Matkan varrella yöpyminen baltiassa..

LIIMATAINEN MANU 29.05.2014 22:26

Siitä on nyt muutama vuosi kun viimeksi olen vaunulla euroopassa käynyt. Silloin ainakin saksassa oli ihan yleisesti hyväksyttävää nukkua välietapeilla esim. moottoritien varrella levähdyspaikoilla tai huolto-asemien pihoissa. Enkä tällä tarkoita nyt mitään leiriytymistä vaan yön yli pysähtymistä tarkoituksena että illalla menee vain nukkumaan ja aamulla jatkaa nopeasti matkaa. Etuna tässä oli se ettei tällaista lyhyttä yöpymistä varten tarvinnut tehdä minkäänlaista suunnitelmaa vaan kun rupesi väsyttämään, sai seuraavan huoltsikan tullessa laittaa vilkun oikealle ja pysähtyä.

Vieläkö näin voi tehdä, saksassa esimerkiksi? Entä muissa maissa? Tänä kesänä Eurooppaan olisi tarkoitus mennä ensimmäistä kertaa baltian kautta, ja oletettavasti tällaista vastaavanlaista yöpymispaikkaa voisi tarvita ensimmäistä kertaa jossain liettuan ja puolan rajan tuntumassa...

HONKANEN JAAKKO 29.05.2014 23:30

Viime vuonna kaksi kertaa euroopan turneella,huoltoasemilla ja rekkaparkeissa suurin osa yövyttiin myös Puolassa ei mitään hämminkiä ollu oli siistit saniteettitilat joka maassa ihme kyllä,suihkuun pääsi 1 - 2 eurolla huoltoasemilla. Vain positiivisia kokemuksia,tarkoituksellisesti kokeiltiin kun kaiken laisia juttuja liikkeellä. kilometrejä yhteensä reissuilta tuli yhteensä 16000 km ja aikaa 4 kk.

Käyttäjän lisäys viestiin 29.5.2014 klo 23:31:41 Ainut ropleema oli 14 m yhdistelmällä ja 2,5 m leveällä parkkipaikat kaupunkienkin liepeillä oli "kortilla"

HAAPANEN TIMO 30.05.2014 09:17

Poxin saat helpoiten heti rajalta jos timmaat itsesi siihen aukioloaikaan:

http://goo.gl/maps/vWJY2

Aika pitkällä on päivä jo silloin kun olet Kaunasissa, Kämppäri aivan reitin varrella

http://goo.gl/maps/JXyDT

Samoin pikkuisen ylempänä, ei tarvitse kuin pihaan ajaa ja käydä taloksi. Luultavasti ei tarvitse edes vaunua irroitaa, sinne mahtuu kyllä. Meillä on kello yleensä kuuden pintaan kun tuohon tullaan Tallinkin aamulaivalta.

http://goo.gl/maps/Hbmsi

@timppa

KUJANPÄÄ MARKKU 30.05.2014 09:35

Kappas kalsarimursua. Kohan vedättelee. Tuskin uskaltautuu Tasapäätä pitemmälle.

HAAPANEN TIMO 30.05.2014 10:07

Manu, ei Hannu.

@timppa

MERIKALLIO VELI-PEKKA 30.05.2014 10:09

Tuo Timpan esittämä Kaunasin CampInn oli meidän Itämeren kierroksemme (päättyi eilen) yksi positiivisimpia kokemuksia, siisti, toimiva, paljon harrastusmahdollisuuksia, englantia sujuvasti puhuva nuori henkilökunta, kiva pyörämatka hyvällä pyörätiellä keskustaan yms.

Mutta Ruotsin Grännan upeaa, ainoaa todellista viiden tähden kämppäriä ei ohita yksikään tähänastisista kokemuksista, ainoa haitta lienee sesonkiaikana väen paljous, 450 karavaanipaikkaa. Vaativat muutoin vastustelusta huolimatta uuden viivakoodin kiinnittämisen vanhaan CKE-korttiin (15€).

Käyttäjän lisäys viestiin 30.5.2014 klo 10:12:41 Kaks ja puolisataa kuvaa tuli räpsittyä reissulta, tiputtelen sopivissa väleissä, kun jokin juttu vaatii kuvalla selventämistä. Tähänkin olisi voinut laitta tuosta Grännan kämppäristä jonkun kuvan, vaan kun livahti enteri niin nopeasti.

