Matkailuautolla Ruotsissa

KIVISAARI AILI 08.04.2014 11:52

Hei! Olemme vasta hiljakkoin aloittaneet karavaanarimatkailun,ja nyt ensi kertaa lähdössä "ulkomaille" ,Ruotsista aloittaen. Olisi mukavaa tietää etukäteen,poikkeaako sikäläinen leiritymiskulttuuri meikäläisestä joissakin kohdissa. Hiukan nimittäin ihmetytti Gotlannista paikkatiedustelun jälkeen tullut lasku,jossa varauksen vahvistamiseksi pyydettiin 450 kr maksua tililleen etukäteen. Ja voiko ns tienvarsiyöpymiseen suhtautua samalla tavoin kuin Suomessa?

Kyselee Aili Kivisaari

Käyttäjän lisäys viestiin 8.4.2014 klo 14:37:40 P.S. Entäs sitten Ruotsin kaupunkialueilla yöpyminen? Suhtautuuko poliisi tms. Tukholmassa miten ankarasti siihen,jos aamun anivarhaista laivavuoroa varten asettuukin jo alkuillasta matkailuautoon jollekin keskustan parkkipaikalle? Tähän aikaan kevättä ei karavaanarialueita ole vielä montakaan avoinna.

HUOVINEN TUOMO 08.04.2014 12:27

Moro. Toissa kesänä noviisina Ruotsissa ja Norjassa. Oltiin carvan alueilla ja "puskaparkeissa" , ei ongelmia. Ajeltiin eteenpäin enempiä suunnitelematta ja leirydyttiin, kun sopiva paikka löytyi. Navikaattorista löytyi mahdollisia matkaparkkeja. Me oltiin kolmeviikkoa matkassa ja kaksi kertaa oli oltava paikalla tiettynä ajan kohtana. Se oli ressitöntä lommoo se. Ne puskaparkit, joissa yövyttiin oli todella siistejä ja yleensä niissä oli muitakin karavaanareita. Mukavaa ja ressitöntä reissua. T. Tumi. Ps. Saattaa olla että tulee kesällä pyörähettyä Ruottin maalla itekkin..

HALINEN HARRI 08.04.2014 13:08

Nykyään kaikkeen josta tulee lasku etukäteen kannattaa suhtautua varauksella. En ole koskaan maksanut Ruotsissakaan maksuja etukäteen, aina ne on saanut kun mennyt paikanpäälle.

HAAPANEN TIMO 08.04.2014 13:09

Tämän kortin tarvitsette: http://www.camping.fi/tuotehaku.asp?sua=2&lang=1&reid=1&nav=1001002&result=2

@timppa

FORSANDER ALISA 08.04.2014 14:17

Matkailimme vaunulla viime kesänä Ruotsissa. Lähdimme Oulusta jatkauen Haaparanta-Tukholma-Västerås-Östersund-Uumaja-Vaasan lautalla pois välillä heinäkuu - elokuun½ väli. Jos ajatte välllä Umeå-Dorothea, niin varoitan, että tie on aivan surkea, sillä voi ajaa vain 40:ä, niin poukkonen ja rikkonainen se on. Muutoin tiet olivat hyviä ja karavaanarista ei ole haittaa muulle liikenteelle. Huomionarvoista Ruotsin leirintäkulttuurissa on se, että yöpymispaikka pääsääntöisesti tuli varata etukäteen, varsinkin Haaparannasta alaspäin lähdettäessä. Hyvin usealta käännytettiin takaisin, kun tilaa ei ollut, varsinkin ns. havsbad-alueilta. Hintataso on huomattavasti korkeampi kun Suomessa, johtuen kurssista. Joillakin alueilla yksikölle varattu tila oli ahdas ja vaunua oli hankala saada esitettyyn ruutuun. Yövyimme joskus, kun leiripaikkaa ei saatu levähdysalueilla, niissä yöpyy hyvin paljon karavaanareita, vaikka niissä ei sitä suositella eikä saisi yöpyä. alueet ovat siistejä ja niissä voi aivan hyvin valmistaa/haukata pientä väilpalaa. Tilasin etukäteen leirintäalueiden oppaan www.caamping.se. Se oli suureksi avuksi valinnoissa, siinä on kartta sekä luettelo levähdyspaikoista. Ei muutakun hyvää matkaa.

