Uusille etelään menijöile tiedoksi.

JANHONEN MATTI 29.09.2013 17:51

Käyttäjän lisäys viestiin 29.9.2013 klo 18:44:22 Koska kaikki vanhat tämän jo tietää.

Kannattaa tarkistaa, että ajoneuvovero ja käyttövoimavero ei eräänny matkan aikana. Ja jos epäilee, että erääntyy niin miten voi kätevästi selvittää/hoitaa asian. Sanktiothan erääntynestä verosta on, että ajoneuvo on ajo-, maastavienti ja katsastuskiellossa.

Hommahan pyörii niin, että väliaikainen liikenteestä poisto ja takaisin liikennekäyttöön otto aloittaa uuden vuoden mittaisen verokauden. Mikäli liikenteestä poiston yhteydessä maksettua veroa on jäänyt sisään, niin sillä voidaan kuitata seuraavaa veroerää, tai saman omistajan muun ajoneuvon veroa´. Mikäli sisällä oleva summa ei riitä (käytännössä ei riitä koska perusolettamana on kertamaksu) seuraavan erääntyvän laskun maksuun lasku jää ns. auki, ja sanktiot on samat jos veroa ei olisi maksettu lainkaan. Veroerä kun pitää olla kokonaan maksettu. Kun auto otetaan liikennekäyttöön, ensimmäinen eräpäivä on käyttöönotosta 42 päivän päästä. Eräpäivää ei voi siirtää. Tällöin veron viimeinen maksupäivä voi sattua ajalle jolloin ollaan matkalla. Sillä seikalla ei ole merkitystä, että verolappua ei tullut ennen lähtöä. Ajoneuvon haltijalla on selonottovelvollisuus jopa siitä miksei laskua ole tullut.

Trafilla on hyvä palvelu tähän ongelmaan. Soittamalla Trafin veroneuvontaan puh 029 534 5125 saa heti selville miten ajoneuvon verot suunnitellun matkan aikana erääntyy. Soitettaessa kysytään: -auton rek numero, -soittajan nimi ja sotutunnus -monessako erässä haluaa maksun maksaa. (Voi valita aina verokauden alussa)

Veroneuvonta ilmoittaa soittajalle heti puhelun aikana: -seuraavan erääntyvän veroerän suuruuden tiedusteltuaan ensin monessako erässä haluaa veron maksaa) -eräpäivän. -maksun viitenumeron -ja pankkitilin jolle vero maksetaan (löytyy myös aiemmista laskuista).

Tämän jälkeen auton haltija voi laittaa veron pankin tietokoneelle "ventille" josta maksu lähtee trafille eräpäivänä. Ei tarvitse laivasta pois ajaettaessa miettiä, että onkohan auto ajokiellossa vai ei.

ESKOLA PENTTI 29.09.2013 17:58

Hienoa, Matti, mitäpä sitä turhaa sanahelinää!"

JANHONEN MATTI 29.09.2013 18:47

Hyvin usein tyhjällä kirjekuorella on suurempi huomioarvo kun täydellä. Ja monasti parempi sisältökin.

HÄNNINEN JUKKA 29.09.2013 20:13

No mitenkäs menetellään, jos lähdetään kuukausiksi etelään, ja tiedetään, ettei autolla ajeta sinä ja sinä aikana, vaan se seisoo kämppärillä jossakin. Toki osaan selvittää tämän itsekin, mutta kun Matti olet hyvin asian pohjustanut, niin voisitkos tähänkin vastata - näetsen ei ole oikein luottoa tuohon trafiin ...

Mikä on se mielekäs ja kustannussäästöinen kynnysaika, jolloin kannattaa imoittaa trafille, että mun auto seisoo seuraavat kolme viikkoa Olhaon kämppärillä ?

JANHONEN MATTI 29.09.2013 21:06

Ei se pelkkä auton seisottaminen mitään mutta seisoi auto sitten kotona tai vieraalla maalla. Aika kuluu ja maksut karttuu. Vain väliaikainen liikennekäytöstä poisto muuttaa tilanteen. Ja voihan auton poistaa netin kautta liikennekäytöstä ulkomailtakin käsin. Myös liikennekäyttöön oton voi tehdä netin kautta mutta rekisteriotetta ei saa. Se kun lähetetään postitse ajoneuvorekisteriin merkittyyn osoitteeseen. Väliaikaisen todistuksen liikennekäyttöön otosta voi toki tulostaa ja sillähän saa ajaa. Sillä "poistorekisteriotteella" ei ole käyttöä.

Se kannatta huomata, että jos ajoneuvon poistaa liikennekäytöstä väliaikaisesti ja ja kun sen ottaa taas liikennekäyttöön, käyttöönotto avaa uuden maksukauden ja se taas tietää verokuittia jonka eräpäivä on 42 päivän päästä liikennekäyttöön otosta..

