Skepparsin turvavälit
NORDSTRÖM ARI
30.08.2016 12:34
Vierailessamme Skepparssissa SF-Caravan Itä-Uudenmaan alueella kiinnitin huomioni turvavälien laiminlyöntiin. Vaunut olivat asianmukaisesti sijoitettu mutta niiden väliin oli pysäköitynä vetoautoja. Turvaväli oli näin jopa alle kaksi metriä. Kun sitten kyselin tästä asiasta isännältä niin hänen mielestään näin oli aina toimittu ja se oli sallittua. Kerroin hänelle, että uudet säännöt vaativat neljän metsin välin naapuriin aina niin vaunusta kun vetoautostakin. Tähän minulle vastattiin, että no se sääntö ei ole tavoittanut vielä tätä aluetta. Annoin tuolloin asian olla mutta toivoisin, että näinkin tärkeä turvallisuustekijä otetaan huomioon myös Porvoossa.
Alueen viihtyvyyttä lisäisi jos kausipaikkalaisten vaunut joskus pestäisiin.
Turvallisuus ennen kaikkea.
MERIKALLIO VELI-PEKKA
30.08.2016 19:55
Ari, puutuin muutoin samaan asiaan PoriJazzin karavaanariparkissa Kaarisillan koululla. Iso-Masa, alueen päällikkö ja muutenkin yhdistysaktiivi SFC:ssä kertoili mulle kummia, jotta kyseessä täysin sallittu systeemi ja että se peltinen auto vaunujen välissä pikemminkin ehkäisee (empiiristen tutkimusten mukaan) palon leviämistä vaunusta toiseen.
Huulipyöreenä kuuntelin, kun kuitenkin useampana vuonna olen esim. liiton leirintäoppaasta tutkaillut turvallisuusohjeita. Onko kyseessä mahdollisesti vain liiton suositukset, joita kukin voi soveltaa haluamallaan tavalla?
KUMPULAINEN MARKKU
30.08.2016 20:23
Näyttää tämä turvaväliasia olevan joillekin alueille tuntematon?asia...
Yövyimme eräällä sf-caravan alueella pohjanmaalla. Siellä sama juttu, että vetoautot välissä ja etäisyys vain metri, puolitoista. Turvatonta, eikä tarvi toiste mennä tuolle alueelle.
MaKu
KIVI KARI
30.08.2016 21:14
Älkää vaan koskaan poistuko sääntö suomesta millään kulkimella, voitte saada pahan sydärin kun näette miten maailmalla toimitaan.
HÄMÄLÄINEN MARKKU
30.08.2016 21:23
Pärnussa suomalaisten suosimalla Konsen leirintäalueella turvaväli määritellään periaatteella siten ettei naapurin matkailuväline naarmuunnu :).
VÄLIMÄKI JARMO
30.08.2016 22:07
Että tappituntumalle,en mää ainaskaa alkas. ,JV
VEHNILÄ JUHANI
31.08.2016 12:41
KYLMÄNEN REIJO
31.08.2016 13:42
Jokainen alue määrittää turvavälit itse. Liitto voi kertoa vain omia suosituksia, jotka nekin muuttuvat aina uuden turvaoppaan myötä.
BACKMAN JUHANI
31.08.2016 14:12
Eikö ole parempi kysyä Turvavälestä ja muista käytännön asioista kun saapuu alueelle jollei isäntä vapaaehtoisesti itse kerro."jollei ohjeita tule niin auto tai vaunu isännän kulkimintanani melkein Kiinni niin eikö mahda neuvoja ruveta tulemaan""""
ARO PERTTI
31.08.2016 15:24
Olettaisin että vakutusyhtiöillä on mielipiteensä turvaväleistä ja varsinkin jos tulee vahinko, esimerkiksi tulipalo. Minä luin takavuosina tapauksesta jossa auoto oli lähellä vaunua ja karavaanari ulkona grillamassa kun tuli sade Grilli nostettiin kaasusäiliöön sadetta pitämään . Siellä oli kaasuvuoto , tulipalo syttyi , paloi sekä auto että vaunu.Vakutusyhtiö ei korvannut mitään . Auto oli uusi Mersu ja vaunu uusi teli-Polar .Tuli kallista grillausta .
