Suomessa kirjoitetulla reseptillä alkaa saada lääkkeitä myös ulkomailla

AHJOS TIMO 13.12.2013 12:34

Kauppalehti:

"Ensi vuoden alusta lukien potilas voi hankkia lääkkeitä Suomessa kirjoitetulla lääkemääräyksellä myös muiden EU- ja ETA-maiden apteekeista. ... Hallitus esitti lääkelain muutoksenvahvistamista eilen torstaina. Tasavallan presidentin on tarkoitus vahvistaa laki tänään.

Potilaan on itse pyydettävä lääkäriltä eurooppalaista lääkemääräystä. Potilas maksaa itse kokonaan Suomen rajojen ulkopuolella ostamansa lääkkeet ja hakee myöhemmin korvausta Kelasta. "

Koko artikkeli: http://www.kauppalehti.fi/etusivu/pian+suomalainen+resepti+kay+eu-maiden+apteekeissa/201312585847

Olisi hyvä, jos e-resepti-järjestelmästä http://kanta.fi/ voisi itse tulostaa myös reseptin eurooppalaisen version, ettei sen saamiseksi tarvitsisi varata lääkärin vastaanottoaikaa.

HALINEN HARRI 13.12.2013 12:55

Pitäisi sada kuva apteekkarin kasvoista kun tarjotaan helmikuussa suomalaista reseptiä. Sieltä tulee korvaava lääke italialaiseen Berlusconi- verenpaineeseen kun alkuperäinen resepti on tanskalaiselle sokeritauti-insuliinille.

HÄNNINEN JUKKA 13.12.2013 13:51

Oikeassa olet Harri. Eri maissa on lääkkeillä eri kauppanimet. Ratkaisuna tähän on ottaa vanha paketti/tuoteseloste mukaan, tai sitten tulostaa lääkkeen koostumus ; lääkeinfo.fi.

Muuten taas yksi EU:n tuoma terve edistys.

Lääkkeet ovat kaikenlisäksi monissa maissa huomattavsti suomalaisia vastaavia kalliimpia. Ja Kelahan sitten jälkikäteen korvaa osan.

TOIVONEN MARTTI 13.12.2013 14:51

"Lääkkeet ovat kaikenlisäksi monissa maissa huomattavsti suomalaisia vastaavia kalliimpia. Ja Kelahan sitten jälkikäteen korvaa osan."

Mielenkiintoista. Mistä tämmöinen tieto löytyy? En ole tarvinnut lääkkeitä mutta kaikenlaiset luontaistuotteet yms. on olleet täällä Farmaciassa halvempia.

mot PS. 'Täällä' on siis mm. muualla kuin Suomessa

AHJOS TIMO 13.12.2013 15:08

Lääkärin ei tarvitse kirjoittaa reseptiin tuotteen kauppanimeä vaan hän voi yhtä hyvin kirjoittaa sen lääkkeen vaikuttavan aineen nimen. Ne ovat eri kielillä niin samankaltaisia, että apteekissa kyllä ymmärretään.

Mutta huom! Uudessakaan systeemissä ulkomailla ei kelpaa suomalaista apteekkia varten kirjoitettu resepti vaan pitää olla erityinen eurooppalainen resepti. Suomessahan paperireseptejä ei enää paljon kirjoiteta ja pian lääkärit menettävät kokonaan oikeuden kirjoittaa niitä, ellei yksityispraktiikkaa pitävien lääkärien protestia oteta huomioon. Heille aiheutuu e-reseptien kirjoittamisesta kohtuuttoman suuret järjestelmäkustannukset.

HÄNNINEN JUKKA 13.12.2013 16:24

Sorry Martti ja muutkin, kuishan se nyt noinperinnurinnarin ja väärin lipsahti. Hyvä ja kiitos kun korjasit, siis täällä ( Farmacia Olhao, Algarve,Portugal) huomattavasti halvempia kuin Suomessa.

