Ruskaretkellä Norjassa

YLISUUTARI JOUNI 28.09.2013 21:33

Tultiin juuri kotiin reilun viikon repäisyltä Norjasta. Kuljettiin molempiin suuntiin ajamalla Pohjois-Ruotsin kautta Trondheimiin ja siitä alas Vuono-Norjaan Sognevuonolle. Reissu oli samalla hyvä sisäänajo uudelle matkakodille.

Kelit sattuivat onneksi todella kohdilleen. Omenasato oli vasta kypsymässä suojaisissa aurinkoisissa vuonolaaksoissa ja maisemat olivat kyllä jotain, mitä kelpaa muistella vielä monesti myöhemminkin. Näin sesongin lopulla/ulkopuolella leirintäalueilla oli huikeasti tilaa ja hinnatkin edullisia. Meidän lisäksi ei muita karavaanareita juurikaan noissa maisemissa näkynyt, mutta joitain aasialaisia turisteja kyllä oli paikalle löytänyt Oslon kautta junalla matkustaen. Pitää kirjoitella reissusta ihan kunnon matkakertomus, kunhan ehtii, mutta tässä maistiaisiksi muutama kuva Sognevuonon maisemista vuonoristeilyltä ja pikku vaelluksilta.

Sen verran upeata tuolla vuonoilla oli, että varmaan tulee lähdettyä uudestaankin!

POKKINEN TAPANI 28.09.2013 23:09

Hävyttömiä on kuvat. Pistää oikein kateuden liekki. Komea on seutu Åresta Tronheimiin ja entäs siitä kutostietä alaspäin. Tähän aikaan on upea retkeillä ja tulla yöksi lämpöiseen autoon. Ja ei se riitä kuinka omenat vasta kypsyvät, niin mustikat kuin kantarellit ovat noilla seuduin vasta parhaimmillaan. Kala taasen panee joella päänsä kiven alla, mutta meri ja järvet antaa pyytäjälleen. Se on monenea vuonna ollut näitä huitteita kun olen pannut veneen perään ja painunut Inarille. Vene esim Partakosta tahi Nitsijärvestä vesille. Siitä Pisterin kämpälle uistellen, tuosta seuraavana päivänä Suolisvuonoon. Yötä kämpällä ja aamulla rautatietä vene ylitse Suolisjärveen, johonkin Pakajoen suuhun tulille. Seuraavana päivänä sauvoen alas Kyyneljärvellle, sieltä Vironniemestä taasen Inariin.....

VALTONEN MARTTI 28.09.2013 23:34

Siinä se on, Norjalaisen vuonomaiseman syvin olemus. Taitavan visualisoijan loihtimana meidänkin ihailtavaksi.

Aikani pähkäilin miten se on nuo kuvat ottanut, tekniset seikat selvittelin, polttovälit sun muut. Siellä kameran takana vaan on jotain mitä tekniikka ei selitä.

Toisilla se on, toisilla ei. Upea se on, tuo Norja.

YLISUUTARI JOUNI 29.09.2013 11:28

Mukavaa, jos kuvat miellyttävät silmää. Noista näkymistä on tosin vaikea ottaa oikein huonoja kuvia :)

Tuossa vielä linkki, jonka avulla pääsee seisoskelemaan aivan Aurlandin Stegasteinin näköalapaikan lasisen kaiteen viereen huikean pudotuksen ja maiseman äärelle. Kuvan avulla ja hiirellä liikuttelemalla voi katsella näkymiä joka suuntaan ja olla ikäänkuin "keskellä maisemaa".

http://www.hoffenheimin.com/nettiin8/Stegastein_Viewpoint_pan_swf.html

HÄNNINEN JUKKA 29.09.2013 11:59

Voe daevas että on huikea tuo hiirellä kääntyilevä kuva. Ooppa Jouni ystävällinen ja kerro miten tuommoinen kuva saadaan aikaiseksi ? Ja mitä tuon puusillan lasin takana on - liukumäki ?

TOIVONEN MARTTI 29.09.2013 12:24

Se taitaa olla täysammattilainen tuo Jouni, noilla kuvilla ainakin pitäis ansaita hyvin. Kuvaaja on tosi hyvä mutta täytyy olla hyvät vehkeetkin.
On ne niin eläviä kuvia että melkein tuntee olevansa maisemassa mukana. mot

YLISUUTARI JOUNI 29.09.2013 12:34

No kun Jukka kysyit, niin tässä lyhyt versio virtuaalipanoraamakuvauksesta:

Tuollainen virtuaalipanoraama syntyy, kun otetaan linssin optisen keskipisteen ympäri riittävä määrä kuvia eri suuntiin siten, että koko ympäristö tulee kuvattua. Käytännössä helpointa on kuvata mahdollisimman laajakuvaisella objektiivilla eli esimerkiksi itse käytän 8 mm polttovälistä ns. kalansilmäobjektiivia, jolla ei tarvitse ottaa yhdestä maisemasta kuin maksimissaan 6-7 kuvaa. Neljä kuvaa vaakatasossa 90 asteen välein ja yksi suoraan ylös. Alasuuntaan pitää yleensä ottaa kaksi kuvaa, jotta saa poistettua itsensä ja jalustan kuvasta pois.

Nuo kuvat sitten yhdistetään tietokoneella yhdeksi 360 asteen näkymän sisältäväksi kuvaksi, joka muunnetaan sopivalla ohjelmalla esim. swf-tiedostoksi, joka näkyy selaimessa lopullisena panoraamaesityksenä.

