Valppaana Tallinnassa

MÄKI JUKKA 25.06.2014 00:38

24.6 murtauduttiin sataman lähellä olevan Nord -keskuksen pihassa autooni...mikään muu ei kelvannut kuin kallis läppäri. Ducaton lukko ei paljon pidättele...harmittavaa!

LAINE RAIMO 25.06.2014 09:24

Näkyikö läppäri ulkopuolelta?

JANHONEN MATTI 25.06.2014 09:43

Siinä on tunnin takuu murtautumisesta.

HAAPANEN TIMO 25.06.2014 10:20

Harmillinen juttu. Aloittajan toimia millään tavalla moittimatta otan taasen esille lisälukitukset. Ovet yhdistävä ulos selkeästi näkyvä ketju olisi todennäköisesti estänyt tapahtuman.

@timppa

JANHONEN MATTI 25.06.2014 11:35

Tavanomainen kaava on jotakuinkin tämä silloin kun tekijöitä on useita ja toimii.

Ensin seurataan kun porukka lähtee autolta kauppaan. Sitten tulee varmistaja, jonka tehtävänä on ulkoisesti katsella näkyykö autossa varastettavaa tavaraa (helposti rahaksi vaihdettavaa), jäikö ovi mahdollisti jopa auki ja jäikö autoon joku vahdiksi, vai poistuiko kaikki autosta. Jos jää vahdiksi ja ilmestyy yllättäen auton takaa niin varmistaja pyytääkin tupakkaansa tulta, kysyy kelloa tai yrittää vipata euroa kun puuttuu vielä vähän....

Kun kohde on varmistettu ajetaan jos mahdollista kohteen viereen suoja-auto, usein paku joka suojassa itse murto tehdään ja johon saalis lastataan. Joskus jopa likapyykit on kelvanneet voroille. Tekopaikalta voi poistua henkilöitä jalan, mutta heillä ei taatusti ole mitään varastettua tavaraa mukanaan. Ajallisesti homma hoituu max 1-3 minuutissa ja h-autojen sivulasimurrot alle puolen minuutin. Näin kiinnijäämisriskiä minimoidaan Kauppojen parkkipaikoilla keskellä päivää tehdyt murrot on ja on oltava pikamurtoja, muutoin kiinnijäämisriski kasvaa paljon.

Homma voidaan vielä varmistaa niin, että yksi rosmoista seuraa autosta poistuneita ja jos he ovat tulossa takaisin autolleen niin soitto murtajille varoittaa.

Tämä tietenkin loogisesti johtaa siihen, että sinne mennään mihin helpoiten pienimmällä riskillä pääsee. Syrjäiseen paikaan yksin jätettyä autoa ei mitkään lukot suojele, koska auton heikommat paikat eli asunto-osan ikkunat ei anna mitään murtosuojaa. Nehän on himmeleitä!

ALAKULJU AULI 25.06.2014 11:38

Ikävä tapahtuma aiheen aloittajalla.

Minusta nykyaikainen hidaste ja helppoa laitaa ovi tupla lukkoon, ovat nämä.

http://www.fritz-berger.de/fbonline/__shop__/product/fritzberger_katalog/HEOsafeTuersicherungfuerFahrzeugtueren203670/detail.jsf

http://www.fritz-berger.de/fbonline/__shop__/product/fritzberger_katalog/Safedoor-Frame196320/detail.jsf

Ja mikä parasta, ei näiden lukko-koodeja voida ohittaa ja purkaa nykytekniikalla. Tietysti ovi väkivallalla vääntämällä auki, nämäkin ohitetaan. Meillä nämä menevät ihan aina lukkoon ja toivon etteivät koskaan unohdu laitaa!!!

Löytyy myös eri automerkeille.

http://www.fritz-berger.de/fbonline/__shop__/category/fritzberger_katalog/Alarm-Diebstahl/detail.jsf

Käyttäjän lisäys viestiin 25.6.2014 klo 12:01:17 Ps. Olen myös ajatellut sitä asiaa, että pitää olla velhot ja hansikaslokerot auki, että rosvo näkee, ettei mitään varastettavaa ole. Eiväthän ne rosvot tyhmiä ole? Silloinhan ne tavarat ovat jossain muualla piilossa. Noita ohjeita mekin vuonna 2000 noudatimme ja aloittajan tavoin autoon mentiin ja vietiin paljon tavaraa Budapestissä. Mitään ei näkyvällä ollut. Sitä olen usein miettinyt olisiko noin käynyt jos verhot olisi ollut kiinni? Kiinni ne on tuon jälkeen pidetty.

