ViaBox Puola

HAAPANEN TIMO 28.10.2013 18:26

Laitanpa karttalinkin esiin jos joku on vielä vaunulla tai painavalla autolla Puolan kautta alas menossa.

http://goo.gl/maps/2KqZO

Harvassa on pohjoisrajan paikat. Kartassa on kuva rajan kioskista josta laitteen saa.

@timppa

HONKANEN JAAKKO 28.10.2013 19:12

Kyllä toi Puolan läpi ajo yhtä "hepreaa" rajalla pohjoispäässä, Näytin tullivirkailijoille rekisteriotetta yhteispaino 4,7 tonnia.Näyttivät lappua että klo.8 - 20 saa ajaa maksutta. Niin me ajoimme läpi Puolan tänne Etelän lämpöön. Tiijä nyt mikä oikein mikä väärin kun lähtee täältä Joulun viettoon Pohjolaan ? Tarviiko Boxia vai ei ?

HAAPANEN TIMO 28.10.2013 19:28

Via Tollin sivuilla ei ole minkäänlaista mainintaa kellonajoista. Siellä rajoilla vain ei oikein kukaan tiedä boxista. Tuurilla menit, 700 euron rikemaksu ellei boxia ole.

Pitää huomata etteivät ne maksutiet, joissa kaikilta autoilta kerätään maksu manuaalisesti, ole ainoita maksullisia, boxi piippailee siellä sun täällä eikä oikein mistään tiedä olevansa maksullisella väylällä.

@timppa

HONKANEN JAAKKO 28.10.2013 20:06

Siis kotia tullessa Saksasta - Latviaan laivalla hinta 220 euroa ei tarvi mennä Puolaan seikkailemaan.

HAAPANEN TIMO 28.10.2013 20:29

Olitko pohjoisrajalla jonain muuna aikana kuin ma- la klo 08.00-20.00? Jospa tullimiehet näyttivät sen pienen kioskin( kuva kartassa) aukioloaikoja, tullille boxin myyminen ei kuulu.

Pari tuntia yhteensä pitää uhrata laitteen hankintaan ja palauttamiseen, ei kannata Puolaa sen takia väistellä.

@timppa

VALORANTA JUHA 29.10.2013 17:57

Mä kävin pohjoisrajalla ja sain ostettua boxin isosta rakennuksesta jossa on Kanttorin lisäksi muitakin rahan vaihtopisteitä ja pyysin latauksen edestakaisin sekä maksoin Visalla.Pyysivät säilyttä kuitin että saavat maksettua palautettaessa tilille,katotaan sitten

HAAPANEN TIMO 29.10.2013 18:15

Siellä on sitten kaksi paikkaa josta laatikon saan, tuosta kipsasta saa myös. http://goo.gl/maps/QO8QY

Paikat tunnistaa puna/valkoisesta Via Toll kyltistä.

@timppa

KORSIJÄRVI SEIJA 30.10.2013 00:17

Hienoa Timo että näet vaivaa niin monenlaisten asioiden selvittämisessä meidän muiden hyödyksi. Joo, kyllä me tuolla keltaisella kipsalla kolisteltiin silloin Slawaan mennessä, vaan eipä siellä ketään ollut lauantai-iltapäivällä elokuun alussa emmekä mistään matkan varrelta sitä sitten ennen Slawaa saaneetkaan...Slawaan ajelimme maksuttomia teitä pitkin ja ostimme boxin sieltä. Boxin palautimme kuitenkin seuraavana päivänä kun kuulimme ViaTollin henkilökunnalta että matkalla, josta aioimme Slawasta siirtyä tsekkeihin, ei ollut minkäänlaista maksullista "pätkää". Että kyllä Puolassa voi aika paljon ajella ilman maksullisia teitä...

NYYSSÖNEN KAJ 30.10.2013 10:25

Ajoimme elokuussa Puolaa ristiinrastiin emmekä ottanee ViaToll boksia. Käytimme Viatoll.pl kotisivun luetteloa maksullisista osuuksista. Sillä pärjäsi. http://www.viatoll.pl/en/heavy-vehicles/list-of-toll-sections Automme kokonaispaino 16 tonnia.