FORSANDER ALISA 08.04.2014 14:18

korjaan nettiyhteyden www.camping.se

VALLIUS MARTTI 08.04.2014 16:10

Ruotsista voi ostaa selaisen luetelon kuin campingkatalogen 2014 maksaa 79 skr.näihin ei tarvitse minkään laista leirintä korttia luetelossa, 512 campingia, 253 ställplatser,291 taukkopaikaa.Mynnisä 14/4-kesäkuun ajan en ihan nyt varmakksi muista,sen voi myös tilata kotiin jos haluaa osoiteesta www.hysvangochcampig.se siitä on myös sähkoinen versio samassa osoiteesa.Luetelo on hintansa väärti.tietysti on ilmais versio toisesta lehdestä www.campig.se mutta niilä alueilla vaditaan campigkortti.TV Kulkuri

WILHELMSSON LEIF 08.04.2014 18:11

Täältä voit tilata luettelon leirialueisiin jossa et tarvitse minkäänlaista korttia ei kallis 79,90 kr. Myös matkaparkit samassa luettelossa, tapan tilata joka vuosi vielä en ole kerinnyt tilata tälle vuodelle.

http://shop.husvagnochcamping.se/epages/husvagnochcampingShop.sf/sv_SE/?ObjectPath=/Shops/husvagnochcampingShop/Categories/Aeldre_nummer_av_Husvagn_och_Camping

Käyttäjän lisäys viestiin 8.4.2014 klo 18:28:33 Tilasin juuri ja rahti oli noussu aika lailla nyt 99 kr.

BERG LEIF 08.04.2014 18:43

Eikös sitä luetteloa voi ostaa Ruotsissa jossain "rahtivapaasti" ?

VALLIUS MARTTI 08.04.2014 21:31

Tuon yllä mainitun luvetelon voi ostaa hyvin varustetusta kioskista huoltoasemilta tavarataloista kautta maan myynti alkaa 14/4 ja kestää kesäkulle,tuosta jo mainitsin aijemassa komentisani, tietysti niitä ei kaikissa paikoisa ole .TV Kulkuri

HEIKKILÄ PENTTI 08.04.2014 22:16

camping.se Sivulle ja info sieltä katalog, Sivulta voi tilata oppaan ilmaiseksi postilaatikkoon tuotuna.

PALM PEKKA 09.04.2014 07:12

Sinne vaan ja seikkailumielellä. Varaa aikaa ja pysähdy usein. mene vaikka Vaasasta yli. ITE

WILHELMSSON LEIF 09.04.2014 07:56

Se camping.se luettelo ssa on varmaan niistä alueista jotka vaatii sen kortin Camping Key ja siellä ei kelpaa mikään muu ei edes camping card internaional joka kelpaa kaikissa muissa maissa paitsi Ruotsissa näissä SCR alueilla.

VALLIUS MARTTI 09.04.2014 08:49

Tuossa Lefin komentissa mainitua campig lueteloa saa tosiaan kaikista leirialueista jotka kuuluvat SCR ketjunn.Mutta siinä on vain murtoosa leirintä alueista,tuo ostetava versio on katavampi ja valinan varaa monin kertaisesti eikä tarvitse minkään laista campigkorttia.TV Kulkuri

NIEMINEN PENTTI 10.04.2014 17:44

Kun ylität rajan mene ensimmäiseen turistitoimistoon ja kysy jos heillä olisi Camping-katalogen saatavilla. Hinta on 79.90 SEK. Niitä saat myös leirintäalueilta. Luettelossa on 512 leirintäaluetta, 253 yöpymäpaikkaa ja 291 levähdyspaikkaa. Tämän luettelon leirintäalueet eivät ole järjestäytyneitä, joten et tarvitse mitään korttia. Yöpymispaikat ovat yleistyneet viime vuosina, niitä on jo varmaankin joka kaupungissa. Esm. täällä Eskilstunassa on paikka lähes keskellä kaupunkia, tilaa neljälle asuntoautolle. Maksaa 50 SEK per yö ja saat yöpyä 3 yötä. Vessa on 3 min kävelymatkan päässä Turistitoimistolla. Sitten on nää levähdyspaikat, niissä saat uöpyä mutta et leiriytyä. Leiriytyminen on sitä jos avaat markiisin ja levität huonekalut.Yöpyminen salli veivata käpälät maahan mutta tavaroita ei levitellä. Levähdyspaikat etenkin valtaväylien varsilla ovat usein hyvin tasokkaita. Leirintähinnat vaihtelevat aika tavalla. On kalliita mutta on myös paljon alueita jossa vuorokausimaksu on 200-250 SEK. Tuollaisiin varausmaksuihin en ole törmännyt, mutta voi olla että jossain päin niitä vaaditaan ja Juhannuksen aikana on varmaan yleisempää. Muuten leiytymiskulttuuri on hyvin paljo samanlaista kuin Suomessa

