Camping-matka Välimeren maihin Ilman matkailuajoneuvoa

Matti Janhonen 29.01.2019 11:12

Tämä on itse asiassa ollut mahdollista jo pitkään, mutta viimeaikainen kehitys camping-alueilla, halpalennot, internet (tiedon hankinta), autojen vuokraus ja ihmisten parantunut kielitaito on tehneet tästä entistä helpompaa, halvempaa ja tasokkaampaa.
Euroopassa on menossa kehitys jossa matkailuajoneuvojen määrä kasvaa nopeammin kun camping-alueiden paikkamäärä. Osin tätä vajetta paikkaa kasvava stellplatzien määrä, mutta ei sekään kokonaan.
Jatkuessaan tämä kehitys tietää lisää hintojen nousua eritysesti korkeasesongissa ja kas kummaa kalleimmat paikat (60-70 e/yö)menee aina ensin.
Samaan aikaan camping-alueiden sisällä on tapahtumassa kehitystä jossa erityisesti isot alueet ketjuuntuu, camping-alueita kehitetään jopa viihdekeskusten suuntaan ohjelmapalveluineen päivineen ja keskeinen kohdetyhmä ainakin markkinoinnista päätellen on keskieurooppalaiset lapsiperheet.
Pienet mökit ja bungalowit saa väistyä ja päivän sana on korkeatasoiset Mobile homesit. Monet alueet jopa yhdistää (hävittää) vanhoja auto- ja vaunupaikkoja saadakseen Mobile homesille oman n. 100 m2 tontin.
Ilmeisesti Mobile homesit tuottaa paremmin kun perinteinen autopaikan vuokraus ja muuttaa asiakasrakennetta rahantuloa edistävään suuntaan.
Mobile homesit on kun pieniä taloja 32-40 m2 jossa on majoitustilaa 3-8 henkilölle ja taso on todella korkea.
Joissain jopa pieni oma uima-allas pihassa.

Meillehän matka kohdealueelle vaikka Italiaan, Croatiaan tai Espanjaan matkailuautolla kestää suuntaansa 4-7 päivää, kun lentäen asia hoituu kotoa kohteeseen päivässä.
Halpalento vaikka Milanon Bergamoon kustansi eilen huhtikuun hinnoin 43 euroa per suunta eli kahdelta satasen ja m/p 200 e. Bergamon kentältä saa käyttöön tai jo lentolipun oston yhteydessä vuokratun h-auton ja ajaa sillä vaikka Gardalle campingille alle satasella. Mahdollisia ympäristöön tehtäviä retkiä varten vuokraamo toimittaa vuokra-auton campingille kohtuukustannuksin milloin tahansa.
Tästä seuraa, että kahden viikon perillä oloaika saavutaan lentäen kahden päivän matka-ajalla, kun m-autolla ajaen se vaatii yli kolme viikkoa. ja kulut on vähintään kaksinkertaiset.

Meillä ihan perhepiirissä on nyt tehty kaksi (viisihenkinen perhe) tällaista lento/camping-matkaa, ensimmäinen Gardalle Piacheraan ja toinen Croatian Splitiin josta laivalla Adrianmeren saarelle lomakylään ja todella tyytyväisiä olivat kokemaansa. Kustannukset oli vain noin puolet siitä mitä meidän vastaavat matkat matkailuautolla tehtynä tekisi.
Mikään ei estä tekemästä vastaavia matkoja keskieurooppalaiseen tyyliin, jossa kohteeseen ajetaan omalla henkilöautolla ja majoitus tapahtuu mobile homeissa. Eurooppahan on pieniä halpoja hotelleja täynnä.
Tai toteuttaa kiertomatka omalla autolla niin, että majoitus tapahtuukin camping-alueilla.

Ei tämä näillä näkymin tule mikään camping-matkailun valtavirta olemaan, mutta monipuolistaa camping-matkailun rakennetta, eikä tässä tarvita mitään 7-80 000 euron hintaista ja vajaakäytöllä olevaa matkailuajoneuvoa.














Timo Haapanen 29.01.2019 11:39

Santa Polan kämppärillä on panostettu bungaloweihin, muutama uusi on sinne mahdutettu hyville paikoille ja ovat aika hienoja.

https://www.campingbahiasantapola.com/alojamientos/bungalows/

@timppa

Kaj Nyyssönen 29.01.2019 13:23

Tätä muutosta olen harjoitellut 2013 alkaen kuukauden verran vuodessa. En kuitenkaan keskittyisi leirintäalueisiin kyllä perinteisellä hotellilla paljon annettavaa ja niitä on paljon ja kilpailu on kova asiakkaista. Lisäksi tilaan paikkakunnalta vain ensimmäisen viikon tutustuen tarjottuihin vaihtoehtoihin jatkoa ajatellen.