HAAPANEN TIMO 30.10.2013 18:39

Aika hidasta ja hankalaa on maksuteiden vältteleminen.

Tuon boxin kun hankkii, se toimii viisi vuotta, kannattaako joka reissulla edes palauttaa. Eikä sen hankkiminen ole vaikeaa jos löytää paikan mistä saa. Paperit ja luottokortti tiskiin ja aika määrä nimmareita eri papruihin. Virkailijat työksensä niitä jakavat, tosin täkäläisestä rekisteriotteesta eivät kuulemma meinaa osata katsoa painoja.

Tänne pastalle tarvittaisiin kaikki tieto tuosta harmilaatikosta. Niin huonot kokemukset kuin hyvätkin.

@timppa

NYYSSÖNEN KAJ 31.10.2013 09:52

"Tänne pastalle tarvittaisiin kaikki tieto tuosta harmilaatikosta. Niin huonot kokemukset kuin hyvätkin."

Periaattelinen harmi on se että Norjassa, Portugalissa, Itävällassa, Sveitsissä, Puolassa ja kohta myös Suomessa on oma boksinsa. Näin vain ne jotka muistan ja kohta tuulilasi on täynä purkkeja. Katsastusmääräyksiin pitää varmaan lisätä raja montako saa olla lasissa kerrallaan. Helpottaahan tuo maksamista mutta jos minä maksan neljä kertaa joka neljäs vuosi niin on se minusta kohtuutonta.

EU:n tulisi määrätä yksi standardboksi joka käy joka EU maassa. Vertaa siihen että jos joka maahan mennessä pitäisi vuokrata maakohtainen kännykkä.

Lisäksi kun auto kuluttaa 23 L/100km kannattaa mennä Lautalla HKI - Trave väli

LAINE JOUKO 04.11.2013 17:54

Puolan epäkäytännöllinen ja vaikea tietullijärjestelmä.

Ostimme 22.08.13 klo 10.13 Budziskon Viatoll-kioskista yil 3,5 t auto-vaunuyhdistelmälle (2130 + 1500) Boxin ja latasimme siihen minimimaksun. Box 120 zl + 120 zl =240 zl. Vaihdoimme samalla zlotyja, jotta voimme maksaa tietulliostoksemme.Olimme lukeneet näiltä sivuilta, että maksun voi suorittaa vain zlotyilla.Luin äsken, että joku oli maksanut kortilla! Onko se mahdollista? Helpottaisi maksamista. Miten sitten mahdollinen palautus sujuu? Saako kortilla maksetun ja käyttämättä jääneen osan takaisin rahana?

