Auton pituus laivoilla

SATTA LIISA 04.07.2014 12:09

Onko kokemuksia kuinka tarkkaan laivaan mennessä katsotaan ajoneuvon todellinen pituus. Kun on nimittäin 25 cm yli 7m.... Että pitääkö oikeasti ottaa esim. 9 tai 12m paikka?

Käyttäjän lisäys viestiin 4.7.2014 klo 20:37:33 Kiitos näistä vastauksista kanssamatkustajat! Me ei kikkailla pyörätelineiden yms. kanssa, mutta jos oikeasti alkavat rullamittaa kaivamaan esiin niin saatamme olla vähän yli 7m. Mutta nyt on varattu 8metrin paikka laivaan, niin saatetaan sopia jopa steppailemaan auton ympärillä... Eurooppaan mennään karavaanareina ensimmäistä kertaa ja moni asia siihen liittyen askarruttaa. Muutoin on kyllä reissattu suuntaan jos toiseenkin... Ihanaa kesää ja mukavia karavaanireissuja kaikille! PS. Kiitos kaikista reissuvinkeistä täällä keskusteluissa. Todella hyödyllisiä ja luemme mielenkiinnolla. Palaamme sitten myöhemmin kertomaan omista kokemuksistamme.

YLITALO ASTA 04.07.2014 12:29

Joskus kun on oikein ahdasta niin saattavat mitatat ja silloin jos on ilmoitettu liian lyhyt olet jonon viimeisenä josko sattuisit sopimaan.Mutta ainakin finnlines ja ruotsin ja tanska välin laiva ovat 6,8 ja 12 m hinnoiteltu. Viikinkistä ja tallinkistä en tiedä kun en käytä.

T : Masi

JANHONEN MATTI 04.07.2014 12:29

Sitä on vaikea sano ihan tarkkaan, katsotaanko vai ei. Käytännöt varmaan vaihtelee satamittain ja myös vuorossa henkilöittäin.

Ulkoisesti näyttää siltä että asiaa ei näkönuukaan syynätä. Toisaalta laivayhtiö myy kantta metrikaupalla ja sille on tärkeää saada hinta joka metristä ja myös tietää montako metriä on myyty, ettei tule ylipuukattua.

On sekkausportteja joissa virkailija näkee ruudulta ajoneuvon pituuden.

Aika montaa kertaa olen laivoille ajanut ja yhden ainoan kerran meni Scandlinesillä niin kireälle, että auton mitta katsottiin rekisteriotteesta. Autoni pituus on 598 senttiä ja virkailija meinasi periä oman mittauksen osoittaman yli 6 metrin maksun.

HAAPANEN TIMO 04.07.2014 12:58

Aina se auto on jostain metrimäärästä vähän yli. Vaanari olisi tyytyväinen vain tasamittaiseen autoon.

Onko se siitä kiinni tarkastetaanko se mitta. Ellei tarkasteta voi huoleti mennä???

@timppa

PUSSINEN JUKKA 04.07.2014 13:07

Ensinnäkin anteeksi, mutta on ihan pakko kommentoida. .

Vikingillä ja Tallinkillä on 7 m ajoneuvopaikat. Toisessa sanotaan enintään 7,0 m jja toisessa maks 7 m. 7,25 m on yli ko rajojen.

Eikä auton pituus ole sama, kuin rekisteriotteessa, vaan etupään uloimmasta osasta takapään uloimpaan osaan.

Mutta ajeleehan ihmiset ylinopeuttakin jäämättä kiinni.

HAAPANEN TIMO 04.07.2014 13:13

Ihmisluonto on hauska. Mun auto on 6,11 m ja lipunostossa harmitti jos raja oli siinä kuudessa metrissä, meni ikäänkuin hukkaan. No nyt auton takana on pyörälaatikko ja pituus 6,80. Sama raha menee muttei harmita ollenkaan???

@timppa

JANHONEN MATTI 04.07.2014 13:22

On ihan pakko kommentoida.

Autoni on ns. yksittäistuotu ja rekisteröintikatsastuksessa se mitattiin ja punnittiin ja vieläpä tarkasti ja ne arvot on rekisteriotteessa.

Auto menetti siinä hommassa osan kantavuudestaan, koska ensirekisteröinnin jälkeen lisättyjen lisävarusteiden paino lisättiin omaan massaan.

