaan olleet paikan päällä, että olisin juttelemaan päässyt. Koskaan en ole liikenteessä nähnyt suomalaista asuntoautoa. Te varmaan kuljette ilmeisesti toistenne suosittelemia alueita ja me aivan omiamme, emmekä siksi törmäile?

Autocamp Marinassa oli ihan hyvää, ehkä sellaista kotoista kroatialaista. Parasta sieltä oli se järjestetty päiväretki Krkan kansallispuistoon, aivan mahtava kokemus ja 40 euron arvoinen varmasti!!

Mukavaa loman jatkoa sinne Kroatiaan, nauttikaa! :)

Käyttäjän lisäys viestiin 24.7.2014 klo 10:16:07 Ps.Täällä juttua vähän sieltä. Löytyy myös 11 muuta jaksoa tuosta lomasta.

http://soleilblogi.blogspot.de/2013/10/6osa-lomamme-209-13102013.html

KERÄNEN KAUKO 24.07.2014 11:04

Usein ihmetellään, ettei näy suomalaisia euroopan reissuilla. Ajatelkaapa, että jos koko meidän kansa 5 milj. ripoteltaisiin euroopan alueelle. Kyllä ne sinne häviäisi muitten ihmisten joukkoon. Puhumattakaan muutamista kymmenistä/sadasta vaunuista/autoista :)

JANHONEN MATTI 24.07.2014 11:25

Auli ihmettelee kun suomalaisia karavaanareita ei näy. Ei tosiaan liiemmälti näy, joskin Eurooppa on suurempi kun mitä meillä yleisesti luullaan ja sen teille kyllä pieni joukko hajaantuu ja hukkuu. Meitä Eurooppaa reissaavia on vähemmän kun yleensä luullaan, ja mitä pidemmälle etelään mennään sitä harvemmaksi joukko käy. Yksi selitys on tietysti tämä karavaanareilta perittävä vähintään 1000 euron "saarivero" jonka suomalaiset joutuu joka Euroopan reissuilla maksamaan, verrattuna vaikkapa saksalaisiin, hollantilaisiin jne. päästäkseen kalustonsa kanssa Eurooppaan.

Toisaalta Euroopan matkoilta kertyneen kokemuksen soisi enemmänkin vaikuttavan vaikkapa tähän meidän sisään lämpiävään leirialueiden tasokeskusteluun puhumattakaan stellplatzeista käytävästä keskustelusta.

Tässäkin keskustelussa mainittu Camping Solaris on neljän tähden paikka. Mistähän nämä muutamat suomalaiset viiden tähden paikat ovat viisi tähteä tienanneet, kun niitä vertaa vaikka Camping Solarikseen? Vastaavia esimerkkejä löytyy eri maista vaikka kuinka paljon.

ALAKULJU AULI 24.07.2014 11:41

Niin, noinhan se on, teitä täällä reissaavia on hyvin vähän muihin karavaanareihin verrattuna ja alue suuri. Saksassa asuu kymmeniätuhansia ulkosuomalaisia, niin todella harvoin kuulee edes Suomea puhuttavan.

Monesti olemme ajaneet asuntoauton kiinni, minkä rekkari on tuntunut näyttävän suomalaiselta kauempaa, mutta on nähty väärin. Joskus olen leikitellyt ajatuksella, että jos näkisimme sen ihmeen ensimmäisen kerran, suomaisen karavaanarin tiellä, mitä tekisimme. Olen ajatellut, että ohi ajaessa kovasti vilkuteltas valoja ja kättä. Ajaisimme seuraavalle parkkipaikalle ja katsottaisi tulisiko auto perässä. Eipä taitaisi tulla? Eli sellaisenkin ”saksalaisenkaravaanarin” saattaa tien päällä nähdä liikkuvan. Joskus myös leikin ajatuksella, että kun vieremme leirintäalueella tulisi suomalaisia, niin vähän aikaa kuuntelisin hiljaa mitä he juttelevat. ;) Suomessa tuota olen vähän harrastanutkin, ihan parkkipaikoilla, mutta en koskaan kuulut mitään arvosteluja ”saksalaisilta”. Hauskaa. Aina kyllä katsellaan onko suomalaista autoa yöpymispaikoissamme. :)

KERÄNEN KAUKO 24.07.2014 13:00

Toukokuussa Balatonilla törmättiin suomalaisiin. Olivat tulossa Tallinnan kautta pois. Valittelivat, että mahtavatko osata kun heidän navikaattorissa ei ole balttiaa ja Puolaa. Otin autosta tompan ja sanoin, että tuossa on navi. Pitäähän suomalaisten päästä kotiin. Palauta joskus ja annoin käyntikorttini myös.. Pari viikkoa tapahtuneesta tuli navi postissa kotiin :)

TOIVONEN MARTTI 24.07.2014 13:42

Menkää Auli Espanjassa Santa Polan kämppärin portille tai Fuengirolan kämppärille niin on suomalaisia ainakin talvisaikaan pilvin pimein.