Vitamiinit on sitten eri asia. Minusta ne ovat täällä kalliimpia, tarjonta vähäisempää ja pakkauskoot pieniä. Ostinkin Farmaciasta viime keväällä Bio-Karotin-Pharma-Nord tuotetta ja hinta oli täällä liki tupla, suomalaisesta Säästöpörssistä nyt syyskuussa vuoden tarpeet hankittuani.

Sitten Timo, kun net resetit sitten vain tietojärjestelmään kirjataan, niin mitenkäs se tänne Farmaciaan saadaan ? Läppäri tai aipatti kainalossa jonoon - ei kai ?

HALINEN HARRI 13.12.2013 16:42

Ainakin nyt syksyllä ns. käsikauppalääkkeet olivat viime vuodesta nousseet Aurinkorannikolla lähes Suomen hintoihin, jonka seurauksena totesin ettei niitä kannata sieltä kuljettaa muutaman kymmenen centin takia. Vanhempi hlö tarvitsee luuston avuksi kalsiumia ja suonen vedon ehkäisyyn magnesiumia. Tälläistä yhdistelmälääkettä en parista Farmasiasta löytänyt vaan kumpaakin piti ostaa erikseen. Näin se tuli kallimmaksi kuin riittävä suomalainen annoskoko mutta kalsiumia sai lähes kaksinkertaisen annoksen tarpeeseen nähden Tabu oli vaan 20 centtisen kokoinen joten varovasti nieltävä.

AHJOS TIMO 13.12.2013 18:16

Jukka Hänninen kysyi: "Sitten Timo, kun net resetit sitten vain tietojärjestelmään kirjataan, niin mitenkäs se tänne Farmaciaan saadaan ? Läppäri tai aipatti kainalossa jonoon - ei kai ?"

Varmaankin se euroopparesepti on aina paperilla.

Ulkomailla asuville tiedoksi: Kun Suomessa on saanut e-reseptin, apteekissa ei lääkettä ostaessa tarvitse esittää mitään muuta kuin Kela-kortti. Farmaseutti näkee koneeltaan kaikki tarvittavat tiedot ja tulostaa lääkepakkaukseen liimattavan tarran, jossa on annosteluohje, potilaan ja lääkärin nimi yms. Julkisella puolella tämä on ollut todellisuutta jo viime vuodesta alkaen, ainakin pääkaupunkiseudulla. Pienillä yksityislääkärien vastaanotoilla annetaan vielä paperireseptejä.

Käyttäjän lisäys viestiin 13.12.2013 klo 18:18:06 Potilas näkee omat reseptinsä osoitteesta http://www.kanta.fi

Käyttäjän lisäys viestiin 13.12.2013 klo 18:18:16 Potilas näkee omat reseptinsä osoitteesta http://www.kanta.fi

YLITALO ASTA 13.12.2013 18:41

Ihan vain näin ulkomailla asuvana ja suomeen veroja maksavana kela on ottanut kortin pois jo vuosia sitten. Eli ei sitä voi esittää. Mutta maksu talkoisiin kyllä pitää osallistua.

T: Masi

AHJOS TIMO 13.12.2013 20:13

Kyllä apteekissa kelpaa muukin henkilöllisyystodistus lääkkeen ostoon, mutta kassalla vähennetään lääkkeen hinnasta Kela-korvaus vain niiltä, joilla on esittää Kela-kortti.

AHJOS TIMO 19.12.2013 16:05

... löytyvät sivulta http://goo.gl/l18FMy ja siihen linkatuilta sivuilta.

Lääkkeistä käytetään siis kansainvälisiä vaikuttavan aineen nimiä eikä minkään maan kauppanimiä. Kansainväliset nimet on lueteltu edellä mainitulle sivulle linkatulla sivulla

http://www.fimea.fi/lait_ja_ohjeet/euroopan_farmakopea/laakeaineiden_nimet

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.