Paratiisi löytyy Kirkkonummeltakin
Antero Pyykkönen
30.09.2017 15:51
Mutta sen näkeminen vaatii hieman vaivaa (soita, sovi vierailu ja mene paikalle), mutta se kannattaa.
https://hapinmatkat.blogspot.com/2017/09/150-luostarimatkailua-osa-7.html
AP
Markku Kujanpää
30.09.2017 19:45
Kyllä tietysti ihmisten uskomusten luomaa ja tuomaa on mielenkiintoista 'ulkopuolelta' nähdä historian näkökulmasta.
Antero Pyykkönen
01.10.2017 13:01
Markku Kujanpää, enpä minä sinua tai ketaan sinne palvelemaan kaiketi kehottanutkaan menemään. Ja luodussa ja tuodussakin on silti usein paljon koettavaa ja katsottavaa, jos sen vain osaa nähdä ilman joitain suodattavia ideologialaseja.
H@P
Petri Ylönen
01.10.2017 14:35
lueppas toi Kujiksen kommentti uudestaan ajatuksen kanssa?meikä ainaki tajus.eikäsiinä mitää,uskontohommat on joillekkin kaikki kaikessa ja saa ollakkin.mut niitä ideologioita turha tuputtaa muille pyssyn kaa tai ilman,tulee nenä kipeeks!tuputtajalle...jokanen päättää mitä haluu elämällään tehä,siihen päätökseen ei mitään pappeja sun muita sekopäitä tarvita.. rauha sinun sielullesi tai jollekkin ja kultaa ja mirhamia ja nisun jyviä päälle:))))))
Petri Ylönen
01.10.2017 14:53
voisin kirjottaa vaikka kirjan tosta uskomusjutusta,on sairasta että pikkulapset henkiin herätessään joutuu kuunteleen satuja ja tarinoita sun muita horinoita vanhemmiltaan jotka omilta vanhemmiltaan samat horinat kuullu?ikuista elämää tyypit turpa vaahdossa haluaa,vaikkei tätä yhtäkään kestäis?outoo
Petri Ylönen
01.10.2017 15:15
nytku alotin,ni jatkan.murrosikäisiä aina mollataan..ne tyypit alkaa siinä vaiheessa miettii omilla aivoillaan ja kyseenalaistaa niitä satuja ja tarinoita mitä heille kokoikä syötetty?vanhemmat tietty käärmeissään ku heidän elämältään tippuis pohja pois jos noin mentäis..:))että eiköhän vaan luoteta nuorisoon ja anneta niitten päättää mikä hyvä,mikä paha?
Petri Ylönen
01.10.2017 16:39
sitku Antero rohkaiset mielesi vaikka rukouksien kera ,ni anna palaa sana on vapaa niinku ollu aina?
Petri Ylönen
01.10.2017 16:55
vai pitääkö mennä aina ton blogspot tai jonku kautta?
Tauno Suominen
02.10.2017 13:13
No, rauhoituhan nyt, Petri. Itse koen Anteron blogin ja postaukset tänne todella mielenkiintoisina. Ei siinä nyt taida mistään uskonnon tuputtamisesta olla kysymys. Enemmänkin silmät avautuvat näkemään, että kotimaassakin on paljon mielenkiintoista nähtävää ja koettavaa.
Matti Janhonen
02.10.2017 13:35
Noin se juuri on kun Antero kirjoittaa.
"Ja luodussa ja tuodussakin on silti usein paljon koettavaa ja katsottavaa, jos sen vain osaa nähdä ilman joitain suodattavia ideologialaseja".
Olematta mikään tavalla uskovainen on tullut tutustua hyvin moneen Euroopan kuuluisimista kirkoista aina pieniin kyläkappeleihin saakka. Seisottua niilla paikoilla jolla Napoleon kruunsi itsensä Nodre Damessa tai missä Saksan keisarit on Aachenissa kruunattu ja ajateltua mitä näistä kruunajista siten myöhemmin seurasi.
Kirkot ja luostarit on oman aikana tuotteita ja kertovat mykkinä niin loistossaan kun rappiossaankin yhdistettynä muuhun kyseistä aikaa koskevaan tietoon meille hyvin paljon. Missä esim. kirkon mesenoima maalaustaide näkyy paremmin kun juuri renessanssin ajan ja sen jälkeisissä kirkoissa.
Firenzen kirkot tai Pieterin kirkko ja Sikstuksen kappeli Vatikaanissa on tästä hyvinä esimerkkeinä, jossa kirkkomaalareina ovat toiminet maalaustaiteen ja kuvanveiston suuret todella suuret mestarit.
Olen myös aina ihmetellyt sitä mikä on ollut se tietokone jolla valtavien jopa 150 metriä korkeiden rakennusten lujuuslaskelmat pitkinen jänneväleinen ja holvikaarineen on laskettu ja miten hyvin nuo rakenteet on ajan hammasta kestäneet. ja mikä on ollut se nostotekniikka jolla nuo valtavat kivenjärkälet on laitettu paikoilleen kun ei ole ollut torni- eikä ajoneuvonostureista.
Kirkot ja luostarit kertoo myös aina vallinneesta eriarvoisuudesta, ihmisten riistosta, pakkotyöstä ja anekaupasta aikana kun niitä rakennettu. Siitä, että tavallinen kansa ei ole ollut mitään kun kirkkoruhtinaat on halunneet teettää oman aikansa monumenentteja. Tässä suhteessa ihminen ei lähes 1000 vuoden aikana ole viisastunut yhtään, kirkkoruhtinaita vaan on tullut maallisen vallan politikkoja nimeltään.
Kun vertaa rakennusten massiivisuutta, loistoa, rakennustaitoa ja sen aikaisen väestön määrään ei voi kun ihmetellä mikä on ollut se voima joka pakon lisäksi on tuotanut nuo rakennukset ja rakennelmat.
Itse asiassa samaa voi kysyä Lounais-Suomessa jonka vähäinen väkimäärä rakensi suuren määrän kivikirkkoja näköetäisyyden päähän toisistaan. Tämä olisi valtava voimain ponnistus nykytekniikalla ja varallisuudellakin.
Markku Kujanpää
03.10.2017 15:36
Nyt mun joutuu olemaan Janhosen kanssa samaa mielipuolta. Juuri tuota tarkoitin tiivistetyllä sanomallani.
Jarmo Leinonen
03.10.2017 16:12
Hienoa nähdä Markulta positiivinen kommentti Matin kirjoitukseen! Siitä se lähtee;)...
Olen jo aiemmin pannut merkille joissakin keskusteluissa Markun ja "mursunnahkamiehen" (tämä ei ole ilkeilyä Hannu) lähes kaulailleen kommenteillaan...
Markku Kujanpää
03.10.2017 16:34
Just noin Jarmo, hyvä havainto.
Nämä mainitsemasi 'veijarit' ovat puolestaan hieman hillinneet taannoista erinomaisuuttaan. On siinä vielä heillä säätämistä, mutta suunta on oikea.