Tähän voi joku ehkä sanoa että karavaani harrastus ei ol mtään perse aukisten hommaa.
Turvaväleistä voi olla jopa taloudellista hyötyä .
MERIKALLIO VELI-PEKKA
31.08.2016 18:32
Asia mulle selvä, turvaväleistä on jokseenkin turha itse pitää kiinni, jollei alueen omistaja sitä erikseen vaadi.
Muutoin joillakin edistyneimmillä käyttämilläni campingeillä esim. Italiassa ja Espanjassa turvavälit tulevat automaattisesti, parcelat on suunniteltu sitä silmällä pitäen. Itselläkin jotenkin turvallisempi olo, kun naapuri ei grillaile aivan mun ovenpielessä.
Onpa sitä itsekin aika lapsellinen, kun kuvittelee, että liiton suosituksia noudatettaisiin edes omilla alueilla. Joulupukkiinkin kun vielä luotan.
LAAKSO MARKKU
02.09.2016 15:48
Suomen Leirintäalueyhdistyksen kanta turvaväleihin:
"Leirintäalueiden turvavälit eivät muutu
Tänä ja viime kesänä on puhuttu paljon leirintäalueiden ja lomakylien leirintäpaikkojen turvaväleistä. Julkisuudessa on esitetty näkemyksiä, että turvavälit muuttuisivat siten, että matkailuajoneuvoyhdistelmän vetoautoonkin tulisi olla 4 metrin turvaväli. Tähän perustuvaa viranomaismääräystä ei kuitenkaan ole olemassa.
Harhaanjohtavan tiedon lähde on SF-Caravan ry:n ja SPEK (Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö) keväällä julkaisema Leirintäalueen turvallisuusopas. Kysymyksessä on ohjeenluontoinen opas, jonka ohjeet eivät perustu sitoviin viranomaismääräyksiin paitsi muuten kun niiden perusta on sellaisista johdettavissa (lait, asetukset, viranomaismääräykset). Turvavälejä koskevassa kohdassa ei puhuta mitään siitä, että ne perustuisivat lainsäädäntöön tai muihin viranomaismääräyksiin. Mitään asian tiimoilta mainittuja siirtymäkausia ei ole olemassa eikä kumpikaan oppaan julkaisijoista ole viranomainen.
Siitä pitää lähteä, että turvavälien osalta kysymys on vain suosituksesta siihen saakka, kunnes niistä on olemassa sitovaa viranomaismääräystä. Suosituksia olisi hyvä noudattaa mutta jos ne eivät ole viranomaismääräyksiä, niiden rikkomisesta ei voi antaa sanktiota."
Toki alueet voivat käyttää omia määräyksiään ja niitä on noudatettava.
Ottamatta kantaa mikä on oikein...
Markku
VIRTANEN JUKKA
02.09.2016 16:11
Me ollaan kierretty melkein kaikki Euroopan maat, ja niiden kämppärit. Ainoastaan Tanskassa olen nähnyt alueella ohjeen, jossa neuvotaan jättämään 4 m välin naapuriin. Muutama vuosi sitten VOP-päivillä kävi joku täysin vauhko ukko pelottelemassa ulkomaan matkailijoita. Ohjeena oli mm. että kadun kulmat pitää aina kiertää mahdollisimman läheltä rakennuksia, pitää pukeutua kuten alkuperäiset asukkaat (värjätä tukkansa?) jne. Sama ukko oli ollut laatimassa 4 m turvavälejä. En halua aliarvioida turvallisuutta, mutta miksi asiaan ei ole kiinnitetty huomiota muualla? Onko ongelmasta tehty testejä? Olen nähnyt yhden kuvan, jossa poltettiin vanha asuntovaunu ja tekstissä sanottiin, että siitä levisi tuli naapuriin. 4 m turvaväli Euroopan pienillä alueilla johtaisi alueiden lopettamiseen, koska silloin ei kauppa kannata. Suomessa on isot alueet, mutta kyllä alueiden pitäminen on täälläkin vaikeaa taloudellisesti. Turvavälistä pitää olla ehdottomasti luotettettavia testejä ennen kuin sitä vaaditaan noudatettavaksi. Voihan sen laittaa vaikka 10 metriksi varmuuden vuoksi.
