Mikä kortti ?i Acsi kortti vai Uusi Europa kortti.

SAVOLAINEN TOIVO 05.02.2014 16:22

Käyttäjän lisäys viestiin 5.2.2014 klo 16:25:29 Karkasi käsistä.

Minkalaisia kokemuksia näistä camping korteista.

Olisi kiva tietää,joilla nämä on ja ovat niitä käyttäneet viime vuosina Euroopassa.

Terveisin,keväällä taas reissuun.

HAAPANEN TIMO 05.02.2014 16:48

Keväällä?? ACSI-kortista ei ole mitään hyötyä sesongin aikana. Kesä-, heinä-, ja elokuu ovat sesonkia, tarkemmin en äkkiseltään löytänyt.

http://www.eurocampings.net/fi/ylim%e4%e4r%e4inen-informaatio/campingcard-acsi/l10-n621.2009/

Jos ajaa Ruotsissa kannattaa mun mielestäni hankkia CKE-kortti, koska se kelpaa siellä ja enenemässä määrin koko euroopassa.

http://www.camping.fi/template_page1.asp?sua=2&lang=1&s=500

@timppa

JANHONEN MATTI 05.02.2014 16:50

Tässä korttiasiassa varmaan mielipiteet hajoaa.

Itse muutaman reissun tehneenä, jotka reissut ajallisesti ovat tapahtuneet keväisin ja syksyisin eli matalan sesongin aikaan. Tällöin korteilla ei ole ollut merkitystä.

Tuota uutta korttia ei ole kysynyt kukaan ja kun olen esittänyt ACSI-kortin niin respan virkailija sanoo, että pistä pussiisi. Saat paikan ilman korttia samaan hintaan tai halvemmalla.

Olenkin tullut siihen tulokseen, että Visa on paras kortti, niin ja tietysti in cash, se toimii aina.

Ps. Meidän oma jäsenkortti toimii hyvin sisäänkirjautumistilanteessa kun siinä on nimi ja osoite. Pitäisi vielä tussilla laittaa siihen auton rek. numero niin kaikki tarvittavat tiedot olisi siinä.

VALORANTA JUHA 05.02.2014 17:06

Samaa mieltä Matin kanssa, syksystä lähtien reissun päällä ja Acsista ei mitään hyötyä, pari kertaa saanut CCI:llä 5 tai 10% alennuksen. Parasta vois olla entisaikojen oman maan rahat, irvistellen ottaa eurot, mutta sillä ne parhaat alet saa edukseen.

LAURILA MIKA 05.02.2014 19:31

Kyllä me olemme useana keväänä/kesänä käytetty acsi korttia .Meillä ei ole mitään pahaa sanottavaa siitä .Sillä on suuri merkitys missäpäin eurooppaa reissaa ja minkälaisella kokoonpanolla ,eurooppaan kuuluu muitakin maita kuin Espanja ja Portugali .

BERG LEIF 05.02.2014 20:29

Europassa ACSI alennukset on saatu juhannukseen asit. Muina aikoina sekä EI ACSI campingeilla CCI on kysytty. CKE-kortista ei käyttöä muualla kuin Ruotsissa.

KATEISTO EERO 05.02.2014 20:47

Jos matkailet Euroopassa muulloin kuin keskikesällä, ACSI-kortti on ehdoton. etenkin Länsi-ja Etelä-Euroopassa.

HAAPANEN TIMO 05.02.2014 21:10

Jaaha, se ACSI toimii juhannukseen asti. Kyllähän aloittajan se sitten kannattaa kevätmatkalle hommata.

@timppa

TOIVONEN MARTTI 06.02.2014 10:03

Siis tuo ACSIkortin alennusaika riippuu kämppäristä. Kukin määrittelee itse mikä on alennusaika ja erot on tottakai aikamoiset. Kunkin alennuskausi näkyy kämppäriluettelosta. mot

NYYSSÖNEN KAJ 06.02.2014 10:09

Parhaiten on Visa ja Master Card toimineet panttina respassa edellisvuoden SFC-kortti. CCI- kortilla en sesongin ulkopuolella ole missään saanut mitään alennusta.

ALAKULJU AULI 06.02.2014 11:57

Meidän nyt melkein kolmen vuoden ja ympärivuoden kokemuksen mukaan useimmin ja suurimman alennuksen saa Adac:n kortilla täällä keski- ja etelä Euroopassa. En tiedä pidetäänkö meitä sitten saksalaisina ja kun meillä on Adacin kansainvälinen leirintäkortti niin vaikuttaako sekin sitten asiaan?

