- Etusivu »
- Etuteltan puheet »
- Matkailu kotimaassa »
- Ylläksen karavaanileirialue
Ylläksen karavaanileirialue
Olimme "ylläs soi" tapahtuman aikaan leirissä autolla.Muuten ihan ok paikka,mutta leirin kieusana ovat paikkakunnan paliskunnan porot.Aamulla herättiin ylös ja kurkistus pihalle,poroja makaili uimarannan hiekalla,poronpaskaa oli jokapuolella leirissä.porot seikkailivat yhdenkin vaunun vierstä niin läheltä,että olivat kaataa pöytäkaluston. Leirin pitäjä ei ole saanut asialle tehtyä mitään.Soitot paliskunnan poromiehille tai paikkakunnan poliisille eivät ole auttaneet. Näin ne poromiehet mellastavat lapissa. Suosittelen paikkaa kuitenkin
Kummat oli ensin porot vai karavaanarit?? Sen mukaan kai toimitaan? Eiks ihmiset oo kummallisia?
Vai poronpaskalla olivat maan peittänhet, melkhein kaatoi pöytäkalustonkin... Soitit kai myös Karpolle? Ministeriöönkin tahi johonkin EU-instanssiin on varmhan pakko saaha jonkinlainen valitus, kaikki porot äkkiä ähtärin eläinpuistoon? Ja vähän alennusta tietenkin maksamaasi ylihinnoiteltuun yöpaikka-maksuun? Vahingonkorvauksia?
Niin, no, onneksi se poro vain melkein kaatoi ne pöytäkalustot. Ehkä se on tulevassa tuomiossa lieventävä asianhaara. Moni ajaa melkein poronpäälle joka päivä. Tai olevat melkein kolarissa, ajavat melkein jalankulkijan yli. Mutta vain melkein, ja niitä ei yleensä lasketa.
Niin ne mellastavat porot ja poromiehet, tottahan toki. Eiköhän ne molemmat ole sen ansainhet. Poromiehellä on oikeus sekä velvollisuus pitää porot irti vähintään tietyt kuukaudet vuodessa, sen määrää laki. Tarhattuna tätä puolivilliä eläintä ei saa pitää koko vuotta, eikä kannatekhan. Se että jos luonnon eläin sattuu papanat lykkäämhän kotipalkisessaan sinne missä satunnainen turisti autossaan nukkuu, ei vikaa liene porossa tai sen asenteessa? Ja eiköhän senthän täällä Lapissa ole tillaa teille molemmille.
Epäilen kuitenkin että vähempi se poro jätettä ja sotkua jälkhensä jättää, kuin met autokuskit. Ja siitä "mellastuksesta" kannattaisi ehkä olla vaikka häpeillen ja hiljaa...
Toivottavasti eräs ison maailman tapa ei leveä Suomessa kovinkhan. Nimittäin poroistakin voi saada kyllä riesan jättämällä tai jopa ruokkimalla niitä erikoisilla herkuilla leirintä-alueilla. Tästähän Helsingissä on kokemusta lokkien kanssa. Ja merten tuolla puolen karhujen kera. Tällöin saattaa hyvinkin käydä niin että se poro tulee ja melkein syö pullat pöytäkalustosta... Ja jos nisu on huonoa niin kaataa sen ryökälhen pöytäkaluston... heh...
t.Veli-Pekka
No voi sentoki, mite on Raimole käyny. Että oikheen ovap poromiehekki alkhane mellastamhan omasa tunturissaan! Tiäkkö kuule, että monet etelän turistikki maksasiva mathaita, jos niile voitas taata, että sielon joka aamu porot pihasa ko het herräävä ylös. Nii se vaan on, että porot on sielä olheet paljonki enneko sie. Jo vain sinun pittää tottua niihi, jos meinaat sielä jotostaa jatkosaki. Elä kuitekhaan syötä niitä. Saattava vaikka lähteä seuraahmaan sinua kotimatkalekki.:=))
Onneksi harvoin käyn tuolla tuntureilla,mieluummin eteläsuomessa ex kotiseuduillani. Toiseksi,se porotokka ei juuri meikäläistä häirinnyt,mutta sääliksi käy paikallista yrittäjää. Onhan ne valtaisat porolaumat tuolla maanteillä olleet haittana autoille,varsinkin,kun niitä poroja on ylisuuria laumoja.Jos porot olisivat vain ns.poromiesten omistuksessa,asia olisi ok,mutta kun niistä poroista suuren osan omistavat muissa ammateissa olevat ja hyvin toimeen tulevat harrastaja poron omistajat.Vieläpä valtio maksaa heille siitä harrasteesta pääluvun mukaista korvausta,sitä en ymmärrä.Eihän nämä alueet kestä noita suuria porolaumoja kulumatta..