VALLIUS MARTTI 10.04.2014 20:16

Taitaa Pentti olla laiska lukemaan muutakuin otsikon tuo sama sepustus on jo moneen kertaan kirjoiteltu monen henkilön toimesta,tietysti ei se kieletyä ole saahan sitä kirjoitella.tuo paikka mitä mainostit on kyllä aivan hyvä paikka mutta useasti jo puolen päivä aikaan täynnä varsinkin kesä-heinäkuusa toki muutkin samankaltaiset paikat kesä sesongin aikana täytyy jo ilta päivällä tietysti on poikeuksiakin mutta juuri kaupunkien keskustoissa vaikeampi saada paikaa myöhempään ilalla.TV kulkuri

WIGREN BJÖRN 10.04.2014 21:35

Ruotsissa on campingalueita mihin pääsee maksamalla Visalla leirintämaksun etukäteen. Samalla saa puhelun aikana koodit avainlaatikkoon ja portin koodi. Myös paikkanumero ilmoitetaan. Ne vielä lähettää koodit teksiviestinä puhelimeen !

EEROLA TEEMU 10.04.2014 22:06

Matkailuauton painon tarkkailua harrastetaan varsinkin Etelä- Ruotsissa kesäisin. Jos auton kokonaispaino ylittää 3,5 t ja kuskilla on B- kortti, niin sakkoja joutuu maksamaan sekä vajaasta kortista että ylipainosta.

Ylipaino lasketaan prosentteina auton sallitun rekisteriin merkityn omapainon ja mitatun kokonaispainon erotuksesta. Jos autossa on 3,2 t omapaino ja "kantavuutta" siten.300 kg ja ylipainoa saman verran ( yhteensä siis 3800 kg), niin sakkoja tulee silloin jo satasissa (kertovat ne ketkä on sakkoja saaneet) . Ehkä netistä tai ruotsalaisten "Husbil- klubben" osastolta löytyisi tarkempia summia.

Edellä kirjoitettu vaan siksi, että mukaan ei kannata raahata ylimääräistä roinaa, jos painorajat paukkuu. Tai voihan luottaa tuuriin, koska suurinta osaa ei koskaan punnita. Ilmaisen punnituksen saa Suomessa esim. jäteasemilla.

Aika kummallisia nämä ajokorttimääräykset. Ruotsissa saa muistaakseni ennen v 1996 ajetulla B- kortilla ajaa raskastakin m- autoa, mutta suomalainen ei kyseisestä ilosta pääse nauttimaan. Mm. Saksalaisilla ja engelsmanneilla on samoja etuisuuksia , joita ei pois oteta, vaikka samassa EU:ssa ollaan.

Ruotsissa saa sentään ajaa raskaalla kuormalla (ellei ole aivan tolkuton) poistumissatamaan tai rajalle, vaikka esim. Saksassa joutuu kuormaa jättämään matkalle. Tosin Saksan sakot ovat naurettavan pieniä ja siellä katsotaan m- auton kantavuus sähköisesti valmistajan todellisista tiedoista. Monellahan on Suomessa rekisteröity B- kortin takia auto 3,5 tonniseksi, vaikka alusta on esim. 3,85 t hyväksytty.

YLINIEMI SEPPO 11.04.2014 07:11

Auton voi punnita Ruotsiin mennessä Haparannassa ikean kohdalla vaaka on maantiessä.

POKKINEN TAPANI 11.04.2014 10:11

Täytyypä tänään käydä tuolla Ikean puntarissa. Tokko meillä kaksistaan painorajat paukkuvat, vaikka kaasua on kolme pulloa, suksia, ahkio, polttopuita ja muuta tilpehööriä on auto täynnä. Samoin vesisäiliön tuossa tankkaan piripintaan ja taitaa sitä muutakin nestettä kyydistä löytyä. Viini ja olut kannattaa vain aina ostaa ruottin puolelta = on edellisempaa kuin täällä korkean veroasteen lintukodossa. -tapani-

EEROLA TEEMU 11.04.2014 11:54

Olen sillä Sepon mainitsemalla "Ikean luona" olevalla maantie- vaa'alla kerran nähnyt lukeman, mistä nipo hurripoliisi olisi ehkä vähän sakottanut. Oltiin menossa Ylläkselle aikamoisella kuormalla (vettäkin raahattiin varmaan yli 100 l) ja ajettiin pari siltaväliä Ruotsin puolella.