Kaikkihan me tiedämme, että sieltä autosta varastettavaa löytyy, toisella enemmän ja toisella taas vähemmän.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 25.06.2014 11:38

Norde-centrum/Rimi pahimpia paikkoja Tallinnassa.

Meillä mamma puotissa ja itse autossa, lukot auki, ilman lisälukkoja.

Jännä seurailla näiden hämärämiesten touhuja aitiopaikalta.

LINDBLOM ALF 25.06.2014 16:48

Jos käyttää näitä ovia yhdistäviä kettinkejä poissaolon aikana, miten tullaan ulos autosta?

HIETAVUORI JUHA 25.06.2014 16:56

Minä ainakin tulen asunto puolen ovesta ja laitan oven lukkoon ja sen jälkeen ison Abloy riippulukon sinkilöihin killumaan.

KATEISTO EERO 25.06.2014 17:43

Aikaisemmin minulla oli tapana lukita ketjuilla retkeilyauton kaikki ovat sisäpuolelta ja tulla etummaisesta kattoluukusta ulos. Kattoluukkuun olen laittanut ulkopuolisen lukituksen abloy-lukolla. Nyttemmin kyllä menemme useimmiten vuorotellen ostosten tekoon ja toinen jää autolle. Kyllä sieltä katolta pois pääsee ja takaisin katolle pyörätelineen kautta, vaikka pyörät ovat telineessä.

MÄKI JUKKA 25.06.2014 18:11

Paksu kettinki oli aina yöpyessä viritettynä. Ehkä se olisi hidastanut tarpeeksi operaatiota, mutta niin vain jäi laittamatta...

VALKILA SATU 26.06.2014 07:56

Meille poliisi sanoi Latviassa näiden rosvojen käyttävän sellaista titaanijousta, jolla ammutaan lukkopesä hajalle. Ei vie kauaa ja kaikki lähti matkaan. Mitään ei ollut näkyvillä mutta tullimies tarkasti auton ja ilmoitti eteenpäin ja rosvot seuras niin kaun kuin eka kerran pysättiin. Tapahtui henkilöautolla 2002. Ainoa millä olis voinu sen estää, jäädä autoon vahtiin, ja niin yleensä aina oltiin tehtykin, mutta silloin määrätyistä syistä johtuen ei tehty niin. Mutta vaikka meille ei jäänyt kuin vaatteet päälle, auto sentään jäi kun oli niin vanha romu ettei kelvannu. Ja sisälle autoonhan ei oltu menty kun ei siellä mitään ollut vaan kaikki tavarat oli peräkontissa. Tämä ei tapahtunut kauppakeskuksen pihassa jossa AINA joku jäi vahtiin. Hetken herpaantuminen opittiin kalliisti kantapään kautta.

VEIJOLA ESA 26.06.2014 09:36

Lähdetään jääkaappi tyhjänä ajatuksena säästää halvemman ruuan muodossa. Ensimmäiseen ruuhkamarkettiin Tallinnassa. Kaikki kauppaan ja auto jätetään tyhjäksi. Läppärit ja kamerat jätetään näkösälle autossa. Sama toistuu seuraavassa suurkaupungissa. Ihme on jos ei ole tullut jo kupatuksi. tässä matkaeväät ryöstetyksi tulemiseksi. Niistä lukoista juuri mitään hyötyä ole, rehellisiä varten laitettu. Ikkunoista mennään sisään kuin tyhjää vain. Työkaluksi riittää nyrkkiä kovempi, temmi tai jopa vahvat näpit. Järki ja ajatus mukaan matkaevääksi mitä näilläkin palstoilla ajoittain tarjotaan niin aika hyvin pärjää. Kaikesta huolimatta turvallisia reissuja kaikille

Käyttäjän lisäys viestiin 26.6.2014 klo 09:43:23 lukkotarina. Oli muuten myyjän kannalta vähemmän hauska tilanne kun taannoin kävin tutustumassa Adrian uuteen täysintegroituun autoon. Kokeilin silloisen autoni adrian asunto-osan avaimia tähän uuteen auton lukkoihin ja kappas vaan nehän aukesi mun avaimilla?!. Oli siinä autokauppiaan ilmeissä ihmettelemistä. Avaimia verrattiin ja melkein olivat samanlaisia.