ROSTEN MIKA
02.09.2016 18:00
Sopivalla tuulella ei riittäs edes se 10m !
Mika
Matti Marttinen
02.11.2016 15:56
Vaunu+markiisi 4,30+ 4m:n väli+vetoauto 1,80=10,1 m. Aika iso alue tarvitaan yhdelle karavaanarille. Vetoauto sopii joillakin alueilla (ei kaikilla) vaunun etupuolelle, mutta jos se pitää viedä 4:n metrin päähän...
Olen pyrkinyt osaltani pitämään välin turvallisena muuten ihan noin.
Matti Janhonen
02.11.2016 16:49
Järki käteen. Ei paloturvallisuus metrin mitalla parane, siihen tarvitaan muita toimenpiteitä.
Miten sillä matkailuautolla voi mennä marketin pihaan kun ei ole turvaväliä, sama laivalla.
Mitä ulkomaisiin alueisiin ja niiden turvaväleihin tulee niin eipä pidä yleistää. Sillä ovat fiksumpia., koska alueen rakenne (merkityt paikat, auton/vaunupaikan laatoitus, asfaltointi, parceloiden väliset pensasaidat jne. tuottaa automaattisesti turvavälit. Ei niissä missään heinäpellossa sikin sokin yövytä. Myös stellplatzeilla on näin.
Ja tämä voi joitain korveta, mutta sanon silti. Alueen paloturvallisuuteen vaikuttava humalahakuinen juominen on perin harvinaista ulkolaisilla alueilla.
Tämä metrinmittaturvallisuus saa joskus jopa koomisia piirteitä. Kaverini Markku oli tuolla ylä-lapissa hiihtokeskuksen m-autoparkissa, kun numerokaravaanari vaati heitä siirtämään autoaan liian pienen turvavälin vuoksi ja kun eivät siirtäneet hän teki re
muokattu: 2.11.2016 19:20
Antti Kuuluvainen
03.11.2016 06:48
Vaan ne kel on niin märkä vaunu ettei palokunnan ammattilaisetkaan saa sitä syttymään voivat tyytyväisena kääntää kylkeänsä ja jatkaa uniaan !
Matti Marttinen
04.11.2016 11:05
Tuli yksi sana väärin: tarkoitin, että olen pyrkinyt pitämään välin turvallisena MUTTA EN (ei siis muuten) ihan noin.
Olen Janhosen kanssa samaa mieltä. Jotkut ovat liian hysteerisiä välien kanssa.
Heikki Vahtola
11.05.2017 12:17
Tässä suomalaisilla samaa meininkiä kun tuossa älyttömässä "kysytään paperit kaikilta, jotka näyttää alle 30 vuotiailta"-suosituksessa. Aletaan huutelemaan ja hermostumaan, että tämä on laki. Sitten kytätään joka paikassa ja avaudutaan nettipalstoilla kun jossain toimitaan "lain vaistaisesti"....
Toivo Koistinen
11.05.2017 16:36
Alle kolomikymppisiltä. Pirulauta minnoon koittannu, etteikö kukan haluaisi nähhä paperia, tuntis vielä nuoreksi ihtesä.
Oon luullu, että alle 21 vuotiailta vaan kysytään, mutta että alle kolomikymppisiltä, ja sittenkään eivät kysy minulta. Kysysivät etes imarrellakseen, mutta ei
En ala millekkään kohta.
Toivopoika
Matti Janhonen
12.05.2017 11:11
Asia voi tarkastella myös muusta kun tuosta iänikuisesta tulipalon pelottelunäkökulmasta.
Camping-alueella pitää myös viihtyä, ja viihtymistä ei edistä yhtään se, että alueella ollaan tappituntumassa niin, että hyvä kun auton oven auki saa. Camping-alueet ja parkkialueet on asia erikseen.