Adacin kortissa on myös tuo Key-kortti, onko silläkin sitten ollut merkitystä alennuksen saantiin, tiedä?

Sesonki ajat vaihtelevat suuresti, ei voi sanoa että sesonki on vain heinä- ja elokuu. Sesonki aikoja on myös paljon ympäri vuoden ja se voi vaihdella kuukaudenkin aikana eli aika usein myös käy ettei mitään alennusta saa millään kortilla, hyvin usein. On hyvin liikkuva ja muuttuva käsitys, sesonki aika ja alennukset. Siihen varmasti vaikuttaa hyvin paljon alue, missä paikka on ja arkipyhät, joita on paljon enempi kuin Suomessa täällä keski- ja etelä Euroopassa, koululaisilla on usein myös viikon lomia jolloin on sesonki aika.

Acsin kortilla alennuksia on näyttänyt saavan parhaiten Kroatiassa ja Espanjassa.

Minun mielestä jos tulee muutaman viikon ressulle, ei välttämättä edes kortin hintaa saa takaisin. Tietysti jos kyttää ja syynää tarkasti, kiertää vain noita Ascin alennus alueita niin silloin voi saada? Mutta monesti olen ajatellut, että Adacin alennuksella saa suunnilleen samaan hintaa olla laadukaamalla alueella kuin samaan hintaan Ascin alennus alueella. Olen myös nähnyt, että eläkeläisalennuskin on ollut, niitä kannattaa kysyä.

Sitä en tiedä, että jos aiheuttaa toiselle osapuolelle vaikkapa leirintäalueella vahinkoa mikä kortti tuossa tilanteessa parhaiten auttaa ja korvaa? Luulen, että Adacin.

On täysin sattumaa saako mitään alennusta millään kortilla, sen olemme niin monesti todenneet. Paras kortti taitaa olla se pankki- ja luottokortti näissä asioissa, sillä voi maksaa yönsä mutta ei aina silläkään.

Netistä löytyy Ascin ja Adacin sivuilta alueet ilmaiseksi ja myös monilta muilta sivuilta.

JANHONEN MATTI 06.02.2014 12:52

Koko kortti- ja shekkihomma on mielestäni pielessä. Alun pitäenhän homma meni niin, että palvelun käyttäjä oli karavaanari ja palvelun tuottaja eli camping-alueen ylläpitäjä ja kolmannen korvapuusti. Nyt tähän väliin on ängennyt kaiken maailman suoneniskijät ja pelin maksumiehiksi on joutuneet karavaanarit, koska muita maksajia ei ole.

On tullut jos jonninlaista kortin ja chekin ja alennuslipukkeen myyjää. Miten nämä liittyy itse matkustamiseen, ei mitenkään. Pelkkä karavaanarille aiheutuva lisäkulu, jota lisäkulua markkinoi jopa alan liitot vaikka niiden nimenomaan pitäisi valvoa jäsentensä etua.

Hommanhan pitäisi mennä niin, että SF-Caravanin jäsenkortilla saa alennuksen (vrt. ADAC) eikä niin, että SF-Caravanin erikseen myymällä/välittämällä kortilla saa alennuksen. Mitä järkeä tässä on? Ihan saman verran kun tuossa camping-alueiden pakkomyymällä Camping Key Europe -kortissa. 50 sentin arvoisesta muoviläpyskästä maksettu 10-15 euroa + vuotuinen voimassaolomaksu on silkaa lisähintaa camping-maksun päälle, ei muuta.

Karavaanarin ja camping-alueen pitäjän väliin on näillä järjestelmillä luotu selkeä lisäkulu. Hyvä esimerkki on camping-shekit. Niitä myydään tiettyyn nimellishintaan karavaanareille, joka saa shekkiä vastaan palvelua tiettynä rajattuna aikana. Arvatkaapa mistä arvosta camping-alueen pitäjä voi myydä maksuna vastaanottamansa shekit järjestelmän ylläpitäjälle. Kyllä siinä välissä käsi käy. Eikä tässä suoneiskusta ole syyttömiä luottokorttiyhtiötkään, jotka perivät transaktiokustannuksia niin tuotteen myyjältä kun ostajaltakin.