MÄKI JUKKA 26.06.2014 09:58

Tabletti ei varkaille kelvannut, joka oli vielä helpommin otettavissa...ei edes millään muulla kiinni, kuin Ducaton kartta-klipillä. Saattoi läppärin laukun kulma olla hieman näkyvissä kuskin penkin takana...täsmäisku, johon tosiaan se 2 sekuntia riitti. Auto ei ollut reunamilla, vaan ihan keskellä pihaa. Luulis, että olis kameratkin alueella. Vieressä oli muitakin suomalaisia asuntoautoja. Ohjaamokamerat (liikenne) olis halpoja...saattais niilläkin jotain estää. Pitäis se kuva vain lähteä samantien nettiin.

JANHONEN MATTI 26.06.2014 11:22

Asuntoauton ja a-vaunun lukkopesät on yleensä ihan hempulivehkeitä, ja jopa muovisia lukkopesiä ja haittoja löytyy. Vähän vahvemmissa lukossa on painevalupesä ja messinkiset haita. Haitat on jousikuormitettuja lukon osia, jotka estää lukon kääntämisen ilman avainta. Kun lukon oma avain työnnetään lukkoon avaimen profiili asettaa lukon haitat sellaisen järjestykseen lukkopesään nähden, että avain voi kiertyä lukossa ja ovi avautuu

Se on tämän asian hyvä puoli mutta myös heikkous.

Ei siihen mitään titaaniavainta tarvita kun asuntoauton ja sen asunto-osan lukon muoviset tai messinkiset haitat voi kääntää nurin, jolloin kääntöliike menee lukon läpi ja ovi aukeaa. Jokainen joka osaa hiomakonetta tai rälläkkää käyttää voi hetkessä tehdä isosta kuusiokoloavaimesta (hyvä teräslaatu) taskuun sopivan lukon murtajan. Kertakääntö ja lukon haitat on nurin ja ovi aukeaa, ajassa max 15 sekuntia.

Vanhemmiten lukon haitoilla on taipumus jäädä jumiin, jolloin haitat ei enää toimi ja asiaa auttaa jos sekä lukkopesä ja haitat ovat kuluneet jolloin lukko voi avautua ihan vaan ruuvimeisselillä tai jopa viiden sentin kolikolla hahlosta vääntämällä. Tämä on pirullinen tilanne jos autoon voi mennä ovesta ilman avainta ja lähtiessään voi kääntää vielä oven takaisin lukkoon. Tällöin murron voi tehdä ilman murron jälkiä.

Käyttäjän lisäys viestiin 26.6.2014 klo 13:29:47 Piti oikein kokeilla miten kolikolla mennään omaan integroituun Hymeriin. Kuskin ovi ja taka-ovi ei auennut mutta sivuluukku (josta siitäkin voi mennä autoon) aukesi kolikolla ja kun autossa on keskuslukitus niin samalla tietenkin aukesi auton muutkin lukot.

Niin on kun hollitupa.

Ja tuskin on ainoa m-auto tässä maassa johon kolikolla pääsee.

ARO PERTTI 26.06.2014 13:29

Minulla on aina ollut selvillä mitkä maat ovat vähemmän mukavia lomailuun . Minä en ainakaan halua viettää lomaa siellä missä pitää uhrata aikaa omaisuuden vahtimiseen . Siksi minun listassa on koko Balkan , Albania ,Romania ,Bulgaria , Venajä ,Baltia ja Italia .Jos kuka näihin maihin lähtee saa myös varautua että ikävyyksiä tulee .Minä en ainakaan lähde ja eipähän ole sattunut koko pitkän matkailu harrastuksen aikana yhtään tällaista tapausta .Tietystihän jokainen voi tehdä omat valintansa enkä niihin puutu ,kerron vain oman kantani ja kokemukseni

Tämän kirjoitin tuolla Jäsenkeskustelussa hetki sitteen ja voin vain lisätä sitää saa mitä pyytää . Jos tällainen loma on nautinto niin mikäs siinä Tämä asia ei ainakaan ole mikään uusi aihe vaan säänöllisesti toistuva asia joten So what ? :-) .