ALAKULJU AULI 04.07.2014 13:32

Olen kyllä aina ymmärtänyt, että rekisteriotteessa oleva pituus on eri asia kun jos laivaan mennään ja auton perässä on pyöräteline, jolloin pituutta on enemmän? Ja sen mukaan maksu laivoilla menee mikä on etukeulasta pituus pyörätelineen uloimpaan kohtaan, sen pituuden auto vie laivalla tilaa.

Käyttäjän lisäys viestiin 4.7.2014 klo 13:35:39 Aina myös pitää ottaa huomioon korkeus, kun sekin on muuttunut katolla olevien juttujen takia.

YLITALO ASTA 04.07.2014 13:50

Tuolla Janhosen Matin tavalla Belgiassa rekisteröinti katsastetaan uusi asunto-auto aina. Oma painoin 3360kg katsastuksessa poltto-ainesäiliö ja kaasupullot täytenä ja pituuttakin oli 7440 mm.

T : Masi

JANHONEN MATTI 04.07.2014 13:52

Pyöräteline ja sen yli menevien pyörin osatkin lasketaan kokonaispituuteen.

Scandlines noudattaa tuota Tanskan salmissa lautoillaan tuota alle ja yli 6 metrin hinnoittelua. Hintaero luokkien välillä on 65 euroa per suunta ja niinpä otan pyörät sisään lauttamatkojen ajaksi. Autossani on autoon integroitu pyöräteline, jonka voi kääntää sisään jolloin auton mitta ei sen johdosta jatku senttiäkään.

Olen kehittänyt siihen oman toimintamallin ja pyörien sisään- ja ulosotto vie aikaa 10-15 min per kerta. Eläkeläiselle ihan hyvä säästö pienestä työstä.

HALINEN HARRI 04.07.2014 15:20

Autoni mitta 706 cm. Lisäksi pyöräteline, aiemmassa 3 pyörän ja nykyään kahden. Ikinä eivät ole kyselleet kokonaispituutta välillä Puttgarden - Rödby.
Aina on mennyt maksu oikein. Mistähän tietänevät eri automallien kokonaispituudet, ehkä kokemus opettanut.
Kahdeksan metrisenä tilaan ja kuljen Naantali-Kappelskär, Turku-Tukholma sekä Helsinki-Travemunde välit molempiin suuntiin. Siihen mittaan mahtuu pyörät ja niiden sarvikot.

ARO PERTTI 05.07.2014 09:24

Ruotsin ja Tanskan silloilla on optiset mittalaitteet enkä ihmettelisi vaikka joissakin satamissakin olisi tällaiset . Pyörä(t) telineellä tai ei on maku ja raha asia sillä optiset mittaavat pyörän telineellä mukaan kokonaispituuteen . ;-)

SUOMI SEPPO 05.07.2014 12:27

Hinnastossa olevan mitan esitystapa ratkaisee hintaluokan. Hinnastoissa on erilaisia merkintätapoja ja ne ovat hieman poikkeavia toisistaan. Erot syntyy onko hinnoiteltu esim. 7m tai 7,0m vai 7,00m. Tästä löysin harjoitustehtävän jonka voisi esittää kassa(rouva?)lle. :-) http://www.perunakellari.fi/desipyor.htm @seppo Näin minulle mm. kasakoulussakin opetettiin.

PAANANEN PAULI 07.07.2014 17:47

Samoin pakko kommentoida. 23.6.2014 yritin ostaa netin kautta liput Eckeröltä Hki-Tallinna- Hki kahdelle aikuiselle ja yli 7 metriä pitkälle matkailuautollemme SF-Caravan sopimusalennuksella. Ei onnistunut , koska hain hintaa autolle jonka pituus on yli 7 metriä ja halusin myös tuon sinänsä pienen SF-Caravan alennuksen. Pakko oli tarttua luuriin ja kilauttaa kaverille ja vieläpä maksulliselle kaverille ! Hinta on 1.75 e vastattu puhelu + pvm.

Myyntivirkailija ( mieshenkilö ) vahvisti, että oikeassa olen, ei pysty ostamaan netistä noilla edellytyksillä lippuja. Niin kuin täälläkin jo mainittiin, jos auton pituus on ilmoitettu ( ja maksettu ) väärin, siis liian vähän, ja autokannet tulevat täyteen voi olla riski jäädä rannalle, tämän myös virkailija vahvisti. Kerran olemme mekin joutuneet maksamaan lippuluukulla lisää, tämä tapahtui pari vuotta sitten Eckeröllä ja Helsingin päässä.