Ei ihme jos camping-alueiden pitäjät suosivat aiempaa enemmän suoraa rahalla tai luottokortilla ostavia, ja ovat lisääntyvissä määrin valmiita antamaan suoraan asiakkaalle korttikauppaa suurempia alennuksia. Hyvä näin.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 06.02.2014 13:36

Tuossa lokakuulla 2013, siis muutama kuukausi sitten, käytiin vastaava keskustelu. Pane viestihakuun CKE, tulee tekstiä.

Itse muistaakseni totesin, ettei CKE:tä pahemmin tunneta Euroopassa (itsellä kokemusta n. kymmenestä maasta), vaan kaikkialla kysyivät CCI:tä.

Parhaiten itse pärjäsin passilla ja euroilla.

YLITALO ASTA 06.02.2014 14:51

Joululomalla 10 vrk samassa paikassa. Maksettu käteisellä 2 aikuista, yksi lapsi ja 2 koiraa 12 euroa vrk. Ei ole tingitty . Naapuri tontin saksalainen tarkka käytti tietysti acsi korttia ja maksoi 2 aikuisesta samaan aikaan 14 euro vrk.

Ja täällä päin poliisi ohjeistaa aina lomakauden alussa ettei mitään virallista henkilöllisyystodistusta tai passia saa antaa pantiksi minnekkään. Eikä nuo ole kyllä koskaan kyselleetkään.

T : Masi

Käyttäjän lisäys viestiin 6.2.2014 klo 14:53:02 P.s. Ainuat maat jossa on jotain korttia kyselty on olleet ruotsi ja tanska. Ja jos on vaadttu ollemme äänesttäneet matka jatkumisen puolesta

HÄNNINEN JUKKA 06.02.2014 15:24

CCI - kortti lienee ainoa, johon sisältyy Lloydsin vastuuvakuutus. Aika painava kriteeri muihin verrattaessa, ja käy kaikkialla ja jollei, niin eikun muualle.

Jos aiheutat vahingossa toiselle vahinkoa, niin mikähän näistä kymmenestä muusta kuin juuri CCI: sisältyvä vakuutus korvaa tapahtuneen ? Minusta tuossa jo on riittävä peruste unohtaa muut, paitsi Acsin jossain määrin.

AHJOS TIMO 06.02.2014 15:52

Kysymys Auli Alakuljulle: Oletteko liittyneet ADAC:in jäseniksi vai tarkoitatko sellaista nimetöntä korttia, joka tulee ADAC:in kirjojen mukana jokaiselle kirjan ostajalle ilman eri maksua?

JANHONEN MATTI 06.02.2014 15:57

Nuo kortteihin liitetyt vakuutukset on huuhaata. Luodaan olemattomasta uhka ja siihen tarjotaan rahalla tuotetta.

Jo tuo korttimaksun suuruus kertoo siitä, että vakuutustapahtumia ei ole, eikä ole korvattavaakaan. Itse asiassa vaikea kuvitella tapausta jossa tarvitaan vakuutusta - siis muuta vakuutusta mitä jo jokaisella muuten on. On auton liikennevakuutus, kasko, vapaa-ajan vakuutus, matkavakuutus jne, Se on riittävä.

HAAPANEN TIMO 06.02.2014 16:54

Jos joku ACSI:n tilaa, kannattaa huomioida millä kielellä haluaa opasta lukea.

Vapaa-aika myy saksalaista: http://www.vapaa-aika.com/acsi-2014-alennuskortti-ja-leirinta-alueopas.html

Vicarious englantilaista: https://www.vicarious-shop.com/2014-ACSI-CampingCard.html

Karavaanarit ruotsalaista joka oikeasti on tanskalainen, koska ruotsalaista ei ole olemassa: http://www.karavaanarit.fi/leirintamatkailu/leirintakortit-ja-shekit/acsi-kortti/

Webshop.acsi myy kaikilla viidellä kielellä jotka ovat valittavissa: http://webshop.acsi.eu/en/campingcard-acsi/campingcard-acsi-2014.html

Hinta postikuluineen kaikissa n.23 €

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 6.2.2014 klo 16:58:27 Kuudentoista euron CKE:n ostaminen ei tunnu näissä hommissa mitään, kortti on aivan OK ja Ruotsissa ei tarvitse kämppäreitä vältellä.

