Pidemmän aikaa ulkomailla

HÄNNINEN JUKKA 23.10.2013 21:26

Kopsasin tämän vastaukseni jäsenkeskustelusta tännekin, sillä voipi olla tässä uutta tietoa monelle:

Tämä juttu kuuluisi tuonne ulkomaanmatkailu-osiolle, mutta kommentoinpa siltikin, sillä aihe on hyvä. Kelan konttoriin vaan sisään ja pyytämään lomaketta, jolla ilmoitetaan oleskelusta yli 3kk ja enintään vuoden ajan. Sen kun täyttää, niin missätahansa kelan tunnustamassa maassa saapi samat etuisuudet kuin Suomessakin. Olen kuullut moneltakin etelän talvehtijalta erheellisen tiedon, että 6 kuukautta olisi maksimi. Ei ole. Monet vielä lisäksi uskovat matkavakuutuksen olevan vain 3 kk voimassa. Se on totta, mutta jatkoaikaa voi ostaa vakuutusyhtiöltä , joloin yli 3 kk menevältä ajalta joutuu maksamaan noin puolioista euroa päivä. Tiedän monen matkustavan Suomeen käväisemään, luulossa, että sitten ei ainkaan kelasta tule kyselyjä, mutta moni lentää Suomeen säästääkseen tuon puolitoista euroa päivässä matkavakuutuksessa..

HALINEN HARRI 24.10.2013 09:48

jukka, onko 1,5 euroa sinun yhtiösi vai karteelin tekemä hinta. Käsittääkseni hinta vaihteli yhtiöittäin aiemmin.

Käyttäjän lisäys viestiin 24.10.2013 klo 19:35:47 Kylläpä sain paljon virheitä pariin lauseeseen!

SIREENI LEO 24.10.2013 11:42

Kopio Kelan sivulta: Säännöllisesti yli puolet vuodesta ulkomalla

Ulkomailla säännöllisesti yli puolet vuodesta oleskelevilla henkilöillä ei yleensä ole oikeutta Suomen sosiaaliturvaan. Jos siteesi Suomeen ovat kuitenkin edelleen kiinteät, voit säilyä Suomen sosiaaliturvan piirissä. Tulkinnanvaraisissa tilanteissa otetaan huomioon yksilölliset olosuhteet, kuten asumisaika Suomessa ja ulkomailla, perhesiteet, asumisolosuhteet ja toistuva oleskelu Suomessa.

Kelan etuudet on jaettu kahteen ryhmään sen perusteella, maksetaanko niitä tilapäisesti tai vakinaisesti ulkomailla oleskeleville. Joitakin etuuksia ei makseta ulkomaille lainkaan. Tarkemmin etuuksista kerrotaan kohdassa Etuuksien maksu Revitään tästä

HÄNNINEN JUKKA 27.10.2013 11:30

Harri, tuo oli Fennian hinta ja sekin noin-luokkaa. Jokatapauksessa ei kovin kallista ole tuo jatkopäivien hankkiminen verrattuna kotonakäynnin hintaan.

Tuo Kelan 6 kuukautta juttu onkin sitten hiukan eri asia, jos nyt ajattelee joko esim välivuotta ansiotyöstä pitäviä, tai sitten vuosittain yli sen 6 kuukautta esim. eläkeläisenä asuminen. Silloinhan jo kannattaa siirtää kirjat muille maille, verotuskin useimmiten laskee huomattavasti. Toki on tuossa paljon muitakin kuvioita, säännöllisessä yli 6 kk asumisessa. Tänä vuonna selvittelen miten käytännössä saan ajoeuvoni Portugalin rekisteriin. Siitä myöhemmin enemmän, helppoa se kuitenkin on aiantujian apvulla, jota löytyy kohtuuhinnalla.

HALINEN HARRI 27.10.2013 11:39

Fenniassa on minunkin vakuutukset. Sitten kun siirrät auton Portugalin kilpiin niin eikös siinä käy niin että Suomessa ajamisesi on sillä kielletty. Ja mites tuo siirto, jollei ole portugalilainen ja ilman vakituista asuntoa? Kyllähän EU:n tarkoitus olisi sallia tuo tyyppiset ratkaisut, mutta onkohan eri maiden omat lait jo sillä tasolla. Kirjoittele miten edistyt!