Olimme matkalla Kroatiaan. Ajoimme itäistä reittiä teitä 8,19 ja 9 Barwinekin kautta Slovakiaan. Matkalla on maksullinen osuus tie S19 noin 20 km ennen Rzeszowia. Tämän voi välttää pysymällä tiellä 19, joka kulkee lännempänä Jasionkan kautta Rzeszowiin. Ajoimme tätä kautta etelään mennessämme, joten emme käyttäneet boxia. Ostimme boxin oikeastaan paluumatkaa varten koska oli tarkoitus ajaa Zhyznen kautta teitä 7, S7 Krakovaan ja Warsovaan ja teitä 8, S8 Bialystokiin. Näillä teillä on monta maksullista osuutta. Muutimme kuitenkin paluumatkamme reitin samaksi kuin etelään mennessä. Tulimme 15.10.2013 Barwinekin kautta Puolaan.Tarkoitus oli ajaa Rzeszowin ohi maksullista S19 tietä. Kaupungin eteläpuolella otimme boxin esille tarkoituksena maksaa sillä. Sitten huomasimme, ettemme osaa käyttää sitä. Miten sen saa päälle? Montako painallusta ja piippausta pitää olla, että oikea asetus on päällä auto ja vaunu- yhdistelmälle? Emme uskaltaneet lähteä S19 tielle vaan ajoimme Rzeszowin ja Jasionkan kautta. Viatoll-kartan mukaan S19 tien päättymisen jälkeen noin 2 km:n pääs- sä on BP:n huoltoasema, jolla on Viatoll-palvelupiste. Ajoimme sinne ja yritimme palauttaa boxin ja saada siihen ladatut rahat takaisin. Palvelupisteessä ei puhuttu kuin puolaa. Asiamme ei hoitunut siellä. Nainen vain pyöritteli päätään ja kävi takahuoneessa kyselemässä neuvoa.Puolalaiset ovat unohtaneet asianhoitajien koulutuksen. Jatkoimme matkaa ja ajattelimme hoitaa asian seuraavana päivänä Bialystokin Orlen huoltoasemalla, jolla on Viatoll-palvelupiste. Bialystokissa oli paljon tietöitä ja kiertoteitä sekä avattu uusia teitä. Navimme putosi kartalta ja kun se taas löysi reitin, niin sieltä oli tie katkaistu. Saimme yhdistelmäm juuri ja juuri kääntymään kadulla.Päätimme, että nyt lähdemme rajalle Budziskoon. Rajan kioskilla,josta olimme 2 kk:tta sitten boxin ostaneet asia osattiin hoitaa. Vaikka virkailijat puhuivat vain puolaa, mutta he osasivat tehtävänsä. Saimme panttimaksun ja ladatut rahat zlotyina täysimääräisinä. Meillä oli nyt ylimääräisiä zlotyja.Päätimme käyttää ne polttoaineeseen. Auton nokka takaisin etelään ja tankkaamaan Szypliszkiin. Tarina sai näin onnellisen lopun. Miksi on keksitty näin hankala järjestelmä? Naapurissa Slovakiassa ostetaan huoltoasemalta tarra, joka liimataan etuikkunan oikeaan yläkulmaan. Se on voimassa 10 pv ja maksaa 10€. Unkarissa ostetaan ajoneuvoluokan mukainen tiemaksu, joka on voimassa 10 pv ja maksaa 2975 HUF = n.10,50€. Kun ajaa tullitietä kamerat seuraavat autojen rekisteritunnuksia ja kun on maksut hoidettu voi ajaa huoletta. Itävallassa on sama systeemi käytössä.Puola olisi voinut matkia naapureitaan.

Boxin käytössä olisi oletettavasti tullut painaa boxin nappia 5 sekuntia,jolloin laite olisi aktivoitunut.Sitten olisi pitänyt painaa 2 kertaa, jotta asetus olisi ollut oikein. Voisiko joku viisaampi karavaanari laittaa tähän palstalle ohjeet,jotka tyhmempikin tajuaa.

Hyvää syksyä ja matkailullisia terveisiä. Pidetään pyörät pyörimässä

Jouko ja Pirjo

VALORANTA JUHA 04.11.2013 19:20

Joukolle ja Pirjolle:Laitteen voi ostaa kortilla,kysyivät latauksen määrää ja sanoin arvioidun matkan (EESTAAS) ja sanoivat että säilyttäisin visakuitin ostoksesta ja palauttavansa rahat tilille,toivotaan.Boxi paikoilleen tuulilasiin ja painat kerran läpsäkettä niin että vihreä ruksi syttyy ja sammuu,ja eiku hanaa.Piipitteli telineiden luona ja kun unohdin Unkarin puolella boxin lasiin ilmiotteli ensimmäsessä tarkistus pisteessä kahdella piiauksella ja punaisella ruksilla.Boxin pitäisi olla toiminnassa 5v tiedä sitten toimiiko.Ilmoittelee sitten taas eri piipityksillä kun saldo loppuu niin kuin ohjekirjassa kerrotaan Eli helppo käyttö mutta ostotapahtuma ehkä palautuskin perseestä.Pitäisi olla eun kattava yhtenäinen järjestelmä niin kuin edellä vaadittu onl

HAAPANEN TIMO 04.11.2013 19:34

Mukava kun kirjoitit kokemuksistanne. Eikös teilläkin ole nyt niin, että seuraavalla kerralla homma hoituu helpommin kun on kerran kokeiltu.

Luottokortilla voi maksaa, ja jos palauttaa boxin, korttia hyvitetään.

Tuossa kuukkelilla käännety ohje siitä ettei vahingossa aja 'ei perävaunu' tilassa mikä kai on suurin virhe mitä voi tehdä.