HAAPANEN TIMO 30.05.2014 10:32

Mutta Grännan kämppärin parkkipaikan virallinen Stellplatz ei kortteja kysele: http://goo.gl/maps/qfjfi

Palvelut suihkuja lukuunottamatta samat. Asfaltilla tietty joutuu olemaan.

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 30.5.2014 klo 10:40:03 VP teki hienon Itämeren kierroksen. Mun mielestäni varsinkin uusien vaanareiden kannataisi tuo tehdä. Opintomatka.

Pienillä kilometreillä seitsemän maata, ja melkein seitsemän kulttuuria. Elintasoeroja, valuuttavekslausta, vaatimattomia kämppäreitä, hienoja kämppäreitä. Ja paljon katsottavaa, usean viikon retki jos kunnolla tutkii. Kuitenkin jos kyllästyy on aika äkkiä kotona.

@timppa

LAINE RAIMO 30.05.2014 10:55

Me olemme juuri tulleet Unkariin Baltian kautta ja yövyimme vapaaparkeissa Virossa, Puolassa ja Slovakkiassa. Ei mitään vaikeuksia ja ruoka sekä dieseli oli halpaa. Kuvia matkastamme: https://picasaweb.google.com/laineet/EuropaRally2014.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 30.05.2014 13:19

Jos palveluita haluat, niin tuolta kartalta löytyy paikkoja http://goo.gl/maps/xFW0Q

Stellplatseja siellä ei ole eikä huoltoasemien P-paikkoja

Tuolla on vähän muutakin http://www.saunalahti.fi/hamal0

MERIKALLIO VELI-PEKKA 30.05.2014 19:58

Timppa, luin sen asfalttikentän (virallinen stellplatz) infotaulun ja ihmettelin, mitä järkeä kenelläkään on sinne mennä, kun hinta on sama kuin kämppärillä (180kr) ja vielä joutuu vesistä erikseen maksamaan. Varsinkin, jos on voimassa oleva CKE.

KOSTIAN TAISTO 04.06.2014 18:29

Eka kertaa lähdössä asuntoautolla Baltiaan ja Puolan kautta Prahaan. Kaksi viikkoa aikaa ja hieman jännittää miten aika riittää. Rekkaparkeissa tai huoltamoilla suurin osa pitäisi nukkua, mutta tuo Kaunas olisi ensimmäinen kohde leirintäalueella. Siis kiitos, tuonne leirintäalueelle yritämme löytää. Eka yö Pärnussa, jos tiedätte lähellä keskustaa turvallisen parkkialueen, kertokaa ihmeessä.

SILMUNEN HANNU 04.06.2014 19:51

En jäisi Pärnuun yöpymään parkkipaikalle, sieltä olen kuullut useammankin asuntoautoryöstön tai sen yrityksen tapahtuneen.

40km Pärnusta etelään on pieni Häädemeesten kylä, mistä lähtee pikkutie luonto-alueen p-paikalle, mistä puolestaan lähtee polku niittyjen poikki lintutornille. Siellä p-paikalla ollaan itse yövytty.

Myös Pärnun toisella puolen parinkymmenen kilsan päässä kaupungista mulla on tiedossa luonto-alueen kiva p-paikka, missä on hyvä yöpyä.Jos haluat, teen karttalinkin noihin paikkoihin.

Omista kokemuksista sanoisin, että mitä korvemmassa ollaan, siis selkeästi maaseudulla, sitä turvallisempaa on yöpyä leirintäalueen ulkopuolella.

Olin juuri miettimässä josko tekisin blogiini pienen jutun Balttiass leirintäalueen ulkopuolella yö-paikoista, missä itse olemme olleet, ja ehkä nyt sen teen.

t.Kaarina

JANHONEN MATTI 04.06.2014 19:56

Täälläkin voi yöpyä Pärnussa. Ihan ok. paikka lähellä keskustaa. http://www.konse.ee/fi/

KOSTIAN TAISTO 04.06.2014 19:57

Voimmeko mistään löytää noita vapaaparkkeja, navi on, muttei matkalla nettiyhteyttä.Baltia, Puola ja Tsekki ovat matkakohteena, emmekä koskaan reissanneet Baltiassa.