HAUTANIEMI ERKKI 28.10.2013 20:00

Henkilövakuutukset yli 3 kuukaudenmatkalle. Kannattaa ajatella käyntiä suomessa 3 kuukauden tullessa täyteen. Tällöin henkilövakuutukset toimii taas 3 kuukautta. Tietysti riippuu siitä onko edullisia lentoja edestakaisin, verrattuna lisävakuutuksen hintaan. Muutaman päivän pyrähdys kotona, voi lukea postit jne. Autojen/vaunujen vakuutuksiin en ota kantaa.

HÄNNINEN JUKKA 29.10.2013 12:59

Harri, senverran jo sain tietää, että osoite täytyy olla Portugalissa, kuten mulla nytkin on residencia (oleskelulupa) täällä pitempää asumista, pankkitiliä ja esim auton tai vaikka mopon ja sille vakuutuksenhankkimiseen paikallisilla kilvillä. Tämä on kuitenkin ns. kakkosasunto, jollainen saa olla kaikissa EU-maissa.

Autolla saan tulla Suomeen ja sillä ajella, kuten myös ruokakuntani muut jäsenet. Jos luovutan ohjakset toiselle Suomessa, niin itseni on oltava mukana kyydissä. Jahka nyt saan käydyksi sen "auttaja-agentin" luona, niin selviävät loputkin yksityiskohdat. Sekin on jo selvinnyt, että jo omistamani auton pitää olla ollut määrätynpituinen aika todistettavasti täällä nimissäni ja omistuksessani vaikka varastossa (ei kuitenkaan välttämättä rekisterissä), ennenkuin saan sen veroitta tullatuksi ja rekisteriin täällä. Ans kattoo, yleensä nuo pykälät näyttävät äkiseltään mutkikkailta, mutta osaava tietä millä luukuilla on juostava. Tai sitten hän veloittaaa minua suorittamalla paperihommat puolestani. Kertoilen sitten.

Käyttäjän lisäys viestiin 29.10.2013 klo 13:08:21 Erkille, kannattaa kuitenkin ensin kysyä vakuutusyhtiöltä yli 3 kk oleskelun lisäpäivien hintaa. Se haitari on aika iso, riippuen vakuutussummista. Meillä tuo n. 1,50/päivä oli aika kattava mukana olevan irtaimen täysarvosta vakuuttamisen johdosta. Esim Faro-Helsinki-Faro lento maksaa vajaat 350 euroa kahdelta, mikä jo lyö samoihin liki neljän kuukauden lisävakuutusmaksun kanssa. Eikähän se kotimatkan kustannus jää vain niihin lentoihin. Ihan eri asia toki on, jos muitakin motiiveja löytyy himassa piipahtamiseen.

HALINEN HARRI 29.10.2013 13:37

Se on sitten EU:n myötä viimeistään muuttunut. Aiemmin ei suomalainen saanut ajaa kuin siirtoajoa tms Suomessa. Joskus kauan sitten kun ajoin ulkomaalaisten turistien autoja Saimaan paikkakunnalta toiselle kun turisti matkusti laivalla piti olla erillinen lupalappu mukana. Ei savolaispoliisi koskaan pysäyttänyt, sillä taisi olla kielitaitopelko sheriffillä. Oli se hulppee päästä nuorena isojen Mersujen rattiin. Mielellään vähän pyörähti torien kulmilla tyyttöjen kurkkiessa ikkunoista autoon.

HARJULAMPI JUKKA 29.10.2013 16:26

Kerropa kaima mistä löydät lennot tuollaiseen hintaan ja vielä varmaankin kohtuullisilla matka-ajoilla? Kiitos.

HÄNNINEN JUKKA 29.10.2013 17:43

Tarjouksesta noita vain saattaa löytyä. Momondo on hyvä halpalentojen hakukone. Tuo mainitsemani erikoishinta oli lyhyen aikaa kestänyt tarjous sekin ja vuosi-pari sitten Tällä hetkellä Lissabon-Hki- Lissabon on sekin tammikuussa kahdelta 540 euroa. Ja suht pitkillä odotteluajoilla sekin. Junamatka Lissabon-Faro sitten eläkeläiseltä tosihalpa. Että yhä vähemmän kannattaa taloudellisesti se Suomessa käynti vakuutussäästömielessä.