LEPOLA SAKARI 26.06.2014 14:24

Autolla ja varsinkin asuntoautolla on tullut vuosikymmenten saatossa reissattua idässä ja lännessä eikä suurempia ongelmia ole ollut. Vain kerran työmatkalla Pietarissa 90-luvun hulluina vuosina särjettiin henkilöautoni sivuikkuna kun jätin sen liian kauaksi väärään paikkaan. Mitään ei viety kun ei ollut vietävää. Samaan autoon murtauduttiin kerran Helsingissä joten ei se paikasta ole kiinni missä vorot iskee. Asuntoautolla on reissattu balttiaa ristiin rastiin ja balkkanilla käytiin viime kesänä. Yövytty on aina campparreilla, mitään ongelmia ei ole ollut eikä niiden takia ole tarvinnut stressata. Vakuutukset on sitä varten jos jotain tapahtuu. Ensi viikolla lähdetään kohti Ranskaa, Tukholman kautta mennään ja balttian kautta palataan. Koskaan ei kuitenkaan pidä tuudittautua uskoon että kun mitään ei ole tapahtunut niin mitään ei tule tapahtumaan. Itse voi vaikuttaa turvallisuuteensa mutta mitä vain voi tapahtua missä tahansa. Mutta jos "uniinsa uskoo niin varjoaa pelkää" joten silloin on paras pysyä kotonaan. Tosin huomattava osa ihmisistä kuolee kotonaan, eli se jos mikä on vaarallinen paikka.

ALAKULJU AULI 26.06.2014 14:26

”Aikaisemmin minulla oli tapana lukita ketjuilla retkeilyauton kaikki ovat sisäpuolelta ja tulla etummaisesta kattoluukusta ulos. Kattoluukkuun olen laittanut ulkopuolisen lukituksen abloy-lukolla.”

Eero, ystävyydellä kysyn tätä. Tuo tarinasi ei voi olla kyllä totta? Tai jos on, niin missä olet noin toiminut? Jos minä näkisin tuollaisen kattoluukusta kulkijan, niin mitään puhumatta kyllä ”rosvolle” soittaisin poliisit ja jos kerkiäisin kuvia ottaisin.

Naapurillakin on monesti auto lukitsematta ja ikkuna puolittain auki. Italiassa viime reissulla leirintäalueella omistajilla oli auton ovet lukitsematta ja isännällä moottoripyörässään avain paikoillaan. Epärehellisiä ihmisiä, rikollisuuttakin on kaikkialla, jossain enemmän ja jossain vähemmän ja tietysti on maita jossa on turvattomampaa. Minä tiedän sen miten täällä etelässä ihmiset myös huolehtii lähimmäisistään ja miten täällä eletään, mitä te matkailijana ette tiedä. Ja siksi olen reissuillamme eniten pyöräni varastamista pelännyt synnyinmaassani ja Italiassa. Kummassakaan ei sitä ole varastettu eli turhaa olen pelännyt. Eikä tästä tarvitse loukkaantua, kerron vaan miten koen nämä asiat. Jos joku näitä lukeva rohkaistuu lähtemään minun sanomisesta matkalle kauemmas, niin siitä olen tosi iloinen. Mitään pelättävää ei ole.

Ei matkailu, uusien upeiden kokemuksen keruut ole tarkoitettu pelättäväksi, vaan se on tarkoitettu suuren suuriksi iloiksi ja elämän rikkauksiksi.

Käyttäjän lisäys viestiin 26.6.2014 klo 14:30:25 Ja ihmettelen vielä sitä mitä on sellainen matkailu, jossa toinen puolisoista jää autoon vahdiksi?

ARO PERTTI 26.06.2014 15:32

Maailmassa on niin paljon muutakin katsomista kuin vain Eurooppa ja jos vielä pitää huolta siitä ettei ole mitään varastamisen arvoista mukana, kuin uimahousut
niin menetykset jäävät pieniksi jos jotain sattuisi Nyt vain ei ole koskaan näin käynyt .Kaikki kuitenkin matkailkoon omalla tyylillään ja tavoillaan , ;-)

JANHONEN MATTI 26.06.2014 15:54

Minä kun kiipeän puuhun niin maahan ei jää mitään.