Kynnysaika on varsin lyhyt. Tällä hetkellä netin kautta tehty poisto ja liikenteeseen takaisin otto maksaa 4 euroa/kerta ja maksetaan nettipankin kautta. Kun matkaluauton ajoneuvo- ja käyttövoimavero on jo kuudessa sadassa /vuosi ja vakuutusmaksut päälle niin helposti vakuutusten määrästä ja tasosta toki riippuen liikutaan 3-4 euron vuorokausihinnoissa ajoi tai ei. Kannattavuuslaskuri löytyy Trafin sivuilta.

AHJOS TIMO 29.09.2013 21:14

Tässä yhteydessä kannattaa myös palauttaa mieleen, mitä Trafi tiedotti 25.3.2013 päiväämällään tiedotteella:

Suomalainen suoraveloituspalvelu päättyy viimeistään 31.1.2014.

Trafi ei muunna nykyistä ajoneuvoveron suoraveloitusta suoramaksuksi tai e-laskuksi.

Vaihtoehtoina ajoneuvoveron maksamiseen ovat suoraveloituksen päättymisen jälkeen mm. e-lasku, suoramaksu, NetPosti tai paperilasku. Verovelvollisen on itse valittava haluamansa ajoneuvoverolipun toimitustapa, muuten 31.12.2013 jälkeen erääntyvä ajoneuvoverolippu tulee paperisena.
HÄNNINEN JUKKA 30.09.2013 08:41

Kiitokset Matille ja Timolle, hyödyllistä tietoa annoitte, mikä myös auttaa ainakin minua. Tulee säästymään ainakin jokunen kymppi. Leivarikaffentarjoamisen paikka minulle, jahka tavataan.

Käyttäjän lisäys viestiin 30.9.2013 klo 08:46:32 Ps Timo, tiedätkös vielä joskohta itse aktiivisesti pitää myös trafille ilmoittaa miten sen maksunsa aikoo toteuttaa ? Toistaiseksi ainakaan mulle ei ole tullut trafilta mitään infoa, tai se on jäänyt huomioimati.

LEPOLA SAKARI 30.09.2013 09:22

Eihän tässä eikä muidenkaan laskujen kanssa ole ongelmaa, tilaa ne e-laskuna ja laittaa automaattisena maksuna jolloin tulee maksettua eräpäivänä eikä tarvitse itse tehdä muuta kuin pitää huolta että tilillä on rahaa. Nettipankista voi seurata tilannetaa missä tahansa maailmalla jos vain on nettiyhteys.

AHJOS TIMO 30.09.2013 09:44

Jukka Hänninen kysyi pitääkö aktiivisesti myös trafille ilmoittaa miten sen maksunsa aikoo toteuttaa ?

Muutin omani e-laskuksi. Se tapahtuu verkkopankissa eikä mitään yhteyttä laskuttajaan tarvitse ottaa. Samoin toimii Netposti. Uuteen suoramaksuun en ole perehtynyt enkä tiedä, kuinka se otetaan käyttöön.

Mutta huomio kaikille! Vaikka e-lasku on verkkopankissa määritelty, ei se välttämättä heti toimikaan. Kannattaa seurata asiaa verkkopankissa. Muutin huhtikuussa kaikki suoraveloitukseni e-laskuiksi. Verkkopankissa näkyi voimaantulopäivä, joka oli huhtikuulla. Kuitenkin kolme laskua (Visa, DNA/Welho ja SF-Caravan) tuli sen jälkeen touko-kesäkuussa paperilaskuina, joihin oli merkitty "SUORAVELOITUS", mutta pankki ei kuitenkaan maksanut niitä enää suoraveloituksena eli ne jäivät maksamatta. Huomasin asian vasta saatuani maksukehoituksen. Kun otin yhteyden pankkiin, heidän mielestään touko-kesäkuisten laskujen olisi pitänyt jo mennä e-laskuina. He neuvoivat poistamaan vanhan e-laskumäärityksen ja tekemään saman kokonaan uudestaan. Sen jälkeen Visa- ja DNA/Welho-laskut ovat toimineet e-laskuina, SF-Caravanista en vielä tiedä, kun seuraava lasku tulee vasta ensi vuonna.

KATEISTO EERO 30.09.2013 14:08

Jos muuttaa suoraveloituksen e-laskuksi pitää muistaa lopettaa suoraveloitus samalla. Rastiruutu tulee tilattaessa e-laskua aivan sivun alareunassa.

AHJOS TIMO 01.10.2013 10:28

Tuo taitaa riippua siitä, minkä pankin verkkopankkia käyttää. Siis se, minkälaisen lomakkeen joutuu täyttämään.

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.