''Ennen tietullit, tienkäyttäjä ajo auton perävaunun yhteensä MPW yli 3,5 t pitäisi pidä viaBOX painiketta yli 2 sekuntia. Yksi vihreä valo signaali "2"-ilmaisin tarkoittaa yksikkö toimii "perävaunu"-tilassa. Jotta voisit vaihtaa yksikkö "no perävaunu" toimintatila, sinun täytyy painaa painiketta uudelleen ja pidä sitä yli 2 sekuntia, kunnes "X"-ilmaisin tuottaa yksi vihreä valo. Yksikkö on edelleen päällä, mutta maksua ei peritä.''

Tuossa käyttöohje: http://www.viatoll.pl/images/manuals/viabox_instrukcja_obslugi.pdf

Rajanaapurien kielillä+englanti.

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 4.11.2013 klo 19:35:20 Juha ehtikin jo sinne, hyvä.

VALORANTA JUHA 04.11.2013 20:57

Ilmeisesti ostotapahtuman yhteydessä boxi kooditetaan perävaunutilaan jolloin ei tarvitse tehdä muutakuin laite lasiin ja asvalttia alle.Kannattenee kuitenkin jo oston yhteydessä painaa painiketta jotta se näyttää vihreää 2:lle.

TORRI JARI 08.11.2013 20:13

Meillä hyvät kokemukset boxista. Rajalta ostimme laitteen aikaa meni n 20 min. Myyjä neuvoi käytön ja erittäin selkeät ohjeet mukana. Boxi lasiin ja menoksi.

Laite oli koko ajan päällä ja vaihdoimme sen mukaan asetusta oliko vaunu perässä vai ei. Rahan lataaminen oli ongelmatonta. Latauspaikassa kerrottiin myös laitteen saldo.

Muutamissa tietullipaikoissa pystyimme ajaa omaa " boxikaistaa" , jolloin maksu veloittui boxista.

Meillä siis hyvät kokemukset boxista ja tuolla se odottaa ensi kesän reissua. Puolaa tuli siis kierreltyä kuukauden verran.

HONKANEN JAAKKO 09.11.2013 20:05

Vastaus timpalle ! Olin päivällä Puolan rajalla ja siitä isosta rakennuksesta kyselin Boxia. Tulomme takaisin laivalla Travenmynkestä- Liepajaan. Laiva lähtee Tiistaina ja Perjantaina. klo.18.00 - seuraavana päivänä 20,30 Liepajassa. Ei tarvi Boxia eikä Diisseliä saa vaikka nukkua ja Puola ohittuu ongelmitta.

KERÄNEN KAUKO 05.12.2013 14:32

Millä laivayhtiöllä? Laittaisitko linkin?

HAAPANEN TIMO 05.12.2013 16:30

Stena siellä ajelee: http://www.stenalinefreight.com/ferry/timetable/

Se oli vaunuyhdistelmältä jotain neljäsataa, auto voisi mennä sitten vähän alle.

@timppa

HAAPANEN TIMO 06.12.2013 15:49

Kaivelin hinnan Stenan etanasivulta. Se onkin edullinen. Kaksi + alle 10m:n auto, 278€ hytillä. Lahtöjä jonain päivänä kaksi, joinain vain yksi. Lähdöt klo 18.00 ja toinen klo 20.00 Matka kestää 28 tuntia, joten perilla Liepajassa ollaan huonoon aikaan. Maanantaina on lähtö klo 12.00.

Hauskanen hintasydeemi koska yli 8m:n yhdistelmällä pääsee täsmälleen samalla hinnalla.

Liepajasta suunnasta lähdetään kohti Travea klo 04.00

@timppa

HONKANEN JAAKKO 06.12.2013 21:55

Travemündestä - Ventspilsiin tultiin. Laiva lähti klo.24.00 ja samaan aikaan vuorokauden päästä perillä,vettä satoi niin penteleesti eiku parkkiin tulliterminaalin eteen ja aamulla matka jatkui kohti Riikaa. 14 m yhdistelmä ja kaksi aikuista maksoi 274 ekua hytillä.Ei tarvinnu Puolan Boxiloita ehtiä eikä haikailla. Yhteystiedot .www.stenaline.lv +371 677 96900 Check-in Travemünde + 49 4502 862422 Venspils + 371 636 20783 Ja matkalla nähtiin myös tupakkamiesten paratiisi.Luxenburgissa. Piipputupakkaa 5 litran sankonen 22,50 € , Malboro 1,50€ Ja patonki maksoi 1,40 € joku halpaa joku kallista. Ja kansa osti hullun lailla laatikko tolkulla en ole ennen semmoista tupakan ostoa nähnyt. etelästä tullessa heti rajan jälkeen vasemmalla Shellin huoltoaseman yhteydessä. sieltä sitä halvalla saa.