SILMUNEN HANNU 04.06.2014 20:11

Taisto, meillä ei ole navia, pelkästään paperikartat, ja ollaan niitä löydetty :)

Virossa on Suomen metsähallitusta vastaava laitos RMK ja se ylläpitää lukuista määrää erilaisia luontokohteita retkipolkuineen, opastauluineen, lintutorneineen, nuotipaikkoinenn jne eri puolilla Viroa, ja niiden yhteydessä olemme monesti yöpyneet.

t.Kaarina

KOSTIAN TAISTO 04.06.2014 20:17

Mahtavaa saada apua /neuvoja näin ja vielä asiallista. Tämäkin vasta harjoittelua, mutta kaikkeen oppii.

LAINE RAIMO 04.06.2014 20:53

Hyvä ja rauhallinen vapaaparkki on Rannametsäjoen varrella, jossa olemme yöpyneet lukuisia kertoja. Kuva kartan ja koordinaatien kera on sivulla: https://picasaweb.google.com/laineet/EuropaRally2014#6018732708829593602

Käyttäjän lisäys viestiin 4.6.2014 klo 22:00:02 Paikka on siis noin 30 km Pärnusta etelään. Aivan via Baltcan varrella.

JANHONEN MATTI 04.06.2014 22:11

Jokos se Prahan ja Bronon välinen tie on korjattu?

Jos ei ole niin kannattaa välttää ajamasta sitä kautta Prahaan. Varsinainen autonsärkemistie se. Ne jotka viimeksi on sillä tiellä liikkuneet voisi kertoa Taistolle ja muillekin mikä on tilanne.

Nimimerkillä laakista rengas ja iskunvaimentaja.

JANHONEN MATTI 04.06.2014 22:46

Mitä tuohon alkuperäisen Hannun kysymyksen tulee, niin Saksassa voi aivan hyvin yöpyä huoltoasemien parkkipaikoilla jossa hyvin monessa P-paikalla on lisäkilvessä vaunun tai autokuva. Nämä on näitä Stop´n Go-paikkoja sanan varsinaisessa merkityksessä. Itse en rekkamiesten paikoille mene, koska niitä paikkoja on ´heille muutenkin aika niukalta lepoajaksi tarjolla.

Baltia ja Puola on hieman eri asioita. Alussa kun en mistään mitään ymmärtänyt tuli yövyttyä vaikka missä, mutta nyt on tullut vaativammaksi. Nyt kulkiessa on tullut katseltua niitä vanhoja yöpymispaikkoja ja nyt en suurin surminkaan vetäisi niillä paikoilla vain verhoja alas ja eikun unta palloon.

Pojilla on koottuna ihan näille sivuille hyvä lista paikoista Baltian ja Puolan paikoista jossa on monenlaista yöpymispaikkaa tarjolla sopivien kohteiden lähellä ja/tai välimatkojen päässä.

Täällä tämä puskaparkki on kokenut sellaisen renessanssin, että oksat pois. Vähempikin into meinaan riittäisi. Ja ihan vain jo siitä syystä, että kun on kesän aikaan kuumalla liikkeellä niin kyllä sitä pitää - ainakin minun - jo oman puhtauden vuoksi päästä ainakin kahden kolmen päivän välein kunnon suihkuun ja samalla hoitaa auton/vaunun vesitysasiat kuntoon. Ja parhaiten nämä asiat hoituu yleensä leirialueella.

SILMUNEN HANNU 05.06.2014 00:22

Meillä on ainakin autossa suihku, mitä käytämme päivittäin! Ja siinä tulee ihan yhtä puhtaaksi kuin taloissa olevissa suihkuissa!

Ja palveuiila varustetut matkaparkit toimii vessojen ja vesien tyhjennykseen/täyttöön ihan yhtä hyvin kuin leirintäalueet!

Että en kyllä tiedä miksi pitäis intoilla jotenkin vähemmän :) Antaa jokaisen tehdä matkaa omalla tavallaan!

t.Kaarina

HÄMÄLÄINEN MARKKU 05.06.2014 11:21

"Meillä on ainakin autossa suihku, mitä käytämme päivittäin! Ja siinä tulee ihan yhtä puhtaaksi kuin taloissa olevissa suihkuissa!"