Panoraamien tekoa helpottaa, jos kuvatessa käytössä on ns. panoraamapää, jonka avulla linssin nodaalipiste pysyy aina samassa kohtaa ja kuvien liittäminen toisiinsa on helpompaa. Mutta voi noita kuvata ilman jalustaakin käsivaraltakin, jos jaksaa sitten käsin korjailla yhdistämisessä tulevia virheitä. Jos kuva on otettu huolellisesti ja käytetty oikein säädettyä panoraamapäätä, niin tuollaisen kuvan tekemiseen ei kulu puolta tuntia kauempaa.

Itse olen opetellut näiden virtuaalipanoraamojen kuvaamisen ihan omin neuvoin ns. päätä mäntyyn -menetelmällä ja netistä lisätietoa kaivamalla. Verkossa tällaista kuvaamista käsittelevä tieto tosin on enimmäkseen englanninkielellä.

Mitään hillittömän kalliita laitteita tai ohjelmia näiden kuvaaminen ja tekeminen ei onneksi vaadi, vaan alkuun pääsee jo edullisella digijärkkärillä ja laajakulmalinssillä. Panoraamapäät maksavat reilusti alle 200 euroa ja kuvien yhteenliittämiseen löytyy jopa täysin ilmaisia ohjelmia.

HÄNNINEN JUKKA 29.09.2013 13:14

Kiitos Jouni. Mulla on Panorama asento tuossa toimintopyörylässä ja olenpa sitä kokeillutkin. Littanana ja leveähän siitä tulee kun picasaan siirtää. Onko panoramapää ihan eri juttu ? Mitä ohjelmaa itse käytät ja onko se kohtuudella "tavistietsikkamiehelle" opeteltavissa ?

KATEISTO EERO 29.09.2013 13:19

Kiitos Jouni kuvista. Sellainen tunne tulee, että olisin itsekin paikalla.

YLISUUTARI JOUNI 29.09.2013 14:13

Monissa pokkareissa ja joissakin järkkäreissäkin on panorama-asetus, jonka avulla voi kuvata kameraa kääntämällä/liikuttamalla tavallista leveämpiä kuvia, mutta virtuaalipanoraamojen kuvaamisen kanssa niistä ei ole juurikaan mitään hyötyä.

Jos haluaa päästä helpoimmalla kokeilemaan virtuaalipanoraaman tekoa, niin se taitaa onnistua yksinkertaisimmillaan esim. iPhonella tai Android-älypuhelimella, joihin on saatavilla pieneen hintaan tai jopa ilmaiseksi ohjelmia, joiden avulla kameraa siirtämällä onnistuu tuon tekemäni kuvan kaltaiset 360 asteen panoraamat. Samaa laatua ei kannata puhelimella tehdyistä kuitenkaan odottaa, mutta pääseepähän hommasta vähän kärryille:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.vtcreator.android360

Noista puhelinten ohjelmista minulla ei tosin ole oikeastaan kokemusta, että ovatko ihan leikkikaluhommia?

HAAPANEN TIMO 29.09.2013 15:25

Ällistyttäviä kuvia. Hienoa!!

@timppa

VALTONEN MARTTI 29.09.2013 17:41

Tuossa linkissä lisää virtuaalipanoraamaa. Norjasta sekin mutta sisätiloista. Setesdalin mineraalipuistosta. Vaikuttavaa.

http://www.mineralparken.no/mineralparken/media/Virtual/index.html

Käyttäjän lisäys viestiin 29.9.2013 klo 17:43:43 Käytävillä olevia nuolia klikkaamalla pääsee luolastossa eri paikkoihin hetken lataantumisen jälkeen.

SARANPÄÄ MATTI 29.09.2013 21:25

On kyllä huikeita kuvia, erityisesti tuo panoraama, mutta loistava sarja kaikkiaan. Katsoin että CS4:lla oot muokannut ja HDR:ä lienee, mutta kameralla vai Photarilla?

KOISTINEN TOIVO 30.09.2013 07:07

Nyt jouti katteleen. Kyllä oli hyvin otettuja kuvia. Pitää naapurin poikaa, sitä fiskarin kirveen katkojaa puistella rinnuksista, että se opettaa jotenki kaappaamaan nuo kuvien osotteet, jotta myöhemmin saan kattella sitten kun tämä saitti häipyy. Mutta kiitos kuvista, olivat tosi hienoja. Toivopoika

TERVO JARI 30.09.2013 19:04

Laatu maksaa, liitteenä kuva joka on otettu Olympuksen SP 810 UZ:lla, joka maksaa tänään n. 230 egee.

Ero nähtävissä/koettavissa . . .

On eroa kyllä kuvaajien taidoissakin ;-)))

Ps.

Kiitos hienoista kuvista.

HÄMÄLÄINEN MARKKU 30.09.2013 19:43

Jounin komeita kuvia halveksumatta voitaneen todeta, että kuvan käsittelyllä niitä voidaan lisää "karamellisoida"

ALAPETERI HANNU 04.10.2013 17:56

Ihan hiuikaisevia Norjan kuvia!!! Itsekin käväisimme nyt ruska-aikaan Norjan puolella.mutta vähän eri paikoissa. Norja on aina yhtä hätkähdyttävä kauneudellaan!

Tuula Alapeteri

Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.