Hätäapu-pikakysymys Serbiasta!

SILMUNEN HANNU 21.06.2014 15:20

Moi,en tiedä voitteko suoranaisesti auttaa, mutta jos edes joku ajatus löytyisi.

Olemme Serbiassa n 40km Belgradista etekään moottoritien varrella pienen kämäisen motellin pihalla, minne jäimme yöllä maksua vastaan yöpymään.

Myöhäistä aamiaista syödessämme kaksi paria valepoliiseja haluasia asioida kanssamme, ekat siviilipukuiset nähdä passimme , koska "heillä oli epäilys että tarvitsemme jotain apua, automme kenties"-...

Kun emme uskoneet heidän olevan poliiseja, halusimme mm ottaa kuvan heidän "virkamerkeistään" eivät suostuneet, eivätkä suostuneet, että menemme motelliin selvittämään asiaa yhtäkkiä ongelma olikin tuossa motellissa...

Ja kun emme uskoneet heitä, soittivat apuun "virkapukuiset gollegat" jotka tulivat uskomattoman nopeasti vanhalla kämäisellä vilkkuvalolla varustetulla autolla, ja väitiivät meille että toiset kollegat olivat saaneet soiton, missä kerrottiin meillä olevan jokin hätä. Pitkien sepustuksien jälkeen lähtivät kaikki pois, mutta näin, että kirjoittivat (ne ekat jo) automme rekkarin ylös.

Jäimme pohtimaan miten he meidät ajattelivat ryöstää, ja tuli mieleen että ovat kenties puhkoneet renkaan autosta tms ja kas, oikean eturenkaan ympärillä on iso läjä mustaa mönjää....

Se on osoittautunut öljyksi, mikä sinne mitä ilmeisemmin on ruiskutettu (eikä onneksi jarrunesteeksi) ja rosvot (valepoliisit) ovat sen kenties jo nukkuessamme sinne ruiskuttaneet, ja nyt he toivoivat meidän huomanneen sen, ja tsadaa, heillä olisikin ollut tiedossa hinausauto, jolla automme olisi viety korjaamoon, ja sen jälkeen emme olisi autoamme nähneet....

Nyt meitä pelottaa se, että kun heillä on rekisterinumeromme, ja he tietävät mihin menemme (hölmöinä menimme vastaamaan siihen kysymyksee), he haluavat viedä aikeensa loppuun, ja kolaroivat ihan hiukan autoamme motarilla tai se valepoliisiauto tulee ja pakottaa pysähtymään ja siinä sitten olemme....

Kaiken kukkuraksi Serbian poliisi eikä tiepalvelu eikä turistineuvonta vastaa puhelimeen, ja Suomen lähetystö on juhannuslomalla. Saimme yhteyden konsulipalveluun Suomeen, ja lupasi yrittää hankkia meille apua Belgradista, jos meidät tuolla tien päällä pakotetaan pysähtymään, mutta silti.....Mitä tekisitte??

t.Kaarina ja perhe

SILMUNEN HANNU 21.06.2014 15:29

Odotellaan nyt ainakin aikamme, josko kyllästyisivät meitä odottamaan. Sitten otetaan eka liittymä ulos motarilta ja kierretään muutama liittymäväli pikkuteitä.

Mennään myös sanomaan motelliin, että palataan takaisin Belgradiin, sillä motlelin väki on samassa juonessa mukana, väittää silmät kirkkaina, että ne kaksi ekaa tyyppiä ovat siivilipoliseita.....Eilen näin, miten serbialaiset piliisit, kolme partioita, kohtasivat toisensa ja jokainen kätteli aina toisensa....nää ei tehneet mitään sen kaltaistakaan, ja kaikki oli niin ilmeistä, ettei mitään epäilystäkään asiasta....

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 21.06.2014 15:40

Nimenomaan se tyyppi, jolle yöllä maksoimme, ja joka lupasi valvoa koko yön automme turvallisuutta, tenttasi kovasti msitä tulemme ja minne menemme, ja juu, ei motelli itsessään ole enää toiminnassa, ollut kyllä joskus, mainosti vain että campping.....

Ja nyt tytär tajusi, että näki ne samat "siivilipoliisityypit" haahuilemassa aamulla kun vielä makasi sängyssään...

t.Kaarina

HÄMÄLÄINEN MARKKU 21.06.2014 16:38

Tuossa auttaisi jos joku olisi liikkeellä sielläpäin niin pääsisitte peräkkäin johonkin ns. Viralliseen paikkaan kauemmaksi tuosta paikasta Yksityisviestiä peliin niilltä joille paikka ja aika sopii

ALAKULJU AULI 21.06.2014 18:44

Minä kyllä jatkaisin matkaa moottoritiellä. Ajattelen, että suurempi riski on tulla ryöstetyksi siellä pienemmillä teillä. Vai liikkuuko siellä moottoriteillä paljoa muita autoja? Ainakin viime syksynä moottoritiellä Kroatiassa oli hiljaista.