KATEISTO EERO 27.06.2014 09:46

Pertti. Olen aivan samaa mieltä. Ei kannata omaisuuksia kuljettaa autolla, vaan kun lähtee autolta, otan kukkaron, passit, kameran ja älypuhelimen mukaani, niin eipä ole paljon varastettavaa. Ja kannattaisi vielä laittaa auton kylkeen tarran, jossa lukee maan kielellä. "Autossamme EI ole arvotavaraa tai rahaa.

ARO PERTTI 27.06.2014 11:55

Eero . näinhän se menee ja koskee matkailua yleensä .Ei siis kannata arvoesineitä mukanaan ottaa kun matkailee ne on parasta jättää kootiin ja mieluimmin sielläkin pankkilokeroon jos ego tämän sallii :-) Minun kyllä sallii . Autoon tai vaunuun voi aina laittaa ,kunollinen lattian läpi pultattu turvaboxi . Sellaista minä olen aina käyttänyt .Nykyään kun vielä lisäksi saa hankittua älypuhelimia ja mikseipä pienenpiä tabloireja joissa on kaikki toiminnot niin läppäriäkään ei enää tarvise ottaa mukaan.:-)

Matti jos sinua kiinnostaa tuo puussa oleskelu niin ota yhteyttä , tässä aivan lähellä on mökkihotelli kylä jossa mökit ovat puussa , kuulostaako mielenkiintoiselta ?:-)

Oheisena kuva tämän tapaisesta :-) :-)

POIKULAINEN ESA 27.06.2014 14:15

Onko kellään tälläistä käytössä miten toimii? http://www.vapaa-aika.com/catalog/product/gallery/id/20924/image/19297/

YLINIEMI SEPPO 27.06.2014 14:32

http://www.borjeskotimaki.fi/tuote/olli-300-s%C3%A4hk%C3%B6paimen/6003000/

Tuomoisen kun lisää peloteeksi vielä niin "kyllä lähtee"rosvo.

HONKANEN JAAKKO 27.06.2014 20:25

Tollaisella sähköpaimenella saadaan metsäsiat pysymään pois Caravanalueelta, varmasti hyvin tehoaa myös varkaisiin eivät tule toisten samaan autoon..Kerran kokeilin onko siinä potkua,käsi oli turtana viikon ja pumppu meinas tiltata kiinni oli sellainen tälli.

HAKULINEN JOUKO 10.07.2014 09:31

Tiistaina 8.7. alkuillasta palasimme kävelyltä Tallinnan City Campingiin ja huomasimme Piritan tien ja kämppärin välissä olevalla pysäköintialueella ranskalaisen matkailuauton parkissa. Ehdimme ylös alueelle ja istuimme automme vieressä, kun auto tuli alueelle ja kuski meni respaan. Hetken kuluttua kuski tuli ulos respan tyttö mukanaan ja alkoi selittää ja osoitella autoaan. Etuoven pikku ikkuna oli rikottu! Puheesta ymmärsimme, että kaveri kaipaili poliisia. Kun respan tyttö oli poistunut, ranskalainen huomasi meidät siinä lähellä ja tuli kertomaan meille tapahtuneesta. Ymmärsin ranskan ja erittäin vajavaisen englannin sekoituksesta, että olivat olleet kymmenkunta minuuttia poissa autolta ja sinä aikana ainakin kamera ja tietokone oli viety (tyypillä oli kolme sormea pystyssä, mutta se kolmas viety ei minulle selvinnyt). Eleistä päätellen kaveri olisi halunnut ampua vierailijan.

Eli kannattaa vahtia autoaan!

HAAPANEN TIMO 10.07.2014 09:35

Oliko ko. autossa ohjaamon ovissa lisälukitusketju?

@timppa

HAKULINEN JOUKO 10.07.2014 12:12

En tiedä ketjuista - ei niitä ollut ainakaan silloin, kun ajoivat alueelle. Enkä käynyt kuikuilemassa ikkunoista siellä parkkipaikalla. Mutta kun mentiin sisälle etuovesta ikkunan rikkomisen jälkeen, niin tuskin oli.

PUSKALA KARI 10.07.2014 23:45

On lähellä Tallinnaa hyviäkin alueita. http://www.kivitalupuhkus.ee Olin tuolla viikolla 28

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.