Tämä kertoo siitä että suomalaiset ovat mielellään yhdessä ja kerääntyvät tietyille kämppäreille.

Me ollaan oltu Espanjassa monella tosi hyvällä kämppärillä missä ei ole ollut yhtään suomalaista. Ilmeisesti hinta on yksi tekijä joka vaikuttaa ja ymmärtäähän sen että jos on koko talven etelässä katsoo myös kuinka paljon oleskelu missäkin maksaa.

Kesäaikaan on tietty totta se että suomalaisia on Manner-Euroopassa matkailemassa niin vähän suhteessa saksalaisiin ja hollantilaisiin ja ranskalaisiin ettei heitä juuri näe. Norjassa ja Ruotsissä ja Tanskassa ja Balttiassa tilanne voi olla jo hiukan eri. mot

SILMUNEN HANNU 24.07.2014 17:19

Ikinä en ole Suomessa saanut niin hyävä pelkkää ohutta pihviä, mikä on vain grillattu ja tarjoillaan vain suolalla maustettuna sitruunan lohkon kera, kuin mitä Italian lisäksi Kroatiassa ja monessa muussakin Välimeren maassa:)

Mitä suomalaisiin matkailijoihin tulee, Ruotsissa ja Balttiassa asuntoautoja ja -vaunuja aina ollaan muutama nähty, samoin Tanskassa Mön sillan kupeessa sekä Puolassa Wigryn luostarilla. Mutta nehän ovatkin sitä siirtymäreittiä, vastaa Saksan laivoja, niillä varmaan aina mukana useampi suomalainen. Wigryn, Tanskan ja Rostockin jälkeen tiet sitten erkanevatkin, ja me kaikki hajaanumme kuka minnekin.

Gardajärvellä joskus on tavattu joku suomalainen, toinen kestosuosikki paikka taitaa olla Balaton?

Muuten ollaan pantu merkille, että eri maalaisilla on selkeästi reittejä/seutuja, missä vakiona tapaa/on tapaamatta määrätyn maalaisia karavaanareita.

Esim Italiassa saksalaiset jäävät järville ja Rivieralle, Toscanassa heitä ei enää näy, mutta siellä sen sijaan tapaa jonkun hollantilaisen sekä vähän enemmän belgialaisia.

Tänä kesänä silmiinpistävä piirre oli tskekkien runsas esiintyminen, sekä henkilöautoja että suurempaa kalustoa oli liikkeellä valtavat määrät kumpaankin suuntaan, ylös ja alas siis. Makedoniassa näkyi heitä niin paljon , että jo kysyimme yhdeltä asuntoautokunnalta onko jokin erityinen tapahtuma saanut tsekit liikekannalle, mutte ei,menevät kuulema vain sitäkautta Kreikkaan lomailemaan. Ikinä ennen en muista nähneeni kesäliikenteessä Tsekinmaan ulkopuolella niin paljon heikäläisiä.

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 24.7.2014 klo 17:19:56 Ai niin, kiitos Kroatian terveisistä!