Silloin kruunu oli halpaa, joten Kolarista muutaman km päässä toispuolella ollut "Lahti's marketti möi meille mm. poroa ja juomia. Edelleen siellä poiketaan, on hyvä lihatiski, halpaa Kopparbergiä ym. tarjouksia, vaikka nyt kruunu on kallis.

KIVISAARI AILI 11.04.2014 13:42

Hei! Kiitos vaan antoisasta vastauksesta,se leirintäkulttuurin samankaltaisuus oli tärkeä tieto. Ollaan lähdössä reissuun ylihuomenna,ja nyt on hermostuttavaa enää lähinnä se onnistuisiko yksi yöpyminen Tukholmassa jossain laivaterminaalin läheisyydessä. Ettei tarvis pitkiä aikoja ajella aamuruuhkassa...

Terveisin Aili Kivisaari

HAAPANEN TIMO 11.04.2014 14:27

Silja vaiko Viikkari?

@timppa

HAAPANEN TIMO 11.04.2014 17:48

Eikös Vikingiltä ulos tullessa ajeta samaa tietä kuin meneessäkin. Kuka muistaa? Tuossahan sitä parkkipaikkaa on vaikka kuinka. http://goo.gl/maps/lPRII

Tai tässä kauempana http://goo.gl/maps/XZPN7

@timppa

HALINEN HARRI 11.04.2014 18:14

Eero Teemula, tiedätkö tarkemmin kirjoitit Saksan painoista ja käytännöistä, että siellä katsotaan paino tehtaan ilmoittamasta painosta. Eli onko näin, että suomalaisen rek otteen mukainen 3500 kg kokonaismassa voikin olla että paino Saksassa puntarilla esim. 3700 kg ei aiheuta poliisilta sakkoa kun alustana on esim. Ducato Maxi?
Onko siellä B- ja Bb-kortin rajat samat kuin Suomessa eli voiko niitä sakkoja tulla kortin rajojen ylityksestä?

TOIVONEN MARTTI 11.04.2014 18:47

Ei ajeta samaa tietä, Timppa. Ulosajo tapahtuu tuosta terminaalin edestä Östra Tegelviksslingan -kadulle eikä siinä taida olla kovin paljoa tilaa. Mutta voihan sitä aina ajaa ulos ja tulla tuohon lähtöruudukkoon yöksi, ei siinä ennen aamulaivan checkiniä mitään tapahdu.

Nuo kauempana olevat parkkipaikatkin taitaa olla kolmen tunnin aikarajalla. Kaupungissa on kyllä myös 24 tunnin maksupaikkoja, esim. täällä https://www.google.fi/maps/@59.349462,18.080552,3a,75y,327.07h,77.14t/data=!3m4!1e1!3m2!1s0_QVl9b6cnidRrugVwUMGQ!2e0?hl=fi on mukavan rauhallinen parkkipaikka puiston reunassa. Ja onhan noita pitkin kaupunkia, katsoo vaikka http://www.stockholmparkering.se/ mot

EEROLA TEEMU 11.04.2014 20:48

Haliselle sen verran, että niillä on Saksassa tarkastuspisteillä nettiyhteydet, mistä katsovat kunkin auton tekniset tiedot, mm. sallitun kokonaispainon. Sen mukaan katsotaan, onko ylikuormaa. Mittaustoleranssi painossa on 5%. Se ei merkitse välttämättä, että kuormaa saa olla 5% enemmänkin, koska mittausvirhe voi olla toiseenkin suuntaan. Yleensä kuitenkin asiakkaan eduksi ne mittarit on kalibroitu.

Olen kuullut, että suomalaisella B- kortilla saa jatkaa ajoa vaikka nyt sen Ducato Maxin sallitun, esim. 3,85 tonnin kuormalla. Ei niitä suomalaiset rekisteriotteet kiinnosta (kun jostain ex itäblokista tulee vaikka minkälaisia otteita). Saksassahan oli jotain 1990, mihin mennessä hankitulla B- kortilla saa ajaa 7 tonniin asti. Eivät ole yhtä nipoja kuin ruotsalaiset. Itävalta on sitten yksi rankimmista ylipainon sakottajista ja nipottajista, mutta siitähän ei ollut nyt kysymys.

HALINEN HARRI 12.04.2014 11:05

Anteeksi tuo nimisekoiluni!

HAAPANEN TIMO 12.04.2014 13:01

Aili! En pysty vastaamaan yksityisviestiisi koska tällä palstalla on systeemi missä klikataan yksityisviestit sallituiksi. Löydät ko. kohdan vasemmalta ylhäältä paikasta 'Omat tiedot'

Martin vastaus varmaan auttoi asiassa.

@timppa

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.