Minulla ei toimi tuo autossa suihkuttelu, iho ongelmani vuoksi käyn aamuin illoin suhkussa. Lisäksi olen "opettanut" ihon vaatimaan kunnon suihkua (eikä pikkupojan liritystä) joten auton vesivaratkin loppuisivat yhteen suihkuun.

Em. ei tarkoita etteiväkö muut saisi toimia kuten haluavat, kaikille ei vaan "riitä" auton suihku. Mekin yövymme joskus matkalla "puskissa" mutta pääsääntöisesti yävymme eri alueilla. Puskayöpymisessä en käy suihkusssa, kun meidän suihkutila toimii lisävaatekaappina.

JANHONEN MATTI 05.06.2014 11:45

Olisin voinut vaikka vannoa kuka vastaa ja mitä vastaa. "Meillä on ainakin autossa suihku".

Monella on toki suihku kulkimessa - minullakin - mutta on eri asia käyttääkö sitä ja kuinka usein. Turha täällä on tuputtaa muille omia ylivertaisia kokemuksiaan. Omia kokemuksiaan voi ja on toki hyväkin kertoa, mutta kannattaa huomata, että mikä sopii yhdelle ei sovikaan toiselle.

Olisko kuitenkin syytä olla hieman moniarvoisempi, jo ihan vaan jo tämän harrastuksen perusarvon - yksilöllisen toimintavapauden vuoksi.

Toinen asia on yksilöllinen tarve käydä suihkussa jopa kahdesti päivässä, eikä vaan käydä suihkussa vaan myös hoitaa ihoaan. Jopa niin, että kun on käynyt suihkussa niin se onkin heti rasvattava.

SILMUNEN HANNU 05.06.2014 11:51

Matti hei, katoppa hiukan peiliin nyt, ja lisäksi lue viimeinen lauseeni uudelleen; " Antaa jokaisen tehdä matkaa omalla tavallaan!"

t.Kaarina

JANHONEN MATTI 05.06.2014 12:19

Enpä näe tarvetta katsoa ja toisekseen särkyy niitä peilejä muutekin.

KUJANPÄÄ MARKKU 05.06.2014 15:00

Olinpas minä hätäinen ja huomaamaton. Luulin kuvitelleeni vastaukseni Hannu Liimataiselle, korreloinnin kunkulle, Tasapään taitajalle.

Sori vielä kerran.

KUJANPÄÄ MARKKU 05.06.2014 15:11

Kaarina hoi. Junturat on junturoita. Junturoilla on saavutettu etu ja oikeus aika moneen asiaan.

Junturasta yksi esimerkki. Juntura kävelee kohti suojatietä ja näkee kauempana tulevan, vaikkapa Bemarin. Juntura on vielä hyvän matkaa suojatiestä, mutta astuu suojatien syrjään tasan silloin kun lain mukaan auton on annettava esteetön ylitys suojatietä käyttävälle.

Näitä junturoita, joilla on oikeus ja jäsenkirja, näkee aina silloin tällöin.

KOSTIAN TAISTO 05.06.2014 19:51

Kaarinan blogi kiinnostaa ja liikkuvilta Laineilta löytyi hyvät Puolan rekkaparkit ja edulliset yöpymiskohteet. Paljon kaikiltakin löytyy korvan taakse laitettavaa ja mielenkiintoisia keskusteluja. Ehkä mekin muutaman vuoden päästä osaamme neuvoa uusia karavaanareita :)

JANHONEN MATTI 05.06.2014 21:36

Kannattaa tutustua myös noihin Timon ja Markun esiin laittamiin tietoihin mitä Baltiaa ja Puolaan liittyen on esillä. Kokeneiden matkaajien tietoja joihin voi luottaa.

Käyttäjän lisäys viestiin 5.6.2014 klo 21:43:09 Taisto Kokeneempien matkaajien tiedoilla voi välttää pahimmat sudenkuopat mutta ei kaikkia. Kaikille sattuu mokia vallankin alkuvaiheessa ja näitä on alan piireissä tapana nimittää kokemuksiksi joskus jopa ihaniksi elämyksiksi.

KOSTIAN TAISTO 06.06.2014 12:48

Kiitos Matti, tutustunkin Timon ja Markun tietoihin ja reissun jälkeen uskoisin, että ihanuuksia onkin tapahtunut, toivottavasti ei pahoja :)

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.