LAIHO HANNU-PEKKA 21.06.2014 19:03

Toivottavasti matkanne etenee turvallisesti, eikä antamiani numeroita tarvita. Sillä seudulla saattaa saada aina vähän ylimääräistä "sisältöä" elämään, mutta yleensä kaikki sujuu hyvin. Tosin Serbia ja osat Bosnia Hertsegovinaa ovat ihan erilaisia kuin Kroatia. Siellä minulla ei yli kahteenkymmeneen vuoteen ole ollut koskaan ongelmia. Turvallista matkaa!

VIRTANEN JUKKA 22.06.2014 00:51

Todella ahdistava juttu. Näin jälkeenpäin on helppo olla viisas. Mutta Belgradissa on hyvä ja turvallinen leirintäalue Donau Camping, kaupungin pohjoispuolella. Nämä halvat tienvarsipaikat tulevat joskus tosi kalliiksi.

HAARAKANGAS ALLAN 22.06.2014 09:09

Ajakaa jollekin vilkkaalle huoltoasemalle. Pyytäkää, että soittaisivat poliisille koska teillä on tarve saada neuvoja. Keksikää hyvät kysymykset. Kertokaa, että epämääräiset tyypit väijyivät teitä ja esiintyivät poliiseina. Nyt siis tarvitsette oikean poliisin neuvoja.....

Perusasia on pysytellä sellaisissa paikoissa joissa on paljon ihmisiä. Tavallinen tie parempi kuin moottoritie sillä moottoritien kulkijat eivät sivuilleen vilkuile...

Allu vaari

SILMUNEN HANNU 22.06.2014 13:13

Kiitos kaikille neuvoista ja henkisestä tuesta! Nelisen tuntia odoteltuamme jatkoimme matkaa pikkuteitä, siellä ihmisten keskellä on ja tuntuu todella turvalliselta, ja jatkoimme moottoritielle kaukana tuosta ryöstöyrityskohdasta. Yöksi pääsimme Makedonian puolelle uuden LuKkoilin pihalle vartioidulle paikalle.

Hannu-Pekalle vielä lämmin erityiskiitos puhelinnumeroista, mitä emme onneksi tarvinneet!

Serbian puolella oli kirsikka-sadon korjuuaika ja kaikkialla ajeli traktoreita peräkärrryt täynnä poimijoita, pihat täynnä kukkia vaikka talot jääneet varmaan sotavuosien ajalta keskeneräisksi ja ihmiset istuskelemassa penkeillään talojen edustoilla.

Tänään heräsimme aamuyöllä viereisestä moskeijasta kuuluvaan rukouskutsuhuutoon, ja maisema ympärillä on kaunista, avaraa ja vuoristoista. Lähdemme tutustumaan vanhan tulivuoren kraateriin rakennetun kaupungin lähistön 12 000 vanhoihin astrologisiin kivijuttuihin ja illaksi Ohrid-järvelle, huomenna Tirana.

Vielä kerran Kiitos!

t.Kaarina ja perhe

SILMUNEN HANNU 25.06.2014 00:33

Lisään tämän suljetulle palstalle kirjoittamani jutun vielä tänne, sillä täälläkin joku halusi vetää tapahtuneen liittymään yöåaikkaan, ja siitä tässä ei ollut kyse.

Kovasti mennään harhateille,jos keskustelu vedetään yöpaikkoja koskemaan.

Tässä oli kyse taukopaikalla sattuneesta ryöstöyrityksestä, ja valepolissit vierailivat luonamme klo 11-12 välillä , päivänvalossa siis. Ja osana aikana hyvin lähellä meitä oli puolalaisia matkailijoita henkilöautoilla, jotka myös tulivat avuksemme tutkimaan sitä mustaa mönjälätäkköä eturenkaamme ympärillä.

Rakennuksen toisella puolella kahvilassa oli myös muutama asiakas samaan aikaan.

Meidän arvelumme on se, että öljy käytiin ruiskuttamassa renkaaseen meidän nukkueassamme, mutta yhtälailla se on voitu tehdä jo hereillä ollessamme, sen puolen verhot edessä tai olisi voitu tehdä silloin, kun olisimme poikenneet kahville tai syömään.

Toimintakaava on periaatteltaan aivan sama kuin mitä ainakin Espanjassa harrastetaan; moottoritien taukopaikalla matkailijoiden ollessa kahvilassa, puhkotaan auton/vaunun rengas, ja kun ko matkailija ajaa ramppia motarille ja huomaa jotain mäihää autossa, on hänen luokseen jo saapuntkin "avulias auttaja", joka kuskin tai kaikkien matkailijoiden noustessa autosta ulos tapahtunutta ihmettelemään, putsaa vikkelästi autosta tavaraa tai pahimmillaan koko auton.

meidän tapauksessamme homma meni rosvojen kannalta mönkään,koska ensin emme olleet huomanneet koko öljyä, ja sitten kun olimme huomanneet sen, emme antaneet motellin naisen kutsua paikalle niitä samoja valepoliiseja niin kuin hän olisi halunnut tehdä. Eli rosvot eivät saaneet tilaisuutta olla avuliaita ja viedä autoamme hinausautolla korjaamolle.