PYYKÖNEN JUKKA 25.07.2014 21:26

Viikkoa ennen juhannusta lähdettiin neljän viikon matkalle Kroatiaan. Via Baltikaa Varsovan lounaispuolelle, josta Katowicen ja Ostravan kautta Brnon pohjoispuolelle Moravian Karstiin. Moravian Karst on mukava luontokohde sellaisista kiinnostuneille. Siitä Wienin ja Mariborin kautta Kroatiaan. Menomatkaksi valittiin nopeita reittejä, että jää perillä aikaa lomailuun. Kroatiassa viihdymme parhaiten luontokohteissa, ja hienoja tähtikohteita siellä onkin: mm. Plitvicen, Paklenican, Krkan ja Kornatin kansallispuistot. Meille parhaita elämyksiä tuottivat kuitenkin retket, joiden varsilla emme juurikaan muita retkeilijöitä tavanneet. Ihmetyksemme olikin suuri, että maasta, jonne vaeltaa tällä hetkellä matkailijoita ympäri Eurooppaa, löytyy vielä niinkin hiljaisia, upeita alueita. Leirintäalueita emme ennakkoon valinneet, vaan poikkesimme sinne, mikä sattui suunnitellulle reitillemme ja kohteisiimme parhaiten. Mieluiten yövyimme pienillä leirintäalueilla ja pihaleirintäpaikoissa, joissa joissakin saimme olla välillä ihan keskenämme. ”Eksyimme” tosin jollekin isolle alueelle, jossa tuntui olevan kaikki mahdolliset viihtymismahdollisuudet, mutta emme senkaltaisia alueita kaivanneet. Kaikkialla oli todella siistiä ja ihmiset olivat hyvin ystävällisiä. Suomalaisia emme reissullamme tavanneet kuin ihan paluumatkamme loppuvaiheessa, sen verran vähälukuinen on kuitenkin se joukko, joka täältä Eurooppaan vaeltaa, vaikka olimme sen kuvan saaneet, että joka puolella meitä riittäisi. No, emme suuremmin tunteneet koti-ikävää ja kaipuuta maanmiehiämme kohtaan. Teimme myös havainnon, että joillakin leirintäalueilla oli enemmistönä määrättyjä kansallisuuksia: oli hollantilais-, saksalais-, ruotsalais- tai italialaisenemmistöisiä alueita. No, meistäkin syntyi muutamalla alueella suomalaisenemmistö, kun muita ei ollut. Paluumatkamme reitti oli epävarma aivan viime hetkiin saakka, koska olimme saaneet ristiriitaisia tietoja Puolan ns. itäreitin kunnosta. Päädyimme kuitenkin sitä kautta matkaamaan. Reittimme kulki Unkarin kautta Slovakian Kosicen ja Puolan Rzeszowin, Lublinin ja Bielsk Podlaskin kautta Bialystokiin ja loppumatka Via Baltikaa. Yllätys oli, että tiet olivat niinkin hyväkuntoisia kuin olivat. Vain lyhyitä huonompia pätkiä (siis meidän mielestämme). Pisin huono osuus oli Slovakian puolella Kosicen ja Svidnikin välillä, jossa tie oli todella urainen ja kylien kohdalla paikka-paikanpäällä tietä. Liikennettä tietenkin oli runsaasti, mutta sen kanssa pärjää, kun ennakoi itse tilanteita ja antaa tilaa kiireisemmille. Tällä itäreitillä ei juurikaan heinäkuun toisella viikolla matkailuajoneuvoja näkynyt. Unkarin Miskolcin ja Puolan Bialystockin välillä tuli vastaan parin päivän aikana kokonaista viisi matkailuajoneuvoa. Johtuneeko matkailijoiden vähyydestä, ettei leirintäalueita juurikaan ole vai johtuuko leirintäalueiden vähyydestä, ettei matkailijoita paljon liiku? Lublinin Marina-leirintäaluekin oli lopetettu. Mutta yöpymispaikat aina löytyivät, jos ei muuten, niin paikallisten ihmisten ystävällisellä avustuksella.

T. Anne P.

KERÄNEN KAUKO 25.07.2014 23:08

Venemies Kroatia toukokuussa

VAHTOLA HEIKKI 26.07.2014 20:46

Terveinen Tsekeistä!!

Juu, eipä ole suomalaisia näkynyt sitten Puolan Wigryn. Siellä törmäsin meikäläisiin jotka olivat tulossa etelästä tai matkalla etelään. Ilmeisen suosittu stoppipaikka. Eikä kyllä syyttä. Todella kiva campingalue hienossa maisemassa. Kyllä me pieni joukko aikas hyvin tänne Euroopan reiteille näköjään hajaannutaan Via Baltican jälkeen...

Itse mutkittelen täällä pieniä teitä kohti etelää.... Slovakiaan päin seuraavaksi.

Hauskaa matkaa kaikille Euroopan valloittajille!!

http://homeiswhereveripark.blogspot.com

Käyttäjän lisäys viestiin 26.7.2014 klo 20:47:55 Pohjois-Kroatia itselläkin tähtäimessä. Siitä tod näk Italian läpi kohti Epsanjaa.... Saas nähdä mihin joutuu.....

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.