HÄNNINEN JUKKA 06.02.2014 17:47

Huuhaatahan ne vakuutukset aina on - varsinkin kun ei koskaan kellekään mitään vahinkoja satu.

" Nuo kortteihin liitetyt vakuutukset on huuhaata. Luodaan olemattomasta uhka ja siihen tarjotaan rahalla tuotetta. "

Luodaan olemattomasta uhka - voi jösses !

Mistäs olemattomasta ja miten tässä nyt uhkaa luodaan ? Vaikea tietysti vastata kun kyse on olemattomasta. Samoissa hinnoissa se pyörii ikivanha ja kaikkialla toimiva CCI - kortti, kuin muutkin. Painoarvostahan on kyse, ja siinä CCI on aina ollut ja tulee olemaan ehdoton ykkönen.

FICC-ralleissa ym kansainvälisissä tapahtumissa käännytetään portilta veks, jollei sitä nimenomaan CCI korttia löydy. Muut läpsyt nyt ei vaan ihan yksinkertaisesti kelpaa. Sopii googletella.

SAVOLAINEN TOIVO 06.02.2014 17:54

Kiitoksia paljon mielipiteistä,joita on yhtä erillaisia kuin meitä reissaajiakin. Todella me teemme aina kevätmatkan huhtikuun puolivälin jälkeen ja juhannuk- seksi tietenkin kotiin. Olemme tähän asti käyttäneet shekkejä,mutta tuli nuo kortit tuossa kuvasta mieleen.

Kevättä kaikille!

HAAPANEN TIMO 06.02.2014 18:26

Vakuutuksesta olen samaa mieltä Matin kanssa, ainakin mulla on niin monta omaa, ettei se kortin vakuutus ehdi mukaan. CKE:ssakin moinen on.

''Camping Key Europe -korttiin sisältyy koko perheen tapaturmavakuutus Voimassaolevaan Camping Key Europe -korttiin sisältyy vakuutusosakeyhtiö SOLID´in tapaturma- ja vastuuvakuutus koko perheelle leirintäalueella. Vakuutus on voimassa sisäänkirjoittautuneelle asiakkaalle ja hänen perheenjäsenilleen mukana olevilla leirintäalueilla, lomakylissä ja hotelleisa koko Euroopassa. Vakuutus on voimassa lisääksi Turkissa ja Marokossa.''

@timppa

ALAKULJU AULI 06.02.2014 19:24

AHJOS TIMO, meillä on juuri tuo kirjojen mukana tullut nimetön kortti. On saatu jopa 10e yö alennusta sillä. Sitä en tiedä mikä siihen vaikuttaa. Ovatko ne noita asioita joita ylhäällä jo mainitsin. Me, kun liikutaan ympäri vuoden ja viime vuonna 90 yötä mökkiautossa vietetty, niin kumpikin kortti on hyvä olla mukana. Voiton puolella varmasti reilusti ollaan. Korttiahan ei tarvitse, että pääsee leirintäalueelle.

Kummasakaan Ascin ja Adacin peruskortissa ei näyttäisi olevan vakuutusta. Ainoastaan Adacin jäsenilleen myöntämässä Camping Key Europe ja ACSI Club ID korteissa on vakuutus. Niin ymmärsin.

Aika usein olen näinä vuosina miehelle todennut, että taas oli parempi kortti Adacin vaikka toista ne siellä Karavaanareissa väittävät. Tämä on meidän kokemus ja halusin kertoa.

HAAPANEN TIMO 06.02.2014 19:48

Tuossa on luettelo ADAC- alennuksista: http://campingfuehrer.adac.de/campcard/files/adac_campard_paetze_stellplatzfuehrer_2014.pdf

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 6.2.2014 klo 20:03:17 Ja jos Stellplatz- tai kämppärioppaan haluaa tilata ei ADAC myy sitä ulkomaille: http://www.adac-shop.de/index.php

Mutta Amazon myy: http://www.amazon.de/ADAC-Stellplatzf%C3%BChrer-2014-Campingf%C3%BChrer/dp/3862070093

AHJOS TIMO 06.02.2014 20:33

Myös Autoliitto myy Adacin kirjoja karavaanareille samalla jäsenhinnalla kuin omille jäsenilleen. Tarkemmin: http://www.kauppa.autoliitto.fi/

HÄNNINEN JUKKA 06.02.2014 21:52

Kukahan onnistuu vielä paremmin ohittamaan sen tosiasian, että CCI on se ainoa kortti, jota yksikään toinen läpyskä ei voi ohittaa, tahi panna paremmaksi. ?