Turha puhua mistään ulkomaisista käytännöstä. Siellä asia hoidetaan alueilla fiksuimmin rakenteellisin ratkaisuin väliaidalla/pensasaidalla, rajamerkinnöin jne. jolloin kullekin muodostuu oma alue ihan itsestään.
Faktaa on se, että autolle tai vaunulle vuokrataan määräajaksi alueelta oma "tontti" ja sille alueelle on sovittava auto ja sille on markiisin alle voitava perustaa "leiri" johon kuuluu vähintään tuolit ja pöytä.
Tähän omaan "tonttiin" kuulu oikeus olla siitä rauhassa ilman, että tontin läpi rampataan tai muuten tullaan häirityksi. On suorastaan törkeää, että muiden yksityisyyttä (vuokrattu alue) ei kunnioiteta, vaan muiden tonttien läpi kuljetaan ihan kun ne olisi yleistä aluetta, vaikka auto ja piha kuuluu kotirauhan piiriin.
Alueen tiet on kulkemista varten, ei muiden karavaanarien tontit.
Huomaavainen karavaanari ajaa vielä auton niin, että autojen sivuovet (markiisin puoli) ei ole vastakkain ellei niin kaverien välillä sovita. Näin kullekin turvataan rahalla ostettu rauha ja piharauha.
Timo Haapanen
12.05.2017 11:51
Näin toimitaan. Itse pidän niin platzeilla kuin kämppäreilläkin naapurin puolen verhoja alhaalla niin saavat rauhan.
@timppa
Hannu Mankisenmaa
14.05.2017 20:05
Olin Keväällä Rukalla ja vieressä kokenut karavaanari, kun numero oli pieni ja hän oli kausipaikalla, niin laittoi vetoautonsa matkailuautoni viereen parkkiin. Turvaväli alle metrin. Minun paikkani oli 238 josta maksoin 59€/VRK.
Tuntuu oudolta, jos kokeneet karavaanarit eivät tunne sääntöjä, vai liekkö asenteessa vikaa. 175 oli viereinen paikka. Mistä johtuu se jos yhteisiä sääntöjä ei noudateta, vai mistä lie kyse?
Matti Janhonen
14.05.2017 21:34
Tämä neljän metrin turvaväli (myös markiisiin tai etutelttaan) tarkoittaa käytännössä sitä, auto tai vaunupaikkojen levys pitää olla rivissä min. 8,5 metriä = 2+2+2,5+2 Tämä on tainnut tulla monelle yllätyksenä koska se syö alueen neliöitä varsin paljon ja varsin helposti vaadittavan "parcelan" koko kasvaa 80-90 m2.
Tämä taas syö paikkoja ja sesongissa alueen tuloja.
Ja jos alueen syvyys on vain nippa nappa vaunun mittainen niin vetoauton sijoittaminen omalle tontille käy ongelmalliseksi.
Monasti tuolla kulkiessa näkee ratkaisuja jossa autojen koon kasvaessa, teltta- ja poksiaikaan rakennetuilla camping-alueilla kaksi paikkaa on yhdistetty, jotta suurentuneelle auto- ja vaunukalustoille on saatu riittävästi tilaa.
Mauri Laukkanen
15.05.2017 08:42
No minulla tulee mieleen http://vain2kalaa.fi/ tapahtuma .
Eli siellä tämäkin turvaväli asia on äärimmäisen tärkeä,kuten kokemuksesta tiedämme se koulu paloi ko,asian takia.
Minulla jäi mieleen kun jalkakäytävästä tehdään parkkipaikkoja ja turvavälit on mitä
on vaikka niitä valvottiin että se toteui seuraavaan vaunuun tai as,autoon,mutta kun
se vetoauto oli usein siinä välissä.
Siis jos kun siinä jalkakäytävä parkissa syttyy niin saatapi palaa monta vaunua tai as,autoa kun poistumisteitä ei ole ja sekään neljänmetrin väli ei riitä määrätyllä
tuulen suunalla.
Kävin tapahtumassa kaksi kertaa ,ensimmäisen ja viimeisen kerran,toisaalta hyvä
tapahtuma jossa meidän ihmisten tyhmyys tiivistyy viinan ja pilkkimisen ympärille.