Monta kertaa olemme menneet Ruotsissa, Tanskassa, Saksassa, Kroatiassa, jne. ja maksaneet 7 metrin pituuden mukaan, vaikka auto on ollut yli 7 metriä pitkä, syynä fillarit takana, useilla laivayhtiöillä, ja mitään ongelmia ei ole ollut. Tämä taisi olla moneen vuoteen eka kerta kun ostin liput puhelimessa, ja mainitsin pyörätelineet joiden kanssa auton pituudeksi tulee yli 7 m ja maksuluokka autolle on silloin 3 ( 7 m x yli 2,4 ) 8 m näin lukee auton kohdalla lipussa.

Terveisin : Arja

HAAPANEN TIMO 07.07.2014 18:04

Niin mutta Arja, se rannalle jääjä et ole sinä, vaan joku viimeisistä laivaan, tai rekkakannelle tulijoista, joka on maksanut rehellisesti auton pituuden mukaan.

Viisikymmentä autoa jotka ilmoittavat 30cm liian pienen pituuden vievät jo kahdelta 7,5 m:n autolta paikan tykkänään.

@timppa

YLITALO ASTA 07.07.2014 18:24

Mutta Timo jos sattuvat huomaamaan, niin siinä olet ja jäät rannnalle jos ei sovi ja pisteenä Ii:n päälle lippukin kärähti eli tuli kallis reissu. Joskus aikanaan päässä tukholman siljan mittalivat juuri vaunu yhdistelmiä, kun tiesivät että melkein järkiään ilmoittavat sen alle olevan tasamitan. rekan kopista katseltiin kun peruuttelivat vielä keulaportin silllalta pois päin, siinä kun on mittarata, näkee aika tarkaan mitan kun osaa katsoa oikeat kohdat metallin raidoituksesta. Nyky käytännöstä en niin tiedä, mutta en usko näin kiivaimpaan aikaan tapojen muuttuneen eli kannattaako riskeerata, menee rahat ja saattaa mennä usempi päivä ennen kuin sopii kyytiin.

T Masi

HAAPANEN TIMO 07.07.2014 20:10

En jää lipun vuoksi. Rehellinen ei jää omasta syystään.

@timppa

TOIVONEN MARTTI 08.07.2014 08:36

Ainakin Viikkarilla taitaa olla vakisysteemi että vaikka ei olisi lippua laivaan ja laiva virallisesti (markkinointipuolen ATK-systeemien mukaan) on täynnä voi perämies silti antaa luvan check-iniin ja laivaan ajoon. Näin mulle kävi viime kesänä ja kun laivaan pääsin oli siinä osastossa aika paljon tyhjää tilaa.

Johtuu varmaan siitä että kaikki autot eivät tietenkään täytä kategoriansa maksimia. Menevät hiukan pienemmän mitan (henkilöautot 5 m?) yli mutta jäävät paljon seuraavasta kategoriasta (isot henkilöautot 6 m tms.?). Rehelliset mökkiautoilijat antaa paljon lisätilaa: pituus vaikka 7,05 ja kategoria vaikka 9 m. Näistä syntyy sellaista tyhjäkäyntiä jota tietokone ei tiedä mutta perämies näkee ja saattaa siksi antaa luvan myydä "ylimääräistä" tilaa.

Ja kun tilanne on se että ihmiset enimmäkseen ilmoittavat rehellisesti ajoneuvonsa pituuden jää tilaa senverrran ettei laivaväen tarvitse olla hirvittävän tarkkoja kontrolloidessaan pituuksia.

Ja tällä en tieteskään tarkoita että pitäisi ostaa lyhyemmän ajoneuvon lippu kuin mitä oma on. mot

Käyttäjän lisäys viestiin 8.7.2014 klo 09:28:49 Ja tuo edelläoleva ajatus tietenkin pitää sisällään sen ettei tietokoneohjelmalle ole tehty sellaista optimointia joka ottaisi huomioon tuon että autot on vajaita maksimimitasta. Uskon että se on jätetty perämiesten tehtäväksi.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.