Eiks toi CCI = caravan card international nyt ihan riittäisi. Vetoan edelleen ajat sitten sovittuun kansainväliseen karavaanareiden liiton yksimieliseen sopimuksiin CCI-kortin riittävyydestä ihan joka paikassa.

Kallistan korvani vasta, kun joku todistettavasti kertoo CCI - kortin pätemättömyyden muualla kuin Camping Hevonperseenmutka-Hossan leirintä alueella.

Ootte te sitkeitä sissejä. Motto: iske, iske pääsi seinään. Fidyyt yksilön järjestä, ja sen käytöstä. Uskokaa mihin uskotte, mutta tämä ei nyt enää ole muuta kuin inttämistä, kun totuus on ajat sitten CCI:n hyväksi sanottu ja todistettu

Muita mielipiteitä ?.

Käyttäjän lisäys viestiin 6.2.2014 klo 22:20:22 Mainitsin tämän vakuutusasian mm. siksi, että miksi ihmeessä pitäisi vongata muiden korttien perään, sillä CCI kortissa on ihan kaikki tarvittava, vakuutuksia myöten.

Ja kuten sanoin, kansainvälisiin tapahtumiin kelpaa vain ja ainoastaan CCI-kortti. Kuten se CCI-kortti myös todistaa kansainväliseen karavaanarilittoon kuulumisen. Acsi tai hurrikortti eivät siihen riitä.

Mitä ihmettä tässä päivänselvässä asiassa on jänkäämistä ?

Janhonen aiemmin esitti, että kortteja myydään vakuutushoukuttimilla. Mees Janhonen Acsi-kortilla tai, tai svedu, tai SFC-jäsenkortilla yrittämään sisäänpääsyä kansainvälisisiin tapahtumiin, tiukka portsari nakkaa uukkaria, eikä kuuntele selityksiä pykälästä olematon numero se ja se numero sejase.

JANHONEN MATTI 06.02.2014 22:20

Sillä ole mitään väliä mitä jotkut liitot on sopineet, kun eivät ole sopineet siitä camping-alueiden kanssa. Se on camping-alue kun määrittää käytännöt. Asian totuuden hetki on siinä tapaamisessa, joka tapahtuu respan tiskillä rekisteröitymisen yhteydessä karavaanarin ja virkailijan välillä.

Ei ne camping-alueet mitään kortteja kaipaa, ne kaipaa rahaa tai luotokorttimaksun tililleen. Muutamalla camping-alueella olen käynyt ja ei siellä muuta kysytä kun nimi (selviää SF-Caravanin kortista), auton rekkari ja pitkäänkö olette, montako henkeä ja jos oleskeluaikaa ei osaa tarkasti sanoa, niin vastaus on nou proplem.

Schengenin jälkeen alueelle rekisteröinti on käynyt selvästi helpommaksi. Edes toisen henkilön nimeä ei enää juurikaan kysytä, passia vielä vähemmän. Tuolla maailmalla näköjään ymmärtävät mitä tarkoittaa ihmisten vapaa liikkuminen Schengen-alueella. Toista se on täällä lomake-Suomessa.

Käyttäjän lisäys viestiin 6.2.2014 klo 22:25:39 Minä en suurin surmin mene mihinkään kansainvälisiin tapahtumiin, en kansallisiin tapahtumiin, en edes treffeille. Pois se minusta. Sieltä ei aitoa karavaanarielämää löydä edes tikulla kaivamalla.

Kotkat ei lennä parvessa!

HÄNNINEN JUKKA 07.02.2014 01:27

Kotkat lentävät yksilöllisesti.

Niin se vaan on kämppärikohtaista miten missäkin menetellään.

Jos Suomessa yliregoidaan, niin "tuolla maailmalla" alireagoidaan.

Shengenillä ei tässä jutussa ole höykäsen pöläyksen merkitystä, ei ole koskaan ollutkaan. Paha ajatusvirhe sotkea Shengen tähän, 99% kämppäreistä vähät välittää mistään määräyksistä, kunhan asiakas maksaa, turvaväleistä 5 veisaten ja muutenkin ylejään mistään muusta välittämästä kuin jokapäiväisestä maksusta.