Mie piän kuule, että Lapin luonto on aina kestäny porosa ja tullee eelleenki kestähmään, mutta met turistit olema sitte ihan asia erikseen. Kaunkhan se sitä kestää? Siinä sie kyllä puhut totta, että poroja omistava muukki ko varsinaiset poromiehet. Taitaapa poro olla ainoa kotielhäin, jota saapi ihan lain perrään laiuntaa toisem maila! Mutta elekhäämä antako niitte kuitenkaan meitä häiritä. Elethääv vaan sovusa sielä Lapin kairoisa niin porok ko turistikki.
No jo vain poroja on ollut ja tullee olemhan Lapissa kauan, sehän kuuluu asiahhan. Viisaasti se Matti puhelee.
Raimo-raukka se tuumailee että ylisuuria on porotokat, mihin lie perustelee asiansa? Monessakohan erotusessa mies on seisonut? Väittäisimpäs jopa että nämä perinteiset omistus ja valtion tukitoimenpithetkin on niitä esson-baarin juttuja, tehhään omia oletuksia tiedon puuttuessa.
Valistethampa vähäsen tietämätöntä...
No ensinnäkin poroja saa lain mukhan omistaa Lapissa kiinteästi asuva ihminen, omat vaikeutensa on kyllä paliskunthan pääsyssä ja porojen ostossa. Vaan tämä on hyvä. Ja sehän on selvä että pelkästään poroilla ei enää nykypäivänä elä yksikhän lappilainen. Vaan onko kiellettyä tehdä kahta tai kolmeakin hommaa yhtä aikaa elinkeinon varmistamiseksi? Onko etelän-harakoilta kiellettyä käydä kahdessa tienestissä, jos yhdestä ei palkkaa saaha perheen elättämiseksi? Jos edes kuvittelisi elävänsä pelkästhän poroilla, olisi niitä oltava vähintään 400-500 poroa per mies. Tämä määrä on taas niin iso ettei yksi mies niitä pysty hoitamhan. Tässäpäs sitä olhan, samat ongelmat kuin maatiloillakin. Joko olet iso ja hommaat renkiä, tai sitten olet pikkunen ja tehet kymmentä virkaa siinä ohella. Paliskunta on poromiehen pomo, ja poroisäntä ukkeli joka katsoo että määräyksiä noudatethan. Näinollen poromäärät eivät pääse ylittämhän sitä mitä on säädetty.
Valtion tuet on lyhyesti kuvailtuna kyllä niin järjestetty, ettei niihin harrastajat pääse kiinni. On oltava vähintään 80 poroa ja näyttöä porotaloudesta sekä kirjanpidoista ja todistelua joka suunthan. Ja tulokseksi saat noin 20-25 euroa per poro sitä tukea, verot siitä poies. Vaan poromies joutuu vastaavan summan maksamhan paliskunnalleen vuosittaista pää-maksua, joten siihempä se "valtion suuri tuki" menikin. Ei kannata niitä kajehtia, lompsii vain paikallishen museoon tai ooppera-talhon kuuntelemhan Korkea-Kulttuuria, miettien samalla kuinka väärin on että jotkut Lapissa jaksaa yrittää. Kaikesta vaikeuksista huolimatta... Ei löydy kulttuuria... Maitokauppakin on yleensä 40 kilometrin päässä...
Antheksi vain, joskus vain korpeaa tällaiset henkselin-paukuttajat, jotka tulevat käväisemään Lapissa pari päivää ja osaavat sen perusteella arvostella, neuvoa ja jopa kritisoida paikallista menoa.
Ylisuuria on mielestäni myös eteläiset tokat, ihmisiä helekatin paljon päälekkäin assuu, niille se vasta menneeki niitä tukia. Mutta heille ne kirjastot, lasipalatsit, museot, ooppera-talot, komiat tiet kukkinhen ja suola-sulatuksinhen suotakhot, höperöksi muuten tulevat. Mie asun Lapissa ja viihyn täällä. Paljosta pitää luopua, mutta kun ympärilleni katson niin ymmärrän ettei kaikkea voi saada rahalla... Ja kajehuttaahan se joitain.
t.Veli-Pekka
Voi pe..kele sanonko helvata valito määrää kuinka monta poroa saa paliskunnissa olla ..kele .Eipä sano mikä on minini tai yläraja kun optioita jaethaan kele, tai paljonko saa Nokian pääjohtaja tienata. Noo se siitä eipä murista enempää satavat luulla että mullakin poroja ,ei ole muuala kuin keitossa tai leivänpäällä. Tuosa tulikin mieleen poron pipanoita niin joka paikassa on sitä kustakin "poronkusema"vaan eipä näy ja niin on makoisia nuo lapin marjat että, varsinkin tuoreena.
Osallistuaksesi keskusteluun siirry jäsenkirjautumiseen tai vierailijoille tarkoitettuun Facebook-tunnistautumiseen.