KOSKINEN MATTI 09.12.2013 10:35

kevättä ja paluumatkaa suunnitellaan,onko tietoa mistä satamasta travemydestä lähtee venstpilsin laiva osoite ja miellellään myös kordinaatit,jos on madollista tulo sataman myös,mitä kokemuksia laivalla kiitos matti

HAAPANEN TIMO 09.12.2013 16:38

Samasta se lähtee niin Helsinkiin, Liepajaan, kuin Ventspilsiinkin.

Kummastakin Latvian kaupungista on vielä n. 500km. Tallinnaan.

@timppa

HONKANEN JAAKKO 09.12.2013 19:16

Koordinaateista ei mulla tietoo,navi vei johonkin pienveneiden talvisäilytys satamaan eikä millään näyttäny muuta paikkaa vaikka kuinka anelin.Sit apuun vieraalla maalla yhteiskunnan palvelu, kun siinä pähkäiltiin mitä tehdä? Tuli poliisiauto katua vastaan ja minä huitomaan että pysähtykää, niin pojat pysähtyi viimein kun ymmärsimme toisiamme ajoivat edellä ja me perässä 14 km ja satama avautui edessämme olimme pisteessä mihin halusimme.Laiva on iso rekat kolmessa kerroksessa siis rekkalautta ei viihde paatti, Venäjän kielistä ohjelmaa tuli telkkarista, 2neliön kokoinen myymälä,pikkuinen baari ja iso hytti jossa hyvin nukutti. kokonaisuudessaan ainakin meille hyvä vaihtoehto ohittaa Puola ilman Boxin puuttumisesta tulevia sanktioita sai levättyä tarpeeksi sama ekumäärä olis menny polttoaineeseen jos olis ajanut Puolan läpi sekä toinenkin vuorokausi vielä. Laivan lastaus ja purku meni mallikkaasti Tallinnan laivoilla olis oppimisen paikka miten homma hoituu. Ja Riikassa City Camping hyvä yöpymispaikka keskellä kaupunkia,vanhaan kaupunkiin vaikka kävellen sillan yli.

VÄISÄNEN MIKKO 24.01.2014 11:53

Kuinka varmaa on tieto matkasta 14m yhdistelmällä linjalla Trawe-Ventspils? Stena ilmoitti perävaunun max.pituudeksi 8m.Minulla ei onnistu,koska n.9m Onko linja Trawe-Liepaja vailla moista rajoitusta? Kokeneet tietäjät:Ystävällisesti vastatkaa! Terveisin Mikko Ja vielä:Onko linja Trawe - Liepaja vain rekoille ja konteille?

HAAPANEN TIMO 24.01.2014 16:47

Stenan sivulla näkyvä Caravan/Trailer up to 8m long tarkoittaa hintaa yli kahdeksan metrin vaunulle. Ja molemmille reiteille otetaan matkailuvaunuja sekä -autoja.

Hintaesimerkki 1: Tra - Lie To 13.2 klo 20.00-23.30 matka-aika 28,5 tuntia. Kaksi+ auto+ yli 8 m:n vaunu 125€ ilman hyttiä. Hytti n. 120€

Hintaesimekki 2: Tra Ven. To 13.2 klo 06.00-07.00 matka-aika 25 tuntia. kaksi + auto + yli 8m:n vaunu 89€ ilman hyttiä. Hytti n. 88€.

@timppa

VÄISÄNEN MIKKO 24.01.2014 17:03

Kiitoksia Timo! Asia selkiintyi kauttasi kerralla.Käytän jompaakumpaa linjaa palatessani Suomeen maaliskuussa ja vältän kaikenmaailman boxiharmit Puolan poikain maassa. Terkuin Mikko

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.