HARJULAMPI JUKKA 29.10.2013 17:55

Elikkä ei kannata alakuunkaan. Suomessahan saa olla ihan kyllikseen.

HAAPANEN TIMO 29.10.2013 18:22

Norwegian veisi 6.12 Turku- Alicante 49 € veroineen ja toisi takaisin 29.1 samaan 47.50 €

@timppa

Käyttäjän lisäys viestiin 29.10.2013 klo 18:23:47 ...toisi takaisin 29.1 samaan paikkaan 47.50€

HARJULAMPI JUKKA 29.10.2013 19:06

Matkailuhan kylläkin avartaa. Algarven portimaosta Alicanteen edestakainen matka n. 1700 km. ajokulut ja mahd. auton säilytys ym. ei ole sen halvempi kuin Farosta. Siispä menemme Tapiolaan asioimaan, sen voi hoitaa netin kautta.

HAAPANEN TIMO 29.10.2013 19:43

Se oli vain edullinen esimerkki lentohinnoista välimerelle.

@timppa

JANSSON JUHANI 29.10.2013 22:15

Portugali taas ei ole Välimerellä.

HAAPANEN TIMO 30.10.2013 20:15

No mun juttuni ei pitänytkään liityä Portugaliin millään tavalla.

Nuo halvat lennot hieman mietityttävät. Jos ajettelee ylempänä olevat lennot ja esim. tuon huoneiston: http://www.homeaway.fi/loma-asunto/p512969

Vajaan kahden kuukauden matkan hinnaksi tulisi kahdelta n.1000€. Vuokra-auton vielä siihen tarvitsee.

Ohi aiheen meni tämä...

@timppa

HALINEN HARRI 31.10.2013 19:30

Ei mene ohi otsikon, älä huolestu. Jo useamman vuoden olemme kuukauden-kahden matkat tehnty lämpimään lentäen edestakas, vuokraten asunnon ja ottaen lentoasemalta vuokra-auton koko ajalle. Selvästi iisimpää, halvempaa ja tilavampaa kuin matkailuajoneuvolla. Matkailuajoneuvo on meillä kotimaan-pohjoismaiden ja Pohjois-Euroopan matkailuun. Yöpymishintojen, polttoaineen hinnan, Eurooppaan pääsyhinnan tulisi puolittua ennenkuin viitsisin ajaa 8-10000 km.

VALKONEN AIRA 06.11.2013 17:25

Vuodesta -86 olemme olleet karavaanareita. Eurooppaa kierretty ensin lasten kanssa vaunulla ja sitten kahdestaan autolla. Marokossa vietimme 4 talvea. Sitten tuli stoppi. Viimeisen Marokon matkan jälkeen kun keväällä -09 tulimme Fuegirolaan asia oli aivan selvä, nyt jäädään tuparutuiksi tänne. Paikkakunta oli meille ennestään tuttu ja positiivisesti olimme yllättyneet sen kehityksestä paempaan suuntaan. Ostimme asunnon Fugesta ja halpalennämme tänne syksyisin ja kesän vietämme Suomessa. Kylmimmän talven aikaan käymme Las Palmasissa lämmittelemässä. Olemme ratkaisuun tyytyväisiä. Kesäisin viemme lastenlapsia pikku retkille Hymerillä, viimekesänä oli vuorossa Olavinlinnan ympäri ajelu laivalla. Toissakesänä olimme Hymerillä pariviikkoa Puolassa. Autoa käytämme kesäisin Suomessa ja Keskieuroopassa matkailtaessa.

MERIKALLIO VELI-PEKKA 06.11.2013 17:31

Aira, tuo kuulostaa juuri siltä, mitä itsekin olen ajatellut, se on viisautta, vaan kun tolla emännällä ei ole sitä samaa viisautta, usuttaa, jotta mene itse, tuun välillä katsomaan sua, piru, onkohan sillä toinen mies kiikarissa?

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.