Eli tämä on mielestäni erittäin tärkeä opetus kaikille matkailijoille, mutta kukaan ei opi mitään jos homma sotketaan yöpymiseen. Näin kun siis voi ja yleensä käy keskellä päivää ihan missä tahansa taukopaikalla, joskin onneksi hyvin harvoin. Mutta jos tilanteen sattuessa tajuaa ola tarkkana, eikä anna rosvoille tilaisuutta, vaikka nämä kuinka väittäisivät olevansa vaikka poliiseja, voi välttyä isolta vahingolta, niin kuin me nyt. Kiitos siitä kuuluu niille tarinoille, joita toiset matkailijat ovat kertoneet heille tapahtuneen, sillä vain niden kautta osasimme nyt olla tarttumatta syöttiin!

t.Kaarina

SILMUNEN HANNU 09.09.2014 16:57

Näiden viestien lähettäminen ja vastausten lukeminen tuli ihan pikkuisen kalliiksi; semmoinen 2000 euron lasku mätkähti SErbiassa ja Albaniassa nettiyhteyden käytöstä...

Kyllä, luit aivan oikein, kahden TUHANNEN euron lasku. Tonnin Serbiasta ja tonni Albaniasta, niin ja hinnat ovat vielä ilman alvia...

No, Sonera lupasi kuukauden selvittelyn jälkeen maksaa laskuista puolet, kuunneltuaan luvan kanssa ensin puhelumme heidän kanssaan Makedoniassa (maksoi muuten 100e se jonottaminen Soneralle), sillä heiltä nanettiin meille virheellistä tietoa.

He nimittäin kertoivat, että kaikissa Euroopan maissa on se hintakatto, mikä tarkoittaa suomalaisella nettiliittymällä sitä, että kun olet ollut netissä määrätyn "ajan", tulee sinulle ilmoitus mikä kertoo netin päiväkäytön rajan tulleen täyteen (hinta n10-20e, riippuen maasta), ja et voi käyttää nettiä enää ILMAN, että kerrot haluavasi ostaa uuden päiväpaketin.

Samalla he vielä kertoivat, ettei Serbian kohdalla näy mitään erityistä laskua (soitimme soneralle koska nettimme lakkasivat toimimasta, ja löysin viestit kansioista outoja ilmoituksia), että jumittuminen varmaan johtuu vain maasta missä olemme.

NO, ottakaa opiksenne; Serbia ja Albania kuuluvat poikkeuksiin, niissä maissa EI OLE mitään päiväkattoa netin käytölle, ja netin käyttö maksaa järjettömän paljon.

Mm, yksi 9 minuutin netissä olo tuli maksamaan yli 400 euroa! On isinä dataa mahtanut yrittää liikkua, mutta ilmeisesti tuona aikana en saanut kuitenkaan itse yhteyttä minnekään....

Toivottavasti tämä valepoliisi-episodi jää jonkun mieleen siten, että auttaa pääsemään pälkähästä jos vastaavaa sattuu omalle kohdalleen. Silloin voisi ajatella ettei mennyt raha ihan hukkaan :) :)

NIin, me siis Serbiassa tätä kirjoittaessamme luulimme, että silelä on tuo netin päiväkattosysteemi, ja olimme iloisia kun mitään ilmoitusta sen täyttymiestä ei tullut. Tosin kolme käytössämme ollutta sim-korttia lakkasi yksi kerrallaan toimimasta....

Nyt kun mietimme, olisimmeko toimineet toisin, jos olisimme tienneet mitä kaikki maksaa, niin emme oikein tiedä.

Hätä oli suuri, ja pelkkä viestien kirjoittaminen tänne, orgiin ja facebookiin ei olisi auttanut mitään, jos emme olisi raskineet käydä katsomassa, onko vastauksia tullut.

Ja todellakin tätä kautta saimme yhden arvokkaan puh.numeron ja facebookista toisen. Vaikka emme onneksemme niitä loppupeleissä tarvinneetkaan, toivat ne suurta turvaa tuolla hetkellä.

Mutta, teitä on kuitenkin varoitettu!! :) :)

t.Kaarina

Käyttäjän lisäys viestiin 9.9.2014 klo 17:01:40 Onpa kirjoitusvirheitä, ja ehkä epäselvä muutenkin, kysykää jos ette ymmärrä jotain! Tässä ruoanlaiton ja töiden seassa tätä kirjoittelin, kun tuli juuri Soneralta postissa selvitykset asiasta!

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.