EU ja Shengen ovat sentään aikaansaaneet yhden todella ison asian: ei tarvi pläträtä eri maiden rahoilla, Eurolla pärjäilee huomattavaisesti helpommin kuin 15 v sitten.

SUOMI SEPPO 07.02.2014 09:20

Taaskaan "ei ymmärrä". Joko hurrit vihdoinkin hyväksyvät CCI-kortin tai jopa ilman kortteja ? Meidän yöpymiset loppuivat pohjoismaisilla eripakkokorttialueilla kun lompsa on jo ihan täynnä kortteja (nyt jopa 3xACSI .-) ) Itse olen kokenut hyväksi CCI ja ACSI-alennuskortti yhdistelmän. CCI:llä respa osaa kirjoittaa tietoni ylös ja sitten kortti sinne kaniin, niin voi maksaa lähtiessä laskunsa pois. ACSI:lla saan näin kielitaidottomanakin (myös tinkimistaidoton) tietää etukäteen mihin hintaan ja missä palvelunsa myyvät. Voi olla että osaava saa halvemmalla,mutta kun ei osaa. @seppo

JANHONEN MATTI 07.02.2014 11:30

Kovin vähän tuntuu Jukka tietävän häntäkin koskevasta Schengen-sopimuksesta ja sen vaikutuksesta karavaanarien liikkumiseen tai paremminkin sopimuksen vaikutuksesta liikkumista rajoittavien tekijöiden poistumiseen.

Kun sinä opetat minua palstanpäistä niin sallinet, että minä opetan sinua asiakysymyksessä. Pysytään siten paremmin kukin omalla tasollamme.

Schengen sopimus allekirjoitettiin 14.6.1985 pienessä 400 asukkaan Schengenin kylässä Mosel-joella olleessa jokilaivassa hyvin lähellä joessa olevaa Saksan, Luxemburgin ja Ranskan rajamerkkiä. Paikan valinta tuskin oli sattuma. On tullut joskus jopa käytyä tuolla Schengenin pienessä kylässä.

Schengen sopimuksella luotiin erityinen Schengen alue jossa tarkastukset siirtyi ulkorajoille. Schengen sopimus on sittemmin otettu osaksi EU:ta, ja sopimusalueeseen kuuluu jo 26 maata, mutta edelleen sopimus muodostaa sen oikeudellisen perustan jolla toimitaan sekä Schengen maiden kesken että alueeseen kuulumattomien maiden kesken.

Karavaanarien kannalta sopimuksella on monia myönteisiä merkityksiä mm. se, että ulkorajatarkastukset jäi pois. liikkuminen maasta toisen kävi helpommaksi. Ja kun oltiin "EU-kansalaisia" niin tullitarkastukset sisärajoilla jäi sisämarkkinoiden luonnin (1986) jälkeen pois.

Sopimuksen myötä tuli oleskeluoikeus toisen maan alueella ilman rekisteröitymistä 3 kk ajaksi jne. (Tämä ei koskee bisnestä tekeviä.) Ja ennen kaikkea yleissopimuksen 1 artiklan mukaan sopimuksessa määriteltiin kuka on Schengen alueella ulkomaalainen. Sopimuksen mukaan "ulkomaalainen on muu henkilö kun Euroopan yhteisöjen jäsenvaltioiden kansalainen". Tämä seikka on jäänyt monelta huomaamatta. Ts.emme ole ulkomaalaisia Schengen alueella liikkuessamme. Tästä seurasi, että kun ihmisillä on vapaa liikkumisoikeus Schengen alueella niin monet camping-alueet vähät välittää matkustajien kirjaamisesta. Kirjaamiset camping-alueilla on nykyisiin lähinnä omiin talouden seurantajärjestelmiin perustuvaa kirjaamista. itsekin sain kolmen joulukorttia Kroatiasta, Italista ja Espanjasta joissa toivoteltiin hyvää joulua ja hyvää uutta vuotta ja ennen kaikkea sitä, että muistathan meidät kun tulet taas tännepäin. Tähän sitä jäsenkortissa olevaa osoitetta tarvitaan, ei muuhun. Vaikka EU onkin valtio ilman kansaa, niin EU-kansalaisia kuitenkin olemme mitä liikkumisen tulee. Ja homman reunaehdot määrittää Schengen sopimus.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.