Kaj Nyyssönen 30.01.2019 13:52

Ehkä minun pitää vähän selittää tuota minun kannanottoani. Minun tapoihin ei kuulu ottaa aurinkoa leirintäalueella eikä muutoinkaan tee sellaista. Olen minä maannut aurinkoa ottamassa hiekkarannalla mutta siedän sitä pääsääntöisesti alle puolen tunnin. Se kun ei minusta ole mukavaa. Joten en viihdy puutarhat uimista auton vieressä jos ei ole jotain tekemistä kuten lehden luku tai kirjan. Käytännössä en leirintäalueella perusta minkäänlaista leiriä. Sellaisen korvikkeena käytän Olhaon leirintäalueen ravintolan terassia, jossa palvelun on lähellä.
Balilla en myöskään kertaakaan ottanut aurinkoa mutta käsivarret ja jalat saivat sitä tuntutolkulla kävelyretkiä kun sitä ei voi aina välttää aurinkoa. Pää minun pitää suojata harjulla mutta ei käsiä eikä jalkoja en käytä mitään rasvoja.

Tämä sama suhtautuminen minulla on hotelleihin vaikka ne olisivat vaikka viiden tähden sellaisia.

Joten jos minä tahtoisin mennä leirintäalueelle leirintäalueen takia tekisin niin kuin Matti kertoi. Voin minäkin sen tehdä joskus mutta silloin siellä on ihmisiä joiden tähden haluan sinne.

Matti Janhonen 30.01.2019 15:39

Kovasti leirialueiden pitäjät tuntuu uskovan camping-lomaan ilman matkailuajoneuvoa ja kuten sanoin kohderyhmänä ainakin markkinoinnista päätellen on lapsiperheet.
Tämä näkyy myös lasten leikkipaikkojen määrän ja laadun kasvuna, ja jopa lasten vessojen kalustomitoitus vessan pönttöjä myöten on tehty lapsia ajatellen.

Aluksi tämä Motor homesien rakentelu oli hieman hakelua mutta nyt voi jo puhua jopa trendistä, jossa alueen auto- ja vaunupaikkoja "uhrataan" näiden Motor homesin tonteiksi.
Eikä voi olla ihmettelemättä sitäkään, että miten suuria investointeja suurilla camping-alueilla nykyisin tehdään itse aluetta koskien, mutta myös ravintoloihin, kuntosaleihin, tennis- ja muihin pelikenttiin, uima-altaisiin, saniteettitiloihin, markettiin, koira gym -palveluun jne.

Ei tuota muuten ymmärrä kun, että investointien avulla asiakaskohtaista tuottoa pyritään kasvattamaan perinteisen autopaikan vuokrauksen lisäksi, tarjoamalla karavaanareille uusia palveluja itse alueella.


Soleil Suomalaiset Karavaanarit Maailmalla 30.01.2019 16:58

Myös hyvätasoisia mökkejä ja huoneistoja on leirintäalueilla. Tässä vain kaksi esimerkki. Kummassakin paikassa on myös pieni kylpylä.

https://www.perfect-camping.de/en/mountain-cabins-sleeping-barrels/

https://www.zugspitz-resort.at/en/holiday-resort-zugspitze.html

Olen sanonut täällä asuville ulkosuomalaisille lapsiperheille mahdollisuudesta yöpyä leirintäalueella ja siitä kuinka niistä monet ovat palveluineen lapsiperheelle hyviä huvikeskuksia. Ihmetellyt sitä kun ne eivät tunnu kiinnostavan. Onko käsitys, että niissä majoittua on "ryysyläismatkailua" ja hienompaa on mennä hoteliin yhteen huoneeseen viihtymään. Kun taas kyllä itse ajattelen, että majoittua leirintäalueelle lapsien kanssa on paljon helpompaa kaikin puolin. Hyvän palvelun leirintäalueella pääsee myös hienosti aamupalalle.

Täällä teltallaan myös paljon. Aivan lapsiperheetkin, niin kuin mekin aikanamme ennen mökkiautoilua.

Mutta nyt kirjoittamaan loppuun tarina huppumiehestä.


Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.